Thursday, May 28, 2009

BOCY: Κέρδη €63 εκ. το 3μηνο

BOCY: Κέρδη €63 εκ. το 3μηνο


Στα €63 εκ. περιορίστηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2009 έναντι κερδών €116 εκ. το τρίμηνο του 2008, καταγράφοντας ετήσια μείωση 46%. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στην αύξηση κατά €20 εκ. των προβλέψεων για επισφαλείς χρεώστες, στη μείωση των λοιπών εσόδων και στην αύξηση του κοστολογίου. Προήλθε παρά την αύξηση κατά €12 εκ. των κερδών από πράξεις συναλλάγματος. Τα συνολικά κέρδη είναι οριακά πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν €59 εκ. Η διοίκηση του Συγκροτήματος εκτιμά ότι η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα ενισχύσει τα έσοδα συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου των €300-400 εκ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €181 εκ., σημειώνοντας συρρίκνωση 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Επηρεάστηκαν από τις μειώσεις του βασικού επιτοκίου ευρώ και των άλλων νομισμάτων καθώς και την πίεση στα περιθώρια των καταθέσεων. Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το πρώτο τρίμηνο 2009 διαμορφώθηκε σε 2,13% σε σχέση με 2,49% το πρώτο τρίμηνο 2008 και 2,52% το τέταρτο τρίμηνο 2008.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος στην Κύπρο διαμορφώθηκε από 2,19% το πρώτο τρίμηνο 2008 σε 1,87% το πρώτο τρίμηνο 2009.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν ετήσια αύξηση (+13%) και ανήλθαν σε €54 εκ. σε σχέση με €48 εκ. πέρσι. Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος για ανήλθαν σε €20 εκ. σε σχέση με €8 εκ. για το πρώτο τρίμηνο 2008. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε κέρδη από συναλλαγές κάλυψης συναλλαγματικού κινδύνου.

Τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες περιορίστηκαν σε €15 εκ. από €16 εκ.

Όλα σχεδόν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου προήλθαν από την Κύπρο. Τα καθαρά κέρδη στην Κύπρο για το πρώτο τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €55 εκ., ενώ στην Ελλάδα, τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €7 εκ.

Θετική συνεισφορά στα κέρδη είχαν οι εργασίες του Συγκροτήματος σε Ρουμανία και Ουκρανία όπου τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €2 εκ. και €1 εκ. αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι προβλέψεις ύψους €10 εκ. οδήγησαν το Συγκρότημα σε ζημιές €6 εκ. στη Ρωσία.

Προβλέψεις

Η μεγαλύτερη διαφορά στα φετινά αποτελέσματα δημιουργείται από την απότομη αύξηση των επισφαλειών. Το Συγκρότημα αύξησε στη χρέωση για προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο 2009 κατά 138% λαμβάνοντας υπόψη τη χειροτέρευση του οικονομικού περιβάλλοντος και την αναμενόμενη μερική επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Παρά την εν λόγω αύξηση από €15 εκ. σε €35 εκ., η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων του Συγκροτήματος συγκρατήθηκε στο 0,6% (2008: 0,4%) των συνολικών δανείων (σε ετήσια βάση), αντικατοπτρίζοντας, σύμφωνα με την Τράπεζα, τόσο την υψηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος, όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.


Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα ανήλθαν σε €156 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 31% κυρίως λόγω των αυξημένων εξόδων προσωπικού και λειτουργικών εξόδων από την επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα και στις νέες αγορές.

Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €98 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 32%, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Οικονομικά μεγέθη

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 31 Μαρτίου 2009 σε €28,06 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 17% και μικρή αύξηση 0,4% από το τέλος του 2008, αντίστοιχη της αύξησης των δανείων κατά την ίδια περίοδο.

Τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €25,23 δισ. στις 31 Μαρτίου 2009, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 23%. Το Συγκρότημα λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές όπου δραστηριοποιείται και εφαρμόζοντας συνετή, όπως τη χαρακτηρίζει, πιστοδοτική πολιτική και προσήλωση στην ορθή διαχείριση κινδύνων, σημείωσε περιορισμένη αύξηση στα δάνεια 0,4% από τις 31 Δεκεμβρίου 2008.
Στις 31 Μαρτίου 2009, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,02 δισ.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, η τράπεζα αναφέρει ότι με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2009 και τις επιδόσεις μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα τη βελτίωση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, το έτος 2009 θα επιτύχει ικανοποιητική κερδοφορία στα πλαίσια των εκτιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €300 εκατ. και €400 εκατ. Ειδικότερα για την κερδοφορία των νέων αγορών, το Συγκρότημα αναμένει θετική συνεισφορά από όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της BOCY Θεόδωρος Αριστοδήμου ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ενώ ο CEO, Ανδρέας Ηλιάδης, είπε.

«Σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον, τα επίπεδα κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, κρίνονται ικανοποιητικά και σε συνδυασμό με την ισχυρή ρευστότητα, το υγιές χαρτοφυλάκιο μας, και την ικανοποιητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία, στοχεύοντας πάντα στη δημιουργία πρόσθετου οφέλους για τους μετόχους, τους πελάτες μας, το προσωπικό μας και την κοινωνία», δήλωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα, το Συγκρότημα «δίκαια χαρακτηρίζεται ως οργανισμός εμπιστοσύνης».



STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |