Sunday, August 31, 2008

Alitalia: Κατέθεσε αίτηση για καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης

Alitalia: Κατέθεσε αίτηση για καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης

Την ώρα που προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσής της, η Alitalia κατέθεσε χθες αίτηση να τεθεί υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας κατέθεσε αίτημα για προστασία από τους πιστωτές, λόγω χρεοκοπίας. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, τα δρομολόγια της εταιρείας αναμένεται να συνεχισθούν κανονικά, μέχρι να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητείται, τα ζημιογόνα τμήματα θα εξαιρεθούν και τα κερδοφόρα θα εξαγορασθούν από εταιρεία συμμετοχών που αποτελείται από 16 επενδυτές, σε μια προσπάθεια σύστασης ενός μικρότερου αερομεταφορέα με κύρια παρουσία στην ιταλική αγορά.

Αλλά για τη διασφάλιση του μέλλοντος της Alitalia είναι απαραίτητη η εξασφάλιση ξένων επενδύσεων, αλλά και το να πεισθούν τα σωματεία εργαζομένων στην αποδοχή περικοπών εργατικού δυναμικού. Τόσο η Air France-KLM όσο και η Lufthansa έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο νέο ιταλικό αερομεταφορέα που θα συσταθεί.


NAFTEMPORIKI

Υποχώρησε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ

Υποχώρησε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ

Αντικρουόμενα στοιχεία ήρθαν χθες στο φως για την αμερικανική οικονομία, μία ημέρα μετά την άκρως ενθαρρυντική ανακοίνωση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Το μέσο προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούλιο κατά 0,7%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2005, όταν το φονικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα είχε βυθίσει το εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών. Τον ίδιο μήνα οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύθηκαν μόλις 0,2%, με τους χαμηλότερους δηλαδή ρυθμούς από τον Φεβρουάριο.

Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μάλιστα οι δαπάνες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο το 2004 (0,4%). Οι τιμές, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι καταναλωτές τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση ωθώντας τον ετήσιο δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στο 4,5%- το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1991.

Παρά το δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο παρουσίασε αισθητή βελτίωση. Ο σχετικός δείκτης του πανεπιστημίου του Michigan ενισχύθηκε στις 63 μονάδες (αγγίζοντας υψηλά τετραμήνου) από 61,2 μονάδες τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πιο μετριοπαθή βελτίωση του κλίματος, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 62 μονάδες.

Θετικά είναι εν τω μεταξύ τα μηνύματα και από τον τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Αύγουστος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για τις επιχειρήσεις των μεσοδυτικών αμερικανικών πολιτειών με την παραγωγή, αλλά και τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Ο δείκτης ISM για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή έκανε άλμα στις 57,9 μονάδες από 50,8 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρά υποχώρησή του. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες ενισχύθηκε σημαντικά στις 60,2 από 53,5 μονάδες. Στον αντίποδα, ο δείκτης για την απασχόληση υποχώρησε στις 39,2 μονάδες από 45,9 τον περασμένο μήνα.


NAFTEMPORIKI

Friday, August 29, 2008

Με βδομαδιαία ανοδο το αργό-Στο 7,3% η μηνιαίες απώλειες

Με βδομαδιαία ανοδο το αργό-Στο 7,3% η μηνιαίες απώλειες

Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα το αργό, αφού η απειλή του τυφώνα Gustav επισκιάστηκε από την νέα ενίσχυση του δολαρίου.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στα 115,46 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχώρησε κατά 0,4% κλείνοντας στα 112,02 δολάρια το βαρέλι.

Μεικτή εικόνα δίνουν οι μεταβολές μήνα και εβδομάδας για το αργό, αφού η συγκυρία του τυφώνα Gustav, περιόρισε τις μηνιαίες απώλειες. Συγκεκριμένα στο 7,3% ανήλθαν οι απώλειες του «μαύρου χρυσού» σε επίπεδο μήνα, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη 0,8%.

Ο Gustav, ο οποίος αναμένεται να είναι ο χειρότερος τυφώνας ακόμα και από τον Κατρίνα, ενώ πορεύεται προς τη Λουιζιάνα την επόμενη εβδομάδα και αν τελικά πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να οδηγήσει σε νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Οι πετρελαιοπαραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των BP και ConocoPhillips εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις τους, οι οποίες παράγουν το 26% της αμερικανικής παραγωγής αργού και το 14% της παραγωγής φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ritterbusch & Associates, James Ritterbusch, εάν ο Gustav πλήξει τις πετρελαιοπηγές, τότε θα περάσουν πολλές εβδομάδες για να επισκευαστούν οι ζημιές και να αποκατασταθεί η παραγωγή.

Ενώ ενδοσυνεδριακά το αργό έφτασε να διαπραγματεύεται κοντά στα 117 δολάρια, η ενίσχυση κατά 0,4% του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οδήγησε σε οριακές απώλειες. Το δολάριο βρίσκεται στα 1,4653 δολάρια/ευρώ, ενώ χθες βρισκόταν στα 1,4706 δολάρια/ευρώ.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
989.61 ( 0.46%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2884.20 ( 0.42%)

Όγκος: € 4,755,939

---

FTSE 100 INDEX 5,636.60 35.40 0.63%
CAC 40 INDEX 4,482.60 21.11 0.47%
DAX INDEX 6,422.30 1.76 0.03%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,543.55 -171.63 -1.47%
S&P 500 INDEX 1,282.83 -17.85 -1.37%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,367.52 -44.12 -1.83%

Microsoft: Εξαγορά του ciao.com έναντι 486 εκατ. δολ.

Microsoft: Εξαγορά του ciao.com έναντι 486 εκατ. δολ.

Στην εξαγορά της εταιρείας Greenfield Online, ιδιοκτήτριας του website ciao.com, έναντι τιμήματος περίπου 486 εκατ. δολαρίων, συμφώνησε να προχωρήσει η Microsoft σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης και e-commerce.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, η οποία απέσυρε νωρίτερα φέτος προσφορά ύψους 47,5 δισ. δολαρίων για τη Yahoo, η απόκτηση της Greenfield Online θα δώσει ώθηση στην πλατφόρμα της, Live Search.

Σημειώνεται ότι στη διαδικτυακή αγορά κυριαρχεί αυτή τη στιγμή η Google κατέχοντας μερίδιο αγοράς 62% σε παγκόσμιο επίπεδο και 79% στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα, η Microsoft κατέχει μερίδιο αγοράς 9% παγκοσμίως και 2% στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το ciao.com προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για αγορές, κυρίως ηλεκτρονικών ειδών, και ενθαρρύνει τους χρήστες να συμμετάσχουν σε ένα δίκτυο ανταλλαγής απόψεων.


NAFTEMPORIKI

Υποχώρησαν οι τιμές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

Υποχώρησαν οι τιμές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

Μειωμένες εμφανίστηκαν, σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο, με τους αγοραστές να έχουν επηρεαστεί από την προοπτική της ύφεσης στη βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank, η μέση τιμή κατοικίας / διαμερίσματος στις εννέα πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 1,6%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 1,3%, καταγράφοντας πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Σημειώνεται ότι στον σχετικό δείκτης της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται κατοικίες η αξία των οποίων ανέρχεται σε περίπου ένα εκατ. στερλίνες (δύο εκατ. δολάρια) ή περισσότερο.

NAFTEMPORIKI

Ακλόνητος ο δανεισμός

Ακλόνητος ο δανεισμός


Στο 35,24% έφθασε ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Ιούλιο έναντι 31,59% τον Ιούνιο. Μετά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων τον Ιούνιο, τον έβδομο μήνα του έτους ο δανεισμός ανέβηκε και πάλι, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 3 Ιουλίου.

Αύξηση καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, ο ρυθμός αύξησης των δανείων σχεδόν έφτασε το ρεκόρ που καταγράφηκε τον Απρίλιο (35,35%). Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών ανήλθαν στα €48,93 δισ. τον Ιούλιο έναντι €46,7 δισ. τον Ιούνιο . Τον περσινό Ιούλιο, τα συνολικά δάνεια που είχαν παραχωρήσει οι τράπεζες ήταν €36,2 δισ.


Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 44,75%. Στο τέλος Ιουλίου οι επιχειρήσεις είχαν δάνεια €23,7 δισ. έναντι €16,4 δισ. τον Ιούλιο του 2007.

Η αύξηση στα στεγαστικά δάνεια περιορίστηκε στο 33,05% από 33,95% τον Ιούνιο. Τα νοικοκυριά δανείστηκαν για στεγαστικούς σκοπούς €9,4 δισ. μέχρι το τέλος Ιουλίου, έναντι €7,1 δισ. τον περσινό Ιούλιο.

Αντίθετα, η αύξηση των καταναλωτικών δανείων ανέβασε ταχύτητα φθάνοντας το 36,26% τον Ιούλιο από 35% τον Ιούνιο. Τα δάνεια για καταναλωτικούς σκοπούς ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου στα €4,05 δισ. από €3 δισ. τον περσινό Ιούλιο.

STOCKWATCH.COM.CY

ASIA TODAY

NIKKEI 225 13,072.87 304.62 2.39%
HANG SENG INDEX 21,261.89 289.60 1.38%
CSI 300 INDEX 2,391.64 55.78 2.39%

ΗΠΑ: Ανοδος 0,2%στις καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Ανοδος 0,2%στις καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο

Αυξημένες κατά 0,2% ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, έναντι ανόδου 0,6% τον Ιούνιο. Η άνοδος ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τον Ιούνιο είχε καταγραφεί άνοδος των δαπανών κατά 0,6%.

Ωστόσο, οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2004, ενώ τα προσωπικά εισοδήματα μειώθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 0,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση των εισοδημάτων κατά 0,4%.

REPORTER.GR

PPR: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο

PPR: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο

Υπερδιπλάσια ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της PPR, της γαλλικής εταιρίας λιανικών πωλήσεων που έχει την Gucci, εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων προϊόντων πολυτελείας και της ανόδου στις πωλήσεις των καλλυντικών YSL.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν στα 779 εκατ. ευρώ, από 326 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 17% στα 344 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθούν στα 327 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της εταιρίας καταγραφούν κέρδη της τάξεως του 4% στην αγορά του Παρισιού.

REPORTER.GR

Lehman to lay off 1,500

Lehman to lay off 1,500
The troubled investment bank's plans to shed up to 6% of its workforce amid a slumping stock price, concerns about its future.

NEW YORK (Fortune) -- Lehman Brothers, the once high-flying investment bank hit hard by the real estate crisis, is planning to lay off 1,500 workers, a source within the company confirmed Thursday.

The layoffs, which were first reported on the New York Times' Web site, represent about 6% of Lehman's workforce and are expected to take effect prior to the company's third-quarter earnings report, due Sept. 15.

A Lehman spokesman declined comment.

News of the pink slips serves as a cruel reminder of what happens when a company's main business lines collapse at the same time.

Lehman has been wracked by troubles resulting from its longtime effort to dominate the commercial and residential real estate markets in North America. Other business units, including its advisory work, have also slumped as the kinds of deals that are Wall Street's bread and butter have come to a halt.

Lehman's (LEH, Fortune 500) stock is down almost 80% this year as its prospects continue to dim. Shares were up nearly 5% in trading Thursday.

The layoffs come amid unprecedented moves by Lehman to shore up its balance sheet. These efforts include the sale of up to $40 billion in commercial real estate loans and securities - which appear to be declining in value on weekly basis - as well as the sale of a stake in its highly profitable Neuberger Berman money management unit.

While both the sale of the mortgage investments and a Neuberger stake have been pursued for weeks, Lehman so far has been unable to reach a deal. The company has also been unable to secure a major equity investment.

First Published: August 28, 2008: 2:40 PM EDT

CNN

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει το αργό

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει το αργό

Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα η τιμή του αργού, μετά τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψε χθες, καθώς ο τυφώνας Gustav πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικού και οι πετρελαιοπαραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των BP και ConocoPhillips εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις τους. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό ενισχύεται κατά 1,16% στα 116,93 δολάρια το βαρέλι.

Ο Gustav, ο οποίος αναμένεται να είναι ο χειρότερος τυφώνας μετά τον Κατρίνα αναμένεται να φτάσει στη Λουιζιάνα την επόμενη εβδομάδα και αν τελικά πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να οδηγήσει σε νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Χθες, σημειώθηκε σημαντική αναστροφή του κλίματος, αφού τελικά το αργό κατέγραψε σημαντικές απώλειες, ύστερα από την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) ότι θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου, στην περίπτωση που η τροπική καταιγίδα Gustav προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό.

Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραψε απώλειες ύψους 2,56 δολαρίων, κλείνοντας στα 115,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε πτώση 1,81% και διαμορφώθηκε στα 111,95 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, όταν οι τυφώνες Ρίτα και Κατρίνα είχαν πλήξει τις εγκαταστάσεις του Κόλπου, η ΙΕΑ είχε διαθέσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία του παγκόσμιου εμπορίου του αργού και υπάρξουν σοβαρές διακυμάνσεις στην τιμή του.

