Friday, July 31, 2009

Επιτέλους στις Βρυξέλλες ο φάκελος για το χαλλούμι

Επιτέλους στις Βρυξέλλες ο φάκελος για το χαλλούμι

Λευκωσία: Το δρόμο της κατοχύρωσης ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) πήρε ο φάκελος του χαλλουμιού. Λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το Υπουργείο Γεωργίας απέστειλε ηλεκτρονικά το φάκελο στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μέχρι την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης δήλωσε πως θα ήταν ριψοκίνδυνο να αναφερθεί κανείς σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Από την εμπειρία άλλων περιπτώσεων η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει και δύο και τρία χρόνια. Η επιδίωξή μας είναι να το πάρουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται και εάν είναι δυνατό να συντομεύσουμε αυτούς τους χρόνους», είπε ο κ. Πολυνείκης. Σύμφωνα με τον Υπουργό, γίνονται προσπάθειες να κατοχυρωθεί η ονομασία ΠΟΠ για το χαλλούμι, γιατί πολλές άλλες χώρες επιχειρούν να αντιγράψουν το προϊόν μας, και να χρησιμοποιήσουν και την ονομασία χαλλούμι.

Με την υποβολή του φακέλου παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Γεωργίας να παραχωρήσει περίοδο μεταβατικής εθνικής προστασίας της ονομασίας προέλευσης μέχρι και τη λήψη απόφασης από αυτήν. Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν το πρότυπο, εντούτοις δεν γίνεται κανένας έλεγχος ώστε να αποφευχθεί η διοχέτευση στην αγορά χαλλουμιών «μαϊμού».

Αναφορικά με τους ελέγχους τήρησης των προτύπων, ο κ. Πολυνείκης είπε: «Το θέμα των ελέγχων είναι πάντα ανοιχτό και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες, να τις κάνουμε πολύ πιο συγκεκριμένες και αποδοτικές. Εκείνο που προέχει είναι ότι και με αφορμή τώρα την προώθηση αυτού του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να νοικοκυρέψουμε όλα τα επιμέρους και εννοώ το επίπεδο των ελέγχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς διαδικασιών».

Ο διευθυντής του τμήματος Γεωργίας Τάκης Φωτίου διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που θα κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ, οι έλεγχοι θα διεξάγονται από το τμήμα Γεωργίας. «Ήδη, το τμήμα Γεωργίας έχει οργανώσει μια υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει τους ελέγχους όλων των προϊόντων ΠΟΠ και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)». Ο κ. Φωτίου, εξέφρασε την ετοιμότητα του τμήματος Γεωργίας να διεξάγουν ανάλογους ελέγχους όταν κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως ΠΟΠ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων, Αχιλλέας Τριγγίδης, χαιρετίζει την απόφαση για επικύρωση των γνωματεύσεων της Γενικής Εισαγγελίας ότι το πρότυπο έχει σαν κύριο συστατικό για την παραγωγή του χαλλουμιού το αιγοπρόβειο γάλα. Σύμφωνα με τον κ. Τριγγίδη, οι αιγοπροβατοτρόφοι πλέον αναμένουν από το Υπουργείο Γεωργίας να εφαρμόσει το πρότυπο.

philenews.com

No comments:

Share |