Tuesday, March 31, 2009

«Η Ιαπωνία αναδεικνύεται ισχυρός παίχτης στην οικονομική ανάκαμψη»

«Η Ιαπωνία αναδεικνύεται ισχυρός παίχτης στην οικονομική ανάκαμψη»

Το ποσό των 22 δισ. δολαρίων θα προσφέρει η Ιαπωνία για την ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων κρατών, στα πλαίσια των προτάσεων που θα υποβληθούν στη σύνοδο κορυφής του G20 στο Λονδίνο την Πέμπτη. Η Ιαπωνική Τράπεζα για τη Διεθνή Συνεργασία σχεδιάζει να παράσχει 6 δισ. δολάρια ενώ ο οργανισμός εξαγωγών και επενδύσεων της χώρας θα προσφέρει επιπλέον 16 δισ. δολάρια ως ασφαλιστική κάλυψη στην αγορά. Σύμφωνα με διαθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η Ιαπωνία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αφού η Παγκόσμια Τράπεζα της πρότεινε να διαθέσει το ποσό των 50 δισ. δολαρίων για την ασφαλιστική κάλυψη του εμπορίου.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε η προσαρμογή υψηλών επιτοκίων πιστωτικών καρτών

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε η προσαρμογή υψηλών επιτοκίων πιστωτικών καρτών

Μειώσεις στα επιτόκια ορισμένων πιστωτικών καρτών ενέκρινε ειδική επιτροπή της Γερουσίας, τα οποία δεν είχαν προσαρμοστεί στα επιτόκια που είχε υιοθετήσει η Fed τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων του Κογκρέσου, Christopher Dodd, το μέτρο αυτό θα έπρεπε να είχε ληφθεί για την προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι είχαν όρους συμβολαίων που είχαν συναφθεί σε περίοδο ανάπτυξης. Επιπλέον, εγκρίθηκε και η απαγόρευση μονομερούς αλλαγής των όρων συμβολαίων από τις εταιρείες που έχουν εκδώσει τις πιστωτικές κάρτες.Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές της επιτροπής καταψήφισαν τον νόμο. Ο Dodd επανέλαβε δηλώσεις που είχε κάνει τον Φεβρουάριο όπου κατέκρινε καταχρηστικούς όρους των τραπεζών έναντι των καταναλωτών.

REPORTER.GR

Με ευφορία και κέρδη έκλεισε ο Μάρτιος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές

Με ευφορία και κέρδη έκλεισε ο Μάρτιος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές

Μεγάλη ευφορία επικράτησε σήμερα στη Wall. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1% στις 7.600 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.528 μονάδες με κέρδη 1,8% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,2% στις 797 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 4,34% στις 3.926,14 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 2,39% στις 4.084,76 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,39% στις 2.807,34 μονάδες. Ανοδος στη Wall

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, διευρύνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2002. Η άνοδος στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων έδωσε σημαντική ώθηση στον κλάδο των εμπορευμάτων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος οδήγησε την «κούρσα» αφού οι επενδυτική κοινότητα θεώρησε ότι η ανάκαμψη δεν θα αργήσει αν ενισχυθεί ο δανεισμός με απόφαση της Συνόδου Κορυφής των G20. Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη των δεικτών το Μάρτιο, αφού ο δείκτης Dow ενισχύθηκε κατά 7,7%, ο S&P 500 κέρδισε κατά 8,5% και ο δείκτης Nasdaq έκλεισε τον μήνα με κέρδη που έφτασαν το 10,9%. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με τα καλύτερα μηνιαία κέρδη των τελευταίων έξι ετών. αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι τρεις δείκτες εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση. Ο Dow υποχώρησε κατά 13,3%, ο S&P 500 έχασε κατά 11,7% και ο δείκτης Nasdaq έκλεισε το τρίμηνο με απώλειες 3,1%.

Κέρδη 12% αποκόμισε η μετοχή της Alcoa καθώς η Southern Cross Equites ανακοίνωσε ότι η BHP Billiton θα υποβάλει προσφορά εξαγοράς της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρίας παραγωγής αλουμινίου. Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι εταιρίες του κλάδου των εμπορευμάτων, καθώς η τιμή του χαλκού καταγράφει κέρδη άνω του 3% και το πετρέλαιο ανακάμπτει από τη χθεσινή βουτιά ύψους 7,5%. Κέρδη 1% σημείωσε η Exxon Mobil, ενώ στο +1,5% βρέθηκε η ConocoPhillips.

Στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ισχυρά κέρδη άνω του 10% αποκόμισε η Citigroup, ενώ στο +13% κινήθηκε η μετοχή της Bank of America. Χθες οι μετοχές των εταιριών σημείωσαν απώλειες 12% και 18% αντίστοιχα.

Αλμα 9% και για τις μετοχές της American International Group, η οποία ύστερα από τα τέσσερα πακέτα στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει δάνειο 800 εκατ. δολαρίων από τη μονάδα καταναλωτικών δανείων.

Στον αντίποδα της ανόδου βρέθηκε η General Motors, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη Dow, ήτοι 17%, αφού η συμπεριφορά των επενδυτών έχει επηρεαστεί από τις χθεσινές εξελίξεις και την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Βαγκόνερ.

Εν τω μεταξύ, πτώση ρεκόρ 19% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ σε 20 κορυφαίες αμερικανικές πολιτείες, εξαιτίας της κάμψης στη ζήτηση και της αύξησης των κατασχέσεων. Η μείωση του δείκτη S&P/Case-Shiller ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και έρχεται να προστεθεί στην πτώση του Δεκεμβρίου της τάξεως του 18,6%. Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2007 ο δείκτης υποχωρεί κάθε μήνα.

