Thursday, July 30, 2009

Το deal της IBM μπορεί να πυροδοτήσει νέες εξαγορές

Το deal της IBM μπορεί να πυροδοτήσει νέες εξαγορές


Το premium που κατέβαλε η IBM για τον κατασκευαστή λογισμικού SPSS μάλλον είναι ένας οιωνός για υψηλότερες τιμές για deals εταιρειών τεχνολογίας, καθώς ο ρυθμός ενοποίησης στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών ανεβαίνει.

Η IBM (IBM) ανακοίνωσε στις 28 Ιουλίου πως καταβάλει $ 1,2 δισ. σε μετρητά για την SPSS (SPSS), έναν κατασκευαστή λογισμικού για στατιστική και ανάλυση δεδομένων. Το deal αποτιμά την αξία της SPSS 42% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος στις 27 Ιουλίου, και 2,6 φορές πάνω σε σχέση με τις αναμενόμενες πωλήσεις για το τρέχον έτος. "Αυτό είναι πολύ ελκυστικό σε σχέση με όσα έχουμε ήδη δει στο χώρο του λογισμικού" λέει ο Jereme LeBlanc, ένας υπεύθυνος στην επενδυτική τράπεζα TM Capital. Η αξία της SPSS την οποία αποτίμησε η IBM θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για επερχόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές στο χώρο της τεχνολογίας, λέει. "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αρχίζουμε να βλέπουμε μια απόψυξη στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές των εταιρειών τεχνολογίας".

Τα εταιρικά συμβούλια εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για εξαγορές καθώς οι προοπτικές για την ανάκαμψη βελτιώνονται, ενώ οι τιμές των μετοχών εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τα ιστορικά υψηλά. Η IBM ανακοίνωσε επίσης στις 28 Ιουλίου πως κατέβαλε ένα ακοινοποίητο ποσό για τη μη εισηγμένη Ounce Labs, ένα κατασκευαστή λογισμικού που βοηθά τις εταιρείες να αναλύουν τον προγραμματικό τους κώδικα για κινδύνους έναντι της ασφάλειας των δεδομένων.

Το μικρό σαφάρι αγορών της IBM ακολουθεί μια έξαρση σε deals από άλλες εταιρείες πρωτοπόρους στον τεχνολογικό τομέα. Η Oracle (ORCL) ανακοίνωσε στις 23 Ιουλίου πως αγόρασε τη μη εισηγμένη GoldenGate Software έναντι ποσού που δεν ανακοινώθηκε και κλείνει την εξαγορά ύψους $ 7,4 δισ. ευρώ της Sun Microsystems (JAVA). Η Intel (INTC) στις 17 Ιουλίου έκλεισε την εξαγορά ύψους $ 884 εκατ. για τον κατασκευαστή ενσωματωμένου λογισμικού Wind River Systems.

Το deal της SPSS αντικατοπτρίζει την προθυμία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να επεκταθούν στην αγορά λογισμικού ανάλυσης δεδομένων, μια περιοχή που αναπτύσσεται ακόμα και όταν οι πωλήσεις σε πολλές άλλες κατηγορίες λογισμικού πέφτουν. Οι εταιρείες τεχνολογίας κυνηγούν την ανάπτυξη μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς η ύφεση ωθεί τους πελάτες να συσφίξουν τους προϋπολογισμούς για τεχνολογία και πληροφορική και οι εναλλακτικές δυνατότητες για ανάπτυξη περιορίζονται.

Αρκετοί προμηθευτές λογισμικού προσπαθούν να συμβαδίσουν με την Oracle, η οποία έχει επεκταθεί σε αγορές συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών εφαρμογών, της ανάλυσης δεδομένων, και του ενδιάμεσου λογισμικού μέσω μιας σειράς περισσότερων από 40 εξαγορές από το 2005. "Ο υπόλοιπος κλάδος σιγά-σιγά καταλαβαίνει πως η Oracle έχει δίκιο" λέει ο Brent Thill, διευθυντής στην έρευνα λογισμικού της Citigroup (C), που προβλέπει πως οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στο χώρο της τεχνολογίας θα αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους.

Απεγκλωβίζοντας την αξία στα υφιστάμενα συστήματα

Η SPSS, η οποία κατασκευάζει ένα πρόγραμμα στατιστικής γνωστό σε πολλές γενιές μεταπτυχιακών φοιτητών, είχε σχεδόν 303 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις πέρυσι. Τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η έρευνα αγοράς, τα χρηματοοικονομικά και οι πωλήσεις για την ανάλυση δεδομένων και για την πρόβλεψη μελλοντικών συμπεριφορών. Οι τράπεζες βασίζονται στο λογισμικό SPSS για την ανίχνευση της απάτης, ενώ τα call centers το χρησιμοποιούν για να εκτιμήσουν γρήγορα τη ροπή που μπορεί να έχει ένας πελάτης για να αγοράσει ορισμένα προϊόντα, λέει ο Rob Ashe, ένας γενικός διευθυντής στην ομάδα του λογισμικού της IBM και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Cognos, μια εταιρείας ανάλυσης δεδομένων την οποία αγόρασε η ΙΒΜ το 2007.

Οι πελάτες αγοράζουν περισσότερο λογισμικό ανάλυσης δεδομένων καθώς προσπαθούν να εξαγάγουν περισσότερη αξία από τα συστήματα υπολογιστών τους και από τις πληροφορίες που βρίσκονται σε αυτά, λέει ο Ashe. Οι δραστηριότητες λογισμικού της IBM είναι εξαιρετικά κερδοφόρες – τα περιθώρια ήταν 32% κατά το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω ασθενέστερων πωλήσεων. Το λογισμικό ανάλυσης δεδομένων είναι "μεγάλη περιοχή για επενδύσεις" για την IBM και το κλειδί για μελλοντική ανάπτυξη, λέει. "Οι εξαγορές είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του περιθωρίου επέκτασης που έχει δημιουργήσει η IBM."

Η προσφορά της IBM για $ 50 ανά μετοχή αποτιμά την SPSS περίπου 2,6 περισσότερο από τις προβλεπόμενες πωλήσεις τις για το 2009, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι μετοχές της SPSS ανέβηκαν 41% αφού ανακοινώθηκε η συμφωνία κλείνοντας ενισχυμένες κατά 14,36 δολ., στα 49,45 δολάρια στις 28 Ιουλίου. Οι μετοχές της IBM υποχώρησαν κατά 0,35 δολ. ή 0,3%, στα 117,28 δολάρια.

Μια ανταγωνιστική κίνηση

Η αγορά της SPSS είναι μια ανταγωνιστική κίνηση από την IBM εναντίον του SAS Institute, ενός μη εισηγμένου κατασκευαστή λογισμικού ανάλυσης δεδομένων. Επίσης, ενισχύει την IBM σε σχέση με την Oracle και την SAP (SAP), οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει deals για να επεκταθούν σε business analytics. Το 2007, η Oracle αγόρασε την Hyperion Solutions και η SAP την Business Objects.

Κρίνοντας από τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν στις 28 Ιουλίου, τα deals στον τομέα της τεχνολογίας μάλλον θα συνεχιστούν, και οι τιμές που καταβάλλονται αναμφίβολα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

capital.gr

No comments:

Share |