Sunday, May 31, 2009

Επιστρέφουν από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι «ανοικτές πωλήσεις»

Επιστρέφουν από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι «ανοικτές πωλήσεις»

Η επιστροφή του short selling γίνεται με κανόνες, ώστε να προστατευθούν οι επενδυτές.
Αθήνα: Έπειτα από αναστολή οκτώ μηνών, από τη Δευτέρα επανέρχονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) οι «ανοικτές πωλήσεις» (short selling).

Οι ανοικτές πωλήσεις σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 2008, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από έντονες πιέσεις, είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των εποπτικών αρχών στις ξένες αγορές, όπου η απαγόρευση του short selling θεωρήθηκε απαραίτητη, για να περιορισθεί το ενδεχόμενο όξυνσης της κρίσης από την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Από τον Οκτώβριο του 2008 ώς τον περασμένο Μάρτιο ο γενικός δείκτης του ΧΑ είχε υποχωρήσει κατά 40% περίπου.

Η Επιτροπή είχε προχωρήσει και σε άλλα μέτρα.

Ειδικότερα, είχε αποφασίσει ότι εντολές οι οποίες αφορούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών, που είναι εισηγμένες στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πρέπει να εισάγονται σε τιμή υψηλότερη από την τιμή της τελευταίας πράξης που έχει καταρτισθεί στο ΧΑ (uptick rule).

Επίσης, τώρα πλέον οι ΑΧΕ που διενεργούν εντολές ανοικτών πωλήσεων πρέπει να το δηλώνουν κατά την καταχώρηση της σχετικής εντολής στο σύστημα συναλλαγών, ενώ όσοι αποκτούν αρνητική θέση επί μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% των μετοχών της εκδότριας εταρίας, πρέπει να γνωστοποιούν τη θέση τους.

Τέλος, στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών θα δημοσιεύονται σε καθημερινή βάση οι ανοικτές πωλήσεις που έγιναν συγκεντρωτικά ανά μετοχή, καθώς και ο αιρθμός των μετοχών ανά εταιρία που έχουν γίνει αντικείμενο δανεισμού.

PHILELEFTHEROS.COM

No comments:

Share |