H περεταίρω πτώση των τιμών των κατοικιών επηρέασε και των κατασκευαστικό κλάδο στη Wall, όπου η Lennar κατέγραψε πτώση 13%.

Μικρή άνοδο κατέγραψε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάρτιο στις ΗΠΑ, διαμορφωμένη όμως χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ωθώντας τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να σημειώσει τα πρώτα του μηνιαία κέρδη από τον περασμένο Αύγουστο. Θετικά συνέβαλλε η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων και οι καλύτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις της Marks &Spencer.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 3,4% στις 176,26 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη το Μάιο της τάξεως του 1,9%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης έχει ενισχυθεί 9,6% από τις 9/3 όταν ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση. Νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,3 % διευρύνοντας στο 4% την πτώση του από χθες.

Σε υψηλό πέντε μηνών με κέρδη 12% κινήθηκε η μετοχή της βρετανική αλυσίδας ρούχων Marks & Spencer, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο. Οι πωλήσεις της εταιρείας ενισχύθηκαν 4,2% στο τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο +9,1% κινήθηκε η Deutsche Boerse, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανοδο στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ανοδικά κατά 9,7% κινήθηκε η Anglo American μετά και την ενίσχυση των τιμών του χαλκού κατά 3,4% στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου. Επίσης, στο +6,8% έκλεισε και η BHP Billiton.

Αλμα 12% σημείωσαν οι μετοχές της ICAP, ύστερα από την ανακοίνωση ότι τα έσοδά της στη χρήση 2008 ξεπέρασαν το 1,5 δις. στερλίνες για πρώτη φορά.

Κέρδη 10% αποκόμισε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, η οποία κατέληξε χθες σε συμφωνία παγκόσμιας συμμαχίας με τις Chrysler και Cerberus Capital με την με τη συνδρομή του αμερικανικού υπουργείου οικονομίας. Η συμμαχία με τη Fiat θα βοηθήσει την Chrysler όχι μόνο να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και να διατηρήσει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Απώλειες 4,6% κατέγραψε η μετοχή της Porsche. Τα καθαρά της κέρδη τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθαν σε 5,55 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ. Η Porsche αποδίδει την άνοδο της κερδοφορίας στις συναλλαγές που έκανε επί παραγώγων της Volkswagen. Οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά 12,8% στα 3,04 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Οι παραδόσεις οχημάτων υποχώρησαν κατά 27% στα 34.266.

Στο -2,5% κινήθηκε η Fortis, μετά και τις ζημιές ύψους 28 δισ. ευρώ που εμφάνισε στο σύνολο του 2008. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε παρουσιάσει κέρδη 3,99 δισ. ευρώ.

REPORTER.GR

Αλλο τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων μελετά η MIG

Αλλο τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων μελετά η MIG

Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η MIG θα ανακοινώσει το εναλλακτικό σχέδιο της όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του πλάνου εξαγορών στον χώρο των τραπεζών. Η αύξηση κεφαλαίου ουσιαστικά μετατίθεται σε εύθετο χρόνω καθώς η επιδείνωση του κλίματος στην πραγματική οικονομία υποχρεώνει την MIG να επαναξιολογήσει τα σχέδια για την αύξηση κεφαλαίου επιβεβαιώνοντας πλήρως το «R» το οποίο είχε αναφερθεί στην μετάθεση της αύξησης.

Ο επικεφαλής του ομίλου Α. Βγενόπουλος ανάφερε ότι εναλλακτικά εξετάζονται ορισμένες λύσεις όχι όμως η έκδοση ομολογιακού δανείου. Προσεχώς σε διάστημα 2 με 3 εβδομάδες θα ανακοινωθούν τα τελικά σχέδια και θα αφορούν τρόπους χρηματοδότησης των σχεδίων της MIG.

Η MIG στις 6 Μαίου σε παρουσίαση στο Λονδίνο θα παρουσιάσει τις εταιρίες του ομίλου , τα σχέδια και τους οικονομικούς στόχους.

REPORTER.GR

===============================================

MIG: Τί ειπώθηκε στο conference call


Εναλλακτικές προσεγγίσεις στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο του 2008 εξετάζει πλέον η διοίκηση της MIG, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ομίλου, Α. Βγενόπουλος, κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές με αντικείμενο τα αποτελέσματα 2008 της Marfin Investment Group.

Αναλυτικά, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση για την εναλλακτική προσέγγιση που θα υιοθετήσει η διοίκηση για την ΑΜΚ. Όπως εξήγησε δεν είναι πλέον “εφικτή” η έκδοση στα 5 ευρώ ανά μετοχή, καθώς λόγω της κρίσης η τιμή της μετοχής της MIG διαπραγματεύεται με discount 50% στην καθαρή αξία ενεργητικού. Επομένως, η διοίκηση αξιολογεί τη δομή της ΑΜΚ, ούτως ώστε να υλοποιηθεί μέσα στο 2009, αλλά με εναλλακτικούς τρόπους που δεν θα πλήττουν την αξία των μετόχων της εταιρείας.

Ερωτηθείς από αναλυτή για το τί εννοεί εναλλακτικές προσεγγίσεις, ανέφερε πως ένα σενάριο που εξετάσθηκε είναι η μορφή τρίτης εταιρείας, ενώ απέκλεισε την έκδοση σε τιμή κάτω των πέντε ευρώ ανά μετοχή, καθώς και την έκδοση ομολογιακού. Ωστόσο, διευκρίνισε πως στόχος μετά την ΑΜΚ παραμένουν οι ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως η MIG δέχθηκε κριτική για το τίμημα στο οποίο απέκτησε την Vivartia, αλλά όπως εξήγησε πως η εξαγορά τότε ήταν στο τέλος του προηγούμενου κύκλου. Συνέχισε λέγοντας πως αν και η αγορά αμφισβήτησε το πενταετές businessplan της Vivartia, η απάντηση της MIG ήρθε με την ανακοίνωση των μεγεθών της πρώτης. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση της διοίκησης πως παρά την περιορισμένη ορατότητα του α΄ τριμήνου χρήσης, η Vivartia θα πετύχει τους στόχους του business plan για το 2009.

Σχετικά με τη “διάσπαση” της Vivartia σε τέσσερις επιμέρους εταιρείες σημείωσε πως η MIG δεν επιθυμεί να διατηρεί εταιρεία συμμετοχών ενώ εκτιμά πως με τη διάσπαση θα υπάρξει δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των εταιρειών, στρατηγική ευελιξία και αξιολόγηση στην αξία κάθε εταιρείας. Τόνισε δε πως η MIG δεν θα πουλήσει την πλειοψηφική συμμετοχή σε καμία από τις εταιρείες.

Για το 2009, επισήμανε πως αν και η MIG δεν έχει ανοσία στις συνθήκες στην αγορά και τα μεγέθη αναμένεται να είναι ελαφρώς επηρεασμένα, ωστόσο θεωρεί πως η εταιρεία θα κερδίσει “πολύ έδαφος” σε επίπεδο ανταγωνισμού στους κλάδους που δραστηριοποιούμαστε. Η εξασθένηση του ανταγωνισμού θα αντισταθμίσει τις όποιες συνέπειες παρουσιασθούν λόγω της κρίσης. Επίσης, ανέφερε πως η επάρκεια των ρευστών διαθεσίμων της εταιρείας δρουν ως “δίχτυ ασφαλείας” της κρίσης στην κρίση, αλλά και για αξιοποίηση ευκαιριών στην αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της MIG ανέφερε πως η MIG είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Ελλάδος, ενώ αναφερόμενος στην επέκταση της πελατειακής της βάσης σημείωσε πως βάσει στοιχείων της εταιρείας, σε καθημερινό επίπεδο περίπου 20 εκατ. Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόν ή υπηρεσία του ομίλου, δηλαδή πρόκειται για το διπλάσιο πληθυσμό της χώρας. Σημείωσε πάντως πως το μέγεθος δεν είναι επίσημο.

Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε πως σε περίοδο "επιθετικών" παρουσιάσεων της MIG στην επενδυτική κοινότητα εισέρχεται η εταιρεία. Ο λόγος που η διοίκηση ήταν ανενεργή τον προηγούμενο καιρό είναι πως ο όμιλος δεν είχε ακόμα την τελική μορφή του. Αύριο πριν την έναρξη του ΧΑ, θα υπάρξει ανακοίνωση για το νέο επικεφαλής IR, τον κ.Τζίχοπαντ με έδρα το Λονδίνο.

Επίσης, την 6η Μαΐου, η εταιρεία θα διοργανώσει ημέρα MIG στο Λονδίνο όπου θα γίνει αναλυτική παρουσίαση κάθε μίας εταιρείας του ομίλου.

Για την Ο.Α. Σημείωσε πως ήταν καλή κίνηση και πως το χειρότερο σενάριο είναι ισοσκελισμένος ισολογισμός το 2009.

Τέλος, σημείωσε πως η MIG ξεκινά το 2009 με αισιοδοξία. Η διοίκηση είναι αισιόδοξη πως μετά την κρίση θα είναι σε θέση να προσφέρει ισχυρά κέρδη στους μετόχους της και να υλοποιήσει το πρόγραμμα επενδύσεων της. Ο κ. Βγενόπουλος πιστεύει πως έχουν διοικήσει αυτή την MIG με το σωστό τρόπο. Αν και έχουν κάνει λάθη, προσπαθούν να τα διορθώσουν.

CAPITAL.GR

Συμφωνία Βωβού – τραπεζών για Βοτανικό

Συμφωνία Βωβού – τραπεζών για Βοτανικό


Θετικό αποτέλεσμα είχαν οι διαπραγματεύσεις της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική με τις πιστώτριες τράπεζες για την χρονική μετάθεση του δανεισμού της για το project του Βοτανικού, που αντιπροσωπεύει το 58% του συνολικού βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας.

Ειδικότερα, επήλθε συμφωνία με τις δυο κοινοπρακτούσες τράπεζες (Alpha Bank και Πειραιώς) οι οποίες έχουν χρηματοδοτήσει το project του Βοτανικού με το ποσό των 125 εκατ. ευρώ, με την αποπληρωμή του να μετατίθεται για ένα χρόνια και συγκεκριμένα για τις 31 Μαρτίου 2010. Όπως αναφέρει και η διοίκηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της κατάφερε να ολοκληρώσει "την αναχρηματοδότηση €125 εκ., το σύνολο του χρέους που σχετίζεται με το project του Βοτανικού και αντιπροσωπεύει το 58% του συνολικού βραχυπρόθεσμου δανεισμού, μεταθέτοντας την αποπληρωμή του για την 31.03.2010".

Στα 12,06 ευρώ η NAV μετά από φόρους το 2008

Στα 12,06 ευρώ διαμορφώθηκε το 2008 η Καθαρή Αξία του Ενεργητικού ανά μετοχή μετά από αναβαλλόμενη φορολογία της Μπάμπης Βωβός, σημειώνοντας μείωση 22,8% σε σχέση με το 2007, λόγω των αναπροσαρμογών (μειώσεις) επενδυτικών ακινήτων ύψους 83,4 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε.


Σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου επισημαίνεται ότι μετά από χρόνια θετικών αποδόσεων, το 2008 αποτέλεσε ένα έντονα πτωτικό έτος για τον Όμιλο. Όπως αναφέρεται η σημαντική μείωση της πιστοληπτική ικανότητας οικονομιών και επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση στις τιμές και αποτιμήσεις των περισσότερων κατηγοριών επενδυτικών παγίων, συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτικών ακινήτων. Προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα της αγοράς, η Διοίκηση της εταιρείας οριοθέτησε μια περισσότερο συντηρητική στρατηγική, με βασικό στόχο την ελαχιστοποίηση του επιχειρηματικού ρίσκου.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι σημαντικότεροι στόχοι της Διοίκησης του Ομίλου για την επόμενη διετία είναι οι ακόλουθοι:

«1. Η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας και ειδικότερα του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού. Η Διοίκηση της εταιρείας άρχισε διαπραγματεύσεις από τις αρχές του 2009 με τις πιστώτριες τράπεζες ώστε να επιτευχθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των εν λόγω δανείων. Μέχρι τώρα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την αναχρηματοδότηση €125 εκ., το σύνολο του χρέους που σχετίζεται με το project του Βοτανικού και αντιπροσωπεύει το 58% του συνολικού βραχυπρόθεσμου δανεισμού, μεταθέτοντας την αποπληρωμή του για την 31.03.2010.

2. Η ανεύρεση νέων project κατασκευής γραφείων με βασική προϋπόθεση την υπογραφή προσυμφώνου με τους ενδιαφερομένους μισθωτές ή και αγοραστές/επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των project με ίδια και ξένα κεφάλαια και θα συνεχίσει ο Όμιλος να δημιουργεί κέρδη και υπεραξία στους μετόχους της Εταιρίας, ενώ θα διατηρήσει την ηγετική του θέση στην εγχώρια αγορά.

3. Η μη ρευστοποίηση επενδυτικών ακινήτων με πιθανή εξαίρεση το project του Πόρου καθώς οι τωρινές συνθήκες της αγοράς κρίνονται ιδιαιτέρως αρνητικές.

4. Η επίτευξη θετικού αποτελέσματος στη δικαστική υπόθεση του Βοτανικού και η σε κάθε περίπτωση ανεύρεση βέλτιστης λύσης για το project. Οι νομικοί μας σύμβουλοι έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εκμετάλλευσης της υπάρχουσας κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στο προηγούμενο πολεοδομικό καθεστώς του οικοπέδου.

5. Η διατήρηση της νέας αναπροσαρμοσμένης καθαρής θέσης του Ομίλου στα τρέχοντα επίπεδα και η σταδιακή της αύξηση από το επόμενο έτος, εφόσον η επενδυτική ψυχολογία και οι αποτιμήσεις του κλάδου το επιτρέψουν. Η ετήσια πτώση της καθαρής θέσης κατά 23% αντανακλά την προσαρμογή του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου στις νέες χαμηλότερες αποτιμήσεις καθώς και την αρνητική επίπτωση που επέφερε η ανάκληση των εργασιών στο project του Βοτανικού».

Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV)

Η Καθαρή Αξία του Ενεργητικού ανά μετοχή (NAV/share) προ αναβαλλόμενης φορολογίας ανήλθε σε € 14,66 σημειώνοντας μείωση 26,6% συγκριτικά με το 2007.

Η Καθαρή Αξία του Ενεργητικού ανά μετοχή μετά από αναβαλλόμενη φορολογία ανήλθε σε € 12,06 σημειώνοντας μείωση 22,8% σε σχέση με το 2007. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στις αναπροσαρμογές (μειώσεις) επενδυτικών ακινήτων ύψους € 83,4 εκ. το 2008.

Παράλληλα, στην ίδια πάντα ανακοίνωση σημειώνεται ότι στην τρέχουσα χρήση ο Όμιλος σημείωσε κέρδη από αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία ύψους € 76,3 εκ. από την ολοκλήρωση του έργου στην Λεωφ. Συγγρού 340 και κέρδη ύψους € 1,9 εκ. από την απόκτηση οριζοντίων ιδιοκτησιών στο κτίριο επί της Λεωφ. Κηφισίας 1-3. Τα κέρδη αυτά αντισταθμίστηκαν στο τέλος του έτους από την απομείωση κατά € 52,5 εκ. της εύλογης αξίας του οικοπέδου επί των οδών Αγ. Άννης & Πολυκάρπου στο Βοτανικό καθώς και την μείωση κατά € 109 εκ. της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Κερδοφορία

Τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 52,9 εκ. το 2008, καταγράφοντας μείωση 47,8% σε σχέση με το 2007. Η μείωση αυτή προήλθε, κυρίως από το γεγονός ότι εντός της χρήσης 2008, σημειώθηκαν κυρίως πωλήσεις οικιστικών ακινήτων ύψους € 4,7 εκ., συγκριτικά με πωλήσεις € 55,9 εκ. το 2007. Εντός της χρήσης 2008, τα έσοδα από πώληση οικιστικών ακινήτων επί των οδών Πάτμου και Αγράφων στο Μαρούσι καθώς και από πώληση υπό κατασκευή κατοικιών στο Ο.Τ. 270 στη Ν. Ερυθραία ανήλθαν σε € 4 εκ. ενώ η πώληση των κτιρίων Β και Γ του συγκροτήματος επί της Λεωφ. Αθηνών 108-110 ανήλθε σε € 53,5 εκ. στην χρήση 2007.

Τα μισθωτικά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 6,2% το 2008 και ανήλθαν σε € 46,8 εκατ. κυρίως από νέες μισθωτικές συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2008 και συνεισέφεραν στα έσοδα του, καθώς και από αυξήσεις στα ενοίκια βάσει των μισθωτικών συμβάσεων που περιέχουν ετήσια αναπροσαρμογή ενοικίων βάσει του Ελληνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, πλέον 100 μονάδων βάσης.

Οι ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου την 31.12.2008 διαμορφώθηκαν σε € 96,2 εκ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων € 23,5 εκ. στην προηγούμενη χρήση.

Η μεταβολή αυτή αποδίδεται κυρίως σε ζημίες από αναπροσαρμογή επενδυτικών παγίων σε εύλογες αξίες ύψους € 83,4 εκ. το 2008 σε σύγκριση με κέρδη από αναπροσαρμογή ύψους € 5,4 εκ. το 2007. Σημειώνεται πως στην τρέχουσα χρήση λογίστηκαν ζημίες από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες και αφορούσαν κυρίως την απομείωση της εύλογης αξίας του οικοπέδου στον Βοτανικό καθώς και την επίδραση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αγοραίες αξίες του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Οι ζημίες αυτές αντιστάθμισαν τα κέρδη από αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία από την ολοκλήρωση του έργου στην Λεωφ. Συγγρού 340.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου ανήλθαν σε € 75 εκ. σε σύγκριση με € 35 εκ. στη χρήση 2007. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση ο κύριος παράγοντας αυτής της αύξησης είναι η καθαρή ζημία από την αποτίμηση σε εύλογη αξία των συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων η οποία ανήλθε σε €32,4 εκ. Η αρνητική μεταβολή της εύλογης αξίας των συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίου οφείλεται κυρίως στη μεταβλητότητα των επιτοκίων και στο περιβάλλον χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες του έτους. Ο νέος δανεισμός ύψους € 218,9 εκ. με σκοπό τη χρηματοδότηση των υπό κατασκευή επενδυτικών ακινήτων οδήγησε, επίσης, σε αύξηση των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων σε συνδυασμό και με την άνοδο των επιτοκίων.

Την 31.12.2008, ο Όμιλος παρουσίασε ζημίες προ φόρων που ανέρχονται σε € 171,8 εκ. σε σύγκριση με € 11,6 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Το Σεπτέμβριο του 2008 ανακοινώθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τους συντελεστές φορολόγησης των εταιρικών κερδών οι οποίοι μειώνονται σταδιακά κατά 1% ετησίως, από 25% για το 2008 και το 2009, σε 20% για το 2014 και μετά. Ως συνέπεια των παραπάνω, οι υποχρεώσεις από αναβαλλόμενη φορολογία του Ομίλου μειώθηκαν κατά €23,6 εκατ.

Οι ζημίες μετά από φόρους του Ομίλου για την χρήση 2008 ανήλθαν σε €120,9 εκ. σε σύγκριση με ζημίες μετά από φόρους ύψους €7,8 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση 2007.

Επενδυτικά Ακίνητα

Τα επενδυτικά ακίνητα του Ομίλου παρουσίασαν μείωση κατά 1,6% σε σύγκριση με τη χρήση 2007 και διαμορφώθηκαν σε € 1.212 εκ. από € 1.232 εκ. στην προηγούμενη χρήση. Η μείωση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου ακινήτων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας του Ομίλου (επενδυτικά ακίνητα και πάγια στοιχεία ενεργητικού) υπερδιπλασιάστηκε με βάση τους ισολογισμούς, από 456,5 εκατ. ευρώ το 2003 σε 1.222,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2008, (αύξηση περίπου 167,9%) αντανακλώντας τη στρατηγική του Ομίλου κατά τα τελευταία χρόνια που έχει σαν κύριο άξονα την ανάπτυξη και διακράτηση για εκμετάλλευση των ακινήτων και όχι την πώλησή τους.

Δανεισμός

Ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου, μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος, αυξήθηκε κατά 20,7% και ανήλθε σε € 263,0 εκ. κυρίως λόγω νέου δανεισμού € 113,7 εκ. για τα έργα υπό κατασκευή της εταιρίας - κυρίως την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, και την κατασκευή των τουριστικών έργων στο Σούνιο και στον Πόρο - καθώς και κεφάλαιο κίνησης.

Οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων του Ομίλου, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, παρουσίασαν ετήσια αύξηση 20,1% και ανήλθαν σε € 497,8 εκ. το 2008, κυρίως λόγω των δύο νέων συμβάσεων πώλησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης συνολικού ποσού € 88,3 εκατ. που αφορούν στο ακίνητο του Ομίλου επί της Λεωφ. Συγγρού 340 καθώς και ιδιοκτησίες του ακινήτου επί της Λεωφ. Κηφισίας 1-3 και Αλεξάνδρας. Επίσης, έγινε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης πώλησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης για το κτιριακό συγκρότημα ΙΙ στο Δέλτα Φαλήρου με γνώμονα την αύξηση των εσόδων που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στις μισθωτικές συμβάσεις του εν λόγω ακινήτου βάσει της αναπροσαρμογής τους κατά τον Ελληνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πλέον 100 μονάδων βάσης. Η επαναδιαπραγμάτευση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τιμήματος πώλησης κατά 17 εκατ. ευρώ που καταγράφεται ως νέα δανειακή υποχρέωση.

Μερισματική πολιτική

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους για τη χρήση του 2008. Αυτό είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης πώλησης ακινήτων το 2008 και του γεγονότος ότι σημαντικά έργα βρίσκονται υπό κατασκευή.

CAPITAL.GR

Barclays: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση της iShares

Barclays: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση της iShares

Σε αποκλειστικές συνομιλίες με τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners βρίσκεται η Barclays για πώληση των δραστηριοτήτων της iShares, της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης ETFs, μια συμφωνία που αναμένεται να ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια.

Η Barclays προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή μία ημέρα μετά την άρνηση της τράπεζας να ενταχθεί στο πρόγραμμα εξασφαλίσεων της κυβέρνησης με στόχο την απομόνωση των τοξικών στοιχείων ενεργητικού από τους ισολογισμούς των βρετανικών τραπεζών.

Η συμφωνία, εφόσον οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί κατά 60-70% με δανειακά κεφάλαια της Barclays, η οποία θα λάβει ως εξασφάλιση δικαιώματα μελλοντικής αγοράς για το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατά την εξαγορά, αποκτώντας έτσι δικαιώματα επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας τα οποία θα μπορέσει να ασκήσει σε περίπτωση αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας.

Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται ο δανειστικός βραχίονας της iShares, ο οποίος δανείζει χρεόγραφα –όπως μερίδια hedge funds– και παρέχει πρόσβαση σε ανοιχτές πωλήσεις. Οι αγοραστές ιδιωτικών κεφαλαίων διατήρησαν επιφυλακτική στάση για το νέο εγχείρημα, καθώς ανησυχούν για τυχόν επιβολή πρόσθετων ρυθμιστικών περιορισμών.

Το τίμημα των 3 δισ. λιρών που έχει ανακοινωθεί ανέρχεται στο δεκαπλάσιο περίπου των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της iShares. Η πώληση αναμένεται να ενισχύσει το κεφάλαιο πρώτου βαθμού (tier one capital) της Barclays κατά 50 μονάδες βάσης περίπου.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Πτώση - ρεκόρ του δείκτη τιμών κατοικίας Case-Shiller

ΗΠΑ: Πτώση - ρεκόρ του δείκτη τιμών κατοικίας Case-Shiller

Πτώση – ρεκόρ της τάξεως του 19% κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, καθώς η ζήτηση υποχώρησε σημαντικά και οι κατασχέσεις αυξήθηκαν.

Η μείωση του δείκτη S&P/Case-Shiller ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί και έρχεται να προστεθεί στην πτώση του Δεκεμβρίου, η οποία είχε διαμορφωθεί στο 18,6%.

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2007 ο δείκτης υποχωρεί κάθε μήνα.

Συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, οι τιμές κατοικίας μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,8%, έπειτα από πτώση 2,6% που είχαν καταγράψει τον Δεκέμβριο.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάρτιο

ΗΠΑ: Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάρτιο

Ανάκαμψη από τα ιστορικά χαμηλά του Φεβρουαρίου σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Μάρτιο, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία και την απασχόληση μετριάσθηκαν ελαφρώς.

Ο σχετικός δείκτης του Conference Board αυξήθηκε στις 26 μονάδες από τις 25,3 μονάδες του προηγούμενου μήνα, ωστόσο διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις 28 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.



NAFTEMPORIKI

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
319.77 ( 6.01%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
928.99 ( 6.26%)

Όγκος: € 4,557,886

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1684.36 ( 3.36%)

FTSE®/Χ.Α. 20
846.78 ( 4.10%)

Κατέρρευσε μόλις άκουσε ότι καταδικάζεται σε ποινή 6μηνης φυλάκισης

Κατέρρευσε μόλις άκουσε ότι καταδικάζεται σε ποινή 6μηνης φυλάκισης

Ακάλυπτος χρηματιστής

«Η έκδοση ακάλυπτων επιταγών προσέλαβε ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί οικονομική μάστιγα», τόνισε το δικαστήριο κατά την επιβολή της ποινής


Με ασθενοφόρο έφυγε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο χρηματιστής Κώστας ΧΆΆΓαβριήλ, ο οποίος κατέρρευσε μόλις άκουσε την ποινή που αποφάσισε να του επιβάλει το δικαστήριο για το αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής.
Η υπόθεση ήταν ιδιωτική ποινική και αφορούσε επιταγή ύψους 27.000 λιρών. Η επίδικη επιταγή εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2006, ενώ ο λογαριασμός με τον οποίο η επιταγή ήταν συνδεδεμένη είχε κλείσει τρία χρόνια προηγουμένως.

Μετά από ακρόαση
Η ενοχή του κατηγορούμενου χρηματιστή διαπιστώθηκε μετά από ακροαματική διαδικασία.
Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενη, ως νομικό πρόσωπο, και η εταιρεία «C.N. Hadjigavriel Stockbrokers Ltd».
Με βάση τα γεγονότα που είχε ενώπιόν της η επαρχιακός δικαστής, κ. Αλεξία Λυκούργου, αποφάνθηκε ότι η μόνη αρμόζουσα ποινή για τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος ήταν αυτή της άμεσης φυλάκισης. Το δε ύψος της ποινής καθορίστηκε σε έξι μήνες, ενώ στην εταιρεία επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 2.500 ευρώ.
Στην απόφασή της η δικαστής τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η έκδοση ακάλυπτων επιταγών προσέλαβε ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί οικονομική μάστιγα. Το αδίκημα αυτό υπονομεύει την κοινωνική, εμπορική και οικονομική ζωή του τόπου. Οι δοσοληψίες με τη χρήση επιταγών από μέσο για τη διευκόλυνση των συναλλαγών έχουν μετατραπεί σε εργαλείο οικονομικής εκμετάλλευσης, εξαπάτησης και ταλαιπωρίας των θυμάτων».

Στο νοσοκομείο
Στο άκουσμα της ποινής, ο κατηγορούμενος, που είναι ηλικίας 51 χρόνων και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, σωριάστηκε στο έδαφος. Αστυνομικοί ειδοποίησαν ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου. Εκεί έτυχε της απαραίτητης περίθαλψης και εν συνεχεία οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές για να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε.


ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/03/2009, Σελίδα: 50

Porsche: ''Εκρηκτική'' αύξηση στα κέρδη εξαμήνου

Porsche: ''Εκρηκτική'' αύξηση στα κέρδη εξαμήνου

Σημαντική αύξηση σημείωσε η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας Porsche στο πρώτο εξάμηνο. Τα καθαρά της κέρδη τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθαν σε 5,55 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε 7,34 δισ. ευρώ για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Ιανουαρίου. Πέρυσι η εταιρεία σημείωσε κέρδη 1,66 δισ. ευρώ.

Η Porsche αποδίδει την άνοδο της κερδοφορίας στις συναλλαγές που έκανε επί παραγώγων της Volkswagen. Οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά 12,8% στα 3,04 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Οι παραδόσεις οχημάτων υποχώρησαν κατά 27% στα 34.266.

REPORTER.GR

Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση των ανέργων το Μάρτιο

Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση των ανέργων το Μάρτιο



ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ, Γερμανία (Dow Jones)-- Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας της Γερμανίας το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας εργασίας της χώρας.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 69.000, αναπροσαρμοσμένος για τις εποχιακές μεταβολές, εξέλιξη που αποτελεί σημαντική άνοδο από το Φεβρουάριο, οπότε και είχε σημειωθεί αύξηση κατά 50.000.

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο της τάξης των 50.000 ατόμων στην μεγαλύτερη αγορά εργασίας της Ευρώπης τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.


CAPITAL.GR

Ιαπωνία: Έως τα μέσα Απριλίου το νέο "πακέτο" στήριξης

Ιαπωνία: Έως τα μέσα Απριλίου το νέο "πακέτο" στήριξης


TOKΙΟ (Dow Jones)-- Εντολή έδωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Taro Aso, στο υπουργικό συμβούλιο του και στο κυβερνόν κόμμα για τη σύνταξη επιπρόσθετου προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του νέου “πακέτου” δημοσιονομικής ενίσχυσης της οικονομίας. Ωστόσο, έδωσε ελάχιστα στοιχεία για το τελικό μέγεθος του προϋπολογισμού.

"Σήμερα... έδωσα εντολή στην κυβέρνηση και στα κόμματα εξουσίας να δημιουργήσουν νέο “πακέτο” για τη στήριξη της οικονομίας, που θα είναι έτοιμο έως τα μέσα Απριλίου” δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. "Στις οδηγίες που έδωσα περιλαμβάνεται και η υποβολή επιπρόσθετου προϋπολογισμού (στην Βουλή)”.

Ωστόσο, ο Aso συμπλήρωσε πως “το μέγεθος του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά μέτρα. Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να πω πόσα χρήματα θα αφορά το μέσο”.

Τέλος, ο Aso συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα καταβάλλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες της για να προωθήσει τον επιπρόσθετο προϋπολογισμό στη Βουλή, με το που θα έχει συνταχθεί.


CAPITAL.GR

Ελλάδα: Πτώση 43% στα κέρδη των εισηγμένων το 2008

Πτώση 43% στα κέρδη των εισηγμένων το 2008


Πτώση 42,8% σημείωσε η κερδοφορία των εισηγμένων το 2008, στα 5,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία 290 εταιρειών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κύκλος εργασιών εμφάνισε μέση αύξηση κατά 12,2% στα 89,4 δισ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός εμφανίζεται αυξημένος κατά 22,6%.

Μειωμένο κατά 55,4% είναι το μέσο ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ από τις 290 εταιρείες οι 176 ήταν κερδοφόρες (61% επι του συνόλου) και οι 114 (39% επί του συνόλου) ζημιογόνες.

Πιο αναλυτικά, από τις 176 κερδοφόρες εταιρείες οι 63 εμφάνισαν αύξηση κερδών, 98 είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται, ενώ 15 κατάφεραν να «γυρίσουν» σε κέρδη έναντι ζημιών στην προηγούμενη ετήσια χρήση.

Από τις 114 ζημιογόνες, οι 47 διεύρυναν τις ζημιές τους, 13 κατάφεραν να τις περιορίζουν, ενώ 54 εμφάνισαν ζημιές έναντι κερδών.

Σύμφωνα με την Πήγασος, από την εικόνα του δ’ τριμήνου και των ετήσιων αποτελεσμάτων προκύπτουν:

- Το χειρότερο τρίμηνο για τις εισηγμένες μετά το δ’ τρίμηνο του 2002. Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ οι ζημιές τις τελευταίες 92 ημέρες του 2008.

- Καταστροφική συγκυρία φαινομένων σε διάρκεια και ένταση. Πληθώρα επισημάνσεων και θεμάτων έμφασης στις λογιστικές καταστάσεις.

- Μεγάλη μείωση περιθωρίων κερδοφορίας με το καθαρό περιθώριο να γίνεται αρνητικό. Οριακή η εικόνα κλάδων που εμφανίζουν ελαστικότητα στην ζήτηση. Λίγες οι εξαιρέσεις.

- Αύξηση σε προβλέψεις, απαξίωση συμμετοχών και αρνητικά έκτακτα αποτελέσματα από υποτίμηση παγίων.

- Στροφή σε μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό και ομολογιακά δάνεια.

- Αύξηση στις λειτουργικές ταμειακές ροές. Μικρότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.

- Μειωμένα μερίσματα λόγω τραπεζών και μείωσης καθαρών κερδών.