Η τιμή του αργού υποχώρησε και εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στα αποθέματα φυσικού αερίου, το «αντίπαλο δέος» του αργού.

Αναλυτικότερα, αύξηση 102 δις κυβικών μέτρων εμφάνισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου, την εβδομάδα που έληξε στις 22/8, αφού διαμορφώθηκαν στα 2,757 τρις κυβικά μέτρα. Η μέση αύξηση του 2008 είναι στα 57 δις κυβικά μέτρα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 102 δις κυβικών μέτρων.

REPORTER.GR

Πλέον του 2% ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Πλέον του 2% ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

ΠΑΝΩ από το 2% - για πρώτη φορά σε μία δεκαετία – αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία καθώς οι τιμές των τροφίμων και της βενζίνης αυξήθηκαν αναγκάζοντας τους καταναλωτές να δαπανήσουν λιγότερα.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, αναρριχήθηκε στο 2,4% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την άνοδό του κατά 1,9% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στο Τόκυο. Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 0,5% σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας μείωση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Αργότερα σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πακέτο οικονομικών κινήτρων που περιλαμβάνει στήριξη των νοικοκυριών με μείωση της τιμής ειδών όπως το γάλα, που αυξάνεται ταχύτερα από τους μισθούς. Τον μήνα που πέρασε επιδεινώθηκαν και οι προοπτικές της απασχόλησης, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, ένα ακόμη σημάδι για τους καταναλωτές που είναι ήδη απαισιόδοξοι, τα μέγιστα σε τουλάχιστον 26 χρόνια.

Το γιέν [JPY=X] αναρριχήθηκε στα 109,07 ανά δολάριο στις 11:07 π.μ. στο Τόκυο από 109,53 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων εν μέσω εικασιών ότι εκθέσεις θα δείξουν μείωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης, στο 1,415%.

Η άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2007.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατηρεί τα επιτόκια στο 0,5% από τον διπλασιασμό τους τον Φεβρουάριο του 2007.

Η βιομηχανική παραγωγή σύμφωνα με άλλη έκθεση ανέκαμψε τον Ιούλιο καθώς η ασιατική ζήτηση εξισορρόπησε τη μείωση των εξαγωγών στις ΗΠΑ. Η παραγωγή αυξήθηκε 0,9% από τον Ιούνιο, όταν υποχώρησε 2,2%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.


NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Στο 4% ο δείκτης ανεργίας τον Ιούλιο

Ιαπωνία: Στο 4% ο δείκτης ανεργίας τον Ιούλιο

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006 διατηρήθηκε η ανεργία στην Ιαπωνία και οι προοπτικές απασχόλησης επιδεινώθηκαν, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές μάλλον δεν θα καταφέρουν να τονώσουν την οικονομία που συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 37 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα διατηρηθεί στο 4,1%. Ο δείκτης των θέσεων εργασίας ανά αιτούντα υποχώρησε για έκτο μήνα στο 0,89 και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2004, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Η Bank of Japan ανακοίνωσε ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο είναι «δυσκίνητη» για πρώτη φορά σε 10 χρόνια μετά την ετήσια συρρίκνωσή της κατά 2,4% το δεύτερο τρίμηνο. Τα ακριβότερα καύσιμα, τα υλικά και τα προβλήματα στη χρηματοδότηση των εταιρειών του real estate προκάλεσαν την αύξηση των πτωχεύσεων στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Teikoku Databank Ltd. αυτόν τον μήνα.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 0,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – την πέμπτη μηνιαία πτώση – όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Κατά μέσον όρο 34 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι οι δαπάνες θα υποχωρούσαν 1,8%.


NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce

Thursday, August 28, 2008

Σημαντική πτώση κατέγραψε το αργό

Σημαντική πτώση κατέγραψε το αργό

Σημαντική αναστροφή του κλίματος σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές για το αργό, αφού τελικά κατέγραψε σημαντικές απώλειες ανω των 2 δολαρίων. Η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου, στην περίπτωση που η τροπική καταιγίδα Gustav προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό.
Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραψε απώλειες ύψους 2,56 δολαρίων, κλείνοντας στα 115,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε πτώση 1,81% και διαμορφώθηκε στα 111,95 δολάρια το βαρέλι.

Ο τυφώνας Gustav κατευθύνεται στον κόλπο του Μεξικό, στις πηγές, δηλαδή, που παρέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, και τείνει να εξελιχθεί στον πιο καταστροφικό μετά τους Ρίτα και Κατρίνα.

Το 2005, όταν οι τυφώνες Ρίτα και Κατρίνα είχαν πλήξει τις εγκαταστάσεις του Κόλπου, η ΙΕΑ είχε διαθέσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία του παγκόσμιου εμπορίου του αργού και υπάρξουν σοβαρές διακυμάνσεις στην τιμή του.

Ο Phil Flynn, αναλυτής της Alaron Trading, δήλωσε ότι η ΙΕΑ αποφάσισε το σωστό, και ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνότερα τέτοιες κινήσεις, όταν εξωγενείς παράγοντες απειλούν την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στις απειλούμενες περιοχές σχεδιάζουν εκκένωση των εγκαταστάσεων, ανέφερε ο Ted Falgout, διευθυντής του λιμανιού του Fourchon της Λουιζιάνα. Στα σχέδια προβλέπεται η παραμονή μόνο 20.000 εργαζομένων, αριθμός που είναι οριακά αναγκαίος στο να διατηρηθεί η παραγωγή ως έχει. Ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου θα αποφασιστεί την Παρασκευή, όταν και θα γνωρίζουν περισσότερα για την εξέλιξη του Gustav.

Οι τιμή του αργού υποχώρησε και για το λόγο ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου, το «αντίπαλο δέος» του αργού, γεγονός που θα προκάλεσε σημαντική μείωση της τιμής του, με αποτέλεσμα να οδηγήσει πολλούς επενδυτές να στραφούν προς το φυσικό αέριο.

Αναλυτικότερα, αύξηση 102 δις κυβικών μέτρων εμφάνισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου, την εβδομάδα που έληξε στις 22/8, αφού διαμορφώθηκαν στα 2,757 τρις κυβικά μέτρα. Η μέση αύξηση του 2008 είναι στα 57 δις κυβικά μέτρα.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 102 δις κυβικών μέτρων.

Μετά την ανακοίνωση, το φυσικό αέριο υποχώρησε κατά 6,5% στα 8,048 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

REPORTER.GR

Schmidt: Η συμφωνία Google και η Yahoo! θα προχωρήσει

Schmidt: Η συμφωνία Google και η Yahoo! θα προχωρήσει

Η Google και η Yahoo! θα προχωρήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη συνεργασία τους στον τομέα της on-line διαφήμισης, δήλωσε σε συνέντευξη του ο CEO της Google, Eric Schmidt.
Σύμφωνα με τον Schmidt, η αμερικανική κυβέρνηση καθυστερεί να εγκρίνει τη συμφωνία, γεγονός που θα οδηγήσει την εταιρεία να έρθει το συντομότερο σε επαφή με την κυβέρνηση.

REPORTER.GR

Bernanke: Στόχος η μείωση του κινδύνου στην αγορά παραγώγων

Bernanke: Στόχος η μείωση του κινδύνου στην αγορά παραγώγων

Τη μείωση του κινδύνου στην αγορά παραγώγων συζήτησαν στις συναντήσεις του Ιουνίου ο πρόεδρος της FED Ben S. Bernanke, με τον CEO του NYSE Euronext Duncan Niederauer και τον πρόεδρο του CME Group Terrence Duffy, σύμφωνα με τα πρακτικά των συναντήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα.
Ο Bernanke συναντήθηκε στις 17 Ιουνίου με τον Niederauer και στις 27 Ιουνίου με τον Duffy. Ο NYSE Euronext είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης χρηματιστηρίων στον κόσμο, και ο CME το καλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων στις ΗΠΑ.

Η FED βρίσκεται στη διαδικασία να βελτιώσει τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας, ώστε να βοηθήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα να ενισχύσει τις αντιστάσεις σε περιόδους κρίσεων. Στις αγορές παραγώγων στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται περίπου 454 τρις δολάρια. Γι’ αυτό το λόγο έχει έρθει σε επαφή και με τις Goldman Sachs και JPMorgan, ώστε να κινηθούν και αυτές προς την ίδια κατεύθυνση.

REPORTER.GR

Συμβόλαιο με premium 741 εκατ. δολαρίων για την MBIA

Συμβόλαιο με premium 741 εκατ. δολαρίων για την MBIA

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει η μετοχή της MBIA στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μετά την ανακοίνωση της εταιρία για ασφάλιση δημοτικών ομολόγων ύψους 184 δις. δολαρίων για το Financial Guaranty Insurance.
Η MBIA αποκομίζει κέρδη ύψους 10% στην αγορά της Φρανκφούρτης, καθώς σημείωσε ότι θα λάβει premium 741 εκατ. δολαρίων σαν μέρος του συμβολαίου.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει απωλέσει το 79% της αξίας της τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά δείχνει ότι ίσως καταφέρει να επιβιώσει παρά το γεγονός ότι έχει χάσει την αξιολόγηση AAA.

REPORTER.GR

Fannie: Αρση αναστολής της διαπραγμάτευσης μετά την αντικατάσταση στελεχών

Fannie: Αρση αναστολής της διαπραγμάτευσης μετά την αντικατάσταση στελεχών

Σε αντικατάσταση τριών διοικητικών στελεχών της Fannie Mae προέβη ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Daniel Mudd, προσπαθώντας να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, μετά τις ζημιές ρεκόρ που έχει καταγράψει η εταιρία ενυπόθηκου δανεισμού και η την κάμψη της τάξεως του 90% στις μετοχές της. Μετά την ανακοίνωση για αντικατάσταση των στελεχών ήρθη η αναστολή της διαπραγμάτευσης της εταιρίας.


Ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της εταιρίας, Stephen Swad, θα αντικατασταθεί από τον David Hisey. Επίσης, ο Peter Niculescu θα είναι ο νέος επικεφαλής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς ο Robert Levin θα συνταξιοδοτηθεί το 2009. Τέλος, ο Michael Shawανέλαβε τη θέση του επικεφαλής διαχείρισης κινδύνου, στη θέση του Enrico Dallavecchia.

REPORTER.GR

Credit Agricole: Πτώση κερδών κατά 94%

Credit Agricole: Πτώση κερδών κατά 94%

Στα 76 εκατ. ευρεώ (112 εκατ. δολ.) διαμορφώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 94% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν. Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας στο Παρίσι σημείωνε νωρίτερα πτώση κατά 0,53%.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% στο β΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% στο β΄ τρίμηνο

Προς τα πάνω αναθεώρησε η αμερικανική κυβέρνηση την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου κατά 3,3% σε ετήσια βάση.

Ο ρυθμός αυτός είναι ταχύτερος απ΄ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές (2,7%), ενώ η αρχική εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,9%.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 23 Αυγούστου μειώθηκαν κατά 10.000, στις 425.000.


NAFTEMPORIKI

ΕΤΕ: Αύξηση κερδών κατά 15%

ΕΤΕ: Αύξηση κερδών κατά 15%

Σε 835 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνοντας άνοδο κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων 8 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, η Εθνική αναμενόταν να ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 808,6 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται μεταξύ 825 και 783 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα τόκων σημείωσαν το ίδιο διάστημα αύξηση 20% ανερχόμενα στα 1,729 δισ. ευρώ.

Αύξηση κατά 22% σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank για το α’ 6μηνο του 2008, τα οποία εξαιρουμένης της φορολογικής περαίωσης, ανήλθαν σε €238 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 29% της συνολικής κερδοφορίας του Ομίλου.

Αύξηση κατά 74% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν στα €107 εκατ., συνεισφέροντας 13% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

Δηλώσεις Τάκη Αράπογλου

«Σε μια περίοδο συνεχιζόμενων αναταραχών στις διεθνείς αγορές, ο Όμιλος για ακόμη ένα τρίμηνο πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται», δήλωσε ο κ. Τάκης Αράπογλου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

«Η σταθερή και συνετή ανάπτυξη μας υποστηρίζει τα λειτουργικά μας έσοδα, εκτοξεύοντας τα λειτουργικά μας κέρδη σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η μοναδική δομή της χρηματοδοτικής βάσης μας θωρακίζει τον Όμιλο από τις συνεχιζόμενες αναταραχές στις διεθνείς αγορές, επιτρέποντας μας να συνεχίσουμε τα επεκτατικά σχέδια μας.

»Ο αυστηρός έλεγχος των εξόδων, παρά την συνεχιζόμενη διεύρυνση του Ομίλου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, οδηγούν στην εξαιρετική αποτελεσματικότητα που πέτυχε ο Όμιλος στο α’ εξάμηνο του 2008».

«Είμαστε βέβαιοι ότι η συνετή αυτή ανάπτυξη βασισμένη στην ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή θέση μας, θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους».


NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
985.12 ( 0.58%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2872.00 ( 0.59%)

Όγκος: € 4,463,428

---

FTSE 100 INDEX 5,601.20 73.10 1.32%
CAC 40 INDEX 4,461.49 88.41 2.02%
DAX INDEX 6,420.54 99.51 1.57%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,715.18 212.67 1.85%
S&P 500 INDEX 1,300.68 19.02 1.48%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,411.64 29.18 1.22%

MPB: Κέρδη €220 εκ. το 6μηνο

MPB: Κέρδη €220 εκ. το 6μηνο

Κέρδη €220,4 εκ. πέτυχε η Marfin Popular Bank το πρώτο εξάμηνο του 2008 έναντι κερδών €342,1 εκ. που είχε πέρσι. Τα περσινά αποτελέσματα περιλάμβαναν έκτακτα έσοδα €136 εκ. που προήλθαν από την πώληση των συμμετοχών της Τράπεζας στη Universal Life και στην Ελληνική και από άλλα έκτακτα έσοδα. Μετά την αφαίρεση των εκτάκτων εσόδων του 2007, η καθαρή κερδοφορία της Marfin παρουσιάζει αύξηση 7%. Οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, στη σημαντική αύξηση στα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες και στη συγκράτηση των επισφαλειών. Η αύξηση επιτεύχθηκε παρά τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων.

Για ολόκληρο το έτος η Marfin αναμένει κέρδη μεταξύ €500 εκ. και €600 εκ.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα €359,3 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007. Αναπροσαρμόζοντας για τις έκτακτες ανακτήσεις τόκων του πρώτου εξαμήνου του 2007, η ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχεται σε 16% και σύμφωνα με την τράπεζα αποδεικνύει την εξαιρετικά εύρωστη ανάπτυξη των χορηγήσεων και καταθέσεων, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούσαν.

Στους αρνητικούς παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους περιλαμβάνονται: η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου στην Κύπρο χαμηλότερα κατά 0,5% που ορίστηκε σαν το επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων που μετατράπηκαν από Λίρες Κύπρου σε Ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2008 (κατόπιν εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου), η μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και η υποτίμηση του Αμερικανικού Δολαρίου που μείωσαν τα έσοδα από τις καταθέσεις σε Δολάρια κυρίως στις διεθνείς τραπεζικές εργασίες στην Κύπρο και τέλος ο έντονος ανταγωνισμός σε καταθέσεις από ανταγωνιστές με περιορισμένη ρευστότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε από 2,73% (μετά από αναπροσαρμογή για ανακτήσεις τόκων) το α’ εξάμηνο του 2007 σε 2,44% το α’ εξάμηνο του 2008. Αναφορικά με την επιβληθείσα μείωση στην τιμολόγηση των δανείων που μετατράπηκαν σε Ευρώ, ο Όμιλος έχει ήδη προβεί σε αντισταθμιστικές ενέργειες μέσα στο 2008 όπως την αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης. Η σταδιακή αναστροφή των αρνητικών παραγόντων θα έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα του Ομίλου στα επόμενα τρίμηνα.

Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν σημαντική ετήσια αύξηση 32% σε €147,1 εκ., ενισχυμένα από την ηγετική θέση του Ομίλου στην επενδυτική τραπεζική και τις χρηματιστηριακές εργασίες, αλλά και τη δυναμική ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών. Το σύνολο των εσόδων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 9% ετησίως φτάνοντας τα €587,7 εκ.

Τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες ανήλθαν στα €74 εκ. αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των εσόδων του Ομίλου.

Έξοδα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφθασαν τα €270,6 εκ., αυξημένα κατά 15% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2007. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 περιλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα από την ενοποίηση της ουκρανικής τράπεζας, Marine Transport Bank, (ενοποιείται από το δ’ τρίμηνο 2007) και της Lombard Bank Malta Plc (ενοποιείται από 1η Μαρτίου, 2008).

Εξαιρουμένων των νέων θυγατρικών που ενοποιούνται η αύξηση των εξόδων περιορίζεται σε 7%. Η αύξηση των δαπανών είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξης εργασιών του Ομίλου και του ανοίγματος 6 νέων υποκαταστημάτων και 10 επιχειρηματικών κέντρων στην Ελλάδα και 20 νέων υποκαταστημάτων στο διεθνές δίκτυο (5 στη Ρουμανία, 8 στην Ουκρανία και 7 στη Σερβία).

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα του Ομίλου παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 46% από 44% το πρώτο εξάμηνο του 2007 (αναπροσαρμοσμένος για έκτακτα έσοδα).

Οι προβλέψεις ως ποσοστό του συνόλου των μεικτών χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 0,47% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2008. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε σημαντικά σε 4,5% τον Ιούνιο του 2008 από 5,3% τον Ιούνιο του 2007.

Η ισχυρή κερδοφορία του Ομίλου διαμόρφωσε το δείκτη αποδοτικότητας του ενεργητικού (RoA) σε 1,35% το πρώτο εξάμηνο του 2008 και το δείκτη αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) σε 20,3%.

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (capital adequacy ratio), σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙ, εκτιμάται σε 10,5% και ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier I) σε 8,9% τον Ιούνιο του 2008.

Χορηγήσεις και καταθέσεις

Τόσο οι συνολικές χορηγήσεις όσο και οι καταθέσεις του Ομίλου κατέγραψαν εντυπωσιακή ετήσια άνοδο της τάξης του 40% (φθάνοντας τα €21,1 δισ.) και 19% (€23,8 δισ.) αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων, την επέκταση της πελατειακής βάσης και τη σταδιακή ωρίμανση των νέων καταστημάτων. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα €2,7 δισ. ή 13% του συνόλου, συνεχίζοντας την αυξανόμενη συνεισφορά τους στην πορεία του Ομίλου.

Η ρευστότητα του Ομίλου είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο πολύ χαμηλό, για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα, ποσοστό 89%.

Το σύνολο ενεργητικού του Ομίλου ξεπέρασε τα €35 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 22%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2008 ο Όμιλος της Marfin Popular Bank συνέχισε την επέκταση των δραστηριοτήτων και της κερδοφορίας του σε μια χρηματοοικονομική συγκυρία η οποία διακρίνεται από αβεβαιότητα λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης και αύξησης του κόστους κεφαλαίων. Ο Όμιλος κατόρθωσε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του, να βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας και ταυτόχρονα να περιορίσει την αύξηση των εξόδων και να βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Όλα τα παραπάνω συντελέστηκαν με ενίσχυση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης και με τη διατήρηση της εξαιρετικά προνομιακής θέσης υψηλής ρευστότητας που κατέχει ο Όμιλος σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Τράπεζας καταδεικνύουν τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής μας κερδοφορίας. Εκτιμούμε ότι τάσεις του πρώτου εξαμήνου θα διατηρηθούν και στα επόμενα τρίμηνα».

STOCKWATCH.COM.CY

Profit warning HB

Profit warning HB


Σε αρνητική αναθεώρηση των φετινών στόχων κερδοφορίας προέβηκε σήμερα η Ελληνική Τράπεζα, με αφορμή την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων της αποτελεσμάτων. Η τράπεζα αναμένει ότι τα προ φόρων κέρδη θα φθάσουν τα €119 εκ. αντί €131 εκ. που είχε προϋπολογίσει. Η διαφοροποίηση οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλεπόμενων εσόδων και των προβλέψεων για επισφάλειες. Η αναθεώρηση αφορά μόνο το 2008. Η Ελληνική διατήρησε αμετάβλητους τους στόχους για προ φόρων κέρδη €154 εκ. το 2009 και €196 εκ. το 2010. Το 2007 η Τράπεζα παρουσίασε προ φόρων κέρδη €153 εκ.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά της κέρδη περιορίστηκαν στα €50,9 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2008 έναντι €70,2 εκ. το περσινό εξάμηνο, σημειώνοντας μείωση 27,5%. Το κέρδος ανά μετοχή περιορίστηκε στα 17,5 σεντ από 25,9 σεντ πέρσι. Η μείωση της κερδοφορίας της τράπεζας αποδίδεται κυρίως στη στασιμότητα των καθαρών εσόδων από τόκους, στις ζημιές από επενδύσεις και στην απότομη αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες.

Αποτελέσματα

Το κέρδος πριν τη φορολογία για την πρώτη εξαμηνία του 2008 μειώθηκε σε €56,5 εκ. σε σύγκριση με €81,1 εκ. για την πρώτη εξαμηνία του 2007 και είναι ελαφρά χαμηλότερο από το αναμενόμενο με βάση το στόχο που τέθηκε για ολόκληρο το 2008 στο Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο 2008 - 2010.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων παρουσίασε μείωση 8% στα €149,7 εκ. σε σύγκριση με €163,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ενώ παράλληλα το σύνολο των εξόδων αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα από δικαιώματα, προμήθειες και επενδύσεις, λόγω των ζημιών από τα χρηματιστήρια.

Οι κερδοζημίες από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύνολο καθαρών εσόδων μειώθηκαν από €25,8 εκ. για την πρώτη εξαμηνία του 2007 σε €12,4 εκ. για την πρώτη εξαμηνία του 2008. Περιλαμβάνουν κυρίως ζημίες που προήλθαν από τις αρνητικές επιπτώσεις στις αξίες χρηματοοικονομικών στοιχείων λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στις διεθνείς χρηματαγορές και της σημαντικής πτώσης του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθώς και κέρδη από διάθεση επενδύσεων σταθερής απόδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, ζημίες ύψους €9,5 εκ. προέρχονται από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων της εξηρτημένης εταιρείας Αθηνά, οι οποίες αφορούν κυρίως επανεκτίμηση μετοχών. Κατά την αντίστοιχη εξαμηνία του 2007 η εταιρεία λογιζόταν από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο ως συνδεδεμένη και για το μήνα Ιούνιο ως εξηρτημένη, με συνεισφορά στα συνολικά κέρδη της περιόδου ύψους €2,1 εκ. Η συνολική αρνητική συνεισφορά της Αθηνά (ως εξηρτημένη της Ελληνικής Τράπεζας, με ποσοστό 77,84%) στο κέρδος της πρώτης εξαμηνίας του Ομίλου για το 2008 ανήλθε σε ζημία ύψους €6,8 εκ.

Έσοδα

Ο κύκλος εργασιών της τράπεζας μειώθηκε στα €267,3 εκ. από €275,1 εκ. πέρσι, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους έφθασαν τα €100,3 εκ. από €99,5 εκ.

Τα έξοδα της τράπεζας έφθασαν τα €78,4 εκ. από €77,6 εκ.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων ανήλθαν σε €14,8 εκ. και αυξήθηκαν κατά €8,9 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2007. Ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων, αυξήθηκαν στο 0,6% από 0,5% που προέβλεπε αρχικά η Τράπεζα και από 0,3% που ήταν πέρσι.

Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μειώθηκαν σε €336,9 εκ. σε σύγκριση με €346,7 εκ. τον Ιούνιο του 2007. Το σύνολο των αποθεματικών για απομείωση στην αξία των χορηγήσεων τον Ιούνιο 2008 ανήλθε σε €379,7 εκ. (Ιούνιος 2007: €366,4 εκ.) και αποτελεί το 8% (Ιούνιος 2007: 10%) των συνολικών χορηγήσεων.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των χορηγήσεων σε πελάτες κατά 20% από τον Ιούνιο του 2007, η πίεση στα περιθώρια των επιτοκίων χορηγήσεων λόγω του ανταγωνισμού και της συνεχιζόμενης κρίσης στις διεθνείς χρηματαγορές επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τα οποία πριν τη φορολογία παρουσιάζουν ζημία ύψους €3,7 εκ. σε σύγκριση με κέρδος €1,4 εκ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο Όμιλος τροχιοδρομεί την ανάπτυξη του Δικτύου Καταστημάτων στην Ελλάδα ως ένα από τους κύριους στρατηγικούς του στόχους.

Χαρτοφυλάκιο

Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου σε ετησιοποιημένη βάση διαμορφώνεται στο 18,9%, ενώ για ολόκληρο το 2008 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει περίπου στο 20%, σύμφωνα με το στόχο που είχε τεθεί στο Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο 2008 - 2010.

Οι συνολικές χορηγήσεις με αύξηση 24% έφθασαν τα €4,7 δισ. σε σύγκριση με €3,8 δισ. τον Ιούνιο του 2007, ενώ οι καταθέσεις με άνοδο 9% ανήλθαν στα €6,3 δισ. σε σύγκριση με €5,7 δισ. τον Ιούνιο του 2007.

Το σύνολο του Ισολογισμού του Ομίλου ανήλθε σε €7,7 δισ. σε σύγκριση με €7,3 δισ. τον Ιούνιο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 6%.

Προοπτικές

Η τράπεζα σημειώνει ότι έγκαιρα έκανε ορθές εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της διεθνούς τραπεζικής κρίσης και τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιοποίησε αναθεώρηση των στόχων του Τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου της και τους στόχους της για το 2008, τονίζοντας ότι το 2007 ήταν μια ιδιαίτερα θετική χρονιά.

Όσον αφορά τις προοπτικές της HB, η διοίκηση της τράπεζας σημειώνει ότι το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι βεβαρημένο από τη διεθνή κρίση στις χρηματαγορές, την έλλειψη ρευστότητας και τις έντονες πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια. «Η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό και βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση λαμβάνοντας, όπου χρειάζεται, αντισταθμιστικά μέτρα για μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των παραγόντων αυτών. Η επέκταση των εργασιών του Ομίλου στη Ρωσία δίνει μια νέα ώθηση στις προοπτικές, καθώς θα ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη του», τονίζεται.

Η Διοίκηση του Ομίλου, παρακολουθώντας σε συνεχή βάση τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Ομίλου και συνεκτιμώντας τα οικονομικά δεδομένα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, προβαίνει με συνέπεια σε αναθεώρηση των οικονομικών στόχων και δεικτών που περιλαμβάνονται στο Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο για το έτος 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Bankruptcy filings surge to 1 million - up 29%

Bankruptcy filings surge to 1 million - up 29%
Number of bankruptcy filings in recent 12-month period rises to nearly 1 million.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- As things in the economy have gotten worse, the number of people and businesses heading to bankruptcy court has spiked.

Bankruptcy filings surged 29% in the 12 months that ended June 30, according to government figures released Wednesday.

Total filings rose to 967,831 from 751,056 a year earlier.

Business filings jumped more than 41% to 33,822 from 23,889 in the year-ago period. Personal filings totaled 934,009, up 28% from last year.

"As we continue to hear more bad economic news, we will continue to see bankruptcies spiral upwards," said Jack Williams, resident scholar at the American Bankruptcy Institute.

The bankruptcy group expects filings to reach 1.2 million this year, as problems in the housing market have "reverberated throughout the economy," he added.

The data also showed that filings for Chapter 7 rose 36% to 615,748 in the 12 months that ended June 30.

Chapter 7 bankruptcy is designed to give individual debtors a "fresh start" by discharging many of their debts. Under Chapter 7 a filer's assets minus those exempted by his home state are liquidated and given to creditors first in line for repayment, while the rest of his debts are cancelled.

Another type of individual bankruptcy - Chapter 13 - requires debtors to pay back their debts over time. Total Chapter 13 filings rose 17% to 344,421 from 294,693 a year earlier.

Filings for Chapter 11 bankruptcy, which is aimed at assisting struggling corporations or partnerships, rose more than 30% to 7,293.

2005 law cracked down on filers
The increase comes near the third-year anniversary of a congressional crackdown on filers of chapter 7 bankruptcy.

The Bankruptcy Abuse Prevention and Consumer Protection Act, which made it harder for individuals to receive Chapter 7 bankruptcy protection, went into effect in late 2005. Huge numbers of people rushed to file for bankruptcy before the deadline and then filings dropped off dramatically in 2006-07.

Lawmakers who voted in favor of the law included Sen. John McCain, R-Ariz., the Republican presidential candidate, and Sen. Joe Biden, D-Del., the Democrats' vice presidential pick.

Democratic presidential candidate Sen. Barack Obama, D-Ill., voted against the act.

Recently, Obama has proposed to fast-track bankruptcy proceedings for military families and help seniors facing bankruptcy keep their home.

Proponents of the law argued that it would prevent consumers from using bankruptcy laws to clear debts that they actually have the ability to repay. Consumer advocates decried it as a boon to creditors - particularly credit card companies - that lose money when debtors declare Chapter 7 bankruptcy.

Williams said that Chapter 7 filings are starting to return to levels last seen before the 2005 law, which suggests that the decrease following its enactment "may have been an illusion."

CNN

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,768.25 15.29 0.12%
HANG SENG INDEX 20,972.29 -492.43 -2.29%
CSI 300 INDEX 2,335.86 10.57 0.45%

Βρετανία: Σχέδιο για την ανάκαμψη της αγοράς στέγης

Βρετανία: Σχέδιο για την ανάκαμψη της αγοράς στέγης

Σχέδιο για την ανάκαμψη της κλυδωνιζόμενης αγοράς στέγης εισηγήθηκε στη βρετανική Βουλή το κόμμα των Φιλελευθέρων. Μεταξύ άλλων προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές αρχές να αγοράζουν γη, που μένει ανεκμετάλλευτη, να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης, καθώς και να βοηθηθούν οι κατασκευαστές κατοικιών, που απειλούνται με κατάρρευση.

Όσο για τα νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων τους, οι Φιλελεύθεροι τονίζουν ότι θα πρέπει να εμποδίζεται η κατάσχεση της κατοικίας τους. Αντιπροτείνεται να παραμένουν στη στέγη τους ως ενοικιαστές, με τις τοπικές αρχές να εισπράττουν το μίσθωμα.

Το Συμβούλιο των Πιστωτών Ενυπόθηκων Δανείων δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις, τόνισε ωστόσο σε ανακοίνωσή του ότι είναι η άμεση η ανάγκη μέτρων για τη στήριξη της αγοράς στέγης. Η βρετανική αγορά κατοικιών έχει έρθει αντιμέτωπη με σημαντική υποχώρηση των τιμών και αισθητή επιβράδυνση της ανέγερσης νέων κατοικιών.


NAFTEMPORIKI

Γαλλία: Φόρος στα επενδυτικά έσοδα για στήριξη των ανέργων

Γαλλία: Φόρος στα επενδυτικά έσοδα για στήριξη των ανέργων

Την επιβολή φόρου επί εσόδων επενδύσεων εξετάζει ο Γάλλος πρόεδρος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης των ανέργων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Les Echos, ο Νικολά Σαρκοζί, έχει δεχθεί εισηγήσεις για επιβολή φόρου 1% στα επενδυτικά έσοδα (τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έσοδα από ακίνητα, ασφάλειες ζωής και μερίσματα), προσδοκώντας να συγκεντρώσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα προγράμματος για την επιστροφή περίπου 3 εκατ. ανέργων στην αγορά εργασίας.

Ο νέος φόρος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2009. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ερίκ Βερθ επιβεβαίωσε σε γενικές γραμμές το δημοσίευμα, αρνούμενος ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν από το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, την ερχόμενη Πέμπτη.


NAFTEMPORIKI

Ρεκόρ προβληματικών τραπεζών στις ΗΠΑ

Ρεκόρ προβληματικών τραπεζών στις ΗΠΑ


Στα υψηλότερα επίπεδα έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα τα κέρδη του τραπεζικού τομέα υποχώρησαν κατά 86% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η εξασθένηση στην αγορά στέγης και στις πιστωτικές αγορές συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), 117 τράπεζες και χρηματοοικονομικά ταμεία επλήγησαν από την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 90% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ συγχρόνως αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 2003.

Την ίδια στιγμή ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός ανέφερε ότι το ίδιο διάστημα τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ανήλθαν στα 5 δισ. δολάρια, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν ξεπεράσει τα 36,8 δισ. δολάρια, ενώ 8.500 τράπεζες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις ζημίες ύψους- ρεκόρ 50,2 δισ. δολαρίων, οι οποίες οφείλονται στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου.

Η επικεφαλής του FDIC, Σίλα Μπερ, δήλωσε ότι τα εν λόγω στοιχεία ήταν αναμενόμενα, εάν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση στην αγορά στέγης και την επιδείνωση της οικονομίας. Ωστόσο, τόνισε η κυρία Μπερ, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι άκρως απογοητευτικά.


NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

Μεθύστε, η Ανόρθωση στους ομίλους!

KAI KATI ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ...! Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE XAΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΑΠΟΕΛ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA!

Μεθύστε, η Ανόρθωση στους ομίλους!


Η Ανόρθωση Αμμοχώστου είναι στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κάνοντας τη μικρή Κύπρο να δείχνει τεράστια ποδοσφαιρικά! Η έκτη απόπειρα για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League ήταν και η φαρμακερή για την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια και πλέον μπορούμε να γιορτάσουμε, μπορούμε να μεθύσουμε!


Μάγκες οι παίκτες της Ανόρθωσης, έδωσαν απαντήσεις για όλα όσα υπέστησαν το τελευταίο διήμερο στην Αθήνα! Δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε συνέχεια, η ιστορία θα γράψει με πολύ μεγαλύτερα γράμματα την επιτυχία μέσα στο γήπεδο παρά τα αίσχη που έγιναν έξω από αυτό. Τέλος με αυτό το θέμα, θα γραφούν πολλά όταν επιστρέψουν στην Κύπρο κάποιοι που τα έζησαν από κοντά.

POLITIS

Wednesday, August 27, 2008

Αποθέματα και Gustav "ενίσχυσαν" το αργό

Αποθέματα και Gustav "ενίσχυσαν" το αργό

Ξεπέρασε τα 118 δολάρια η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υπό την απειλή του τυφώνα Gustav που κατευθύνεται στον κόλπο του Μεξικό, στις πηγές, δηλαδή, που παρέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου. Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η ανακοίνωση για πτώση των αποθεμάτων του αργού και της βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε στα 118,15 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 1,88 δολάρια ή 1,6%.

Επίσης το συμβόλαιο του πετρελαίου Μπρεντ ενισχύθηκε στα 114,02 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 0,32 δολάρια ή 0,28%.

Τα αποθέματα αργού της εβδομάδας που έληξε στις 22 Αυγούστου, μειώθηκαν κατά 177.000 βαρέλια, και διαμορφώθηκαν στα 305,8 εκατ. βαρέλια. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση 1,1 εκατ. βαρελιών. Τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 57.000 βαρέλια, στα 132,1 εκατ. βαρέλια. Πτώση σημείωσαν και τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία βρέθηκαν στα 195,4 εκατ. βαρέλια, κατά 1,18 εκατ. λιγότερα.

Ο τυφώνας Gustav, που κατευθύνεται στη Λουιζιάνα, τείνει να εξελιχθεί ο πιο καταστροφικός τυφώνας μετά τους Ρίτα και Κατρίνα, η οποίοι είχαν προκαλέσει το κλείσιμο των διυλιστηρίων στον Κόλπο του Μεξικό, «εκτινάσσοντας» τις τιμές σε ύψη ρεκόρ, σχολίασε ο Joe Bastardi της AccuWeather.com του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Οι εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στις απειλούμενες περιοχές σχεδιάζουν εκκένωση των εγκαταστάσεων, ανέφερε ο Ted Falgout, διευθυντής του λιμανιού του Fourchon της Λουιζιάνα. Στα σχέδια προβλέπεται η παραμονή μόνο 20.000 εργαζομένων, αριθμός που είναι οριακά αναγκαίος στο να διατηρηθεί η παραγωγή ως έχει. Ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου θα αποφασιστεί την Παρασκευή, όταν και θα γνωρίζουν περισσότερα για την εξέλιξη του Gustav.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες του Κόλπου του Μεξικό, είναι υπεύθυνες για το 42% της δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων.

Σημαντική εξέλιξη υπέρ της κλιμάκωσης του αργού αποτέλεσε και η χθεσινή αναγνώριση από την πλευρά της Ρωσίας της ανεξαρτησίας των αποσχισθησών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, γεγονός που γεννά νέες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

REPORTER.GR

SEC: Προσαρμογή στα διεθνή λογιστικά πρότυπα μέχρι το 2014

SEC: Προσαρμογή στα διεθνή λογιστικά πρότυπα μέχρι το 2014

Τη προσαρμογή στα διεθνή λογιστικά πρότυπα ζήτησε από μερικές αμερικανικές εταιρείες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission), ώστε να γίνουν οι εταιρείες περισσότερο ανταγωνιστικές διεθνώς.
Η SEC αποφάσισε σήμερα την έκδοση χρονοδιαγράμματος, κατά το οποίο καλεί σε συνεργασία τις εν λόγο 110 εταιρείες να εγκαταλείψουν τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα μέχρι το 2014.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της SEC Christopher Cox, τα υψηλής ποιότητας διεθνή λογιστικά πρότυπα είναι μια διεθνής «γλώσσα» διαφάνειας, αποτίμησης και σύγκρισης. Επιπλέον, ο Cox, δήλωσε ότι με την υιοθέτηση των διεθνών προτύπων θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος της τήρησης λογιστικών καταστάσεων αφενός με τα αμερικανικά και αφετέρου με τα διεθνή πρότυπα.

REPORTER.GR

ΣΕΒ: Ατυχής η απόφαση για φορολογία στα μερίσματα

ΣΕΒ: Ατυχής η απόφαση για φορολογία στα μερίσματα

Ιδιαίτερα ατυχή θεωρεί ο ΣΕΒ την απόφαση για την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα μερίσματα, σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση της προκαταβολής του φόρου.

«Είναι ένα μέτρο που διασαλεύει τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, πλήττει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θίγει την επιχειρηματικότητα, που σήμερα αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης. Η δέσμευση για τη μελλοντική μείωση των συντελεστών δεν αμβλύνει τις άμεσες επιπτώσεις από το νέο αυτό πλήγμα στις επιχειρήσεις», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΕΒ θεωρεί πάντως ότι «οι εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών περιλαμβάνουν δύο θετικά στοιχεία: Δεν θίγονται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Θέτουν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά και την περιστολή της κρατικής σπατάλης».


NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
979.48 ( -1.61%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2855.17 ( -1.57%)

Όγκος: € 4,299,691

---

FTSE 100 INDEX 5,528.10 57.40 1.05% 11:35
CAC 40 INDEX 4,373.08 4.53 0.10% 12:10
DAX INDEX 6,321.03 -19.49 -0.31%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,502.51 89.64 0.79%
S&P 500 INDEX 1,281.66 10.15 0.80%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,382.46 20.49 0.87%

ΗΠΑ: +1,3% οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούλιο

ΗΠΑ: +1,3% οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούλιο

Αύξηση της τάξεως του 1,3% παρουσίασαν τον Ιούλιο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολή.

Εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών, οι εν λόγω παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,7%.


NAFTEMPORIKI

Oil rises as Gustav enters Gulf

Oil rises as Gustav enters Gulf
Investors worry Tropical Storm Gustav could damage oil facilities in the Gulf of Mexico.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Oil prices rose Wednesday as Tropical Storm Gustav entered the Gulf of Mexico and threatened U.S. oil facilities.

U.S. crude rose $1.38 to $117.65 a barrel in electronic trading as the National Hurricane Center projected Gustav could resume hurricane status and touch the Louisiana coast by Monday.

Gustav lost strength and became a tropical storm as it passed over Haiti. However, the Hurricane Center cautioned that Gustav could gain steam on Thursday as it moves away from the island nation.

Oil platforms in and around the Gulf of Mexico account for more than a quarter of U.S. oil production. They are also vulnerable to extreme storms such as hurricanes.

Hurricanes Katrina and Rita in 2005, both of which reached Category 5 strength before making landfall, destroyed 113 offshore oil and natural gas platforms and damaged 457 pipelines, according to the government.

Oil giant Royal Dutch Shell PLC (RDS) said it could begin evacuating workers on Wednesday.

Dollar: Oil also got a boost as the dollar weakened against the 15-nation euro.

Oil is traded in U.S. dollars. So when the dollar loses strength, oil becomes cheaper for foreign investors. Many also purchase oil and other commodities as a hedge against inflation.

The dollar also fell in value against other major currencies after two reports released Tuesday showed continued weakness in the housing sector.

Inventory: Investors were also looking ahead to the Energy Department's weekly report on petroleum inventories scheduled for 10:35 a.m. ET.

Economists expect the government to report a 1.5 million barrel increase in crude stockpiles, and a decline of 2.8 million barrels in gasoline supplies, according to a survey from Platts, the energy research arm of McGraw Hill Cos.

CNN

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,752.96 -25.75 -0.20%
HANG SENG INDEX 21,464.72 408.06 1.94%
CSI 300 INDEX 2,325.29 -6.24 -0.27%

Ιαπωνία: Πρόταση για μείωση του φόρου εισοδήματος

Ιαπωνία: Πρόταση για μείωση του φόρου εισοδήματος

Επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της μείωσης του φόρου εισοδήματος στην Ιαπωνία, μετά από μία σειρά πολιτικών ενεργειών, που είχαν στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και την παροχή βοήθειας στους πολίτες, λόγω των αυξημένων τιμών που παρατηρούνται στα καύσιμα και στην αγορά τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το νέο κόμμα Κομέιτο που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει σε μείωση του φόρου εισοδήματος, γεγονός που θα βοηθήσει τις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις.

Ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν βρήκε υποστήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα που απαρτίζουν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Παράλληλα, το κόμμα Κομέιτο ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να ληφθεί μία κοινή απόφαση για το εν λόγω κρίσιμο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φήμες θέλουν το κόμμα Κομέιτο να υποστηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Περαιτέρω κάμψη στις εκδόσεις νέων στεγαστικών δανείων

Βρετανία: Περαιτέρω κάμψη στις εκδόσεις νέων στεγαστικών δανείων

Νέα δυσοίωνα μηνύματα ήρθαν στο φως για τη βρετανική οικονομία. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για περαιτέρω κάμψη στις εκδόσεις νέων στεγαστικών δανείων, η Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών διεμήνυσε ότι δεν «βλέπει» ανάκαμψη της αγοράς στέγης στον ορίζοντα.

Τον Ιούλιο οι εκδόσεις νέων στεγαστικών δανείων ήταν μειωμένες κατά 65% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση.

Καμπανάκι χτύπησε και από τον τομέα των υπηρεσιών, με την κερδοφορία να καταγράφει σημαντική επιβράδυνση. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών η κερδοφορία στον κλάδο των επιχειρηματικών και επαγγελματικών υπηρεσιών υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 6,5 ετών, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης βυθίστηκε τον Αύγουστο στις -42 μονάδες από -18 τον Μάιο.

Στον κλάδο των καταναλωτικών υπηρεσιών η κερδοφορία υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -61 μονάδες τον Αύγουστο από -60 τρεις μήνες πριν.

NAFTEMPORIKI

Σε χαμηλό έτους οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό έτους οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

Τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση όλων των εποχών καταγράφουν οι τιμές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διάρκεια του Ιουνίου, σύμφωνα με την Standard & Poor, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο στεγαστικός τομέας αναμένεται σταδιακά να σταθεροποιηθεί.

Συγκεκριμένα ο δείκτης της S&P για τις τιμές στέγης υποχώρησε κατά 15,9% από πέρυσι, ενώ κατά 0,5% από τον Μάιο. Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει εξασθενημένη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν στις 515.000, ενώ οι αναλυτές τις είχαν τοποθετήσει στις 530.000. Ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών συρρικνώθηκε κατά 5,2% στις 416.000, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο άρχισαν να κινούνται ανοδικά, ενώ παράλληλα καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η υψηλότερη από το αναμενόμενο ενίσχυση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι απώλειες των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκαν.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανέκαμψε τον Αύγουστο, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό περιορίστηκαν ελαφρώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Conference Board. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ αυξήθηκε στις 56,9 μονάδες από 51,9 τον Ιούλιο, με τους αναλυτές να περιμένουν ηπιότερη βελτίωση, στο 53.

Το σαφώς βελτιωμένο κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μειωμένες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν από τα ρεκόρ του Ιουλίου. Όμως η εκτίμηση των καταναλωτών για την τρέχουσα κατάσταση της εργασιακής αγοράς έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.

Συγχρόνως οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα υποχωρήσει στο 6,7% από το 7,5% του Ιουλίου. Αντίθετα, ο επικεφαλής της Fed του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν, λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα.


NAFTEMPORIKI

Κίνδυνος ύφεσης απειλεί τη γερμανική οικονομία

Κίνδυνος ύφεσης απειλεί τη γερμανική οικονομία

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, την ώρα που τα επίσημα κρατικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη- συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, εντείνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.


Συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Γερμανίας για πρώτη φορά από το 2004.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2005, καθώς η διεθνής πιστωτική κρίση ασκεί πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Ο δείκτης Ifo -ο οποίος βασίζεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης περίπου 7.000 επιχειρήσεων- υποχώρησε στο 94,8 τον Αύγουστο, έναντι 97,5 του Ιουλίου.

Η πτώση του δείκτη ήταν πολύ μεγαλύτερη έναντι των προβλέψεων, συμβάλλοντας στην υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλότερα έξι μηνών έναντι του δολαρίου, κάτω από το επίπεδο του 1,46 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αποτελεί ένα νέο πλήγμα για τις προοπτικές της γερμανικής εμπιστοσύνης, την ώρα που τα στοιχεία της GfK για τον καταναλωτικό κλίμα ήταν εξίσου αποθαρρυντικά, με υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

«Η νέα υποχώρηση του δείκτη Ifo ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων», εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές. Eξάλλου, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας επιβεβαίωσε χθες ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, για πρώτη φορά από το 2004.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση των «Financial Times»/Harris, οι Ευρωπαίοι καθιστούν υπεύθυνες τις κυβερνήσεις για την οικονομική επιβράδυνση, όμως η μεγαλύτερη κριτική ασκείται εναντίον της ΕΚΤ για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση.

Αρνητική η αντίδραση των αγορών

Ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης στη Γερμανία, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες, δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πυροδότησαν έντονες ρευστοποιήσεις ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού, ασκώντας πιέσεις στις μετοχικές αξίες. Οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούσαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI κατέγραφε απώλειες μίας ποσοστιαίας μονάδας, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2006. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης έχει χάσει περισσότερο από το 18% της αξίας του.


NAFTEMPORIKI

Alpha: Κέρδη €414 εκ. το 6μηνο

Alpha: Κέρδη €414 εκ. το 6μηνο


Στα €414 εκ. ανήλθαν τα κέρδη της Alpha Bank το πρώτο εξάμηνο του 2008, σημειώνοντας άνοδο 11% και συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (€414 εκ.). Στη σύγκριση της κερδοφορίας αύξηση δεν λαμβάνονται υπόψη τα έκτακτα κέρδη ύψους €81,8 εκ. από την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής στη γαλλική AXA, το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 12% σε €1,03.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους με αύξηση 19,3% ανήλθαν στα €897,8
εκ. Το καθαρό περιθώριο τόκων διευρύνθηκε από 3% το α’ εξάμηνο του 2007 σε 3,2% τo αντίστοιχο διάστημα του 2008, ως αποτέλεσμα της δυναμικής πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και της στοχευμένης στροφής του χαρτοφυλακίου προς πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 5,5%, υπό την επίδραση της ισχυρής αυξήσεις των εσόδων πιστωτικών καρτών κατά 26,3% και των εσόδων εμπορικής τραπεζικής κατά 7,2%, που αντισταθμίσθηκαν από τη συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον πτωτική πορεία των εσόδων διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου κατά 13,5%. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων διαμορφώθηκαν σε €40,3 εκ. και τα λοιπά έσοδα σε €43,2 εκ.

Τα κέρδη προ φόρων από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 72% στα €85,7 εκ., αποτελώντας το 16,4% των συνολικών κερδών προ φόρων του ομίλου της Alpha Bank.

Στην Κύπρο, οι εργασίες της Alpha Bank απέφεραν κέρδη προ φόρων €52,9 εκ., αυξημένα κατά 38,5% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Η σημαντική αυτή επίδοση αντικατοπτρίζει την τρίτη θέση στις χορηγήσεις με μερίδιο 12,9% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου (αυξημένο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο του 2007) και τη βελτίωση της θέσεως της τράπεζας στις διεθνείς δραστηριότητες.

Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε €3,9 δισ. στο τέλος Ιουνίου, εκ των οποίων η νέα παραγωγή του δευτέρου τριμήνου ανέρχεται σε €311 εκ., ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε €3,5 δισ.

Οικονομικά μεγέθη

Σε επίπεδο Ομίλου, οι χορηγήσεις της Alpha αυξήθηκαν κατά 27,8% φθάνοντας τα €46,8 δισ. ενώ οι καταθέσεις έφθασαν τα €37,5 δισ. με αύξηση 18%. Τα κεφάλαια πελατείας ανήλθαν σε €47,9 δισ., εκ των οποίων €1,5 δισ. αφορούν σε προσέλκυση νέων καταθέσεων το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 45,3%, παρά την επιταχυνόμενη επέκταση της τράπεζας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με το δείκτη καθυστερήσεων βελτιούμενο στο 3,5%.

Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 25% ενώ όπως τονίζει η Alpha, η πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην Ελλάδα, ύψους €2 δισ., καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2008.

Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρείται υψηλή με το δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 8,9% και το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,4%.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με το δείκτη καθυστερήσεων βελτιούμενο στο 3,5%.

«Η ισχυρή λειτουργική μας απόδοση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζουμε επιτυχώς την παρατεινόμενη αρνητική συγκυρία. Οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες μάς εξασφαλίζουν συνθήκες θετικής ρευστότητος και ισχυρής κεφαλαιακής διαρθρώσεως, στηρίζοντας την κερδοφόρο και ισορροπημένη από απόψεως κινδύνων ανάπτυξή μας», δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιάννης Κωστόπουλος.

«Στις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, διατηρήσαμε την υψηλή μας κερδοφορία. Συνεχίζουμε την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής μας παράλληλα με την προσέλκυση προσοδοφόρων εργασιών στην Ελλάδα και τη δυναμική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Ιούλιο ολοκληρώσαμε την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση στοιχείων του ενεργητικού μας, εξασφαλίζοντας σημαντική ευελιξία στην άντληση κεφαλαίων για την ανάπτυξή μας. Εφαρμόζουμε με συνέπεια το επιχειρησιακό μας σχέδιο και συνεκτιμούμε διαρκώς τη διεθνή οικονομική συγκυρία», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Ματζούνης.

STOCKWATCH.COM.CY

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Durable Goods Orders
Dept of Commerce


8:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Tuesday, August 26, 2008

Κέρδη αλλά ... περιορισμένα για το αργο

Κέρδη αλλά ... περιορισμένα για το αργο

Με κέρδη ανω του ενός δολαρίου έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υπό την απειλή του τυφώνα Gustav που κατευθύνεται στον κόλπο του Μεξικό, στις πηγές, δηλαδή, που παρέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό ενισχύθηκε κατά 1% στα 116,27 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας όμως από τα υψηλά ημέρας που αγγιξαν τα 117 δολάρια. Ακόμη με κέρδη ύψους 0,25% έκλεισε και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ που διαμορφώθηκε στα 113,47 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή της βενζίνης ενισχύθηκε κατά 3,1% στα 2,972 δολάρια το γαλόνι.

Ο τυφώνας Gustav κινείται με 145 χλμ την ώρα, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ, ενδέχεται να ενταθεί το φαινόμενο όσο πλησιάζει τον Κόλπο.

Σημαντική εξέλιξη υπέρ της κλιμάκωσης του αργού αποτέλεσε και η αναγνώριση από την πλευρά της Ρωσίας της ανεξαρτησίας των αποσχισθησών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, γεγονός που γεννά νέες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Το αργό, κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέθηκε να υποχωρεί ως και 1,70%, στον απόηχο της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Tο ευρώ υποχώρησε στο 1,4609 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Φεβρουαρίου, από 1,4754 χθες. Αυτή τη στιγμή περιορίζει τις απώλειες στο 0,8% και στα 1,4642 δολάρια/ευρώ.

REPORTER.GR

FED: Η επόμενη αλλαγή των επιτοκίων θα είναι ανοδική

FED: Η επόμενη αλλαγή των επιτοκίων θα είναι ανοδική

Οι ανησυχίες της περαιτέρω επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και της δυσκολίας ελέγχου του πληθωρισμού κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής της FED του Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η πλειονότητα των μελών της FED εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι ο πληθωρισμός δεν θα μπορεί να ελεγχθεί το επόμενο έτος, εάν δεν γίνει κάτι αμεσα. Ωστόσο σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι η στιγμή της επόμενη κίνησης, η οποία αναμφισβήτητα θα είναι η αύξηση των επιτοκίων, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και των αγορών. Ο διοικητής της FED του Ντάλας Richard Fisher, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με το «πάγωμα» των επιτοκίων, ζητώντας αμεση αύξηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι με μόνο μια ψήφο κατά, αυτή του Richard Fisher, η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) διατήρησε αμετάβλητα στο 2% τα αμερικανικά επιτόκια, μετά τη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου.

Στα πρακτικά της συνάντησης, φάνηκε η ανησυχία πολλών αξιωματούχων για το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος συνολικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες (5,6%), είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 17 ετών. Υποστήριξαν, παράλληλα, ότι με το οικονομικό σύστημα να παραμένει «εύθραυστο» και την αγορά ακινήτων πολύ «αδύναμη», οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Ο πρόεδρος της FED Ben Bernanke, υποστήριξε ότι σκοπός της FED είναι να επιτύχει μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

Κύριος λόγος σταθεροποίησης των επιτοκίων ήταν ότι η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας μερικώς την ανάπτυξη στις καταναλωτικές δαπάνες και την ενίσχυση των εξαγωγών.

REPORTER.GR

Πτώση 86,5% στα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών

Πτώση 86,5% στα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών

«Βουτιά» 86,5% σημείωσαν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αφού διαμορφώθηκαν στα 5 δις δολάρια, σε σχέση με τα 36,8 δις δολάρια το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι τράπεζες σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο τρίμηνο που έχει καταγραφεί από το 1991, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Τραπεζικών Αποθεματικών των ΗΠΑ (Federal Deposit Insurance Corp), επισημαίνοντας ότι ο κύριος λόγος της πτώσης είναι οι αυξημένες διαγραφές. «Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά» δήλωσε η πρόεδρος της FDIC Sheila Bair στη συνέντευξη τύπου, αναφερόμενη, παράλληλα, και αύξηση της λίστας με τις προβληματικές τράπεζες, αφού αυτή μετρά 117 ιδρύματα σε σχέση με τα 90 του προηγούμενου τριμήνου.

REPORTER.GR

JP Morgan: Δεν βλέπει φως στο τούνελ

JP Morgan: Δεν βλέπει φως στο τούνελ

Καμία επίλυση έναν χρόνο μετά την εμφάνιση των προβλημάτων στο χρηματοοικονομικό σύστημα διαπιστώνει στη μηνιαία ανάλυση των αγορών η JP Morgan προειδοποιώντας την ίδια ώρα ότι οι εμμένουσες δυσκολίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο και η αναποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να δεσμευθούν σε μια πολιτική χαλάρωσης καθιστούν μη-ελκυστική την επένδυση σε μετοχές δεδομένου του ρίσκου που συνεπάγονται.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα εκτός ΗΠΑ, οι αναλυτές του διεθνούς επενδυτικού κολοσσού προειδοποιούν ότι οι βασικοί δείκτες προμηνύουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο 0%-1% για τις μεγάλες οικονομίες τους επόμενους 3-6 μήνες.


Προοπτική της Οικονομίας

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της κρίσης στο χρηματοοικονομικό σύστημα, τα πρόσφατα προβλήματα των Fannie Mae και Freddie Mac διέψευσαν τα προγνωστικά ότι η κρίση οδεύει προς επίλυση. Εξάλλου, τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας εμμέσως ότι οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου. Η προοπτική της οικονομίας παγκοσμίως έχει επίσης εξασθενήσει και πρόσφατα τα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα δε εκτός ΗΠΑ, εμφανίζονται κατά πολύ αποδυναμωμένα. Για έβδομο συνεχή μήνα, στην αμερικανική αγορά εργασίας υπήρξαν απώλειες και οι εκτός αγροτικής απασχόλησης θέσεις μειώθηκαν κατά 51.000 τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,7%. Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται ότι είχαν κάποια θετικά αποτελέσματα και η οικονομία σημείωσε τριμηνιαία άνοδο κατά 1,9%, υπολογιζόμενη σε ετησιοποιημένη βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ ο απόηχος των μέτρων αναμένεται να είναι εν μέρει αισθητός και κατά το τρίτο τρίμηνο. Εξακολουθούμε ωστόσο να πιστεύουμε ότι, ελλείψει αυτής της υποστηρίξεως, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά το τέλος του έτους και εντός του 2009. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει φαινομενικά προσκολλημένη στην αντιπληθωριστική πολιτική της, αλλά το μείγμα ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει σαφώς επιδεινωθεί. Ο βασικός οικονομικός δείκτης της ομάδας μας που παρακολουθεί την πορεία της αγοράς συναλλάγματος (Currency team) σημείωσε σημαντική πτώση και τα στοιχεία του περασμένου μήνα δείχνουν ότι η οικονομική εξασθένηση στην Ευρωζώνη δεν περιορίζεται πλέον σε περιφερειακές χώρες ή σε κράτη όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, στα οποία είχε παρατηρηθεί άνθηση χάρη στον στεγαστικό κλάδο. Στη Γερμανία, μάλιστα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% εντός του Ιουνίου, ενώ οι εργοστασιακές παραγγελίες είχαν μεγάλη πτώση της τάξης του 6,1%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις που συνέκλιναν στο 4,7%. Εξάλλου, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo έφθασε σε επίπεδα κάτω των 100 μονάδων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2005. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τόσο στις κύριες, όσο και στις περιφερειακές χώρες, θα εξασθενήσει περαιτέρω, ενώ περιορισμένη θα είναι και η υποστήριξη από τις εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς φθίνει η ζήτηση παγκοσμίως.

Μεγάλη επιδείνωση παρατηρήθηκε και στη Μ. Βρετανία, όπου η στεγαστική αγορά βρίσκεται πλέον σταθερά σε καθοδική πορεία, γεγονός που θα επηρεάσει την κατανάλωση και τη ζήτηση. Η ήδη δυσχερής θέση της Τράπεζας της Αγγλίας επίσης επιδεινώθηκε, καθώς ο πληθωρισμός έφθασε σχεδόν στο διπλάσιο από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Μάλιστα, μεταξύ των κυριότερων αγορών, η Βρετανία εμφανίζει τον ασθενέστερο βασικό οικονομικό δείκτη, κάτι που ενδεχομένως να προμηνύει απότομη πτώση. Και ενώ δεν προβλέπουμε ακόμη κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τα δεδομένα έχουν σαφώς εξασθενήσει και εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη σε Ευρώπη, Μ. Βρετανία και Ιαπωνία θα είναι της τάξης του 0-1% κατά τα αμέσως επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις για βραδύτερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, αν και η πτώση στις τιμές των αγαθών ενδέχεται να είναι επωφελής για την Ασία, αλλά να λειτουργήσει εις βάρος της Λατινικής Αμερικής.

Προοπτική της Νομισματικής Πολιτικής

Σε πορεία εξασθένησης εξακολούθησαν να βρίσκονται τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου είχε ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τη ζήτηση για αγαθά στις ανεπτυγμένες αγορές, ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζεται η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 17% από τα ανώτατα σημεία του Ιουλίου. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε εξασθένηση παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες δεν προέβησαν σε μεταβολή των βασικών επιτοκίων τους κατά τον τελευταίο μήνα, εξακολουθούν να διαφέρουν οι στάσεις που τηρούν καθώς και οι πιέσεις που δέχονται. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εμμένει στην ουδέτερη ή αμερόληπτη στρατηγική της, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του πληθωρισμού αλλά και της ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από την άλλη, διατηρεί την επιφυλακτική αντιπληθωριστική στάση της, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να έχει πλήρως ακινητοποιηθεί, εγκλωβισμένη από την απότομη επιδείνωση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, υπήρξαν κεντρικές τράπεζες που διαφοροποίησαν την πολιτική τους. Συγκεκριμένα, στη Νέα Ζηλανδία η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβη σε περικοπή του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης κατά την τελευταία συνεδρίαση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας φαίνεται διατεθειμένη να περικόψει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασθενέστερη προοπτική ανάπτυξης. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η μεταβολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, που υποδηλώνει ενδεχομένως μια τάση χαλάρωσης. Με τα επιτόκια στο 2%, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει κάποια, αν και περιορισμένα, περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης, ακόμη και αν μειωθεί ο πληθωρισμός. Το ερώτημα παραμένει, βεβαίως, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η περικοπή των επιτοκίων εντός του σημερινού περιβάλλοντος. Παρά τη συνολική μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 325 μονάδες βάσης (3,25%), τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων αυξήθηκαν από τον Αύγουστο 2007, υποδεικνύοντας ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της περικοπής επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στο αμερικανικό νοικοκυριό και στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και ότι ίσως χρειάζεται κάποιας μορφής περαιτέρω χαλάρωση. Ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης ή ακόμη και η παρέμβαση στη στεγαστική αγορά, είναι όλα εφικτά ως μέτρα, αν και εκτιμούμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα διατηρήσει στάση αναμονής έως το τέλος του έτους. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές για τους επόμενους 12 μήνες εξακολουθεί να συνιστά υπέρμετρα ανοδική εκτίμηση, κατά την άποψή μας. Στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, οι αγορές προεξοφλούν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις στις αρχές Ιουλίου που προέβλεπαν άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Το πλήθος ασθενών οικονομικών στοιχείων έως το τέλος Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα μια μείζονος κλίμακας αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων. Ωστόσο, δεν προβλέπουμε απότομη μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είναι πιθανότερο οι περικοπές των επιτοκίων να επέλθουν στις αρχές του 2009 και όχι εντός του τρέχοντος έτους.

Αποτιμήσεις

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη εντός του 2008 εξακολούθησαν να κινούνται καθοδικά, σύμφωνα με τις μετρήσεις μας. Αν και κατά το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη υπήρξαν καλύτερα των αναμενόμενων, οι περισσότεροι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη σε 19 από τις 21 αγορές που παρακολουθούμε. Εάν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα του IBES Aggregate σχετικά με την προσέγγιση ανάλυσης που δίνει έμφαση πρωταρχικώς στις εταιρείες, μετά στους κλάδους και μετά στην ευρύτερη οικονομία (γνωστή ως bottom-up), τότε σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις εντός του έτους τα κέρδη για το σύνολο της αγοράς θα είχαν άνοδο 13%, ενώ για τον χρηματοοικονομικό κλάδο αναμενόταν αύξηση της τάξεως του –απίστευτου- 14% για το 2008. Τα ποσοστά αυτά φαινόντουσαν υπέρμετρα αισιόδοξα τότε και, συνεπώς, είναι ευπρόσδεκτη η προς τα κάτω αναθεώρηση που τοποθετεί την αγορά στο 7% και τον χρηματοοικονομικό κλάδο στο -7% για το 2008, με ανοδική αναθεώρηση για τα κέρδη στον κλάδο της ενέργειας από 13% στο 30%. Αυτή, ωστόσο, είναι ίσως και η μόνη ευχάριστη εξέλιξη. Ενώ οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών εντός του 2008 προσαρμόστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, η επιδείνωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον ενδεχομένως να σημαίνει ότι τα κέρδη το 2009 θα είναι συμπιεσμένα. Παρά ταύτα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις του IBES σύμφωνα με την προσέγγιση ανάλυσης «bottom-up» τοποθετούν την αύξηση των κερδών στο +17% για το επόμενο έτος. Αυτό δείχνει ότι οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν μια ταχεία ανάκαμψη ή/και αρκετά επιθετική αναδιάρθρωση για να διατηρούν τόσο υψηλά περιθώρια. Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, από πλευράς προοπτικής της αγοράς και ακολουθώντας μια προσέγγιση που δίνει έμφαση πρώτα στην πορεία της οικονομίας, μετά στους κλάδους και έπειτα στην πορεία μεμονωμένων εταιρειών (γνωστή ως «top-down»), τα κέρδη θα μειωθούν κατά έως και 2% εντός του 2009, αν και δεν αποκλείεται το ποσοστό να είναι χαμηλότερο από αυτή την πρόβλεψη. Οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν ελκυστικές σε σύγκριση με τα ομόλογα σε όλες τις μεγάλες αγορές. Ο λόγος προθεσμιακής τιμής προς κέρδη (forward P/E) είναι σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο πενταετίας σε όλες τις μεγάλες αγορές, καθώς επίσης και σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Εν τω μεταξύ, οι μερισματικές αποδόσεις βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο πενταετίας σε όλες τις μεγάλες αγορές. Καθώς όμως ο σχετιζόμενος με τα κέρδη κίνδυνος παραμένει υπολογίσιμος, θα ήταν σκόπιμο να ληφθεί υπόψη και ένας ευρύτερος δείκτης. Σύμφωνα με τον δικό μας σύνθετο τρόπο μέτρησης των αποτιμήσεων (με χρήση των λόγων προθεσμιακής τιμής προς κέρδη (forward P/E), χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία (price-to-book), τιμής προς ταμειακές ροές (price-to-cash flow) και των μερισματικών αποδόσεων), όλες οι ανεπτυγμένες αγορές εμφανίζονται φθηνές συγκριτικά με την πορεία τους κατά το παρελθόν.

Αγορές

Ο Ιούλιος υπήρξε «ανήσυχος» μήνας για τις μετοχές και καταγράφηκαν νέα ανώτατα και κατώτατα σημεία εντός του κύκλου. Το αργό πετρέλαιο ξεπέρασε τα $147 το βαρέλι, ενώ αρκετές μετοχικές αγορές πέρασαν «επίσημα» σε πτωτική φάση (bear market), ανακοινώνοντας αυτό που ίσως ήδη ήταν γνωστό, και οι δείκτες MSCI World και FTSE κατέγραψαν πτώση άνω του 20% από τα υψηλότερα σημεία τους, κάτι που αντιστοιχεί σε «ανεπίσημο», πλην όμως ευρέως αποδεκτό, ορισμό της πτωτικής αγοράς. Παράλληλα, αναβίωσαν οι φόβοι για το χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς οι αγορές προέβησαν σε ακραία αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τα αμερικανικά ημικρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Freddie Mac και Fannie Mae, εν μέσω ανησυχιών ως προς τη βιωσιμότητά τους. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, ωστόσο, επέτρεψαν μια αναβίωση των μετοχικών αγορών από τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ρευστοποιήσεων. Σύμφωνα με ορισμένους βραχυπρόθεσμους δείκτες, οι μετοχές ήταν πιθανό να ανακάμψουν απότομα, ενώ τα στοιχεία έδειχναν ότι οι επενδυτές είχαν μειώσει τη στάθμιση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα των Διαχειριστών Χαρτοφυλακίου της Merrill Lynch, αυτή τη στιγμή καταγράφονται πρωτοφανή, για τα χρονικά διεξαγωγής της έρευνας, επίπεδα υψηλής στάθμισης τοποθετήσεων σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών. Όλα αυτά είναι πιθανό να σημαίνουν ότι η σημερινή ανάκαμψη ενδέχεται να έχει κάποια διάρκεια· κατά την άποψή μας, όμως, είναι σημαντικότερο να εκτιμήσουμε κατά πόσο συνιστούν λόγο για αγορά μετοχών πιο μακροπρόθεσμα. Πρόσφατα επικαιροποιήσαμε μια ανάλυση, που χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον Μάρτιο, η οποία θέτει μια σειρά προϋποθέσεων ή παραμέτρων που θεωρούμε ότι μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο οι επενδυτές θα ήταν σκόπιμο να αναπτύξουν μια στρατηγική με αυξημένη στάθμιση σε μετοχές. Σύμφωνα με αυτές τις παραμέτρους, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι: (1) η πιστωτική κρίση βρίσκεται σε πορεία βελτίωσης· (2) οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών που απαιτούνται για την αναπλήρωση των κεφαλαίων τους· (3) οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένες αλλά και σε θέση να προβούν σε κινήσεις για περαιτέρω χαλάρωση προκειμένου να παράσχουν στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα· (4) η προοπτική της οικονομίας ως προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι πιο σαφής όσον αφορά στην έκταση της οικονομικής επιβράδυνσης και στη ρεαλιστική εκτίμηση των κερδών για το 2009· και (5) στην επενδυτική κοινότητα παρέχονται επαρκή οφέλη για την ανάληψη του επενδυτικού κινδύνου που συνεπάγεται η επένδυση σε μετοχές. Όπως και τον Μάρτιο, διαπιστώσαμε ότι μια τέτοια στρατηγική τοποθέτηση δεν είναι αρκετά ελκυστική, αν και διακρίνονται κάποιες αμυδρά ενθαρρυντικές ενδείξεις σε επίπεδο αποτιμήσεων και αναπλήρωσης των κεφαλαίων των τραπεζών. Ωστόσο, αν και κατά τον περασμένο μήνα υπήρξε μια σημαντική αναδιάταξη σε επίπεδο κλάδων με μια μεταστροφή των επενδυτών από τα αγαθά και τους φυσικούς πόρους προς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί αντίθετοι άνεμοι για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι μετοχές του συγκεκριμένου κλάδου θα μπορέσουν να διατηρήσουν πρωτεύοντα ρόλο στις χρηματιστηριακές αγορές. Η ανάκαμψη που σημειώθηκε το καλοκαίρι φαίνεται να συνεχίζεται και οι δείκτες είναι πιθανό να διατηρήσουν την πορεία τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά θεωρούμε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ανασύσταση της στρατηγικής θέσης. Συνεπώς, στα χαρτοφυλάκιά μας εξακολουθούμε να έχουμε μειωμένη στάθμιση σε μετοχές έναντι των ομολόγων. Σε επίπεδο μετοχών, διατηρήσαμε την αυξημένη στάθμιση σε αμερικανικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αν και μειώσαμε σχεδόν σε ουδέτερο σημείο την ήδη χαμηλή στάθμιση σε μετοχές ΗΠΑ μικρής κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, αυξήσαμε ελαφρώς τη στάθμιση σε βρετανικές μετοχές, καθώς το γεγονός ότι 70% των βρετανικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν υψηλότερη μερισματική απόδοση από την πραγματική απόδοση των ομολόγων υποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή έχει προεξοφληθεί ένα πολύ μικρό μέρος από τη μελλοντική άνοδο. Στις μετοχές Ιαπωνίας διατηρούμε ουδέτερη θέση, έχοντας μειώσει την αυξημένη στάθμιση που είχαμε μετά την πρόσφατη υπεραπόδοση που κατέγραψαν οι ιαπωνικοί τίτλοι. Διατηρούμε τη μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη (εκτός Ην. Βασιλείου) και στις αναδυόμενες αγορές. Εκτιμούμε ότι, αν και το θέμα της διάρθρωσης παραμένει σημαντικός παράγοντας για τις αναδυόμενες αγορές, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κυκλικοί κίνδυνοι και ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε απογοητευτικά επίπεδα. Κατά συνέπεια, διατηρούμε τη χαμηλή στάθμισή μας στη συγκεκριμένη κατηγορία επένδυσης.

REPORTER.GR

Η τελευταία υποβάθμιση της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Η τελευταία υποβάθμιση της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Σε μείωση των εκτιμήσεων της για τα κέρδη ανά μετοχή του S&P στα 78, από 86 δολάρια, προχωρά η Morgan Stanley σε έκθεσή της με τίτλο «Η τελευταία υποβάθμιση: σε κέρδη ανά μετοχή και τιμή στόχο», ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο δείκτης στο τέλος του 2008 θα διαμορφωθεί στις 1.300 μονάδες. Η προηγούμενη εκτίμηση για τον S&P ήταν στις 1.400 μονάδες. Επιπλέον, οίκος δημοσίευσε για πρώτη φορά εκτιμήσεις για το 2009 και αναμένει λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή για τον S&P ύψους 84 δολαρίων.
Ο στόχος για το 2009 δίνει ένα πολλαπλασιαστή κερδών 15,5 φορές, ενώ ο στόχος του 2008 δίνει P/E 16,5 φορές. Για το 2009 σημειώνει πως η εκτίμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προβλέψεις για χαμηλότερο πληθωρισμό προς το τέλος του έτους και την άποψη του οίκου για αδύναμες προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, ισχυρό δολάριο και εξασθένιση των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου και των υπολοίπων εμπορευμάτων.

Η προοπτική για βελτίωση στα κέρδη του 2009 βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη βελτίωση στο χρηματοοικονομικό κλάδο από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα κερδών το 2008 και παράλληλα στη μετριοπαθή ανάπτυξη στον κλάδο υγείας που θα εξισορροπήσει για τη σημαντική επιβράδυνση στους κυκλικούς τομείς, όπως για παράδειγμα ο τεχνολογικός και ο βιομηχανικός κλάδος. Όσον αφορά τον κλάδο ενέργειας αναμένεται να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα κέρδη του 2009 έχει να κάνει με το ότι ο συνδυασμός της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, η μείωση της λειτουργικής μόχλευσης και το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρά κίνητρα για ιδιαιτέρως αισιόδοξο κοινό αίσθημα. Επισημαίνεται δε, ότι θεωρείται αδιανόητο ότι τα κέρδη του 2009 θα μπορέσουν να αγγίξουν επίπεδα-ρεκόρ, όπως εκτιμά αυτή τη στιγμή η αγορά.

Το καθοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, όπως επισημαίνεται από την ίδια, έγκειται στο ότι ο κλάδος της ενέργειας και των προϊόντων υποχωρούν αισθητά εν μέσω επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη και της ενίσχυσης του δολαρίου, αλλά παρά την υποχώρηση στις πετρελαϊκές τιμές, τα εγχώρια έσοδα παραμένουν αδύναμα, λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης στην αγορά κατοικίας και των δυσχερέστερων συνθηκών στην πιστωτική αγορά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα κέρδη θα μπορούσαν εύκολα να υποχωρήσουν κάτω από τα 70 δολάρια.

Στο αντίθετο σενάριο το οποίο δίνει κέρδη 90 δολάρια στην περίπτωση που τα κέρδη των κλάδων ενέργειας και εμπορευμάτων καταφέρουν να παραμείνουν στα επίπεδα του 2008 σε συνδυασμό με μια βελτίωση στα εγχώρια κέρδη για το χρηματοοικονομικό κλάδο.

REPORTER.GR

Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ

Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ

Στις 56,9 μονάδες ανήλθε τον Αύγουστο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έναντι 51,9 μονάδων τον Ιούλιο. Η άνοδος αυτή είναι μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
995.47 ( -1.83%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2900.66 ( -1.89%)

Όγκος: € 2,666,098

---

FTSE 100 INDEX 5,470.70 -34.90 -0.63%
CAC 40 INDEX 4,368.55 12.68 0.29%
DAX INDEX 6,340.52 43.57 0.69%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,412.87 26.62 0.23%
S&P 500 INDEX 1,271.51 4.67 0.37%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,361.97 -3.62 -0.15%

Rio Tinto: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο

Rio Tinto: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο

Υπερδιπλάσια ήταν τα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου της Rio Tinto Group, εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής αλουμινίου και τις τιμές ρεκόρ που κατέγραψε ο σίδηρος.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, η οπό προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια «εχθρική» προσφορά εξαγοράς ύψους 142 δις. δολαρίων από την BHP Billiton, διαμορφώθηκαν στα 6,91 δις. δολάρια, από 3,25 δις. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Δειυθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Tom Albanese δήλωσε ότι η Rio βρίσκεται σε θέση να εξαπλώσει την παραγωγή προϊόντων της αυτόνομα ποιο εύκολα. Την περασμένη εβδομάδα η BHP, κατέγραψε αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου μετά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σιδήρου και ανθρακα.


REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,778.71 -99.95 -0.78%
HANG SENG INDEX 21,056.66 -48.13 -0.23%
CSI 300 INDEX 2,331.53 -69.02 -2.88%

Συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο

Συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο

Κατά 0,5% συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση το γερμανικό ΑΕΠ στο χρονικό διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2004, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Πτώση του δείκτη Ifo

Γερμανία: Πτώση του δείκτη Ifo

Στις 94,8 μονάδες υποχώρησε τον Αύγουστο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία έναντι 97,5 μονάδων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το ινστιτούτο ερευνών Ifo.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2005, ενώ η πτώση ήταν μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

NAFTEMPORIKI

Να αποτρέψει την πτώση του αργού εξετάζει ο ΟΠΕΚ

Να αποτρέψει την πτώση του αργού εξετάζει ο ΟΠΕΚ

O υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολάμ Χουσεΐν Νοζάρι, δήλωσε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών ΟΠΕΚ πρέπει να εργαστεί σκληρά, προκειμένου να αποτρέψει τις πτωτικές τάσεις των τιμών πετρελαίου και παράλληλα να εξετάσει το ενδεχόμενο της υπερπροσφοράς στις αγορές, στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά της περαιτέρω αύξησης της παραγωγής, ακόμα και όταν το πετρέλαιο είχε αγγίξει τα 147 δολάρια το βαρέλι, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν κάνει έκκληση σε διεθνή βάση για ενίσχυση της προσφοράς. Η αγορά αυτό το διάστημα είναι υπερκορεσμένη, καθώς καθημερινά περισσεύουν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Παράλληλα, στις διεθνείς αγορές χθες το πετρέλαιο ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 115 δολάρια, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές αγοράς. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2004.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας αναμένεται να ωθήσουν στα ύψη τις τιμές του αμερικανικού αργού. Η στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας στην Γεωργία ανέκοψε την πορεία των πετρελαϊκών φορτίων από το Αζέρι, τα οποία θα περνούσαν μέσα από τη Γεωργία.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το ρεκόρ του Ιουλίου (147,27 δολάρια), παραμένουν ενισχυμένες κατά 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι καθοριστικό ρόλο για την πορεία του αργού διαδραματίζει και το αμερικανικό νόμισμα.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, το πετρέλαιο υποχωρούσε, λόγω του ράλι που πραγματοποίησε το δολάριο έναντι της δέσμης νομισμάτων. Στη συνέχεια όμως το δολάριο περιόρισε ελαφρώς τα κέρδη του έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να κινηθεί ανοδικά. Ανάλογη αύξηση σημείωσε και το βρετανικό brent, το οποίο ενισχύθηκε κατά 74 σεντ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι την Παρασκευή, όταν οι αγορές των ΗΠΑ θα κλείσουν νωρίτερα, λόγω της αργίας (Labor Day), αναμένεται να παρατηρηθεί έντονη ρευστότητα τιμών και χαμηλός όγκος συναλλαγών.


NAFTEMPORIKI

Τραπεζική βουτιά Dow

Τραπεζική βουτιά Dow


Ισχυρή πτώση σημείωσαν στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στον απόηχο της κατάρρευσης της περιφερειακής τράπεζας Columbian Bank and Trust ενώ στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones με πτώση 241,81 μονάδων ή 2,08% υποχώρησε στις 11.386,25 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq με απώλειες 2,03% έκλεισε στις 2.365,59 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,96% υποχωρώντας στις 1.266,84 μονάδες.

Στο αρνητικό κλίμα κυριάρχησε η είδηση για την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Columbian Bank and Trust, γεγονός που επανέφερε τις ανησυχίες για τις εππτώσεις της πιστωτικής κρίσης. Oι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ διέκοψαν τη λειτουργία της τράπεζας λόγω των διαγραφών των επισφαλών δανείων της.

Σε ότι αφορά ειδήσεις για μακροοικονομικά στοιχεία, οι μεταπωλήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων σημείωσαν άνοδο 3,1% τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 1%.

STOCKWATCH.COM.CY

Ανησυχίες μεσιτών για τιμές ακινήτων

Ανησυχίες μεσιτών για τιμές ακινήτων


Σε μπούμερανγκ τείνει να μετατραπεί το μπουμ των τελευταίων ετών στην αγορά ακινήτων καθώς η μεγάλη κάμψη που παρουσιάζει η Πάφος άρχισε να ξαπλώνεται σε άλλες περιοχές. Η άνοδος των επιτοκίων και ο πληθωρισμός έχουν περιορίσει αισθητά την εγχώρια ζήτηση και σε συνδυασμό με τη μεγάλη κάμψη που παρουσιάζει η εξωγενής ζήτηση, δημιουργούνται προβλήματα διάθεσης σε περιοχές πέραν της Πάφου. Για πρώτη φορά γίνεται ξεκάθαρα λόγος για διψήφια μείωση στις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, ενώ στα υπόλοιπα αναμένεται αύξηση κατώτερη του πληθωρισμού.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Σόλων Κουρουκλίδης, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Πάφο είναι περισσότερο από υπαρκτή. «Οι πωλήσεις παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση με τον αριθμό των αδιάθετων ακινήτων να αυξάνεται δραστικά. Τους τελευταίους τρεις μήνες η μείωση είναι της τάξης του 30-40% από την εξωγενή αγορά και 5% από την εσωτερική αγορά, ενώ οι προβλέψεις λένε ότι η μείωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου με αρχές του 2009», ανέφερε.

Η μείωση δεν αφορά όμως μόνο τις πωλήσεις αλλά αγγίζει και τις τιμές. «Η Πάφος», συνέχισε ο κ. Κουρουκλίδης, «η οποία συγκριτικά με τις άλλες πόλεις είχε πολύ πιο ψηλές τιμές, σήμερα η τιμή των ακινήτων παρουσιάζει δραστική μείωση μέχρι και 30% ή και 50% όταν πρόκειται για διαμερίσματα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Τα προβλήματα της κτηματαγοράς δεν περιορίζονται στην Πάφο. «Ζοφερό παραμένει το τοπίο της κτηματαγοράς λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στον αριθμό πωλήσεων των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια. Από τη δίνη στην οποία έχουν περιέλθει όλα τα είδη ακινήτων (σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα) εξαιρούνται τα εμπορικά οικόπεδα και γη», επεσήμανε και πάλι ο κ. Κουρουκλίδης, για τα οποία υπάρχει ζήτηση από ξένους επενδυτές – κυρίως Ρώσοι – που θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κύπρο.

Τα αίτια

Ο κ. Κουρουκλίδης, αποδίδει την απότομη αναστροφή της θετικής πορείας που παρουσίαζε η κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια:

• Στην αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης σε λίγους μόλις μήνες.
• Στις επιπτώσεις της εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας (Ιούλιος 2007) με την οποία αυξανόταν το ποσοστό προκαταβολής για αγορά κατοικίας από 30 σε 40%. Αν και αποσύρθηκε, υποστηρίζει ο κ. Κουρουκλίδης, η εγκύκλιος συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα διότι όσο δύσκολο είναι να προσελκύσεις την εξωγενή ζήτηση άλλο τόσο είναι να τη ξανακερδίσεις.
• Στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έπληξε τη Βρετανική αγορά που αποτελεί το 80% της εξωγενούς ζήτησης.
• Υποτίμηση της αγγλικής στερλίνας έναντι του ευρώ, που ενθαρρύνει πωλήσεις ακινήτων.

«Η αύξηση των επιτοκίων η οποία έχει άμεση επίδραση αυξάνοντας προς τα πάνω τη μηνιαία δόση», είναι κατά τον κ. Κουρουκλίδη η πρώτη αιτία μείωσης της εγχώριας ζήτησης των ακινήτων η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Στα αίτια της κάμψης ο κ. Κουρουκλίδης περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω της ξέφρενης πορείας της τιμής των καυσίμων. Αλλά και τη σύγχυση που, σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλίδη, έχει επιφέρει στην αγορά η αναμενόμενη επιβολή του ΦΠΑ στο 15% στα ακίνητα.

STOCKWATCH.COM.CY

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce


2:00 PM
FOMC Minutes
Federal Reserve Bank

Monday, August 25, 2008

Μικρή ανοδος για το αργό

Μικρή ανοδος για το αργό

Με μικρή ανοδο διαμορφώθηκε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την ισχυρότερη πτώση σε διάστημα τριών ετών που σημείωσε την Παρασκευή, αφού η αποκατάσταση της ροής πετρελαίου στον αγωγό της Κασπίας Θάλασσας που είχε κλείσει λόγω φωτιάς από την Τουρκία δε στάθηκε ικανή να κάμψει τις νέες ανησυχίες που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Gustav στην Καραϊβική.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 52 cents στις 115,11 μονάδες, ενώ κέρδη 0,43% αποκόμισε και το αντίστοιχο συμβόλαιο τύπου μπρεντ που βρίσκεται στις 113,46 μονάδες.

Σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα ενδέχεται να εξελιχθεί σε τυφώνα και να πλήξει όλη τη χώρα.

Σημαντική εξέλιξη στις ναυτικές διόδους της Κασπίας ήταν και αυτή της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από το ρωσικό κοινοβούλιο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει, ή έστω να διαταράξει τις ισορροπίες σχετικά με τη μεταφορά του «μαύρου χρυσού» μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Οικονομική ύφεση 10 μηνών δείχνουν οι δείκτες

ΗΠΑ: Οικονομική ύφεση 10 μηνών δείχνουν οι δείκτες

Στο 0,67 από 0,59 τον Ιούνιο μειώθηκε ο δείκτης της ομοσπονδιακής δραστηριότητας τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η FED του Σικάγο. Είναι ο όγδοος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης «φλερτάρει» με το 0,7, ποσό που δείχνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες συνέχισης της οικονομικής ύφεσης.
Ο δείκτης της ομοσπονδιακής δραστηριότητας είναι ο μέσος όρος 85 δεικτών οικονομικής δραστηριότητας, ενώ σχεδιάστηκε και λαμβάνεται υπόψη σε περιόδους όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ δεικτών.

Η πορεία του εν λόγο δείκτη επισημαίνει την οικονομική ύφεση από τα τέλη του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με ομάδα οικονομολόγων της Dresdner Kleinwort.

REPORTER.GR

AIG: Εκτιμήσεις για 2,41 δις δολάρια διαγραφών στο τρίτο τρίμηνο

AIG: Εκτιμήσεις για 2,41 δις δολάρια διαγραφών στο τρίτο τρίμηνο

Διαγραφές ύψους 2,41 δις δολαρίων ενδέχεται να σημειώσει η American International Group, σύμφωνα με τη Credit Suisse, λόγω προβληματικών ενυπόθηκων δανείων.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Credit Suisse, Thomas Gallagher, ο ασφαλιστικός όμιλος θα σημειώσει έλλειμμα 86 cents ανά μετοχή, διευρύνοντας τα 25 δις δολαρίων των διαγραφών των τριών προηγούμενων τριμήνων.

Η AIG έχει σημειώσει απώλειες 68% στη χρηματιστηριακή της αξία από την αρχή του έτους, ενώ ο Gallagher μείωσε την τιμή-στόχο της εταιρείας από 30 ευρώ στα 22 ευρώ. Η σύσταση παραμένει ουδέτερη.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ανοδος 3,1% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

ΗΠΑ: Ανοδος 3,1% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

Αυξημένες κατά 3,1% ήταν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, από το χαμηλό δέκα ετών στο οποίο είχαν βρεθεί ένα μήνα νωρίτερα, καθώςοι χαμηλές τιμές βοήθησαν στη σταθεροποίηση της ζήτησης.
Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 3,1%, πέραν του προβλεπόμενου, στις 5 εκατ κατοικίες, έναντι 4,85 εκατ κατοικιών τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι μεταπωλήσεις θα ανέλθουν στις 4,91 εκατ κατοικίες.

Να σημειωθεί επίσης ότι η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε κατά 7,1% έναντι του Ιουλίου του 2007, και ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

REPORTER.GR

ΔΝΤ: Χαμηλότερα βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2008 και 2009

ΔΝΤ: Χαμηλότερα βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2008 και 2009

Μειώνει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και ειδικότερα την ανάπτυξης της ευρωζώνης του 2008 και του 2009, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού σε διεθνές πρακτορείο.
Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,9% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 4,1% . Επίσης, προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,7% το 2009, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,9%.

Ακόμη, χαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 1,4%, από 1,7%, ενώ επίσης αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,9% το 2009, από 1,2% προηγουμένως.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2008, στο 1,3% και μείωσε την πρόβλεψη για το 2009, στο 0,7% από 0,8% προηγουμένως.

REPORTER.GR
Share |