Sunday, May 31, 2009

Επιστρέφουν από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι «ανοικτές πωλήσεις»

Επιστρέφουν από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι «ανοικτές πωλήσεις»

Η επιστροφή του short selling γίνεται με κανόνες, ώστε να προστατευθούν οι επενδυτές.
Αθήνα: Έπειτα από αναστολή οκτώ μηνών, από τη Δευτέρα επανέρχονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) οι «ανοικτές πωλήσεις» (short selling).

Οι ανοικτές πωλήσεις σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 2008, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από έντονες πιέσεις, είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των εποπτικών αρχών στις ξένες αγορές, όπου η απαγόρευση του short selling θεωρήθηκε απαραίτητη, για να περιορισθεί το ενδεχόμενο όξυνσης της κρίσης από την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Από τον Οκτώβριο του 2008 ώς τον περασμένο Μάρτιο ο γενικός δείκτης του ΧΑ είχε υποχωρήσει κατά 40% περίπου.

Η Επιτροπή είχε προχωρήσει και σε άλλα μέτρα.

Ειδικότερα, είχε αποφασίσει ότι εντολές οι οποίες αφορούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών, που είναι εισηγμένες στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πρέπει να εισάγονται σε τιμή υψηλότερη από την τιμή της τελευταίας πράξης που έχει καταρτισθεί στο ΧΑ (uptick rule).

Επίσης, τώρα πλέον οι ΑΧΕ που διενεργούν εντολές ανοικτών πωλήσεων πρέπει να το δηλώνουν κατά την καταχώρηση της σχετικής εντολής στο σύστημα συναλλαγών, ενώ όσοι αποκτούν αρνητική θέση επί μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% των μετοχών της εκδότριας εταρίας, πρέπει να γνωστοποιούν τη θέση τους.

Τέλος, στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών θα δημοσιεύονται σε καθημερινή βάση οι ανοικτές πωλήσεις που έγιναν συγκεντρωτικά ανά μετοχή, καθώς και ο αιρθμός των μετοχών ανά εταιρία που έχουν γίνει αντικείμενο δανεισμού.

PHILELEFTHEROS.COM

Στα χέρια της Magna η Opel

Στα χέρια της Magna η Opel


Την καναδο-αυστριακή κατασκευάστρια εξαρτημάτων αυτοκινήτου Magna International Inc. (MGA) επέλεξε η γερμανική κυβέρνηση ως αγοραστή της θυγατρικής εταιρείας της General Motors Corp.΄s (GM), Adam Opel GmbH.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Peer Steinbrueck, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο δήλωσε πως η κυβέρνηση γνωρίζει τους κινδύνους που προκαλούνται από τη συμφωνία, ωστόσο χαρακτήρισε τη διάσωση της Opel δικαιολογημένη.

Η Γερμανία θα χορηγήσει ενδιάμεσο δάνειο έως 1,5 δισ. ευρώ στην θυγατρική της GM, ανοίγωντας το δρόμο στη Magna και στις ρωσικές OAO GAZ Group (GAZA.RS) και OAO Sberbank (SBER.RS), με τις οποίες η καναδο-αυστριακή εταιρεία συμμετείχε ως κοινοπραξία.

Ο Steinbrueck ανέφερε επίσης που τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν και στη δημιουργία trust που θα διοικεί την Opel μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Magna, Siegfried Wolf, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η συμφωνία με τη General Motors αναμένεται να υπογραφεί μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις η κοινοπραξία της Magna σχεδιάζει την αρχική επένδυση ύψους 700 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η GM θα κρατήσει το 35% της Opel, στη Sberbank πάει επίσης 35%, ενώ στη Magna 20% και το υπόλοιπο 10% στους εργαζομένους.

Σημειώνεται πως τη συμφωνία πρέπει να εγκρίνουν ακόμα ο κυβερνήτης του κρατιδίου Hesse, Roland Koch και οι επιτροπές προϋπολογισμού του Hesse και του North-Rhine Westphalia. Όπως δήλωσε ο κ. Koch, οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν μέχρι την Κυριακή.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat SpA (FIATY), η τελευταία ανταγωνίστρια της Magna, δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Βερολίνου επικαλούμενη έλλειψη διαφάνειας στην οικονομική κατάσταση της Opel.

Αν και η τελική απόφαση για το μέλλον της ευρωπαϊκής θυγατρικής της GM εξαρτάται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ίδια GM, η γερμανική κυβέρνηση ήταν αυτή που είχε τη σημαντικότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας την ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Η κυβέρνση συνασπισμού έδειξε έντονο ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις ενόψει και των φθινοπωρινών γενικών εκλογών και του κινδύνου να χάσουν τις δουλειές τους οι 25.000 εργαζόμενοι της Opel.

CAPITAL.GR

Saturday, May 30, 2009

Κύπρου: Πέρασαν "πακέτα" για το 0,37% στα 5,5 €

Κύπρου: Πέρασαν "πακέτα" για το 0,37% στα 5,5 €




"Πακέτα" για 2.207.904 μετοχές ή το 0,37% της Τράπεζας Κύπρου πέρασαν μέσω του ΧΑ λίγο πριν το κλείσιμο στην τιμή των 5,5 ευρώ (+18,53%).

Συνολικά, στη σημερινή συνεδρίαση, διακινήθηκαν 27 εκατ. μετοχές της τράπεζας.

Κύκλοι της Τράπεζας Κύπρου που ρωτήθηκαν από το euro2day σχολίασαν πως η "εκτίναξη της μετοχής δεν σηματοδοτεί εξελίξεις που αφορούν στην Τράπεζα".

Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς συνέδεαν την άνοδο της μετοχής με την ένταξη της Τράπεζας στον MSCI Greece από 1ης Ιουνίου.

EURO2DAY.GR

Τ. Κύπρου: Σε "sell" υποβαθμίζει η Goldman Sachs

Τ. Κύπρου: Σε "sell" υποβαθμίζει η Goldman Sachs




Σε "sell" από "neutral" υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η Goldman Sachs σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα της τράπεζας, ενώ την προσθέτει στην πανευρωπαϊκή λίστα "conviction sell".

Όπως αναφέρει, η πρόσφατη άνοδος της μετοχής (+53% έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη FTSE τον τελευταίο μήνα) οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες.

Τα αποτελέσματα τριμήνου επιβεβαίωσαν ότι τα θεμελιώδη συνεχίζουν να επιδεινώνονται και θεωρεί απίθανη την όποια βελτίωση στο άμεσο μέλλον.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ότι το σημαντικό premium έναντι των ανταγωνιστών της δεν είναι δικαιολογημένο και δεν αντανακλά το υψηλότερο προφίλ ρίσκου της τράπεζας.

EURO2DAY.GR

Μηνιαία κέρδη 5,3% για τον S&P 500

Μηνιαία κέρδη 5,3% για τον S&P 500




Παρά τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η άνοδος της Wall Street διευρύνθηκε, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. Πτώση 29% για GM, μόλις στα 0,80 δολ, σε χαμηλά 76 ετών. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Από πλευράς δεικτών, εβδομαδιαία κέρδη 4,4% σημείωσε ο Dow, 1,2% ο Nasdaq και 5,9% ο S&P 500 ενώ τα μηνιαία κέρδη διαμορφώθηκαν για το Dow στο 4% για S&P 500 στο 5,3% και για Nasdaq στο 3,3%.

Οι εξελίξεις στη GM μόνο αισιόδοξες δε μπορούν να χαρακτηριστούν με τις ενδείξεις να πληθαίνουν ότι πιθανότατα θα οδηγηθεί η αυτοκινητοβιομηχανία σε καθεστώς χρεοκοπίας τη Δευτέρα με τον τίτλο της εταιρίας να διαπραγματεύεται καθ όλη τη συνεδρίαση κoντά στα 0,80 δολ. με πτώση 29%, σε χαμηλά 76 ετών.



Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Dell απογοήτευσαν τους αναλυτές καθώς η κερδοφορία και οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν σημαντικά, με τη μετοχή να σημειώνει απώλειες 0,8%.

Σημαντικά τα κέρδη για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και συγκεκριμένα για τον τίτλο της Office Depot –κατά 5%-μετά την αναβάθμιση της σύστασης της από την JP Morgan.

Αντίθετα μικτές οι τάσεις στους τραπεζικές μετοχές με τη Bank of America να υποχωρεί 1,4% και τη JP Morgan 0.85% ενώ η Citigroup να ενισχύεται μόλις 0,8% και η Morgan Stanley κατά 2,4%.

Επιπλέον, τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας προβλημάτισαν τους επενδυτές καθώς συρρικνώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 5,7% στο α’ τρίμηνο.



Οι οικονομολόγοι περίμεναν μια ελαφρώς καλύτερη μέτρηση (στο -5,5%) ενώ εκτιμούν περαιτέρω συρρίκνωση κατά 2% στο β΄ τρίμηνο και ανάκαμψη 1,5% στο γ' τρίμηνο.

Στα επιμέρους, ισχυρή πτώση στο α' τρίμηνο εμφανίζουν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ καταγράφηκε πτώση της εγχώριας ζήτησης με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 29 ετών και μείωση των εξαγωγών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 38 ετών

Στο μεταξύ άνοδο 1,8% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 66,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε κατέγραψε κέρδη 2%, στα 20,63 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 5,9%, στα 5,55 δολάρια. Πτώση 0,8% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,10 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 8.500,57 μονάδες με άνοδο 1,15%, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,29%, στις 1.774,33 μονάδες και ο S&P 500 υψηλότερα 1,36% στις 919,15 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,69% διαμορφούμενος στις 4.417,94 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με κέρδη 0,16% στις 4.940,82 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 0,43% στις 3.277,65 μονάδες.

EURO2DAY.GR

Από το trading το 80% των καθαρών κερδών των τραπεζών

Από το trading το 80% των καθαρών κερδών των τραπεζών

Στα 296 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη των τραπεζών από χρηματοοικονομικές πράξεις, το οποίο ως ποσοστό ξεπερνάει το 80% των καθαρών κερδών του α΄ τριμήνου. Αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες κατάφεραν να βρουν εναλλακτικές πηγές εσόδων και να καλύψουν μεγάλο μέρος των εσόδων από τόκους αλλά και λόγω αυξημένων προβλέψεων. Το παραπάνω ποσό αθροίζουν οι τράπεζες Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Κύπρου, Marfin Popular Bank, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εμπορική (δεν περιλαμβάνεται η Εθνική που δεν είχε ανακοινώσει μέχρι χθες αποτελέσματα).

Τα περισσότερα κέρδη από τις συγκεκριμένες πηγές σε απόλυτο νούμερο αλλά και ως ποσοστό των καθαρών τους κερδών είχαν Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank και Marfin Popular Bank.

Από τους ισολογισμούς προκύπτει επίσης ότι οι περισσότερες τράπεζες είχαν απώλειες στα καθαρά έσοδα από τόκους με εξαίρεση την Αγροτική, που είδε τα έσοδα από τη συγκεκριμένη βασική πηγή να αυξάνονται κατά 8,9%.

Το γεγονός αποδίδει την μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και επίσης δείχνει την ανάγκη των τραπεζών να «κρατήσουν» τους πελάτες τους.

Τις περισσότερες απώλειες σε τόκους έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου είχαν η Εμπορική Τράπεζα (28,8%) και η Marfin Popular Bank (28%). Τις μικρότερες ήτοι ποσοστό μικρότερο του 10% είχαν: το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 9,3%, η Alpha Bank 8,9%, η Τράπεζα Πειραιώς 4%, η Eurobank 3,9% και η Τράπεζα Κύπρου 2%.

Επίσης πτώση σημείωσαν και τα έσοδα από προμήθειες με εξαίρεση την Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Κύπρου.

REPORTER.GR

Το μεγαλύτερο άλμα της δεκαετίας για το αργό το Μάιο

Το μεγαλύτερο άλμα της δεκαετίας για το αργό το Μάιο

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε για μια ακόμη ημέρα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η σημαντική κάμψη του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηναία άνοδο σε διάστημα δεκαετίας.
Η τιμή του αργού παράδοσης Ιουλίου κατέγραψε άνοδο 1,23 δολαρίων στα 66,31 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ σημείωνε άνοδο κατά 1,29 δολάρια, ή 2,03% στα 64,63 δολάρια το βαρέλι.

Συνολικά, το Μάιο η τιμή του αργού σκαρφάλωσε 30% υψηλότερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Μάρτιο του 1999, εν μέσω αισιοδοξίας για επικείμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τιμές έχουν καταγράψει άνοδο 47% το 2009.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 1,4% στα 1,4133 ευρώ. Ακόμη, ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε η χθεσινή νέα κάμψη των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και της απόφασης του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα.

REPORTER.GR

GM: Ενέκρινε τη νέα εθνική σύμβασης εργασίας η UAW

GM: Ενέκρινε τη νέα εθνική σύμβασης εργασίας η UAW

Το «πράσινο φως» για τις τροποποιήσεις στην εθνική σύμβαση εργασίας της General Motors έδωσε σήμερα η UAW, το μεγαλύτερο σωματείο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ με πλειοψηφία 74%. Η σύμβαση καλύπτει 54.000 εργαζομένους της εταιρείας σε 46 εργοστάσια των ΗΠΑ. Με τη σύμβαση αυτή η GM θα εξοικονομήσει έως 1,3 δισ. ετησίως καθώς προβλέπονται σημαντικές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς. Ακόμη, το ταμείο συνταξιοδότησης του σωματείου (VEBA) θα κατέχει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της UAW, Ron Gettelfinger σε συνέντευξη τύπου σχολίασε ότι «πράξαμε το σωστό».

Την ίδια ώρα, κάτω από το 1 δολάριο διαπραγματεύεται η μετοχή της General Motors για πρώτη φορά τα τελευταία 76 χρόνια, καθώς «πυκνώνουν» οι ενδείξεις πως θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης, κατρακυλώντας ακόμη στα 78 σεντς.



REPORTER.GR

Το καλύτερο τρίμηνο της διετίας για τη Wall -Στο «πράσινο» η Ευρώπη

Το καλύτερο τρίμηνο της διετίας για τη Wall -Στο «πράσινο» η Ευρώπη

Με κέρδη τερμάτισαν οι δείκτες στη Wall Street, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή κούρσα τα τελευταία λεπτά, πραγματοποιώντας μάλιστα το μεγαλύτερο άλμα σε επίπεδο τριμήνου των τελευταίων δύο ετών. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,15% στις 8.500,57 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,36% και διαμορφώθηκε στις 919,15 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,29% στις 1.774,33 μονάδες. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κέρδη 0,69% σημείωσε ο FTSE 100 στο Λονδίνο και διαμορφώθηκε στις 4.417,94 μονάδες. Στο +0,43% βρίσκεται ο CAC 40 στις 3.277,65 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 4.940,82 μονάδες. Κέρδη στη Wall

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ανατρέποντας στα τελευταία το κλίμα μιας συνεδρίασης με έντονη μεταβλητότητα. H μικρότερη του αναμενόμενου συρρίκνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ, καθώς και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των αμερικάνικων εταιριών στο α΄ τρίμηνο η οποία σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά μετά από ένα ολόκληρο χρόνο, ενδυναμώνουν τις ελπίδες των επενδυτών πως η παγκόσμια ύφεση περιορίζεται. Από την άλλη, ιδιαιτέρως αρνητικά ήταν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ καθίζηση σημείωσαν οι μετοχές της GM που βρέθηκαν στα 80 σεντς, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Ισχυρά κέρδη αποκόμισαν οι δείκτες και σε επίπεδο εβδομάδας. Ο Dow Jones σκαρφάλωσε 2,69% υψηλότερα, ο Nasdaq 4,84% και ο S&P 500 3,6%.

Ράλι έτρεξαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου και του κλάδου των μεταλλευμάτων με τις Exxon Mobil, Alcoa, Chevron και Freeport-McMoRan Copper &Gold να ηγείται των κερδών. Η τιμή του αργού διαμορφώθηκε πάνω από τα 66 δολάρια σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 30% το Μάιο τα σημαντικότερα μηναία σε διάστημα δεκαετίας. Ακόμη η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 9,8%, ενώ το ασήμι βρέθηκε στο +26,6% το Μάιο, σημειώνοντας τα ισχυρότερα κέρδη σε διάστημα 22 ετών.

Κάτω από το 1 δολάριο βρέθηκε η μετοχή της General Motors για πρώτη φορά τα τελευταία 76 χρόνια, καθώς «πυκνώνουν» οι ενδείξεις πως θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Η μετοχή της κατέγραψε απώλειες που άγγιξαν το 30% για να διαμορφωθεί στα 80 σεντς έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά και στα 76 σεντς.

Πάντως η UAW, το μεγαλύτερο σωματείο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ έδωσε σήμερα με πλειοψηφία 74% το «πράσινο φως» για τις τροποποιήσεις στην εθνική σύμβαση εργασίας της General Motors. Η σύμβαση καλύπτει 54.000 εργαζομένους της εταιρείας σε 46 εργοστάσια των ΗΠΑ. Με τη σύμβαση αυτή η GM θα εξοικονομήσει έως 1,3 δισ. ετησίως καθώς προβλέπονται σημαντικές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς. Ακόμη, το ταμείο συνταξιοδότησης του σωματείου (VEBA) θα κατέχει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ύστερα από την ανακοίνωση της Dell ότι η ζήτηση δεν δείχνει να ανακάμπτει. Οι πωλήσεις της εταιρίας σημείωσαν κάμψη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. Οι μετοχές της βρέθηκαν στο 1%, αυτές της Hewlett- Packard στο -2,2% και της Intel στο -2%. Απώλειες 5,6% και για την Comcast η οποία σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλό τηςBrian Roberts δε γλίτωσε από την ύφεση, με τον αριθμό των νέων συνδρομητών να είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Tiffany η οποία ανακοίνωσε κάμψη κερδών 64%, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους σε είδη πολυτελείας.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, υψηλό βαθμό συρρίκνωσης εμφάνισε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής του Σικάγο το Μάιο, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που ανέμεναν βελτίωση. Ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 34,9 μονάδες το Μάιο έναντι 40,1 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν να αναρριχηθεί στις 42 μονάδες.

Αύξηση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο στις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών παραμένοντας όμως σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μichigan και του Reuters ανήλθε στις 68,7 μονάδες από τις 65,1 μονάδες τον Απρίλιο. Στα μέσα Μαίου οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στις 67,9 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 68 μονάδες.

Kατά 5,7% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το πρώτο 3μηνο. Tα προκαταρκτικά (δεύτερα) στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ έδειξαν πτώση της τάξης του 5,7% στο α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση κι έτσι η συρρίκνωση της αμερικάνικης οικονομίας ήταν ελαφρώς μικρότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί από την αμερικάνικη κυβέρνηση η οποία τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει πως η συρρίκνωση που αναμενόταν θα άγγιζε το 6,1%. Πάντως οι οικονομολόγοι ανέμεναν το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 5,5% στο α' τρίμηνο.

Ανοδος στην Ευρώπη

Ισχυρά προς τον καλύτερο μήνα τους από την αρχή της κρίσης κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά από το άλμα που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο στην Ιαπωνία, καθώς και τα θετικά μάκρο στη Ινδία, στέλνοντας σήματα πως τα χειροτέρα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης τελειώνουν. Πρωταγωνιστές της ανόδου οι μετοχές του κλάδου των ορυχείων καθώς και του πετρελαίου μετά το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και σε επίπεδο εβδομάδας. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,02%, ο DAX 0,44% και ο CAC 40 κατά 1,54%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,1% στο Λονδίνο, χάρη στην άνοδο των μετοχών των παραγωγών εμπορευμάτων, επεκτείνοντας τα μηνιαία κέρδη του στο 5%. Ο MSCI World Index σημείωσε άνοδο 8,3% συνολικά το Μάιο.

Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν η General Motors και η Magna International για την εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής της GM, Opel, σύμφωνα με το Reuters. Οι πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές ακόμη επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες πριν την αναμενόμενη τελική συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες ενδεχομένως να υπογράψουν μέσα στην ημέρα οριστική συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η Fiat ανακοίνωσε την αποχώρηση από τις συζητήσεις για το μέλλον της Opel, καθώς δηλώνει «σύγχυση» από την απαίτηση έκτακτης χρηματοδότησης που προέκυψε για την εξαγορά της μονάδας της GM. Ο CEO της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Sergio Marchionne δήλωσε πως η χρηματοδότηση της Opel θα οδηγήσει τη Fiat σε «αχρείαστα ρίσκα». Ωστόσο, ο Marchionne διευκρίνισε πως η Fiat εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για σύγχώνευση με τη GM.

Η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως ενισχύθηκε κατά 3,1% μετά την άνοδο στο χρηματιστήριο βασικών μετάλλων του Λονδίνου. Η Rio Tinto Group, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία του κόσμου σημείωσε άνοδο 1% και η Total βρέθηκε στο +1,7%.

Κέρδη 2,2% κατέγραψε η Renault η οποία ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη συνεργασία με τη Nissan.

Από την άλλη, απώλειες 5,6% σημείωσε η Enel η οποί ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών στην τιμή των 2,48 ευρώ κατά 44% χαμηλότερα από την τιμή στην οποία έκλεισε χθες.

«Αψογη» ήταν και η εικόνα των περισσότερων αναδυόμενων αγορών οι οποίες σημείωσαν το μεγαλύτερο ράλι τριμήνου της ιστορίας τους, παρά την «προειδοποίηση» της Morgan Stanley η οποία σε έκθεση της υπογραμμίζει ότι οι μετοχές της περιοχής αγγίζουν τεχνικά τα υπεραγορασμένα επίπεδα. Το ράλι των εμπορευμάτων αποτελεί τον βασικό οδηγό του σημερινού αναδυόμενου πάρτι.


REPORTER.GR

M. Bloomberg: Ένα καινοτόμο μυαλό!

M. Bloomberg: Ένα καινοτόμο μυαλό!

Ο Michael Bloomberg Rubens γεννημένος το 1942 είναι ο πασίγνωστος και ιδιαίτερα επιτυχημένος Αμερικανός επιχειρηματίας και σημερινός δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση με περιουσία που αγγίζει τα 16 δισ. δολ., ενώ σύμφωνα με το Forbes είναι ο πλουσιότερος κάτοικος της Νέας Υόρκης. Φυσικά, είναι ο ιδρυτής και μέτοχος του 88% του Bloomberg L.P. της εταιρείας λογισμικού χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.



Ο Bloomberg γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου σε μία μεσοαστική οικογένεια στο Medford της Μασσαχουσέτης. Το 1964 πήγε στο Johns Hopkins University, για να σπουδάσει Electrical Engineering, ενώ συνέχισε για την απόκτηση μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο πανεπιστήμιο του Harvard. Ο Bloomberg είχε διδαχθεί από την οικογένειά του σημαντικές αξίες για τη ζωή. Όντας στο πανεπιστήμιο για να αποπληρώσει τα δίδακτρά του είχε πάρει ένα φοιτητικό δάνειο, το οποίο για να το ξεπληρώσει, εργαζόταν ως παρκαδόρος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το 1966 ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρεία Salomon Brothers στην Wall Street. Δεν άργησε να αποδείξει την αξία του και να ανέβει στην ιεραρχία της εταιρείας, αναλαμβάνοντας την επίβλεψη των πληροφοριακών συστημάτων της. Η θέση αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσει ουσιαστικά τη σημασία των τεχνολογικών καινοτομιών ως παράγοντα μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Το 1981 η εταιρεία εξαγοράστηκε και ο Bloomberg απολύθηκε λόγω της συγχώνευσης. Ως αποζημίωση έλαβε $10 εκατ. για την αποχώρησή του από την εταιρεία. Τα χρήματα αυτά αποτέλεσαν το αρχικό κεφάλαιο για να ιδρύσει την δική του εταιρεία, την οποία ονόμασε Innovative Market Systems.




Το 1982, η εταιρεία Merrill Lynch έγινε ο πρώτος μεγάλος πελάτης της εταιρείας εταιρείας εγκαθιστώντας 20 τερματικά «Market Master» και κάνοντας μία επένδυση αξίας $30 εκατ. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Bloomberg L.P το 1986 και μέχρι το 1987 είχε εγκαταστήσει 5.000 τερματικά. Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια βοηθητικά προϊόντα στα οποία περιλαμβάνονται το Bloomberg Tradebook, μία εμπορική πλατφόρμα, το Bloomber Messaging Service και το Bloomberg Newswire έκαναν την εμφάνισή τους. Το 2009 η εταιρεία είχε περισσότερα από 250.000 τερματικά σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους σε 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Στην εταιρεία ανήκει επίσης και ένα ραδιοφωνικό δίκτυο, το οποίο έχει ως βασικό σταθμό το 1130 WBBR-AM της Νέας Υόρκης. Ο Bloomberg εγκατέλειψε τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας για να διεκδικήσει τη δημαρχεία της Νέας Υόρκης και αντικαταστάθηκε αρχικά από τον Lex Fenwick. Σήμερα η εταιρεία διοικείται από τον Πρόεδρο Dan Doctoroff, πρώην αναπληρωτή δήμαρχο κάτω από τον Bloomberg.

Ως Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, αρνήθηκε να λαμβάνει μισθό και αντ’ αυτού λαμβάνει μια τιμητική αποζημίωση $1 το χρόνο για τις υπηρεσίες του.

Μετά την απομάκρυνσή του από την θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου ο Bloomberg αφιερώθηκε περισσότερο στην ανάπτυξη φιλανθρωπικού έργου, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του χρόνου και των χρημάτων του σε πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, ενώ συμμετέχει και σε διοικητικά συμβούλια πολλών, φιλανθρωπικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Johns Hopkins University, στο οποίο μάλιστα διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 1996-2002. Επίσης, βοήθησε οικονομικά στην δημιουργία της Bloomberg School of Public Health ενός από τα ιδρύματα που ηγούνται στην έρευνα και την εκπαίδευση για την δημόσια υγεία. Το 1997 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο "Bloomberg by Bloomberg", τα έσοδα από την οποία διατέθηκαν στην «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων».

Η έντονη ενασχόλησή του με τα κοινωνικά ζητήματα, δεν θα μπορούσε να τον κρατήσει μακρυά και από την ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου. Έτσι το 2001 μπήκε στην κούρσα για την δημαρχεία της Νέας Υόρκης, μόλις 2 μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν οι περισσότεροι πίστευαν ότι το έγκλημα θα επέστρεφε, οι επιχειρήσεις δεν θα ορθοποδούσαν και η Νέα Υόρκη δεν θα μπορούσε να συνέλθει από ένα τέτοιο γεγονός. Και όμως με την επιμονή του Bloomberg δημιουργήθηκε το μνημείο για το Πνεύμα της Ενότητας, κάτι που βοήθησε τη Νέα Υόρκη να βρει και πάλι τους ρυθμούς της και να ανακάμψει πιο δυνατή από ποτέ.





Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Bloomberg κατάφερε να μειώσει την εγκληματικότητα κατά 20%, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, να δώσει προσιτή στέγαση με την έκρηξη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, να επεκτείνει πάρκα, να θέσει φιλόδοξες στρατηγικές για την δημόσια υγεία, που περιελάμβαναν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Παράλληλα, αύξησε την υποστήριξη σε πολιτιστικά ιδρύματα και συλλόγους, έκανε πιο αποτελεσματική την κυβερνητική πολιτική και πέτυχε πιο σωστή λειτουργία των σχολείων της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα ο αριθμός των αποφοίτων να έχει αυξηθεί κατά 20% και οι επιδόσεις στην ανάγνωση και τα μαθηματικά να έχουν καλυτερεύσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Στην δεύτερη εκλογή του ως Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, το 2005, ο Bloomberg κατάφερε να συσπειρώσει γύρω από το όνομά του ένα ευρύ συνασπισμό υποστήριξης, ο οποίος συγκέντρωνε πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Αν και δημοκρατικός κατά βάση, δεν φοβήθηκε να δεχτεί την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών και στο τέλος να μιλήσει για την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του. Πράγματι, αποτελεί ένα πρόσωπο αποδεκτό και αγαπητό από μεγάλο αριθμό υποστηρικτών τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Στο πρώτο εξάμηνο της δεύτερης θητείας του, ο Bloomberg, έθεσε νέους στόχους το ίδιο τολμηρούς με την πρώτη φορά. Ενώ εξισορροπούσε ακόμα τα έσοδα και οδηγούσε την ανεργία σε νέα χαμηλά ρεκόρ, εισήγαγε ένα καινούριο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, το οποίο ενθάρρυνε την εργασία. Επιπλέον, ξεκίνησε μία εκτεταμένη εκστρατεία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία θα χάριζε στην Νέα Υόρκη τον καθαρότερο αέρα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη της Αμερικής. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ίδρυση ενός δικομματικού συνασπισμού αρχικά 15 δημάρχων και σήμερα πάνω από 350, οι οποίοι έχουν σαν στόχο να διατηρήσουν μακρυά τα παράνομα όπλα από τα χέρια των εγκληματιών και της πόλης.

Ακόμα και όταν η οικονομική κρίση έπληξε την εθνική οικονομία, η οποία εισήλθε σε μια περίοδο ύφεσης, ο Bloomberg ανακοίνωσε το Σχέδιο Οικονομικών Ευκαιριών Πέντε Κοινοτήτων, ώστε να βγάλει την πόλη από την κρίση όσο το δυνατόν συντομότερα. Το Σχέδιο επικεντρώνεται στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Νεοϋορκέζους, τοποθετώντας ένα μακροπρόθεσμο όραμα οικονομικής ανάπτυξης της πόλης και δημιουργώντας προσιτές οικοδομές και ελκυστικές γειτονιές στους πέντε δήμους.

Ο Bloomberg αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Δεν τα παρατάει εύκολα, έχει μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες και πάνω από όλα θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέπει πάντα με μάτια και αυτιά προς το μέλλον, χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του παρά την αμύθητη περιουσία του και την τεράστια πολιτική πλέον επιρροή του.


CAPITAL.GR

Στο μηδέν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Στο μηδέν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Εντείνεται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού για την Ευρωζώνη, καθώς οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν για πρώτη φορά μηδενική άνοδο -σε ετήσια βάση- τον Μάιο και με τους οικονομολόγους να προβλέπουν υποχώρηση για τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη παρέμειναν στάσιμες αυτό τον μήνα σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο και έπειτα από οριακή αύξηση 0,6% το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού από το 1996, τότε που άρχισε επίσημη καταγραφή στατιστικών στοιχείων.

«Τα στοιχεία (για τις τιμές καταναλωτή) υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ δεν είναι πλέον αμελητέος», τονίζει σε δηλώσεις του ο Γιούργκεν Μίτσελς, οικονομολόγος της Citigroup

Από την πλευρά του όμως, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, καθησύχασε τους φόβους περί αποπληθωρισμού. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ και ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά μέχρι τα τέλη του έτους... στο δεύτερο εξάμηνο υπάρχουν βασικοί παράγοντες που συνήθως συμβάλλουν στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε ο κ. Αλμούνια, ο οποίος επικαλέσθηκε την υποχώρηση των ενεργειακών τιμών και της οικονομικής δραστηριότητας για τον μηδενικό πληθωρισμό του Μαϊου.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν αμετάβλητες, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα φθάσει το τέλος της η οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές.

Σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στο Μαρακές του Μαρόκου, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να δαπανήσει εξήντα δισ. ευρώ για το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών.

Ανάλογες ήταν και οι εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι, αξιωματούχου της ΕΚΤ, ο οποίος δεν διακρίνει σαφείς ενδείξεις ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση φθάνει στο τέλος της, εκτιμώντας όμως ότι είναι περιορισμένος ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.


NAFTEMPORIKI

Επιστρέφουν στα κέρδη οι εισηγμένες με €1,3 δισ.

Επιστρέφουν στα κέρδη οι εισηγμένες με €1,3 δισ.

Σε επίπεδα καλύτερα απ' ό,τι αρχικά αναμένονταν διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο πρώτο τρίμηνο του 2009, «φρενάροντας» σε σημαντικό βαθμό την έντονα πτωτική πορεία που «κληροδότησε» το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 274 εισηγμένων που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα συνολικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,36 δις. ευρώ εμφανίζοντας πτώση 47%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί αναλυτές περίμεναν το πρώτο τρίμηνο του 2009 να είναι χειρότερο από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, όταν οι εισηγμένες είχαν παρουσιάσει συνολικές ζημιές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, προκύπτει ότι η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων εταιρειών διαμορφώθηκε στο 53/47 την χειρότερη που έχει παρατηρηθεί στην ελληνική αγορά. Ουσιαστικά μόλις το 25% των εταιρειών κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε σχέση με πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών των 274 εισηγμένων που ανέλυσε η Πήγασος, χωρίς να συνυπολογίζονται έσοδα από τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, διαμορφώθηκαν στα 18,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 11,5%.Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) την ίδια στιγμή διαμορφώθηκαν στα 2,85 δις. ευρώ σημειώνοντας πτώση -3,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά κέρδη, αν αφαιρεθούν οι τράπεζες διαμορφώνονται στα 852 εκατ. ευρώ μειωμένα όμως κατά 40%.

Κλάδοι που ξεχώρισαν

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σημαντική επιβάρυνση στην διαμόρφωση της συνολικής εικόνα της αγοράς επέφερε ο κλάδος των εταιρειών συμμετοχών, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της MIG αλλά και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Αντίθετα θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι ο κλάδος των επενδυτικών εταιρειών μείωσε κατά 80% περίπου τις περσινές ζημιές, αλλά και τα πολύ καλά μεγέθη που σημείωσαν οι εταιρείες ΔΕΗ, ΟΤΕ [OTEr.AT] και ΟΠΑΠ. Αποτέλεσμα της καλής πορείας αυτών των εταιρειών ήταν τα κέρδη των εταιρειών του FTSE 20 να ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η μικρή ελίτ των εισηγμένων εξακολουθεί να αποτελεί την ατμομηχανή των κερδών, η οποία όμως «φρενάρεται» από την κακή πορεία της περιφέρειας του Χ.Α.


NAFTEMPORIKI

Friday, May 29, 2009

Συμφωνία επί της αρχής με Magna για Opel

Συμφωνία επί της αρχής με Magna για Opel

Σε συμφωνία επί της αρχής έχουν καταλήξει η General Motors και η Magna International για την εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής της GM, Opel, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια ώρα, κάτω από το 1 δολάριο διαπραγματεύεται η μετοχή της General Motors για πρώτη φορά τα τελευταία 76 χρόνια, καθώς «πυκνώνουν» οι ενδείξεις πως θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Οι πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές ακόμη επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες πριν την αναμενόμενη τελική συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ʼνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες ενδεχομένως να υπογράψουν μέσα στην ημέρα οριστική συμφωνία.

Η γερμανική κυβέρνηση δίνει μάχη προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της Opel πριν η αμερικανική μητρική της υποβάλει αίτηση για πτώχευση, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες παρόλο που πέτυχε την ανταλλαγή 27,2 δισ. δολ. χρέους με νέες μετοχές.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η Fiat ανακοίνωσε την αποχώρηση από τις συζητήσεις για το μέλλον της Opel, καθώς δηλώνει «σύγχυση» από την απαίτηση έκτακτης χρηματοδότησης που προέκυψε για την εξαγορά της μονάδας της GM. Ο CEO της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Sergio Marchionne δήλωσε πως η χρηματοδότηση της Opel θα οδηγήσει τη Fiat σε «αχρείαστα ρίσκα». Ωστόσο, ο Marchionne διευκρίνισε πως η Fiat εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για σύγχώνευση με τη GM.

Σημειώνεται ότι η General Motors ζήτησε για τη μονάδα της επιπλέον 300 εκατ. ευρώ (415 εκατ. δολάρια) σε μετρητά. Οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις η Fiat και η Magna, ενώ η προσφορά της RHJ International είχε απορριφθεί.

REPORTER.GR

+18% η BOC στο ΧΑ

+18% η BOC στο ΧΑ


Με μηνιαία κέρδη 43.6% έκλεισε την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση του Μαΐου το κυπριακό χρηματιστήριο, με τα φώτα να στρέφονται στην μετοχή της Τρ. Κύπρου που έκλεισε στο ΧΑ με κέρδη 18,5%. Η μετοχή της Τράπεζας, που ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της, έφθασε τα €5,50 με τζίρο 27 εκ. μετοχών, που αντιστοιχεί με το 4-5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στη σκιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τραπεζών, ο ΓΔ τιμών στην Κύπρο έκλεισε σήμερα στις 1659,36 μονάδες με άνοδο 3.88% και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, FTSE, με αύξηση 3.84% έκλεισε στις 564,87 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε την ήμερα στις 1834,59 μονάδες και στο +4,25%.

Στο θετικό κλίμα της σημερινής συνέτεινε η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και η στήριξη που έδωσαν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότατα διαμορφώθηκε στα €12,8 εκ., με τα €7 εκ. να αφορούν πράξεις της Τρ. Κύπρου.

Τίποτα δεν προμήνυε όμως την παράσταση παίχθηκε όμως στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης στο ΧΑ, όπου η Τρ. Κύπρου συγκέντρωρσε όγκο €142 εκ. Η μετοχή της Τράπεζας θα περιληφθεί από την αρχή της επόμενης βδομάδας στο δείκτη MSCI Greece. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της απότομης ανόδου.

Η Marfin συγκεντρώνοντας τζίρο €3,7 εκ. έκλεισε στο ΧΑΚ με άνοδο 2,88% στα €2,5. Στο ΧΑ, η MPB έκλεισε στα €2,55 και στο +4,94% με όγκο €22,3 εκ.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Ταμείο Προνοίας Προσωπικού της τράπεζας προέβη χθες σε πώληση 330 χιλ. μετοχών έναντι €807,1 χιλ. Η μετοχή της Marfin επίσης θα μπει στον δείκτη MSCI Greece.

Ακολούθησε η Ελληνική με όγκο €1 εκ. που σημείωσε άνοδο 0,77% και έκλεισε στο €1,31.

Όσον αφορά εταιρικές εξελίξεις, 6 εταιρείες ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 16 κινήθηκαν πτωτικά, 27 ανοδικά και 102 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Με άνοδο 0.80% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη σημερινή του συνάντηση, με το ΓΔ τιμών να ανεβαίνει στις 2327.47 μονάδες. Ο δείκτης FTSE με αύξηση 1.67% έκλεισε την ημέρα στις 1213.64 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €436.6 εκ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική έκλεισε με άνοδο 3,16% στα €19,24 η Πειραιώς στα €8,08 και στο +0,50% και η Eurobank στα €8,15 και στο +3,69%.

STOCKWATCH.COM.CY

Πάνω από 58% τα κέρδη του γενικού δείκτη από τις 9/3/09

Πάνω από 58% τα κέρδη του γενικού δείκτη από τις 9/3/09

Ακρως αρμονική με την πορεία των διεθνών αγορών ήταν την Παρασκευή η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρουσιάζοντας σχεδόν τις ίδιες διακυμάνσεις με αυτές στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street δίνουν μάχη με τα νέα υψηλά έτους και το Χ.Α. έχει επιστρέψει με αξιώσεις σχεδόν οκτώ μήνες πίσω, τότε που επαληθεύονταν οι φόβοι περί συστημικού κινδύνου στις αγορές και τις οικονομίες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μάλλον ικανοποίησαν τις αγορές, ενώ στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου, λόγω της νέα σύνθεσης των δεικτών της Morgan Stanley, με ευνοημένες τις μετοχές της Κύπρου και της Marfin Popular και λιγότερο του ΟΤΕ, καθώς η στάθμη του στη διαμόρφωση του MSCI μειώθηκε. Χαρακτηριστικά, στο κλείσιμο η μετοχή της Κύπρου έκλεισε με άνοδο 18,53%, στα 5,50 ευρώ και όγκο που ξεπέρασε τα 27 εκατ. τεμάχια, απογειώνοντας το συνολικό τζίρο στο Χ.Α. στα 436 εκατ. ευρώ και το γενικό δείκτη στις 2.327,47μονάδες και με κέρδη 0,80% και τα εβδομαδιαία κέρδη σε 2,10%. Τα κέρδη για το γενικό δείκτη από τις 9 Μαρτίου που ξεκίνησε το ράλι ξεπερνούν το 58%.

Πάντως, καλά νέα άκουσαν και οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς ο Χοακίν Αλμούνια είπε ότι η Ευρώπη αποχαιρετά την ύφεση. Η απροσδόκητη άνοδος των τιμών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί πάνω από το 1% τα κέρδη για το FTSE στο Λονδίνο και τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ διατηρεί σε θετικό πδίο τη Wall Street.

Η αγορά, επίσης, αξιολογεί τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και στέκεται όχι τόσο στα αποτελέσματα, εξηγούν χρηματιστές, όσο στις προοπτικές που διανοίγονται. Σε μιά σειρά από εισηγμένες πρτοκύπτει μείωση των υποχρεώσεων, καθώς λόγω κρίσης απαίτησαν οφειλές προς αυτές, τις οποίες με τη σειρά τους απέδωσαν στις τράπεζες.

Πάντως, με εξαίρεση το γενικό δείκτη, που στο κλείσιμο λόγω Κύπρου, ωραιοποιήθηκε η εικόνα, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με απώλειες, 134, έναντι 100 που ενισχύθηκαν και 69 αμετάβλητες. ΕΤΕ και Eurobank έκλεισαν με άνοδο πάνω από 3%, ενώ η Alpha υποχώρησε κατά 1,88% και τα κέρδη της Πειραιώς ήταν περιορισμένα κατά 0,50%. Αντίδραση 4,94% για τη Marfin Popular και 2,47% για τη MIG. Από τον 20άρη μεγάλες απώλειες κατέγραψαν το Τ.Τ. (4,89%), ΟΤΕ (3,21%), ΕΛΠΕ (2,74%). Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε μόνο η Folli Follie, που κατέγραψε άνοδο πάνω από 20%, εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μήνου και των αναβαθμίσεων που ακολούθησαν.


REPORTER.GR

ΕΤΕ: Στα 317 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου

ΕΤΕ: Στα 317 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου

Σε 317 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ το 1ο 3μηνο 2009, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2008. Tα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε €662 εκατ., αυξημένα κατά 9% έναντι του αντίστοιχου 3μήνου 2008

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
564.87 ( 3.84%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1659.36 ( 3.88%)

Όγκος: € 12,851,765

========================

XAA

Γενικός Δείκτης
2327.47 ( 0.80%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1213.64 ( 1.67%)

ΗΠΑ: Σε υψηλό οχτώ μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο

ΗΠΑ: Σε υψηλό οχτώ μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο


Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 διαμορφώθηκε η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών το Μάιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan, ανήλθε στις 68,7 μονάδες από 65,1 μονάδες τον Απρίλιο και από 67,9 μονάδες που εμφάνιζαν τα προσωρινά στοιχεία. Στις 67,9 μονάδες τον τοποθετούσαν και οι οικονομολόγοι.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για το σύνολο του μήνα ανήλθε στις 67,7 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αναρριχήθηκε στις 69,4 μονάδες από 63,1 μονάδες.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Κατά 5,7% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Κατά 5,7% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο


CAPITAL.GR

Αλμούνια: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού

Αλμούνια: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού

Την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί σε θετικό έδαφος μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, εξέφρασε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνεδρίου στην πόλη Sitges της Ισπανίας, ο κ. Αλμούνια προέβλεψε, επίσης, άνοδο των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της αύξησης στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων της Eurostat για τις τιμές καταναλωτή Μαΐου. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης.

NAFTEMPORIKI

Σουηδία: Νέα διορία στη Saab για αναδιάρθρωση

Σουηδία: Νέα διορία στη Saab για αναδιάρθρωση



ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (Dow Jones) – Σουηδικό δικαστήριο ενέκρινε σήμερα την επέκταση της περιόδου αναδιάρθρωσης της Saab Automobile AB καθώς η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει τις προσπάθειες της να αποφύγει την πτώχευση μετά τον διαχωρισμό της από την αμερικανική General Motors Corp. (GM).

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Vanersborg στη νοτιοδυτική Σουηδία παρέτεινε την περίοδο αναδιοργάνωσης για τρεις μήνες, μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Η Saab εισήλθε σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της τον Φεβρουάριο, παρόμοια διαδικασία με το Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση της και να επιστρέψει στη κερδοφορία.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Γερμανία: Απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Απροσδόκητη αύξηση της τάξης του 0,5% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας, σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,8%. Τα στοιχεία για το μήνα Μάρτιο αναθεωρήθηκαν σε μηνιαία πτώση 0,4% έναντι 1,0% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αμετάβλητες πωλήσεις, σε μηνιαία βάση, των Απρίλιο.

NAFTEMPORIKI

Ανακάμπτει η βουλγαρική αγορά ακινήτων

Ανακάμπτει η βουλγαρική αγορά ακινήτων

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης παρατηρούντα στη μεσιτική αγορά της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών της βουλγαρικής αγοράς ακινήτων.

Τα στελέχη των μεσιτικών γραφείων στη Σόφια παρατηρούν ότι οι αγοραστές ξεπερνούν πλέον τις επιφυλάξεις τους και αρχίζουν να διαμορφώνουν θετική ψυχολογία για την αγορά των ακινήτων που τους ενδιαφέρουν.

Ωστόσο, οι εξελίξεις σχετίζονται άμεσα με τη διαθέσιμη οικονομική ρευστότητα, αλλά και τις κινήσεις των βουλγαρικών τραπεζών στον τομέα της διάθεσης στεγαστικών δανείων.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Αμετάβλητο το καταναλωτικό κλίμα Μαΐου

Βρετανία: Αμετάβλητο το καταναλωτικό κλίμα Μαΐου

Σταθερό παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στη Βρετανία το Μάιο, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία αντισταθμίστηκαν από τη βελτίωση των προσδοκιών των Βρετανών για τα οικονομικά τους.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK/NOP παρέμεινε αμετάβλητος στις -27 μονάδες, έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες ανόδου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή του στις -25 μονάδες.

Οι προσδοκίες των Βρετανών τόσο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση όσο και για τις μελλοντικές προοπτικές επιδεινώθηκαν. Παρόλ’ αυτά, οι προσδοκίες για τα προσωπικά οικονομικά τους βελτιώθηκαν ελαφρώς, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2 μονάδες στη -1 μονάδα.

NAFTEMPORIKI

Τι ισχύει από 1/6 στο short selling

Τι ισχύει από 1/6 στο short selling

Σχεδόν στα επίπεδα που βρισκόταν η αγορά τον περασμένο Νοέμβριο, όπου διακόπηκαν οι ανοικτές πωλήσεις, εφαρμόζονται και πάλι από την 1η Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προσαρμόσει για το καθεστώς του short selling τα ισχύοντα στα ευρωπαίκά χρηματιστήρια. Δηλαδή: Κάθε μέλος οργανωμένης αγοράς που εισάγει στο σύστημα συναλλαγών εντολή για κατάρτιση συναλλαγής πώλησης μετοχών από την οποία προκύπτει για τον πωλητή αρνητική θέση επί της μετοχής και η οποία εκκαθαρίζεται από διαθέσιμα μετοχών προερχόμενα από συναλλαγές δανεισμού τίτλων, οφείλει κατά την εισαγωγή της εντολής να δηλώνει ότι πτρόκειται για εντολή ανοικτής πώλησης (flagging). Eπίσης, σε περίπτωση αποδεδειγμένων τεχνικών προβλημάτων, η δήλωση για εντολή ανοικτής πώλησης γίνεται το αργότερο μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης της οργανωμένης αγοράς κατά την οποία διενεργήθηκε η σχετική συναλλαγή. Η εντολή για τη κατάρτιση συναλλαγής νοικτής πώλησης εισάγεται στο σύστημα συναλλαγών της οργανωμένης αγοράςσε τιμή που κατά τοχρόνο εισαγωγής είναι μεγαλύτερη της τελευταίας τιμής στην οποία έχει καταρτιστεί μη προσυμφωνημένη συναλλαγή επί της αντίστοιχης μετοχής στο βασικό πίνακα διαπραγμάτευσης (uptick).

Επιπρόσθετα, η οργανωμένη αγοράδημοσιοποιεί σε ημερήσια βάση στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών τον όγκο συναλλαγών ανοικτών πωλήσεων και των συναλλαγών για το κλείσιμο θέσης ανοικτής πώλησης συνολικά ανά μετοχή.

Οι συναλλαγγόμενοι βεβαίως, έχουν επιπλέον υποχρεώσεις. Δηλαδή, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα γνωστοποιούν αυθημερόν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς α) κάθε καθαρή ρνητική θέση επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,1% του αριθμού των μετοχών του εκδότη ανά κατηγορία μετοχών, β) κάθε μεταγενέστερη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) καθαρής αρνητικής θέσης που έχει ήδη γνωστοποιηθεί.

REPORTER.GR

Hewlett-Packard: Περικοπές 850 θέσεων εργασίας στη Σκωτία

Hewlett-Packard: Περικοπές 850 θέσεων εργασίας στη Σκωτία


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στην περικοπή 850 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο του Erskine κοντά στην Γλασκόβη θα προχωρήσει η κατασκευάστρια εταιρεία προσωπικών υπολογιστών Hewlett-Packard, σύμφωνα με το BBC News.

Το BBC ανέφερε πως η εταιρεία θα μεταφέρει το εργοστάσιο στην Τσεχία το επόμενο έτος. Η εταιρεία απασχολεί 1.300 ανθρώπους στο εργοστάσιο.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Gross Domestic Product [GDP]
Dept of Commerce

Microsoft unveils Bing search engine

Microsoft unveils Bing search engine

New search engine will replace Live Search on June 3, and will offer search by groups and categories rather than straight links.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Microsoft Corp. on Thursday offered Internet users a first glimpse at Bing, its fresh attempt to gain ground in the online search market.

Bing is a search engine to replace its current Live Search product. Microsoft hopes it will provide users with a more streamlined, focused approach to search. Bing is set to launch on June 3.

Microsoft's search market share has been slipping for more than two years, and it has struggled to make its online advertising unit profitable. The company maintains just an 8.2% share of the market for core searches, according to comScore, compared to 64.2% for Google (GOOG, Fortune 500) and 20.4% for Yahoo (YHOO, Fortune 500).

0:00 /4:25Google's beefed-up search
Microsoft CEO Steve Ballmer demonstrated Bing Thursday at the All Things Digital conference in Carlsbad, Calif. The new search engine will help users refine their queries and initially offer four different categories of search: purchases, travel, health and local businesses.

"Today, search engines do a decent job of helping people navigate the Web and find information, but they don't do a very good job of enabling people to use the information they find," said Ballmer in a statement. "Bing [will] enable people to find information quickly and use the information they've found to accomplish tasks and make smart decisions."

In addition to offering search by category, Bing will offer more relevant search results, snapshots of search results' Web pages, color-coded search results and search tools on the left side of the page, according to Microsoft.

Bing is also set up to organize search results in relevant groups rather than as a series of links. For instance, a search for "fly to New York," may yield New York destinations like hotels, restaurants and museums as almost a guidebook page. The same search on Live.com generates straight individual links that users have to go through one by one.

Sandeep Aggarwal, senior Internet research analyst with Collins Stewart LLC, said Bing may have chance at becoming a "destination" Web site like Google, because the site's technology has been better tested.

"Live wasn't ready for prime time because the technology was too premature" and users weren't repeat customers, he said. "Now Microsoft thinks they're ready."

