Wednesday, August 27, 2008

Alpha: Κέρδη €414 εκ. το 6μηνο

Alpha: Κέρδη €414 εκ. το 6μηνο


Στα €414 εκ. ανήλθαν τα κέρδη της Alpha Bank το πρώτο εξάμηνο του 2008, σημειώνοντας άνοδο 11% και συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (€414 εκ.). Στη σύγκριση της κερδοφορίας αύξηση δεν λαμβάνονται υπόψη τα έκτακτα κέρδη ύψους €81,8 εκ. από την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής στη γαλλική AXA, το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 12% σε €1,03.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους με αύξηση 19,3% ανήλθαν στα €897,8
εκ. Το καθαρό περιθώριο τόκων διευρύνθηκε από 3% το α’ εξάμηνο του 2007 σε 3,2% τo αντίστοιχο διάστημα του 2008, ως αποτέλεσμα της δυναμικής πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και της στοχευμένης στροφής του χαρτοφυλακίου προς πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 5,5%, υπό την επίδραση της ισχυρής αυξήσεις των εσόδων πιστωτικών καρτών κατά 26,3% και των εσόδων εμπορικής τραπεζικής κατά 7,2%, που αντισταθμίσθηκαν από τη συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον πτωτική πορεία των εσόδων διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου κατά 13,5%. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων διαμορφώθηκαν σε €40,3 εκ. και τα λοιπά έσοδα σε €43,2 εκ.

Τα κέρδη προ φόρων από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 72% στα €85,7 εκ., αποτελώντας το 16,4% των συνολικών κερδών προ φόρων του ομίλου της Alpha Bank.

Στην Κύπρο, οι εργασίες της Alpha Bank απέφεραν κέρδη προ φόρων €52,9 εκ., αυξημένα κατά 38,5% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Η σημαντική αυτή επίδοση αντικατοπτρίζει την τρίτη θέση στις χορηγήσεις με μερίδιο 12,9% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου (αυξημένο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο του 2007) και τη βελτίωση της θέσεως της τράπεζας στις διεθνείς δραστηριότητες.

Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε €3,9 δισ. στο τέλος Ιουνίου, εκ των οποίων η νέα παραγωγή του δευτέρου τριμήνου ανέρχεται σε €311 εκ., ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε €3,5 δισ.

Οικονομικά μεγέθη

Σε επίπεδο Ομίλου, οι χορηγήσεις της Alpha αυξήθηκαν κατά 27,8% φθάνοντας τα €46,8 δισ. ενώ οι καταθέσεις έφθασαν τα €37,5 δισ. με αύξηση 18%. Τα κεφάλαια πελατείας ανήλθαν σε €47,9 δισ., εκ των οποίων €1,5 δισ. αφορούν σε προσέλκυση νέων καταθέσεων το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 45,3%, παρά την επιταχυνόμενη επέκταση της τράπεζας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με το δείκτη καθυστερήσεων βελτιούμενο στο 3,5%.

Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 25% ενώ όπως τονίζει η Alpha, η πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην Ελλάδα, ύψους €2 δισ., καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2008.

Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρείται υψηλή με το δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 8,9% και το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,4%.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με το δείκτη καθυστερήσεων βελτιούμενο στο 3,5%.

«Η ισχυρή λειτουργική μας απόδοση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζουμε επιτυχώς την παρατεινόμενη αρνητική συγκυρία. Οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες μάς εξασφαλίζουν συνθήκες θετικής ρευστότητος και ισχυρής κεφαλαιακής διαρθρώσεως, στηρίζοντας την κερδοφόρο και ισορροπημένη από απόψεως κινδύνων ανάπτυξή μας», δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιάννης Κωστόπουλος.

«Στις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, διατηρήσαμε την υψηλή μας κερδοφορία. Συνεχίζουμε την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής μας παράλληλα με την προσέλκυση προσοδοφόρων εργασιών στην Ελλάδα και τη δυναμική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Ιούλιο ολοκληρώσαμε την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση στοιχείων του ενεργητικού μας, εξασφαλίζοντας σημαντική ευελιξία στην άντληση κεφαλαίων για την ανάπτυξή μας. Εφαρμόζουμε με συνέπεια το επιχειρησιακό μας σχέδιο και συνεκτιμούμε διαρκώς τη διεθνή οικονομική συγκυρία», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Ματζούνης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |