Friday, July 31, 2009

«Τρελές» λεπτομέρειες για τα bonus των τραπεζών

«Τρελές» λεπτομέρειες για τα bonus των τραπεζών



Η Citigroup και η Merrill Lynch, που μαζί είχαν ζημίες 55 δισ. δολ. το 2008, πλήρωσαν bonus πάνω από 1 εκατ. δολάρια έκαστη σε σύνολο 1.400 εργαζομένων, σύμφωνα με την έκθεση της Εισαγγελίας Νέας Υόρκης, για τις πληρωμές bonus από τράπεζες που έχουν τονωθεί με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, από το κρατικό πρόγραμμα Tarp.

Η έκθεση, την οποία υπογράφει ο Andrew Cuomo, γενικός εισαγγελέας Νέας Υόρκης, δείχνει ότι η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs, που έκλεισαν με κέρδη την περσινή χρονιά, πλήρωσαν τα περισσότερα εκατομμύρια δολάρια σε bonus -1.626 και 953 αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα μεγέθη σε μια κερδοφόρο τράπεζα όπως η Goldman ήταν σχεδόν ίσα με εκείνα των δύο από τους χειρότερους χαμένους της Wall Street. Η Citi, που υπέστη ζημίες 27,7 δισ. δολ. πλήρωσε bonus πολλών εκατομμυρίων σε 738 εργαζόμενους. Η Merrill, που έχασε 27,6 δισ. δολ., πλήρωσε 696 bonus ύψους 1 εκατ. δολ. και πλέον.

«Δεν υπάρχει σαφής συνέχεια ή λογική στον τρόπο που αμείβουν και αποζημιώνουν τους εργαζόμενούς τους οι τράπεζες,» δήλωσε ο κ. Cuomo. «Οι αμοιβές των τραπεζικών έχουν γίνει άσχετες με την οικονομική εμφάνιση των τραπεζών».

Ο επικεφαλής της επιτροπής κυβερνητικής εποπτείας και μεταρρυθμίσεων της βουλής των αντιπροσώπων, δεσμεύθηκε να διεξάγει ακροάσεις τον Σεπτέμβριο για το ζήτημα, που σημαίνει ότι η πολιτική διαμάχη για τα bonus των τραπεζιτών θα συνεχιστεί.



Ο κ. Cuomo προσδιόρισε ότι bonus πολλών εκατομμυρίων δολαρίων δόθηκαν στην Merrill τις τελευταίες ημέρες του 2008, πριν εξαγοραστεί από την Bank of America. Έδωσε επίσης τις λεπτομέρειες και τα bonus που έδωσαν οκτώ ακόμη τράπεζες οι οποίες έχουν λάβει κεφάλαια από το Troubled Asset Relief Programme.

Η JPMorgan που κέρδισε 5,6 δισ. δολ. το 2008, έβαλε στην άκρη συνολικά 8,7 δισ. για bonus. Η τράπεζα πλήρωσε bonus άνω των 3 εκατ. δολ. σε πάνω από 200 εργαζόμενους. Έλαβε πέρσι 25 δισ. δολ. από το Tarp και ξεπλήρωσε τον περασμένο μήνα.

Στην Goldman, τα bonus ανήλθαν πέρσι στα 4,8 δισ. δολ., υπερδιπλάσια από τα 2,3 δισ. δολ. που κέρδισε. Εδωσε 3 εκατ. δολ. και πλέον σε 212 εργαζόμενους. Επέστρεψε τον περασμένο μήνα 10 δισ. δολ. από το Tarp.

Η Citigroup έβαλε στην άκρη 5,3 δισ. δολ. για bonus ή 3 εκατ. δολ. σε πάνω από 124 εργαζόμενους. Όπως και η Bank of America, η Citigroup πήρε 45 δισ. δολ. από το Tarp και μετέτρεψε πρόσφατα τμήμα τους σε κοινές μετοχές.

Η BofA πλήρωσε bonus 3 εκατ. σε 28 εργαζόμενους και 1 εκατ. σε 172. Είχε κέρδη 4 δισ. δολ. το 2008 κι έβαλε 3,3 δισ. δολ. σε bonus.

Η Morgan Stanley κέρδισε πέρσι 1,7 δισ. δολ. και προσέφερε bonus 4,5 δισ. δολ. Πλήρωσε bonus 3 εκατ. δολ. σε 101 εργαζόμενους και 1 εκατ. σε 428. Η Morgan Stanley έλαβε 10 δισ. δολ. από το Tarp και τα ξεπλήρωσε τον Ιούνιο.

Η Bank of New York Mellon πλήρωσε bonus 74 εκατ. δολαρίων, η Wells Fargo 62 και η State Street 44.

euro2day.gr

No comments:

Share |