Friday, July 31, 2009

Χρεοκοπίες: Το Επόμενο Κύμα

Χρεοκοπίες: Το Επόμενο Κύμα


Οι πρόσφατες εκθέσεις αποτελεσμάτων δείχνουν οτι οι εταιρείες μειώνουν τα έξοδα τους, εξοφλούν τα χρέη τους και συσσωρεύουν μετρητά. Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι διακρίνουν σημάδια πως η οικονομία βελτιώνεται σιγά σιγά.

Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αποτρέψει ένα κύμα από χρεοκοπίες επιχειρήσεων οι οποίες χτυπήθηκαν από την ύφεση και την πιστωτική κρίση.

Αυτή είναι η πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων για χρεοκοπίες, οι οποίοι λένε πως πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν φορτωθεί με πάρα πολύ χρέος για να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια χωρίς να αθετήσουν τις υποχρεώσεις σχετικά με το χρέος τους και χωρίς να υποβάλουν αίτησης προστασίας από τους πιστωτές.

Η Standard & Poors, για παράδειγμα, προβλέπει πως το επιτόκιο υπερημερίας για εταιρείες με χαρακτηρισμό “μη φερέγγυες” (δηλαδή εταιρείες με εξαιρετικά χαμηλή αξιολόγηση) θα ανεβεί στο επίπεδο ρεκόρ του 14,3% - αλλά όχι πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2010. Το επιτόκιο υπερημερίας ήταν 9,25% τον περασμένο μήνα, και μόλις 0,79% το Νοέμβριο του 2007. (Η S&P, όπως το BusinessWeek, αποτελεί εταιρεία της McGraw-Hill Companies (MHP).)

Το εταιρικό χρέος αυξάνεται

Οι εταιρικές πιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές και οι πιστωτές ήδη κατακλύζονται από αιτήσεις πτώχευσης. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το BankruptcyData.com, 139 αμερικανικές εταιρείες-με ενεργητικό ύψους $ 386,2 δισ. , έχουν καταθέσει αίτηση για προστασία πτώχευσης ή εκκαθάριση. Το 2008, 138 επιχειρήσεις με ενεργητικό ύψους $ 1,16 τρισ. έκαναν αίτηση για πτώχευση.

Το 2007, αντίθετα, 78 επιχειρήσεις με ενεργητικό μόλις $ 70,5 δις έκαναν αίτηση για πτώχευση.

Ο λόγος για τον οποίο οι χρεοκοπίες θα μπορούσαν να αυξηθούν αντί αν μειωθούν; "Υπάρχει ακόμα μεγάλο χρέος στους ισολογισμούς της εταιρικής Αμερικής,” λέει ο Craig Barbarosh, δικηγόρος στο PillsburyWinthrop Shaw Pittman και ειδικός σε θέματα πτωχεύσεων και αναδιάρθρωσης.

Μέχρι το 2007, οι τράπεζες και οι πιστωτικοί επενδυτές δάνειζαν εύκολα χρήματα. Τώρα, τα δάνεια αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν σε μια στιγμή που η οικονομία εξακολουθεί να είναι αδύναμη και η πρόσβαση σε πιστώσεις περιορισμένη.

Όχι ότι οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί κάπως. Το ράλυ από το Μάρτιο στο χρηματιστήριο συνέπεσε με τη βελτίωση των πιστωτικών αγορών, πράγμα που καθιστά ευκολότερο για ορισμένες εταιρείες να δανειστούν χρήματα.

Ελάχιστη πρόσβαση στις πιστώσεις

Ωστόσο, οι πιστώσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τις πιο ισχυρές, αξιόπιστες επιχειρήσεις-ακόμα και αυτές οι εταιρείες βρίσκουν το χρέος ακριβότερο από το συνηθισμένο, λέει ο Jeffrey Manning, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του τομέα ειδικών καταστάσεων στην Trenwith Securities.

Παρά τη βελτίωση των πιστωτικών αγορών, "είναι πολύ δύσκολο να πάρει κάποιος πίστωση τώρα,” λέει. Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσκολία, είναι σχεδόν αδύνατο.

