Wednesday, August 27, 2008

Κίνδυνος ύφεσης απειλεί τη γερμανική οικονομία

Κίνδυνος ύφεσης απειλεί τη γερμανική οικονομία

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, την ώρα που τα επίσημα κρατικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη- συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, εντείνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.


Συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Γερμανίας για πρώτη φορά από το 2004.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2005, καθώς η διεθνής πιστωτική κρίση ασκεί πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Ο δείκτης Ifo -ο οποίος βασίζεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης περίπου 7.000 επιχειρήσεων- υποχώρησε στο 94,8 τον Αύγουστο, έναντι 97,5 του Ιουλίου.

Η πτώση του δείκτη ήταν πολύ μεγαλύτερη έναντι των προβλέψεων, συμβάλλοντας στην υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλότερα έξι μηνών έναντι του δολαρίου, κάτω από το επίπεδο του 1,46 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αποτελεί ένα νέο πλήγμα για τις προοπτικές της γερμανικής εμπιστοσύνης, την ώρα που τα στοιχεία της GfK για τον καταναλωτικό κλίμα ήταν εξίσου αποθαρρυντικά, με υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

«Η νέα υποχώρηση του δείκτη Ifo ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων», εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές. Eξάλλου, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας επιβεβαίωσε χθες ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, για πρώτη φορά από το 2004.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση των «Financial Times»/Harris, οι Ευρωπαίοι καθιστούν υπεύθυνες τις κυβερνήσεις για την οικονομική επιβράδυνση, όμως η μεγαλύτερη κριτική ασκείται εναντίον της ΕΚΤ για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση.

Αρνητική η αντίδραση των αγορών

Ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης στη Γερμανία, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες, δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πυροδότησαν έντονες ρευστοποιήσεις ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού, ασκώντας πιέσεις στις μετοχικές αξίες. Οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούσαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI κατέγραφε απώλειες μίας ποσοστιαίας μονάδας, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2006. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης έχει χάσει περισσότερο από το 18% της αξίας του.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |