Thursday, August 28, 2008

Σημαντική πτώση κατέγραψε το αργό

Σημαντική πτώση κατέγραψε το αργό

Σημαντική αναστροφή του κλίματος σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές για το αργό, αφού τελικά κατέγραψε σημαντικές απώλειες ανω των 2 δολαρίων. Η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου, στην περίπτωση που η τροπική καταιγίδα Gustav προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό.
Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραψε απώλειες ύψους 2,56 δολαρίων, κλείνοντας στα 115,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε πτώση 1,81% και διαμορφώθηκε στα 111,95 δολάρια το βαρέλι.

Ο τυφώνας Gustav κατευθύνεται στον κόλπο του Μεξικό, στις πηγές, δηλαδή, που παρέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, και τείνει να εξελιχθεί στον πιο καταστροφικό μετά τους Ρίτα και Κατρίνα.

Το 2005, όταν οι τυφώνες Ρίτα και Κατρίνα είχαν πλήξει τις εγκαταστάσεις του Κόλπου, η ΙΕΑ είχε διαθέσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία του παγκόσμιου εμπορίου του αργού και υπάρξουν σοβαρές διακυμάνσεις στην τιμή του.

Ο Phil Flynn, αναλυτής της Alaron Trading, δήλωσε ότι η ΙΕΑ αποφάσισε το σωστό, και ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνότερα τέτοιες κινήσεις, όταν εξωγενείς παράγοντες απειλούν την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στις απειλούμενες περιοχές σχεδιάζουν εκκένωση των εγκαταστάσεων, ανέφερε ο Ted Falgout, διευθυντής του λιμανιού του Fourchon της Λουιζιάνα. Στα σχέδια προβλέπεται η παραμονή μόνο 20.000 εργαζομένων, αριθμός που είναι οριακά αναγκαίος στο να διατηρηθεί η παραγωγή ως έχει. Ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου θα αποφασιστεί την Παρασκευή, όταν και θα γνωρίζουν περισσότερα για την εξέλιξη του Gustav.

Οι τιμή του αργού υποχώρησε και για το λόγο ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου, το «αντίπαλο δέος» του αργού, γεγονός που θα προκάλεσε σημαντική μείωση της τιμής του, με αποτέλεσμα να οδηγήσει πολλούς επενδυτές να στραφούν προς το φυσικό αέριο.

Αναλυτικότερα, αύξηση 102 δις κυβικών μέτρων εμφάνισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου, την εβδομάδα που έληξε στις 22/8, αφού διαμορφώθηκαν στα 2,757 τρις κυβικά μέτρα. Η μέση αύξηση του 2008 είναι στα 57 δις κυβικά μέτρα.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 102 δις κυβικών μέτρων.

Μετά την ανακοίνωση, το φυσικό αέριο υποχώρησε κατά 6,5% στα 8,048 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |