Wednesday, August 27, 2008

Αποθέματα και Gustav "ενίσχυσαν" το αργό

Αποθέματα και Gustav "ενίσχυσαν" το αργό

Ξεπέρασε τα 118 δολάρια η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υπό την απειλή του τυφώνα Gustav που κατευθύνεται στον κόλπο του Μεξικό, στις πηγές, δηλαδή, που παρέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου. Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η ανακοίνωση για πτώση των αποθεμάτων του αργού και της βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε στα 118,15 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 1,88 δολάρια ή 1,6%.

Επίσης το συμβόλαιο του πετρελαίου Μπρεντ ενισχύθηκε στα 114,02 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 0,32 δολάρια ή 0,28%.

Τα αποθέματα αργού της εβδομάδας που έληξε στις 22 Αυγούστου, μειώθηκαν κατά 177.000 βαρέλια, και διαμορφώθηκαν στα 305,8 εκατ. βαρέλια. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση 1,1 εκατ. βαρελιών. Τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 57.000 βαρέλια, στα 132,1 εκατ. βαρέλια. Πτώση σημείωσαν και τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία βρέθηκαν στα 195,4 εκατ. βαρέλια, κατά 1,18 εκατ. λιγότερα.

Ο τυφώνας Gustav, που κατευθύνεται στη Λουιζιάνα, τείνει να εξελιχθεί ο πιο καταστροφικός τυφώνας μετά τους Ρίτα και Κατρίνα, η οποίοι είχαν προκαλέσει το κλείσιμο των διυλιστηρίων στον Κόλπο του Μεξικό, «εκτινάσσοντας» τις τιμές σε ύψη ρεκόρ, σχολίασε ο Joe Bastardi της AccuWeather.com του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Οι εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στις απειλούμενες περιοχές σχεδιάζουν εκκένωση των εγκαταστάσεων, ανέφερε ο Ted Falgout, διευθυντής του λιμανιού του Fourchon της Λουιζιάνα. Στα σχέδια προβλέπεται η παραμονή μόνο 20.000 εργαζομένων, αριθμός που είναι οριακά αναγκαίος στο να διατηρηθεί η παραγωγή ως έχει. Ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου θα αποφασιστεί την Παρασκευή, όταν και θα γνωρίζουν περισσότερα για την εξέλιξη του Gustav.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες του Κόλπου του Μεξικό, είναι υπεύθυνες για το 42% της δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων.

Σημαντική εξέλιξη υπέρ της κλιμάκωσης του αργού αποτέλεσε και η χθεσινή αναγνώριση από την πλευρά της Ρωσίας της ανεξαρτησίας των αποσχισθησών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, γεγονός που γεννά νέες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

REPORTER.GR

No comments:

Share |