Thursday, August 28, 2008

MPB: Κέρδη €220 εκ. το 6μηνο

MPB: Κέρδη €220 εκ. το 6μηνο

Κέρδη €220,4 εκ. πέτυχε η Marfin Popular Bank το πρώτο εξάμηνο του 2008 έναντι κερδών €342,1 εκ. που είχε πέρσι. Τα περσινά αποτελέσματα περιλάμβαναν έκτακτα έσοδα €136 εκ. που προήλθαν από την πώληση των συμμετοχών της Τράπεζας στη Universal Life και στην Ελληνική και από άλλα έκτακτα έσοδα. Μετά την αφαίρεση των εκτάκτων εσόδων του 2007, η καθαρή κερδοφορία της Marfin παρουσιάζει αύξηση 7%. Οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, στη σημαντική αύξηση στα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες και στη συγκράτηση των επισφαλειών. Η αύξηση επιτεύχθηκε παρά τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων.

Για ολόκληρο το έτος η Marfin αναμένει κέρδη μεταξύ €500 εκ. και €600 εκ.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα €359,3 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007. Αναπροσαρμόζοντας για τις έκτακτες ανακτήσεις τόκων του πρώτου εξαμήνου του 2007, η ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχεται σε 16% και σύμφωνα με την τράπεζα αποδεικνύει την εξαιρετικά εύρωστη ανάπτυξη των χορηγήσεων και καταθέσεων, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούσαν.

Στους αρνητικούς παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους περιλαμβάνονται: η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου στην Κύπρο χαμηλότερα κατά 0,5% που ορίστηκε σαν το επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων που μετατράπηκαν από Λίρες Κύπρου σε Ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2008 (κατόπιν εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου), η μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και η υποτίμηση του Αμερικανικού Δολαρίου που μείωσαν τα έσοδα από τις καταθέσεις σε Δολάρια κυρίως στις διεθνείς τραπεζικές εργασίες στην Κύπρο και τέλος ο έντονος ανταγωνισμός σε καταθέσεις από ανταγωνιστές με περιορισμένη ρευστότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε από 2,73% (μετά από αναπροσαρμογή για ανακτήσεις τόκων) το α’ εξάμηνο του 2007 σε 2,44% το α’ εξάμηνο του 2008. Αναφορικά με την επιβληθείσα μείωση στην τιμολόγηση των δανείων που μετατράπηκαν σε Ευρώ, ο Όμιλος έχει ήδη προβεί σε αντισταθμιστικές ενέργειες μέσα στο 2008 όπως την αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης. Η σταδιακή αναστροφή των αρνητικών παραγόντων θα έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα του Ομίλου στα επόμενα τρίμηνα.

Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν σημαντική ετήσια αύξηση 32% σε €147,1 εκ., ενισχυμένα από την ηγετική θέση του Ομίλου στην επενδυτική τραπεζική και τις χρηματιστηριακές εργασίες, αλλά και τη δυναμική ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών. Το σύνολο των εσόδων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 9% ετησίως φτάνοντας τα €587,7 εκ.

Τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες ανήλθαν στα €74 εκ. αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των εσόδων του Ομίλου.

Έξοδα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφθασαν τα €270,6 εκ., αυξημένα κατά 15% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2007. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 περιλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα από την ενοποίηση της ουκρανικής τράπεζας, Marine Transport Bank, (ενοποιείται από το δ’ τρίμηνο 2007) και της Lombard Bank Malta Plc (ενοποιείται από 1η Μαρτίου, 2008).

Εξαιρουμένων των νέων θυγατρικών που ενοποιούνται η αύξηση των εξόδων περιορίζεται σε 7%. Η αύξηση των δαπανών είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξης εργασιών του Ομίλου και του ανοίγματος 6 νέων υποκαταστημάτων και 10 επιχειρηματικών κέντρων στην Ελλάδα και 20 νέων υποκαταστημάτων στο διεθνές δίκτυο (5 στη Ρουμανία, 8 στην Ουκρανία και 7 στη Σερβία).

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα του Ομίλου παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 46% από 44% το πρώτο εξάμηνο του 2007 (αναπροσαρμοσμένος για έκτακτα έσοδα).

Οι προβλέψεις ως ποσοστό του συνόλου των μεικτών χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 0,47% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2008. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε σημαντικά σε 4,5% τον Ιούνιο του 2008 από 5,3% τον Ιούνιο του 2007.

Η ισχυρή κερδοφορία του Ομίλου διαμόρφωσε το δείκτη αποδοτικότητας του ενεργητικού (RoA) σε 1,35% το πρώτο εξάμηνο του 2008 και το δείκτη αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) σε 20,3%.

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (capital adequacy ratio), σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙ, εκτιμάται σε 10,5% και ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier I) σε 8,9% τον Ιούνιο του 2008.

Χορηγήσεις και καταθέσεις

Τόσο οι συνολικές χορηγήσεις όσο και οι καταθέσεις του Ομίλου κατέγραψαν εντυπωσιακή ετήσια άνοδο της τάξης του 40% (φθάνοντας τα €21,1 δισ.) και 19% (€23,8 δισ.) αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων, την επέκταση της πελατειακής βάσης και τη σταδιακή ωρίμανση των νέων καταστημάτων. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα €2,7 δισ. ή 13% του συνόλου, συνεχίζοντας την αυξανόμενη συνεισφορά τους στην πορεία του Ομίλου.

Η ρευστότητα του Ομίλου είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο πολύ χαμηλό, για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα, ποσοστό 89%.

Το σύνολο ενεργητικού του Ομίλου ξεπέρασε τα €35 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 22%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2008 ο Όμιλος της Marfin Popular Bank συνέχισε την επέκταση των δραστηριοτήτων και της κερδοφορίας του σε μια χρηματοοικονομική συγκυρία η οποία διακρίνεται από αβεβαιότητα λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης και αύξησης του κόστους κεφαλαίων. Ο Όμιλος κατόρθωσε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του, να βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας και ταυτόχρονα να περιορίσει την αύξηση των εξόδων και να βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Όλα τα παραπάνω συντελέστηκαν με ενίσχυση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης και με τη διατήρηση της εξαιρετικά προνομιακής θέσης υψηλής ρευστότητας που κατέχει ο Όμιλος σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Τράπεζας καταδεικνύουν τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής μας κερδοφορίας. Εκτιμούμε ότι τάσεις του πρώτου εξαμήνου θα διατηρηθούν και στα επόμενα τρίμηνα».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |