Saturday, July 19, 2014

Υπό διαχείριση η FBME Bank από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μπήκε η FBME Bank, αναγκάζοντας την ΚΤΚ να τη θέσει υπό διαχείριση ενεργοποιώντας, για πρώτη φορά από το 1975, πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου. 

Σύμφωνα με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές υπάρχουν υπόνοιες εναντίον της εν λόγω τράπεζας για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και άλλες εγκληματικές...
οικονομικές ενέργειες. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ότι έχει αναλάβει τη διαχείριση των εργασιών της FBME Bank στην Κύπρο. 

Η ΚΤ έγινε χθες παραλήπτης σχετικών καταγγελιών από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές και σήμερα εξέδωσε λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «με βάση τις εξουσίες που της παρέχει η σχετική νομοθεσία, η ΚΤ ανέλαβε από σήμερα τη διαχείριση των εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd στην Κύπρο». 

Κοινωνός της εξέλιξης αυτής έγινε και η κυπριακή κυβέρνηση, αξιωματούχος της οποίας δήλωσε πριν από λίγο στη StockWatch ότι το όλο θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας, η οποία χειρίζεται την υπόθεση με βάση όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Tο Δίκτυο Αποτροπής Χρηματοοικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσεότι η τράπεζα, παλαιότερα γνωστή ως Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μέσης Ανατολής «ανοιχτά διαφήμιζε την προθυμία της να βοηθήσει τους πιθανούς πελάτες που περιφρονούν τους κανονισμούς για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικτύου, η τράπεζα έχει δείξει την προθυμία για εξυπηρέτηση όπως ισχυρίζονται οι αμερικανικές αρχές, του παγκόσμιου εγκληματικού στοιχείου. Ανάμεσα στις κατηγορίες, είναι η διαφθορά από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, εγκληματικές οικονομικές ενέργειες και άλλα οικονομικά εγκλήματα. 

Η τράπεζα χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη διαδικασία για να προωθεί το ξέπλυμα στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου σημειώνεται ενώ. 

Στόχος της Υπηρεσίας είναι η λήψη αυστηρών μέτρων εναντίον χρηματοπιστωτικών οργανισμών που εμφανίζονται πρόθυμοι να διευκολύνουν πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε σχέση με όπλα, τρομοκράτες και εγκληματίες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. 

Ωστόσο, σημειώνεται, είναι δύσκολο να κριθεί το κατά πόσο οι ενέργειες του κυπριακού υποκαταστήματος είναι νόμιμες, λόγω του περιορισμένου αριθμού πληροφοριών που σχετίζονται με τα κυπριακά υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, όπως είναι η FBME 

Η τράπεζα εδρεύει στην Τανζανία, αλλά έχει αλλάξει τη χώρα της ιδρύσεώς της πολλές φορές και κάνει το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων τραπεζικών επιχειρήσεων (90%) μέσω υποκαταστημάτων στην Κύπρο. 

Εκπρόσωπος της FBME, δεν ήταν διαθέσιμος, στο παρόν στάδιο, να προβεί σε σχόλιο. 

Οι πληροφορίες φέρουν την ΚΤ να έχει παραλάβει διάφορα στοιχεία από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές που εκ πρώτης όψεως χρήζουν σοβαρής διερεύνησης. 

Η ΚΤ στο πλαίσιο της πάταξης της διακίνησης βρόμικου χρήματος και συμμορφούμενη στους κανονισμούς της ΕΚΤ, έθεσε υπό τη διαχείριση της την εν λόγω τράπεζα μέχρι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών. 

Είναι η δεύτερη φορά που η ΚΤ αναλαμβάνει τη διαχείριση τράπεζας. Η πρώτη φορά ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 όταν είχε αναλάβει τη διαχείριση της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο.

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=202912

No comments:

Share |