Sunday, May 31, 2009

Στα χέρια της Magna η Opel

Στα χέρια της Magna η Opel


Την καναδο-αυστριακή κατασκευάστρια εξαρτημάτων αυτοκινήτου Magna International Inc. (MGA) επέλεξε η γερμανική κυβέρνηση ως αγοραστή της θυγατρικής εταιρείας της General Motors Corp.΄s (GM), Adam Opel GmbH.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Peer Steinbrueck, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο δήλωσε πως η κυβέρνηση γνωρίζει τους κινδύνους που προκαλούνται από τη συμφωνία, ωστόσο χαρακτήρισε τη διάσωση της Opel δικαιολογημένη.

Η Γερμανία θα χορηγήσει ενδιάμεσο δάνειο έως 1,5 δισ. ευρώ στην θυγατρική της GM, ανοίγωντας το δρόμο στη Magna και στις ρωσικές OAO GAZ Group (GAZA.RS) και OAO Sberbank (SBER.RS), με τις οποίες η καναδο-αυστριακή εταιρεία συμμετείχε ως κοινοπραξία.

Ο Steinbrueck ανέφερε επίσης που τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν και στη δημιουργία trust που θα διοικεί την Opel μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Magna, Siegfried Wolf, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η συμφωνία με τη General Motors αναμένεται να υπογραφεί μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις η κοινοπραξία της Magna σχεδιάζει την αρχική επένδυση ύψους 700 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η GM θα κρατήσει το 35% της Opel, στη Sberbank πάει επίσης 35%, ενώ στη Magna 20% και το υπόλοιπο 10% στους εργαζομένους.

Σημειώνεται πως τη συμφωνία πρέπει να εγκρίνουν ακόμα ο κυβερνήτης του κρατιδίου Hesse, Roland Koch και οι επιτροπές προϋπολογισμού του Hesse και του North-Rhine Westphalia. Όπως δήλωσε ο κ. Koch, οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν μέχρι την Κυριακή.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat SpA (FIATY), η τελευταία ανταγωνίστρια της Magna, δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Βερολίνου επικαλούμενη έλλειψη διαφάνειας στην οικονομική κατάσταση της Opel.

Αν και η τελική απόφαση για το μέλλον της ευρωπαϊκής θυγατρικής της GM εξαρτάται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ίδια GM, η γερμανική κυβέρνηση ήταν αυτή που είχε τη σημαντικότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας την ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Η κυβέρνση συνασπισμού έδειξε έντονο ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις ενόψει και των φθινοπωρινών γενικών εκλογών και του κινδύνου να χάσουν τις δουλειές τους οι 25.000 εργαζόμενοι της Opel.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |