Thursday, July 30, 2009

Σε υψηλό οχτώ μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Σε υψηλό οχτώ μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος


Βελτιωμένοι εμφανίζονται για τέταρτο διαδοχικό μήνα οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, καθώς η οικονομία συνεχίζει την αργή της ανάβαση από τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος αναρριχήθηκε στις 76 μονάδες, που αποτελεί υψηλό οχτώ μηνών, από 73,2 μονάδες τον Ιούνιο.

Η άνοδος ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για αύξηση στις 75,3 μονάδες.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης από τα ιστορικά χαμηλά συνηγορεί από κοινού με άλλα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία στο ότι η οικονομία του μπλοκ δεν θα συρρικνωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό στο δεύτερο τρίμηνο, όσο στο πρώτο.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε κατά 2 μονάδες στις -23, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Πρόκειται για το καλύτερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώθηκε σε όλους του τομείς, ωστόσο παρέμεινε η ανησυχία για την απασχόληση στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών, ενώ παράλληλα επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες για την αποταμίευση.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα στις -2,71 μονάδες από -2,92 τον Ιούνιο.

capital.gr

No comments:

Share |