Thursday, August 28, 2008

Ρεκόρ προβληματικών τραπεζών στις ΗΠΑ

Ρεκόρ προβληματικών τραπεζών στις ΗΠΑ


Στα υψηλότερα επίπεδα έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα τα κέρδη του τραπεζικού τομέα υποχώρησαν κατά 86% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η εξασθένηση στην αγορά στέγης και στις πιστωτικές αγορές συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), 117 τράπεζες και χρηματοοικονομικά ταμεία επλήγησαν από την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 90% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ συγχρόνως αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 2003.

Την ίδια στιγμή ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός ανέφερε ότι το ίδιο διάστημα τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ανήλθαν στα 5 δισ. δολάρια, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν ξεπεράσει τα 36,8 δισ. δολάρια, ενώ 8.500 τράπεζες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις ζημίες ύψους- ρεκόρ 50,2 δισ. δολαρίων, οι οποίες οφείλονται στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου.

Η επικεφαλής του FDIC, Σίλα Μπερ, δήλωσε ότι τα εν λόγω στοιχεία ήταν αναμενόμενα, εάν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση στην αγορά στέγης και την επιδείνωση της οικονομίας. Ωστόσο, τόνισε η κυρία Μπερ, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι άκρως απογοητευτικά.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |