Thursday, May 28, 2009

Μονόδρομος φαντάζει πια η πτώχευση για τη General Motors

Μονόδρομος φαντάζει πια η πτώχευση για τη General Motors

Σχεδόν σίγουρη είναι πλέον η χρεοκοπία της General Motors, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απέτυχε να εξασφαλίσει την απαραίτητη συμμετοχή των πιστωτών της σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ εξέπνευσε η προθεσμία για την ανταλλαγή 27,2 δισ. δολ. χρέους με νέες μετοχές. Σύμφωνα με τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης, η GM έπρεπε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τουλάχιστον του 90% των κατόχων τίτλων για να κριθεί η συμφωνία επιτυχής, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των τίτλων που εξασφάλισε είναι κατά πολύ μικρότερος. Η προσφορά ανταλλαγής ήταν ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της εταιρείας καθώς η επιτυχία της θα επέτρεπε στην GM να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της εκτός του πτωχευτικού δικαστηρίου και παράλληλα θα της εξασφάλιζε νέα κυβερνητικά δάνεια.

Το διοικητικό της συμβούλιο της εταιρίας θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει λάβει μέχρι σήμερα 19,4 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Χθες η εταιρεία είχε καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τα εργατικά σωματεία, παραχωρώντας το 17,5% του μετοχικού της κεφαλαίου στο μεγαλύτερο αμερικανικό εργατικό σωματείο του κλάδου, την UAW, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.


Και ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας πιθανής, ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ανάλογης με αυτήν που εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της Chrysler για τη General Motors

«Η καταληκτική ημερομηνία είναι κοντά, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη. Θα δούμε. Κοιτάξτε, μπορεί να γίνει όπως συνέβη στην περίπτωση της Chrysler, μπορεί να υπάρξει πρόοδος για μία συμφωνία με τους μετόχους που θα οδηγήσει σε κάτι που μπορεί να είναι μία ελεγχόμενη χρεοκοπία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

REPORTER.GR

No comments:

Share |