"Πραγματικά, δεν έχουμε δει πολύ μεγάλη βελτίωση,” λέει η Diane Vazza, διευθύνων σύμβουλος στη Standard & Poor΄s.

Αν υπάρχει κάποια καλή είδηση, λέει, είναι ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων με σοβαρά πιστωτικά προβλήματα δεν αυξάνεται πια.

Σε μια έκθεση της 27ης Ιουλίου, η S&P συνέταξε μια λίστα 285 εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως "ο πιο αδύναμος κρίκος,” οι επιχειρήσεις με το μεγαλύτερο κίνδυνο να αθετήσουν τις πιστωτικές τους υποχρεώσεις. Είναι λιγότερες από τις 290 του Ιούνιο και τις 300 του Απριλίου, που ήταν ρεκόρ. (Οι εταιρείες έχουν βγει από τη λίστα κινδύνου της S&P από τον Απρίλιο κυρίως επειδή έχουν αθετήσει τις πιστωτικές τους υποχρεώσεις- όχι επειδή βελτιώθηκαν, σημειώνει η Vazza.)

Η Office Depot ανακάμπτει

Είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης ή απλά σε μια οικονομικά ασθενή περίοδο, οι επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Και, κατά τους τελευταίους μήνες, ορισμένες εταιρείες έχουν αναμφίβολα σημειώσει πρόοδο.

Ένα παράδειγμα είναι η Office Depot (ODP). Στα αποτελέσματα τις 28ης Ιουλίου, η εταιρεία λιανικής έδειξε πως το καθαρό χρέος της μειώθηκε σε $173 εκατ. από $756 εκατ. ένα χρόνο πριν. "Οι ταμειακές ροές και η ρευστότητα αποτελούν βασικά σημεία για μας σε αυτούς τους καιρούς των προκλήσεων," είπε στους αναλυτές ο Πρόεδρος και Chief Executive της Office Depot, Steve Odland.

Με βάση τα αποτελέσματα, ο αναλυτής της Deutsche Bank (DB) Mike Baker συμπέρανε πως η χρεοκοπία "δεν είναι πλέον θέμα συζήτησης" για την Office Depot. "Χαιρετίζουμε την ικανότητα του μάνατζμεντ της εταιρείας να τη φέρει πίσω από το χείλος του γκρεμού,” έγραψε σε ένα σημείωμα στις 28 Ιουλίου.

Ωστόσο, η Office Depot είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από οτι πολλές άλλες επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με μεγάλα χρέη και αδύναμες επιχειρηματικές συνθήκες.

Οι πιο ευάλωτοι τομείς

Οι πιο ευάλωτοι τομείς είναι τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ο τομέας δασικών προϊόντων και δομικών υλικών, καθώς και της λιανικής πώλησης και τα εστιατόρια, σύμφωνα με την S&P.

Πολλές εταιρείες εμπορικού real estate είναι επίσης αντιμέτωπες με ένα ζοφερό μέλλον, σημειώνει ο Barbarosh, καθώς τα ενοίκια πέφτουν, περισσότερα ακίνητα μένουν άδεια και τα χρέη πρέπει να πληρωθούν. "Τα δάνεια ωριμάζουν, και δεν υπάρχει δυνατότητα αναχρηματοδότησης επειδή τα υφιστάμενα στοιχεία ενεργητικού αξίζουν λιγότερο από το χρέος,” λέει.

Η Vazza της S&P σημειώνει ότι οι αδυναμίες πληρωμής συνήθως φτάνουν εξαιρετικά ψηλά έξι έως εννέα μήνες αφού η οικονομία πιάσει πάτο. Ακόμη και αν η οικονομία πιάσει πάτο αυτό το τρίμηνο -όπως προβλέπει η S&P- η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Έτσι, τα πιστωτικά προβλήματα θα μπορούσαν να επιμείνουν μέχρι το 2010, λέει η Vazza.

Η ειρωνεία είναι ότι ένας αριθμός ρεκόρ αυτών των προβληματικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να χρεοκοπήσει τον επόμενο χρόνο, την ίδια στιγμή που η οικονομία και οι πιστωτικές αγορές θα αρχίσουν να δείχνουν σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης.

capital.gr

No comments:

Share |