Microsoft has looked for ways to improve its search advertising revenue for years, including offering rival Yahoo a more than $47 billion takeover bid early last year.

Though that deal fell through, the companies have been in and out of discussions about a potential search tie-up since last May.

On Wednesday, Yahoo Chief Executive Carol Bartz told attendees at the All Things Digital conference that talks between the two companies have continued "a little bit," but no agreement has been reached.

Aggarwal said he expects a Microsoft-Yahoo search deal to be reached by the time the companies report their quarterly results in late July.

Shares of Microsoft (MSFT, Fortune 500) rose 2% in afternoon trading.

CNN

Τέλος στα διπλά υποθηκευτικά


Τέλος στα διπλά υποθηκευτικά


Απεγκλωβισμός ιδιωτών και επιχειρήσεων από τα διπλά υποθηκευτικά τέλη που καταβάλλονται για μεταφορά υποθήκης από μια τράπεζα σε άλλη, επιχειρείται μέσω νομοσχεδίου που προωθείται με τη μορφή του κατεπείγοντος στη βουλή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πήρε προχθές το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί προϊόν διαβούλευσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας με την κυβέρνηση και τα κόμματα από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί σε νόμο πριν την έναρξη των δίμηνων καλοκαιριών διακοπών της βουλής.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, η τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου θα απεγκλωβίσει ιδιώτες και επιχειρηματίες από τις μεγάλες τράπεζες, αφού το 80% επιχειρήσεων έχουν υποθήκες σε αυτές.

Ταυτόχρονα θα τους δώσει την ευκαιρία να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους και με άλλες τράπεζες και Συνεργατικά αφού, όπως εξήγησε, το ανώτερο ποσό με το οποίο θα επιβαρύνονται για τα λειτουργικά μόνο έξοδα του κτηματολογίου δεν θα υπερβαίνει τα €200. Σήμερα είναι 1% επί του ποσού της υποθήκης.

Χαρακτηρίζοντας πιο δίκαιη τη νέα διευθέτηση, ο πρόεδρος του ΕΒΕ επεσήμανε παράλληλα ότι θα συμβάλει και στη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς όφελος του πελάτη, ειδικότερα υπό τις δύσκολες συγκυρίες της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Αγκαστινιώτης θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του οικονομικού κόστους που επιβαρύνονται οι επιχειρηματίες, ανέφερε ενδεικτικά ότι σήμερα ένας επιχειρηματίες που έχει υποθήκη €5 εκ. θα καταβάλλει €50 χιλ. υποθηκευτικά, εάν θέλει να φύγει από μια τράπεζα να πάει σε άλλη, γεγονός που τον εγκλωβίζει στους όρους της τράπεζας με την όποια είχε την αρχική υποθήκη για το δάνειο του.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν φέρουν ένταση στην τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου τραπεζών Μιχάλης Καμμάς.

«Ο σύνδεσμος συμμετείχε στο διάλογο από τον περασμένο Σεπτέμβρη, εκφράσαμε τις απόψεις μας με στόχο τη σωστή εφαρμογή του νομοσχεδίου και δεν εκφέρουμε καμία διαφωνία», είπε.

Το σχετικό νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το βασικό νόμο θα αναφέρεται ως ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) Τροποποιητικός Νόμος του 2009.

STOCKWATCH.COM.CY

Βελτίωση κλίματος, όχι στην Κύπρο

Βελτίωση κλίματος, όχι στην Κύπρο



Βελτιώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το οικονομικό κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν παρέλθει. Αντίθετα, στην Κύπρο καταγράφεται υποχώρηση των οικονομικών προσδοκιών μετά τις αναπροσαρμογές από την ΕΕ στοιχείων του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε το Μάιο κατά 2,8 μονάδες στην ΕΕ και 2,1 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 66,7 και 69,3 μονάδες αντίστοιχα. Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα είναι το ψηλότερο που καταγράφεται από το Νοέμβριο του 2008 και στην ευρωζώνη από το Δεκέμβριο του 2008.

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο (+4 μονάδες στην ΕΕ, +5 μονάδες στην ευρωζώνη) και τη βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες (+4 μονάδες στην ΕΕ, +1 μονάδα στην ευρωζώνη). Μικρή αύξηση 2 μονάδων και 1 μονάδας στην ΕΕ και ευρωζώνη αντίστοιχα, σημειώθηκε στο δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία. Αντίθετα, το κλίμα στις κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησαν στην ΕΕ κατά 1 και 2 μονάδες αντίστοιχα και παράμεινε σταθερό στην ευρωζώνη.

Στην Κύπρο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Μάιο στις 61,7 μονάδες από 65,7 μονάδες τον Απρίλιο και 55 μονάδες το Μάρτιο.

Η πτώση αποδίδεται στη βιομηχανία, όπου καταγράφεται επιδείνωση 8 μονάδων, από -8 σε -16. Βελτίωση καταγράφεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (από -41 σε -38), το λιανικό εμπόριο (από -29 σε -25) και τις κατασκευές(από -45 σε -39), ενώ η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στις προσδοκίες που αφορούν τις υπηρεσίες (-13).

STOCKWATCH.COM.CY

Thursday, May 28, 2009

Πώληση εντόκων γραμματίων 26 δισ. από το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

Πώληση εντόκων γραμματίων 26 δισ. από το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

Στην πώληση εντόκων γραμματίων του Αμερικανικού Δημοσίου 7ετούς διάρκειας ύψους 26 δισ. δολαρίων με απόδοση 3,3% προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας. Η δημοπρασία έλαβε 2,26 φορές περισσότερες προσφορές από το ποσό της πώλησης, από τις 2,28 φορές της πώλησης του προηγούμενου μήνα. Επενδυτές όπως οι ξένες κεντρικές τράπεζες απέκτησαν περίπου 33% του πωληθέντος ποσού.

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η τελευταία πράξη του προγράμματος πώλησης 101 δισ. δολαρίων για αυτή την εβδομάδα.

REPORTER.GR

Κέρδη 2,5% για το αργό- Πάνω από τα 65 δολάρια

Κέρδη 2,5% για το αργό- Πάνω από τα 65 δολάρια

Πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή στου αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων για πρώτη φορά από τις 5 Νοεμβρίου ύστερα από την κάμψη στα αποθέματα αργού για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, αλλά και την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 2,5% ή 1,59 δολάρια στα 65,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και τα 65,23 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη υψηλότερα κέρδη κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ που βρέθηκε κατά 4,52% ή 2,75 δολάρια υψηλότερα και διαμορφώθηκε στα 63,45 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική κάμψη κατέγραψαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στα 5,41 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Ακόμη, τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 300.000 βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 600.000 βαρέλια.

Αμετάβλητη διατήρησε ο ΟΠΕΚ την παραγωγή πετρελαίου στη σημερινή σύνοδο του καρτέλ στη Βιέννη, με την πεποίθηση ότι η ζήτηση θα ανακάμψει, στέλνοντας τις τιμές στα 75 με 80 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, θα δοθεί έμφαση στη μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περσινούς στόχους.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι, δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ επέλεξε να μην αλλάξει τους στόχους για παραγωγή καθώς «οι τιμές είναι καλές και η αγορά σε καλή μορφή». Η τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να παραμείνει στα 60 με 70 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο του έτους.

REPORTER.GR

ΗΠΑ:Σημαντική κάμψη στα αποθέματα αργού

ΗΠΑ:Σημαντική κάμψη στα αποθέματα αργού

Σημαντική κάμψη κατέγραψαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στα 5,41 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Ακόμη, τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 300.000 βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 600.000 βαρέλια.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
543.97 ( 1.99%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1597.31 ( 1.96%)

Όγκος: € 12,405,111

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2309.08 ( 0.62%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1193.67 ( 0.66%)

BOCY: Κέρδη €63 εκ. το 3μηνο

BOCY: Κέρδη €63 εκ. το 3μηνο


Στα €63 εκ. περιορίστηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2009 έναντι κερδών €116 εκ. το τρίμηνο του 2008, καταγράφοντας ετήσια μείωση 46%. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στην αύξηση κατά €20 εκ. των προβλέψεων για επισφαλείς χρεώστες, στη μείωση των λοιπών εσόδων και στην αύξηση του κοστολογίου. Προήλθε παρά την αύξηση κατά €12 εκ. των κερδών από πράξεις συναλλάγματος. Τα συνολικά κέρδη είναι οριακά πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν €59 εκ. Η διοίκηση του Συγκροτήματος εκτιμά ότι η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα ενισχύσει τα έσοδα συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου των €300-400 εκ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €181 εκ., σημειώνοντας συρρίκνωση 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Επηρεάστηκαν από τις μειώσεις του βασικού επιτοκίου ευρώ και των άλλων νομισμάτων καθώς και την πίεση στα περιθώρια των καταθέσεων. Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το πρώτο τρίμηνο 2009 διαμορφώθηκε σε 2,13% σε σχέση με 2,49% το πρώτο τρίμηνο 2008 και 2,52% το τέταρτο τρίμηνο 2008.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος στην Κύπρο διαμορφώθηκε από 2,19% το πρώτο τρίμηνο 2008 σε 1,87% το πρώτο τρίμηνο 2009.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν ετήσια αύξηση (+13%) και ανήλθαν σε €54 εκ. σε σχέση με €48 εκ. πέρσι. Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος για ανήλθαν σε €20 εκ. σε σχέση με €8 εκ. για το πρώτο τρίμηνο 2008. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε κέρδη από συναλλαγές κάλυψης συναλλαγματικού κινδύνου.

Τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες περιορίστηκαν σε €15 εκ. από €16 εκ.

Όλα σχεδόν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου προήλθαν από την Κύπρο. Τα καθαρά κέρδη στην Κύπρο για το πρώτο τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €55 εκ., ενώ στην Ελλάδα, τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €7 εκ.

Θετική συνεισφορά στα κέρδη είχαν οι εργασίες του Συγκροτήματος σε Ρουμανία και Ουκρανία όπου τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €2 εκ. και €1 εκ. αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι προβλέψεις ύψους €10 εκ. οδήγησαν το Συγκρότημα σε ζημιές €6 εκ. στη Ρωσία.

Προβλέψεις

Η μεγαλύτερη διαφορά στα φετινά αποτελέσματα δημιουργείται από την απότομη αύξηση των επισφαλειών. Το Συγκρότημα αύξησε στη χρέωση για προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο 2009 κατά 138% λαμβάνοντας υπόψη τη χειροτέρευση του οικονομικού περιβάλλοντος και την αναμενόμενη μερική επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Παρά την εν λόγω αύξηση από €15 εκ. σε €35 εκ., η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων του Συγκροτήματος συγκρατήθηκε στο 0,6% (2008: 0,4%) των συνολικών δανείων (σε ετήσια βάση), αντικατοπτρίζοντας, σύμφωνα με την Τράπεζα, τόσο την υψηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος, όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.


Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα ανήλθαν σε €156 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 31% κυρίως λόγω των αυξημένων εξόδων προσωπικού και λειτουργικών εξόδων από την επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα και στις νέες αγορές.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €98 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 32%, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Οικονομικά μεγέθη

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 31 Μαρτίου 2009 σε €28,06 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 17% και μικρή αύξηση 0,4% από το τέλος του 2008, αντίστοιχη της αύξησης των δανείων κατά την ίδια περίοδο.

Τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €25,23 δισ. στις 31 Μαρτίου 2009, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 23%. Το Συγκρότημα λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές όπου δραστηριοποιείται και εφαρμόζοντας συνετή, όπως τη χαρακτηρίζει, πιστοδοτική πολιτική και προσήλωση στην ορθή διαχείριση κινδύνων, σημείωσε περιορισμένη αύξηση στα δάνεια 0,4% από τις 31 Δεκεμβρίου 2008.
Στις 31 Μαρτίου 2009, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,02 δισ.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, η τράπεζα αναφέρει ότι με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2009 και τις επιδόσεις μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα τη βελτίωση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, το έτος 2009 θα επιτύχει ικανοποιητική κερδοφορία στα πλαίσια των εκτιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €300 εκατ. και €400 εκατ. Ειδικότερα για την κερδοφορία των νέων αγορών, το Συγκρότημα αναμένει θετική συνεισφορά από όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της BOCY Θεόδωρος Αριστοδήμου ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ενώ ο CEO, Ανδρέας Ηλιάδης, είπε.

«Σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον, τα επίπεδα κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, κρίνονται ικανοποιητικά και σε συνδυασμό με την ισχυρή ρευστότητα, το υγιές χαρτοφυλάκιο μας, και την ικανοποιητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία, στοχεύοντας πάντα στη δημιουργία πρόσθετου οφέλους για τους μετόχους, τους πελάτες μας, το προσωπικό μας και την κοινωνία», δήλωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα, το Συγκρότημα «δίκαια χαρακτηρίζεται ως οργανισμός εμπιστοσύνης».



STOCKWATCH.COM.CY

MPB: Κέρδη €40 εκ. το 3μηνο

MPB: Κέρδη €40 εκ. το 3μηνο


Στα €40 εκ. περιορίστηκαν τα κέρδη της Marfin Popular το τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας ετήσια μείωση 61,7%, ξεπερνώντας όμως οριακά τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα αποτελέσματα της MPB επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση κατά 28,3% των καθαρών εσόδων από τόκους και τη πτώση ύψους 30,1% των καθαρών εσόδων από προμήθειες. Επίσης, η μειωμένη κερδοφορία αποδίδεται στις αυξημένες προβλέψεις και στην αύξηση του κόστους λόγω της επέκτασης στην Ελλάδα και αλλού. Η διοίκηση του Ομίλου εκφράζει αισιοδοξία για την μελλοντική κερδοφορία, λόγω βελτίωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, που θα επιτρέψουν την ενίσχυση των επιτοκιακών περιθωρίων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους περιορίστηκαν σε €122,6 εκ. σημειώνοντας μείωση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, αντανακλώντας την μεγάλη πίεση στο καθαρό περιθώριο τόκων που διαμορφώθηκε σε 1,35% το Μάρτιο του 2009 από 2,40% το Δεκέμβριο του 2008. Οι αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι οι αλλεπάλληλες μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων και οι μειώσεις των επιτοκίων του Αμερικάνικου δολαρίου, καθώς και ο εξαιρετικά έντονος ανταγωνισμός στα καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η ομαλοποίηση του κόστους των καταθέσεων και η αύξηση των εργασιών αναμένεται να βελτιώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους στα προσεχή τρίμηνα.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ήταν μειωμένα κατά 30% σε ετήσια βάση σε € 51,5 εκ., λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τα τραπεζικά προϊόντα εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης για δανεισμό και της υποτονικής δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009.

Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις άγγιξαν τα € 57,9 εκ.(+355,9%) , κυρίως λόγω της βελτίωσης που παρατηρήθηκε στην αγορά των ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες έφθασαν τα €48,6 εκ. από €24,9 εκ. το τρίμηνο του 2008.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου αυξήθηκε οριακά σε 5,1% στις 31 Μαρτίου 2009 σε σχέση με 4,9% στις 31 Μαρτίου 2008. Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 80 μονάδες βάσης έναντι των ακάθαρτων δανείων, «με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού για ενδεχόμενη επιδείνωση του πιστωτικού κινδύνου».

Έξοδα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αναπροσαρμοσμένα για τις εξαγορές της τράπεζας μέσα στο 2008 έφθασαν τα € 133,2 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2009, αυξημένα κατά 8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 και 29% χαμηλότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Η συγκράτηση των εξόδων επιτεύχθηκε παρά τη σημαντική αύξηση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα κατά 19% το δεύτερο εξάμηνο του 2008 (31 νέα καταστήματα). Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρουσιάζονται 15% αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και 24% μειωμένα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2008.

Οικονομικά μεγέθη

Οι συνολικές χορηγήσεις και οι καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν ετήσια άνοδο της τάξης του 22% και 16% αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από την επέκταση της πελατειακής βάσης και τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων. Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει σε εξαιρετικά καλά επίπεδα, εκτιμά ο όμιλος, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 94,4% το Μάρτιο του 2009 σε σχέση με 90,0% το Μάρτιο του 2008.

Οι χορηγήσεις του Ομίλου σε χώρες εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, έφτασαν τα € 2,8 δισ., ή 11% του συνόλου με το 96% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου να είναι σε αναπτυγμένες αγορές, ενώ μόνο το 4% να αφορά χορηγήσεις σε χώρες της νότιο-ανατολικής Ευρώπης.

Οι καταθέσεις ανήλθαν στα €25,3 δισ. σημειώνοντας άνοδο 15,8%.

Το σύνολο του ενεργητικού έφτασε στα € 40,7 δισ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2009, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank κ. Ευθύμιος Μπουλούτας εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη κερδών παρά τις δύσκολες χρηματοοικονομικές συνθήκες και έκανε αναφορά σε ενέργειες για «ενδυνάμωση του ενεργητικού με ανάληψη προληπτικών προβλέψεων, διατήρηση υψηλού επιπέδου ρευστότητας καθώς και τις πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου. Οι ενέργειες αυτές έχουν συνδυαστεί με πρόγραμμα συγκράτησης δαπανών ενώ η κεφαλαιακή βάση του ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη βελτίωση σημαντικών οικονομικών δεκτών, μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου».

STOCKWATCH.COM.CY

GM: Συμφώνησαν οι ομολογιούχοι, ανοίγει ο δρόμος για τη νέα εταιρεία

GM: Συμφώνησαν οι ομολογιούχοι, ανοίγει ο δρόμος για τη νέα εταιρεία

Θετικές εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχουν στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της GM, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία, που πραγματοποιεί αγώνα δρόμου με το χρόνο για να προλάβει τη διορία της 1ης Ιουνίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι ομολογιούχοι της συμφώνησαν στην τροποποιημένη συμφωνία ανταλλαγής χρέους για μετοχές.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Κατά 0,3% αυξήθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Απρίλιο

Αύξηση 0,3% παρουσίασαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στις 352.000, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους στις 365.000.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Μείωση κατά 13.000 στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. -6.000)

ΗΠΑ: Μείωση κατά 13.000 στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. -6.000)

CAPITAL.GR

Time Warner: Επιβεβαιώνει για διαχωρισμό της AOL

Time Warner: Επιβεβαιώνει για διαχωρισμό της AOL


Η Time Warner Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στον διαχωρισμό της AOL, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα που είδαν νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η Time Warner διευκρίνισε ότι πριν τον διαχωρισμό θα προχωρήσει στην εξαγορά του μεριδίου 5% που κατέχει η Google Inc. στην εταιρεία. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η Time Warner κατέχει το υπόλοιπο 95% of AOL.


Ο διαχωρισμός θα δώσει και στις δύο εταιρείες μεγαλύτερη λειτουργική και στρατηγική ευελιξία, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Time Warner, Jeff Bewkes.

"Πιστεύουμε ότι η AOL θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να πετύχει το μέγιστο των δυνατοτήτων της ως ανεξάρτητη εταιρεία στο χώρο του διαδικτύου", δήλωσε.

CAPITAL.GR

AIG: Εξετάζει την πώληση ποσοστού της Transatlantic Holdings

AIG: Εξετάζει την πώληση ποσοστού της Transatlantic Holdings


Στην πώληση 26 εκατ. μετοχών που κατέχει στην εταιρίας αντασφάλισης Transatlantic Holdings Inc., συνολικής αξίας 985 εκατ. δολαρίων ενδέχεται να προβεί η American International Group Inc. (AIG).

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τιμή πώλησης των μετοχών θα είναι 38,87 δολάρια, τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Transatlantic Holding την Τετάρτη.

Η AIG κατέχει συνολικά 39 εκατ. μετοχές, ή το 595 της εταιρείας. Η Transatlantic είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αντασφάλισης στις ΗΠΑ πίσω από την Berkshire Hathaway Inc. του Warren Buffett. Η τιμή της μετοχής της έχει υποχωρήσει κατά 41% του τελευταίους 12 μήνες, ενώ για το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 75,2 εκατ. δολάρια, ή 1,13 δολάρια ανά μετοχή, από 115 εκατ. δολάρια, ή 1,73 δολάρια ανά μετοχή, την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Κατά 1,9% αυξήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών Απριλίου (εκτ. 0%)

ΗΠΑ: Κατά 1,9% αυξήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών Απριλίου (εκτ. 0%)

CAPITAL.GR

Time Warner: Φέρεται να προχωρά σε απόσχιση της AOL

Time Warner: Φέρεται να προχωρά σε απόσχιση της AOL


Την απόσχιση της θυγατρικής εταιρείας παροχής internet, AOL ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα η Time Warner καθώς επιθυμεί να εστιάσει τις δραστηριότητες της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Η δομή της συμφωνίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για το αν η AOL θα καταλήξει στους μετόχους της Time Warner, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σημειώνεται ότι η Google ελέγχει το 5% της AOL.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η Visteon

ΗΠΑ: Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η Visteon


Η Visteon Corp. πρώην μονάδα της Ford Motor Co. και μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες ανταλλακτικών για τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα για τις δραστηριότητες της στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στη σχετική αίτηση προς πτωχευτικό δικαστήριο η εταιρεία αναφέρει συνολικά πάγια ύψους 4,58 δισ. δολ. και υποχρεώσεις 5,32 δισ. δολ.

"Η Visteon προχώρησε σε αυτό το βήμα προκειμένου να μεγιστοποιήσει τη μακροπρόθεσμη αξία της εταιρείας", αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Visteon, Donald J. Stebbins σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. "Κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης της εταιρείας, θα επιδιώξουμε την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής μας βάσης και των δαπανών παραγωγής που δεν είναι βιώσιμα στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον", συμπλήρωσε.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι στην αίτηση δεν περιλαμβάνονται θυγατρικές ή κοινοπραξίες της Visteon που δραστηριοποιούνται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της για το διάστημα της αναδιάρθρωσης.

Η Visteon, που διαχωρίστηκε από την Ford Motor το 2000, ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να παρέχει στην εταιρεία χρηματοδότηση debtor-in-possession (DIP) στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιάρθρωσης.

CAPITAL.GR

Τρ. Κύπρου: Στα 3,93 ευρώ η τιμή διάθεσης επανεπένδυσης του μερίσματος

Τρ. Κύπρου: Στα 3,93 ευρώ η τιμή διάθεσης επανεπένδυσης του μερίσματος


Σύμφωνα με το Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερισμάτων (΄το Σχέδιο΄) της Τράπεζας Κύπρου, η τιμή διάθεσης στην οποία θα επανεπενδυθεί το τελικό μέρισμα του 2008 είναι 3,93 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τιμή αυτή υπολογίστηκε, σύμφωνα με τους όρους του Σχεδίου, με βάση την παραχωρούμενη έκπτωση (10%) στον μεσοσταθμικό όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής όπως αυτή διαμορφώθηκε στο

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) τις πρώτες πέντε εργάσιμες μέρες που η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο μέρισμα.

Επανεπένδυση του τελικού μερίσματος ζητήθηκε από μετόχους που κατέχουν περίπου το 45% των μετοχών που έχουν δικαίωμα στο τελικό μέρισμα.

CAPITAL.GR

Πτώχευσε ο οίκος μόδας Christian Lacroix

Πτώχευσε ο οίκος μόδας Christian Lacroix


Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές κατέθεσε ο γαλλικός οίκος μόδας Christian Lacroix, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους επενδυτές και ενώ η αναδιάρθρωση του brand αποδείχτηκε ιδιαίτερα δαπανηρή εν μέσω κρίσης.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ιδιοκτήτρια εταιρεία Falic Group αναζητά αγοραστή για τον οίκο εδώ και ένα χρόνο και δε θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του έως του βρεθεί ενδιαφερόμενος.

Ο οίκος ιδρύθηκε το 1987 από τον Christian Lacroix. Το 2005 ο όμιλος Falic τον εξαγόρασε από την LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, την κορυφαία εταιρεία αγαθών πολυτελείας. Η νέα διοίκηση ξεκίνησε ένα “φιλόδοξο αλλά δαπανηρό σχέδιο αναδιάρθρωσης”.

CAPITAL.GR

OPEC: Αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής

OPEC: Αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής


Τα μέλη του OPEC συμφώνησαν σήμερα να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του Οργανισμού -επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών- όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali Naimi, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.


Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali Naimi εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Οργανισμού. "Οι τιμές είναι καλές, η αγορά είναι σε καλή κατάσταση και έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη", δήλωσε μετά την συνάντηση ο Naimi.


Η απόφαση του Οργανισμού να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του ήταν ευρέως αναμενόμενη καθώς ήδη οι τιμές του αργού έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά έξι μηνών ξεπερνώντας το επίπεδο των 60 δολ. το βαρέλι.

Μια απόφαση για νέα μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας δίνοντας νέα ώθηση στις τιμές του αργού, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού καταγράφει μικρές μεταβολές κοντά στα 63,50 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη συνάντηση των μελών του Οργανισμού τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό 36%.

CAPITAL.GR

HB: Ζημιές €12,9 εκ.

HB: Ζημιές €12,9 εκ.


Καθαρές ζημιές που αναλογούν στους μετόχους ύψους €12,9 εκ. κατέγραψε η Ελληνική Τράπεζα το τρίμηνο του 2009 έναντι κερδών €23 εκ. το τρίμηνο του 2008. Οι ζημιές της τράπεζας, ξεπέρασαν κατά €8 εκ. τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ζημιές €5 εκ. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν δυσμενώς από τη μείωση κατά 16% στα καθαρά έσοδα από τόκους, στη διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά και από την αύξηση των προβλέψεων. Αρνητικά συνέβαλε και η πορεία της τράπεζας στην Ελλάδα.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων παρουσίασε μείωση 30%. Οι έντονες πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια των καταθέσεων λόγω ανταγωνισμού και η αρνητική επίπτωση που είχε η σύνδεση των δανείων που είχαν παραχωρηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2008 με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οδήγησαν σε μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 16%, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να περιορίζονται στα €43,7 εκ. σε σχέση με €52,3 εκ. το τρίμηνο του 2008.

Το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου για το Μάρτιο 2009 ανήλθε σε 2,27% (Δεκέμβριος 2008: 2,68%, Μάρτιος 2008: 2,96%). Στην Κύπρο το επιτοκιακό περιθώριο για το Μάρτιο 2009 ανήλθε σε 2,68% (Δεκέμβριος 2008: 2,93%, Μάρτιος 2008: 3,20%) και στην Ελλάδα σε 0,16% (Δεκέμβριος 2008: 1,37%, Μάρτιος 2008: 1,72%).

Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε μείωση της τάξεως του 69%, στα €5,6 εκ. σε σύγκριση με €17,9 εκ. κατά την πρώτη τριμηνία του 2008.

Τα καθαρά έσοδα δικαιωμάτων και προμηθειών από τραπεζικές εργασίες παρουσίασαν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης. Θετική ήταν επίσης και η συνεισφορά στα μη επιτοκιακά έσοδα από τις ασφαλιστικές εργασίες του Ομίλου.

Οι κερδοζημίες από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύνολο καθαρών εσόδων, μειώθηκαν από κέρδη €20 χιλ. για την πρώτη τριμηνία του 2008 σε ζημίες €13,2 εκ. για το 2009. Περιλαμβάνουν κυρίως ζημίες που προήλθαν από τις αρνητικές επιπτώσεις στις αξίες χρηματοοικονομικών στοιχείων λόγω της κρίσης στις διεθνείς χρηματαγορές.

Προβλέψεις

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2009, ανήλθε σε €17,7 εκ. και αυξήθηκε κατά €9,7 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2008. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις για απομείωση στην αξία των χορηγήσεων στις 31 Μαρτίου 2009 ανήλθαν σε €425,2 εκ. (Μάρτιος 2008: €376,2 εκ.) και αποτελούν το 8,4% (Μάρτιος 2008: 8,5%) των συνολικών χορηγήσεων. Οι αυξημένες προβλέψεις οφείλονται κυρίως στις δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες της περιόδου.


Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων, με βάση τα αποτελέσματα της τριμηνίας σε ετησιοποιημένη βάση, διαμορφώνεται σε 1,4% (Μάρτιος 2008: 0,7%).

Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αυξήθηκαν σε €344,1 εκ. σε σύγκριση με €321,2 εκ. το Μάρτιο 2008, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο των χορηγήσεων είναι βελτιωμένος, αφού έχει μειωθεί στο 7,0% σε σύγκριση με 7,4% το Μάρτιο 2008.




Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η πίεση στα περιθώρια των επιτοκίων και η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα της περιόδου, τα οποία παρουσιάζουν ζημία πριν τη φορολογία ύψους €13,8 εκ., σε σύγκριση με ζημία €4,3 εκ. για το 2008. Ο Όμιλος συνεχίζει την αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη του Δικτύου Καταστημάτων στην Ελλάδα ως ένα από τους κύριους στρατηγικούς του στόχους, με επικέντρωση στις βασικές τραπεζικές εργασίες.

Έξοδα

Το σύνολο εξόδων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη τριμηνία του 2008.

Τα έξοδα προσωπικού, τα οποία περιλαμβάνουν το κόστος ωφελημάτων αφυπηρέτησης προσωπικού, αποτελούν το 71% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Μάρτιος 2008: 69%). Το μεγαλύτερο μέρος, €26,1 εκ., αφορά το προσωπικό του Ομίλου στην Κύπρο, το οποίο απαριθμούσε 1.599 άτομα το Μάρτιο 2009 σε σύγκριση με 1.516 άτομα το Μάρτιο 2008. Στην Κύπρο, τα έξοδα προσωπικού αυξήθηκαν κατά 15% και στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 13%. Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων που εργοδοτούσε ο Όμιλος στην Ελλάδα το Μάρτιο 2009 ήταν 462 άτομα σε σύγκριση με 441 άτομα το Μάρτιο 2008.

Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα βρίσκεται στο 88,1% και είναι αυξημένος από το 55,8% για το Μάρτιο 2008. Αυτό οφείλεται στη μείωση του συνόλου των καθαρών εσόδων κατά 30%, σε σχέση με 11% αύξηση του συνόλου των εξόδων.

Οικονομικά μεγέθη

Οι συνολικές χορηγήσεις σε πελάτες παρουσίασαν αύξηση 14% και έχουν φθάσει τα €5,1 δισ. σε σύγκριση με €4,4 δισ. το Μάρτιο 2008, ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν αύξηση 7%, φθάνοντας τα €6,4 δισ. σε σύγκριση με €6,0 δισ. το Μάρτιο 2008.

Τα κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους της τράπεζας στις 31 Μαρτίου 2009 ανήλθαν σε €428,8 εκ. σε σύγκριση με €440,4 εκ. το Δεκέμβριο 2008. Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης τριμηνίας 2009 διαμορφώνεται στο -3,0% (Δεκέμβριος 2008: 7,0%). Το σύνολο του Ισολογισμού του Ομίλου ανήλθε σε €8,2 δισ. σε σύγκριση με €7,4 δισ. το Μάρτιο 2008, σημειώνοντας αύξηση 11%.

Στις 31 Μαρτίου 2009, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου, με βάση τη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (Βασιλεία ΙΙ), ανήλθε σε 12% (31 Δεκεμβρίου 2008: 11%), ενώ ως γνωστό η απαίτηση της Εποπτικής Αρχής είναι 8%.

Προοπτικές

Με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου κατά το 2009 επικεντρώνονται στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στη διαφύλαξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.

Η διοίκηση του Ομίλου θεωρεί ότι τα αποτελέσματα δεν είναι κατ’ ανάγκην αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο το έτος, τονίζοντας ότι το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο από την παγκόσμια οικονομική κρίση και θεωρείται πολύ δύσκολο να εξαχθούν ακριβείς προβλέψεις για το μέλλον.

«Ωστόσο, η διοίκηση του Ομίλου θα συνεχίσει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή, σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις εξελίξεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και θα προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή αλλά και αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στον Όμιλο και για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων», τονίζει η τράπεζα.

STOCKWATCH.COM.CY

Αμεσα η εισαγωγή της MIG Real Estate στο ΧΑ

Αμεσα η εισαγωγή της MIG Real Estate στο ΧΑ

Στο «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την εισαγωγή της θυγατρικής της MIG Real Estate στο Χρηματιστήριο Αθηνών προχωράει ολοταχώς η μητρική MIG. Ο φάκελος βρίσκεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επικαιροποιείται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της εισαγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος είναι η εισαγωγή να πραγματοποιηθεί πριν τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προετοίμαζε την εισαγωγή της στην ελληνική κεφαλαιαγορά στις αρχές του 2009, αλλά λόγω της κρίσης πάγωσε την διαδικασία. Η αξία των ακινήτων υπολογίζεται σε 67,5 εκατ. ευρώ. Βασικός μέτοχος είναι η MIG με 50% και δεύτερος μεγαλύτερος (42%) ο Ρένος Κάκκαβας. Η εταιρεία θα εκδώσει 2,5 εκατ. μετοχέςονομαστικής τιμής 3 ευρώ ανά μετοχή και προσδοκά να αντλήσει ποσό άνω των 10 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι είναι η Επενδυτική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

REPORTER.GR

Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ζητά η General Motors για την Opel

Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ζητά η General Motors για την Opel

Δεν κλείστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της Opel, καθώς η General Motors ζήτησε για τη μονάδα της επιπλέον 300 εκατ. ευρώ (415 εκατ. δολάρια) σε μετρητά. Οι υποψήφιοι αγοραστές είναι η Fiat και η Magna, καθώς η προσφορά της RHJ International απορρίφθηκε. Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να βρεθεί λύση μέχρι την Παρασκευή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Karl-Theodor zu Guttenberg.''Ήταν ένα παράξενο βράδυ',' είπε ο Guttenberg. ''Οι συζητήσεις ανατράπηκαν εξαιτίας τις απρόσμενες απαιτήσεις της GM. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να επεκτείνουμε την οικονομική βοήθεια.''

Η GM ζήτησε άμεση οικονομική βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση, ούτως ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα της Opel. Η καγκελάριος Angela Merkel δέχεται πιέσεις -ενόψει των εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου - για να σώσει τις 25.000 θέσεις εργασίας στην Opel.

Σημειώνεται ότι είναι σχεδόν σίγουρη πλέον η χρεοκοπία της General Motors, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απέτυχε να εξασφαλίσει την απαραίτητη συμμετοχή των πιστωτών της σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ χθες, Τετάρτη, εξέπνευσε η προθεσμία για την ανταλλαγή 27,2 δισ. δολ. χρέους με νέες μετοχές

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σχέδια για σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών

ΗΠΑ: Σχέδια για σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών


Τη σύσταση μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής για την επίβλεψη του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν στελέχη της διοίκησης Obama, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Θα είναι ένας τρόπος απαγκίστρωσης από όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που απέτυχαν να περιορίσουν την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να ξεφύγει εκτός ελέγχου το περασμένο έτος, αναφέρει το δημοσίευμα. Η νέα υπηρεσία θα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο που μέχρι τώρα ασκούσαν η Fed και η FDIC. Οι δύο αρχές θα αναλάβουν νέες εξουσίες, καθώς ο Λευκός Οίκος θέλει η Fed να αναλάβει την παρακολούθηση των συστημικών κινδύνων της οικονομίας.

Υπό εξέταση βρίσκεται επίσης, η σύσταση υπηρεσίας για την επιτήρηση χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται στους καταναλωτές αλλά και ενός φορέα προστασίας των επενδυτών. Ωστόσο, τα σχέδια ενδέχεται να υποστούν αλλαγές προτού γίνει η επίσημη πρόταση στο Κογκρέσο περίπου στα μέσα Ιουνίου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

CAPITAL.GR

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε το νόμο για μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε το νόμο για μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια

Ο λόγος στο Ανώτατο Δικαστήριο


Στη θέση ότι η μείωση των εσόδων του κράτους με απόφαση της Βουλής είναι αντισυνταγματική φαίνεται να επιμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την επίμαχη νομοθεσία για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια. Για αυτό και δεν έχει υπογράψει το νόμο που ψήφισε η Βουλή αλλά τον ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η αναφορά - παραπομπή- του νόμου που ψήφισε η Βουλή στο Ανώτατο ήταν αναμενόμενη λόγω και της θέσης που είχε από την αρχή η Κυβέρνηση γύρω από το θέμα. Ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είχαν δηλώσει ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια δεν αποτελεί στοχευμένο μέτρο για στήριξη του τουρισμού και ότι μειώνει τα έσοδα του κράτους, κατά 17 εκ. ευρώ περίπου, σε μια εποχή που τα κρατικά ταμεία δέχονται πιέσεις. Εντούτοις, η Βουλή με πρόταση νόμου προχώρησε στην τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, με στόχο ο συντελεστής ΦΠΑ να μειωθεί στο 5% και στα εστιατόρια από 1η Μαΐου. Συγκεκριμένα, η μείωση ΦΠΑ θα ίσχυε για τις υπηρεσίες εστιατορίου και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες επισιτισμού, εξαιρουμένης της διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών, μπίρας και κρασιού. Μετά την απόφαση της Βουλής, με την οποία διαφώνησε μόνο το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος ανέπεμψε τη σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, η Βουλή και πάλι χωρίς τη ψήφο του ΑΚΕΛ απέρριψε στις 7 Μαΐου την αναπομπή του Προέδρου και επέστρεψε το νόμο πίσω στο Προεδρικό.

Απόφαση σταθμός
Εμμένοντας στην αρχική του θέση και προφανώς σε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν υπέγραψε τη νομοθεσία για μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια, την οποία και ανέφερε (παρέπεμψε) στο Ανώτατο. Το Δικαστήριο καλείται τώρα να αποφασίσει κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και κατΆ επέκταση η μείωση των εσόδων του κράτους με απόφαση της Βουλής συγκρούεται ή όχι με το Σύνταγμα. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως η απόφαση της Βουλής συγκρούεται με το άρθρο 80.2 του Συντάγματος στο οποίο αναφέρεται πως «ουδεμία πρόταση νόμου συνεπαγομένη αύξηση των υπό του προϋπολογισμού προβλεπομένων εξόδων δύναται να υποβληθεί υπό βουλευτού». Όμως, υποστηρίζεται από Βουλευτές, ότι παραμένει αδιευκρίνιστο εάν η Βουλή μπορεί να μειώσει τα έσοδα του κράτους. Σε περίπτωση που το Ανώτατο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, τότε δεν θα ισχύει. Από την άλλη, αν το Ανώτατο κρίνει ότι είναι συνταγματικός, τότε αναμένεται να ανοίξουν οι ασκοί του Αίολου, αφού η Βουλή και τα κόμματα θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να μειώνουν τα έσοδα του κράτους. Η απόφαση του Δικαστηρίου, πάντως, δεν αναμένεται σύντομα.


POLITIS

Πρόθυμοι για πώληση της μηχανής αναζήτησης η Yahoo!

Πρόθυμοι για πώληση της μηχανής αναζήτησης η Yahoo!

Πρόθυμος για πώληση της διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης στη Microsoft εμφανίζεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yahoo!, Carol Bartz, εάν δεχθεί τη σωστή προσφορά. Η Yahoo βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Microsoft για το ενδεχόμενο συνεργασίας των μηχανών αναζήτησης των δύο εταιριών προκειμένου να ανταγωνιστούν τη Google που κρατά τα σκήπτρα σε αυτό τον τομέα.

REPORTER.GR

Τι κέρδη ανακοινώνουν σήμερα Eurobank, Kύπρου , Marfin και αύριο η Εθνική

Τι κέρδη ανακοινώνουν σήμερα Eurobank, Kύπρου , Marfin και αύριο η Εθνική

Μπαράζ ανακοινώσεων κερδών του α΄ τριμήνου αναμένεται σήμερα και αύριο από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Σήμερα ανακοινώνουν κέρδη η Eurobank, Κύπρου και Marfin ενώ αύριο 29 Μαΐου θα ανακοινώσει κέρδη η Εθνική και η MIG. Με εξαίρεση την Εθνική όπου αναμένεται θετική έκπληξη κυρίως λόγω της Finansbank , οι υπόλοιπες τράπεζες φαίνεται ότι ακολουθούν τις διαμορφωμένες τάσεις που κατεγράφησαν σε Alpha , Πειραιώς. Η Eurobank θα ανακοινώσει κέρδη πέριξ των 95 με 100 εκατ ευρώ αν και αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να κινηθεί και χαμηλότερα. Τα κέρδη θα είναι μειωμένα κατά 53% σε σχέση με τα 215 εκατ ευρώ που είχε εμφανίσει στο α΄ τρίμηνο του 2008 η τράπεζα σε ενοποιημένη βάση.

Η Κύπρου θα εμφανίσει κέρδη 68 με 70 εκατ ευρώ σημειώνοντας πτώση 40% σε σχέση με τα 116 εκατ ευρώ του α΄ τριμήνου του 2008. Η Marfin Popular Bank θα καταγράψει κέρδη στο α΄ τρίμηνο 24 με 25 εκατ ευρώ σημειώνοντας πτώση 77% σε σχέση με 104,5 εκατ ευρώ του α΄ τριμήνου του 2008.

Και οι τρεις τράπεζες έχουν επηρεαστεί από την διεθνή κρίση λόγω του αυξημένου κόστους καταθέσεων ωστόσο παρατηρείται βελτίωση της κερδοφορίας και της χρηματοοικονομικής τους εικόνας από το β΄ τρίμηνο του 2009.

Η Εθνική θα ανακοινώσει κέρδη στις 29 Μαίου και όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί θα διαμορφωθούν πέριξ των 300 εκατ ευρώ. Κάποιοι ξένοι εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσουν τα 330 εκατ ευρώ Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική υποστηρίζεται ενεργότατα από τις καλές επιδόσεις της Finansbank αλλά και από το γεγονός ότι ακολούθησε μια ορθολογική τιμολογιακή πολιτική στις καταθέσεις και δεν επιβαρύνθηκε σημαντικά.

REPORTER.GR

Problem bank list tops 300

Problem bank list tops 300

FDIC reports that the number of troubled lenders rose by more than 50 during the first quarter and hit its highest level since 1994.


The number of banks on the FDIC's problem list now stand at 305, based on figures published Wednesday.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- The government's list of troubled banks swelled in the first quarter, climbing to its highest level in nearly 15 years, regulators said Wednesday.

The Federal Deposit Insurance Corp. said that the number of lenders on its so-called "problem bank" list jumped to 305 during the first three months of 2009, from 252 in the fourth quarter of last year. This is the highest level of troubled institutions since 1994.

"Banks are making good efforts to deal with the challenges they're facing, but today's report says that we're not out of the woods yet," FDIC Chairman Sheila Bair said in a statement.

Banks deemed troubled by regulators typically face difficulties with their finances or have operational or management issues that pose a threat to their existence.

Lenders that land on the list are considered the most likely to fail, although few actually reach that point. On average, just 13% of banks on the FDIC's problem list have failed.

Regulators never disclose the names on the list out of fear that depositors at those institutions may prompt a so-called "run on the bank."

They do, however, provide the number of assets controlled by those institutions. In the first quarter, that number climbed to $220 billion, up from $159 billion as of the end of last year.

The sharp increase in asset size for troubled banks could be attributed to the inclusion of BankUnited (BKUNA), a Florida-based lender which oversaw nearly $13 billion in assets. Regulators shuttered the thrift last Thursday, and immediately sold much of its assets to a group of private equity firms.

So far this year, 36 banks have failed, including BankUnited. It is widely expected that many more banks will fail this year as banks of all sizes cope with rising loan losses as a result of the ongoing recession.

Even as the pace of failures quicken, it would be hard to match what happened during the savings & loan crisis two decades ago. More than 1,900 financial institutions went under during 1987-1991, peaking with the failure of 534 banks in 1989.

In the event of a failure, the FDIC fully insures individual accounts up to $250,000 for single accounts.

But the recent uptick in bank failures has taken a toll on the fund the FDIC uses to backstop consumer and corporate bank accounts.

0:00 /1:56Banks face good, bad and ugly
In the first quarter, the value of the deposit insurance fund fell $4.3 billion, or 24.7%, leaving it with just over $13 billion.

Hoping to offset that decline, the agency announced a one-time assessment fee on all U.S. banks last week. This is expected to generate $5.6 billion for the fund.

Bair said Wednesday she would not rule out another assessment later this year, adding that she expected the fund to continue to decline in the coming months. She was quick to point out, however, that the FDIC did not plan on tapping its credit line to the Treasury Department, which was recently upped from $100 billion to as much as $500 billion through 2010.

Banks back in the black
Despite setting aside $61 billion for future loan losses, the more than 8,200 firms that make up the nation's banking industry managed to stay profitable in the first quarter.

The FDIC said banks collectively reported a net profit of $7.6 billion, compared to a loss of $26.2 billion in the fourth quarter of 2008.

Regulators speaking at Wednesday's event warned that loan deterioration remained their chief concern for the banking industry, particularly in areas like commercial real estate and loans made to businesses.

The percentage of loans and leases where borrowers were behind on payments climbed from 2.95% a quarter ago to 3.76% in the first quarter, representing its highest level since 1991.

One bright spot, however, was banks' ability to raise capital. Even though the bulk of that came from the Treasury Department's Troubled Asset Relief Program, or TARP, banks managed to raise a combined $82.1 billion in the first quarter.

Bair also tamped down recent speculation that banks would be able to bid on their own assets by selling them into the Treasury's Public-Private Investment Program. That program was unveiled earlier this year as a way for banks to rid themselves of toxic loans and securities stuck on their books.

She acknowledged that regulators were considering allowing some lenders to bid on other banks' assets, but that there still remained a lot of hesitancy on behalf of both buyers and sellers to participate in the program given the threat of additional legislative restrictions on participants.

"There are a couple of factors that are still at play here as we try to develop the structure and look for the launch of the program," she said.

CNN

ΗΠΑ: Πώληση πενταετών ομολόγων αξίας $35 δισ. από το ΥΠΟΙΚ

ΗΠΑ: Πώληση πενταετών ομολόγων αξίας $35 δισ. από το ΥΠΟΙΚ


Πενταετή ομόλογα συνολικής αξίας 35 δισ. δολαρίων με απόδοση 2,31% πούλησε στη σημερινή δημοπρασία το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων δημοπρασιών ήταν 2,11%. Οι έμμεσοι πλειοδότες, στους οποίου περιλαμβάνονται ξένες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν το 44,2% των νέων χρεογράφων, έναντι 36,2% στις προηγούμενες τέσσερις δημοπρασίες.

CAPITAL.GR

Ναυάγησαν οι συνομιλίες της General Motors για την Opel

Ναυάγησαν οι συνομιλίες της General Motors για την Opel

Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ζήτησε για το σκέλος της, Opel, η General Motors Corp., που βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης, αναστέλλοντας τις διαπραγματεύσεις με την Fiat SpA και την Magna International Inc., ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις μετά από τις αδιέξοδες συνομιλίες διάρκειας 7,5 ωρών για την επίτευξη συμφωνίας. Η κυβέρνηση ελπίζει να βρεθεί λύση μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Karl-Theodor zu Guttenberg, μιλώντας στις 4:30 π.μ. στο Βερολίνο, τοπική ώρα.

«Ήταν μια παράξενη νύχτα» είπε ο Guttenberg. «Οι συνομιλίες ανατράπηκαν μετά τις απροσδόκητες απαιτήσεις της General Motors Δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις που θέλουμε για να επεκτείνουμε την οικονομική βοήθεια».

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε άμεση οικονομική βοήθεια από την γερμανική κυβέρνηση για να συνεχιστεί η λειτουργία του σκέλους της Opel. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές για να σώσει τις 25.000 θέσεις εργασίας Γερμανών στην Opel.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat η κατασκευάστρια μερών αυτοκινήτων του Καναδά, Magna, είναι οι μόνες εταιρείες που απέμειναν και ενδιαφέρονται για την Opel, είπε ο Guttenberg. Μία προσφορά εξαγοράς από την εταιρία RHJ International SA, απερρίφθη. Η Fiat και η Magna έχουν τις ίδιες πιθανότητας να αγοράσουν την Opel.

Η Οpel, ιδρύθηκε το 1862 από τον Adam Opel, κατασκευάζοντας ραπτομηχανές και ποδήλατα πριν αρχίσει την κατασκευή αυτοκινήτων. Η General Motors αγόρασε το 80% της Opel το 1929. Δύο χρόνια αργότερα αγόρασε και το υπόλοιπο 20%, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1930.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Durable Goods Orders
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce

Σε υψηλό επτά μηνών η τιμή του αργού

Σε υψηλό επτά μηνών η τιμή του αργού

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών κινήθηκε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι από τη Βιέννη μια ημέρα πριν από την επίσημη σύνοδο του καρτέλ πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί πλέον να στηρίξει τις τιμές στα 75-80 δολάρια το βαρέλι. Ώθηση στην τιμή του αργού παρέχουν και οι αυξανόμενες ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που συνεπάγεται αύξηση στην πετρελαϊκή ζήτηση.
Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αργού ενισχύθηκε κατά 1 δολάριο, ή 1,6% στα 63,45 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Νοεμβρίου. Κέρδη 1,26% κατέγραψε και το συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου μπρεντ και διαμορφώθηκε στα 61,13 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχει ανάγκη για τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου καθώς διαφαίνονται ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης, πρόσθεσε ο Αλ- Ναϊμι.

«Δεν υπάρχει λόγος να περικοπεί η παραγωγή και τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να τηρήσουν τη στάση αυτή», σημείωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως οι ενδείξεις ανάκαμψης διαφαίνονται στην Ασία και όχι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.


REPORTER.GR

Μονόδρομος φαντάζει πια η πτώχευση για τη General Motors

Μονόδρομος φαντάζει πια η πτώχευση για τη General Motors

Σχεδόν σίγουρη είναι πλέον η χρεοκοπία της General Motors, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απέτυχε να εξασφαλίσει την απαραίτητη συμμετοχή των πιστωτών της σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ εξέπνευσε η προθεσμία για την ανταλλαγή 27,2 δισ. δολ. χρέους με νέες μετοχές. Σύμφωνα με τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης, η GM έπρεπε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τουλάχιστον του 90% των κατόχων τίτλων για να κριθεί η συμφωνία επιτυχής, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των τίτλων που εξασφάλισε είναι κατά πολύ μικρότερος. Η προσφορά ανταλλαγής ήταν ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της εταιρείας καθώς η επιτυχία της θα επέτρεπε στην GM να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της εκτός του πτωχευτικού δικαστηρίου και παράλληλα θα της εξασφάλιζε νέα κυβερνητικά δάνεια.

Το διοικητικό της συμβούλιο της εταιρίας θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει λάβει μέχρι σήμερα 19,4 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Χθες η εταιρεία είχε καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τα εργατικά σωματεία, παραχωρώντας το 17,5% του μετοχικού της κεφαλαίου στο μεγαλύτερο αμερικανικό εργατικό σωματείο του κλάδου, την UAW, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.


Και ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας πιθανής, ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ανάλογης με αυτήν που εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της Chrysler για τη General Motors

«Η καταληκτική ημερομηνία είναι κοντά, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη. Θα δούμε. Κοιτάξτε, μπορεί να γίνει όπως συνέβη στην περίπτωση της Chrysler, μπορεί να υπάρξει πρόοδος για μία συμφωνία με τους μετόχους που θα οδηγήσει σε κάτι που μπορεί να είναι μία ελεγχόμενη χρεοκοπία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

REPORTER.GR
Share |