Wednesday, August 27, 2008

Σε χαμηλό έτους οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό έτους οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

Τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση όλων των εποχών καταγράφουν οι τιμές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διάρκεια του Ιουνίου, σύμφωνα με την Standard & Poor, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο στεγαστικός τομέας αναμένεται σταδιακά να σταθεροποιηθεί.

Συγκεκριμένα ο δείκτης της S&P για τις τιμές στέγης υποχώρησε κατά 15,9% από πέρυσι, ενώ κατά 0,5% από τον Μάιο. Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει εξασθενημένη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν στις 515.000, ενώ οι αναλυτές τις είχαν τοποθετήσει στις 530.000. Ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών συρρικνώθηκε κατά 5,2% στις 416.000, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο άρχισαν να κινούνται ανοδικά, ενώ παράλληλα καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η υψηλότερη από το αναμενόμενο ενίσχυση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι απώλειες των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκαν.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανέκαμψε τον Αύγουστο, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό περιορίστηκαν ελαφρώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Conference Board. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ αυξήθηκε στις 56,9 μονάδες από 51,9 τον Ιούλιο, με τους αναλυτές να περιμένουν ηπιότερη βελτίωση, στο 53.

Το σαφώς βελτιωμένο κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μειωμένες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν από τα ρεκόρ του Ιουλίου. Όμως η εκτίμηση των καταναλωτών για την τρέχουσα κατάσταση της εργασιακής αγοράς έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.

Συγχρόνως οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα υποχωρήσει στο 6,7% από το 7,5% του Ιουλίου. Αντίθετα, ο επικεφαλής της Fed του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν, λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |