Thursday, May 28, 2009

MPB: Κέρδη €40 εκ. το 3μηνο

MPB: Κέρδη €40 εκ. το 3μηνο


Στα €40 εκ. περιορίστηκαν τα κέρδη της Marfin Popular το τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας ετήσια μείωση 61,7%, ξεπερνώντας όμως οριακά τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα αποτελέσματα της MPB επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση κατά 28,3% των καθαρών εσόδων από τόκους και τη πτώση ύψους 30,1% των καθαρών εσόδων από προμήθειες. Επίσης, η μειωμένη κερδοφορία αποδίδεται στις αυξημένες προβλέψεις και στην αύξηση του κόστους λόγω της επέκτασης στην Ελλάδα και αλλού. Η διοίκηση του Ομίλου εκφράζει αισιοδοξία για την μελλοντική κερδοφορία, λόγω βελτίωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, που θα επιτρέψουν την ενίσχυση των επιτοκιακών περιθωρίων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους περιορίστηκαν σε €122,6 εκ. σημειώνοντας μείωση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, αντανακλώντας την μεγάλη πίεση στο καθαρό περιθώριο τόκων που διαμορφώθηκε σε 1,35% το Μάρτιο του 2009 από 2,40% το Δεκέμβριο του 2008. Οι αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι οι αλλεπάλληλες μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων και οι μειώσεις των επιτοκίων του Αμερικάνικου δολαρίου, καθώς και ο εξαιρετικά έντονος ανταγωνισμός στα καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η ομαλοποίηση του κόστους των καταθέσεων και η αύξηση των εργασιών αναμένεται να βελτιώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους στα προσεχή τρίμηνα.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ήταν μειωμένα κατά 30% σε ετήσια βάση σε € 51,5 εκ., λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τα τραπεζικά προϊόντα εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης για δανεισμό και της υποτονικής δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009.

Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις άγγιξαν τα € 57,9 εκ.(+355,9%) , κυρίως λόγω της βελτίωσης που παρατηρήθηκε στην αγορά των ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Προβλέψεις

Οι προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες έφθασαν τα €48,6 εκ. από €24,9 εκ. το τρίμηνο του 2008.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου αυξήθηκε οριακά σε 5,1% στις 31 Μαρτίου 2009 σε σχέση με 4,9% στις 31 Μαρτίου 2008. Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 80 μονάδες βάσης έναντι των ακάθαρτων δανείων, «με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού για ενδεχόμενη επιδείνωση του πιστωτικού κινδύνου».

Έξοδα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αναπροσαρμοσμένα για τις εξαγορές της τράπεζας μέσα στο 2008 έφθασαν τα € 133,2 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2009, αυξημένα κατά 8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 και 29% χαμηλότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Η συγκράτηση των εξόδων επιτεύχθηκε παρά τη σημαντική αύξηση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα κατά 19% το δεύτερο εξάμηνο του 2008 (31 νέα καταστήματα). Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρουσιάζονται 15% αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και 24% μειωμένα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2008.

Οικονομικά μεγέθη

Οι συνολικές χορηγήσεις και οι καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν ετήσια άνοδο της τάξης του 22% και 16% αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από την επέκταση της πελατειακής βάσης και τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων. Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει σε εξαιρετικά καλά επίπεδα, εκτιμά ο όμιλος, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 94,4% το Μάρτιο του 2009 σε σχέση με 90,0% το Μάρτιο του 2008.

Οι χορηγήσεις του Ομίλου σε χώρες εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, έφτασαν τα € 2,8 δισ., ή 11% του συνόλου με το 96% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου να είναι σε αναπτυγμένες αγορές, ενώ μόνο το 4% να αφορά χορηγήσεις σε χώρες της νότιο-ανατολικής Ευρώπης.

Οι καταθέσεις ανήλθαν στα €25,3 δισ. σημειώνοντας άνοδο 15,8%.

Το σύνολο του ενεργητικού έφτασε στα € 40,7 δισ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2009, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank κ. Ευθύμιος Μπουλούτας εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη κερδών παρά τις δύσκολες χρηματοοικονομικές συνθήκες και έκανε αναφορά σε ενέργειες για «ενδυνάμωση του ενεργητικού με ανάληψη προληπτικών προβλέψεων, διατήρηση υψηλού επιπέδου ρευστότητας καθώς και τις πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου. Οι ενέργειες αυτές έχουν συνδυαστεί με πρόγραμμα συγκράτησης δαπανών ενώ η κεφαλαιακή βάση του ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη βελτίωση σημαντικών οικονομικών δεκτών, μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |