Friday, July 31, 2009

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Οι τιμές καταναλωτή στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ επιτάχυναν την πτώση τους σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1997.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δείκτη CPI της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός σημείωσε πτώση 0,1%, την πρώτη ετήσια πτώση στην δεκαετή ιστορία της ζώνης του ευρώ.

Η μείωση ήταν μεγαλύτερη από το 0,4% που έκαναν λόγο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, η EKT έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι αναμένει οι τιμές καταναλωτή να μειωθούν για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να αυξάνονται κατά το τέλος του έτους. Άλλα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα υποδεικνύουν ότι σε ετήσια βάση ο δείκτης CPI ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζεται για κάποιο καιρό.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), που δείχνει μελλοντική τάση, για τον Ιούνιο στην Ιταλία και τη Γαλλία συνέχισε να σημειώνει σημαντική πτώση σε ετήσια βάση. Στη Γαλλία, ο PPI περιορίστηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση, αν και η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε ότι η πτώση ήταν μικρότερη από την ετήσια μείωση κατά 7,8% που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Στην Ιταλία οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 6,9% σε ετήσια βάση.


capital.gr

No comments:

Share |