- Απειλή για πολλές εταιρείες η διαμόρφωση υψηλότερου χρηματοοικονομικού κόστους έναντι της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους.

- Αποτίμηση αγοράς: Σε αξία ρευστοποίησης οι περισσότερες εταιρείες

CAPITAL.GR

Παγκόσμια Τράπεζα: Δημιουργεί fund $50 δισ. για στήριξη διεθνούς εμπορίου

Παγκόσμια Τράπεζα: Δημιουργεί fund $50 δισ. για στήριξη διεθνούς εμπορίου


Τα σχέδια της για τη δημιουργία fund ύψους 50 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου αποκάλυψε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το fund θα έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση των εμπορευματικών ροών, που αναμένεται να καταγράψουν φέτος την βαθύτερη πτώση από την Μεγάλη Ύφεση.

Το εμπόριο σε αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να υποχωρήσει 6,1% το 2009 αντί 2,1% που περίμενε αρχικά.


Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο. Πλέον, ο φορέας εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος έναντι ανάπτυξης 0,9% που ανέμενε αρχικά.

Η Τράπεζα προβλέπει για χώρες υψηλότερων εισοδημάτων πως η οικονομία θα συρρικνωθεί στο 2,9% από 0,1% που περίμενε προηγουμένως, ενώ οι αναθεωρήθηκαν και οι εκτιμήσεις για τις αναπτυσσόμενες αγορές που πλέον αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη 2,1% από 4,5%.

Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ανάκαμψη 2,3% στην παγκόσμια οικονομία του χρόνου, αν και παραδέχθηκε πως υπάρχει “υπερβολική αβεβαιότητα για το εν λόγω outlook, δεδομένου ότι ενδεχόμενες νέες αναταραχές ίσως να παρατείνουν την ύφεση”.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, απηύθυνε έκκληση στις 20 ισχυρότερες χώρες του κόσμου να στηρίξουν το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητα στο διεθνές εμπόριο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την εξεύρεση παγκόσμιας λύσης στην κρίση.

Μιλώντας από το Λονδίνο ενόψει της συνόδου του G20, ο Zoellick σημείωσε πως "σήμερα δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από ενωτικές ιδέες και δράσεις. Σε καιρό όπου η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, χρειαζόμαστε πράξεις που θα αποκαταστήσουν την πίστη της κοινής γνώμης στη δυνατότητα των εθνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από το να κάνουμε λιγότερα, από το να κάνουμε υπερβολικά πολλά”.

Ωστόσο, εκτιμά πως αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να "καθαρίσουν" το τοπίο στο τραπεζικό σύστημα, τότε θα είναι το πρώτο αναπτυγμένο κράτος που θα βγεί από την κρίση. Μάλιστα, ανέφερε πως "υπάρχει καλή πιθανότητα να δούμε" την ανάπτυξη να ξεκινά από τις ΗΠΑ.

CAPITAL.GR

Fortis: Ζημίες-ρεκόρ το 2008

Fortis: Ζημίες-ρεκόρ το 2008

Ζημίες – ρεκόρ ύψους 28 δισ. ευρώ εμφάνισε η Fortis το 2008, μετά την πώληση όλων των τραπεζικών της μονάδων τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο βελγο-ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη 3,99 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Fortis πούλησε τις τραπεζικές της μονάδες και την ασφαλιστική της επιχείρηση στην Ολλανδία, χάνοντας 27,4 δισ. ευρώ. Τη συναλλαγή επόπτευσε το κράτος.

Από τις αρχές της χρονιάς, η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 45% στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, αποτιμώντας την αξία της στα 3,16 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, ο δείκτης Dow Jones [.DJI] Stoxx Insurance 600 έχει καταγράψει απώλειες 30%.

NAFTEMPORIKI

Google: Νέα εταιρεία για τη στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων

Google: Νέα εταιρεία για τη στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων

Τη δημιουργία εταιρείας επενδύσεων για τη στήριξη των νέων εταιρειών με πραγματικές δυνατότητες, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία Google

H νέα εταιρεία Google Ventures είναι επιφορτισμένη να εντοπίζει και να βοηθά τις εξαιρετικές εταιρείες να αναπτυχθούν στους τομείς του λογισμικού, της καθαρής τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής περίθαλψης.

«Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι από οικονομική άποψη, αλλά καλές ιδέες γεννιούνται σε όλες τις εποχές», γράφουν χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα τής Google, ο Ριτς Μίνερ και ο Μπιλ Μάρις, συνεργάτες της Google Ventures.

«Θεωρούμε ότι η παρούσα ύφεση αποτελεί την ιδανική συγκυρία για επένδυση σε νεοσύστατες εταιρείες που ίσως να αποτελέσουν τα μελλοντικά μεγαθήρια και θα εργαστούμε σκληρά για να τις εντοπίσουμε», προσθέτουν.


NAFTEMPORIKI

Πρόσβαση στο Skype μέσω iPhone

Πρόσβαση στο Skype μέσω iPhone

Πρόσβαση στο Skype θα έχουν από σήμερα οι χρήστες του τηλεφώνου iPhone της Apple, μετά από έντονες πιέσεις των συνδρομητών για ενσωμάτωση του δημοφιλούς λογισμικού στα κινητά τους «πολύ-τηλέφωνα».

Το Skype, ο βραχίονας διαδικτυακής τηλεφωνίας της eBay έχει σήμερα περισσότερους από 450 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Η πρόσβαση στη δημοφιλή υπηρεσία γινόταν μέχρι σήμερα μόνο μέσω υπολογιστών και διασφάλιζε δωρεάν κλήσεις μεταξύ των χρηστών Skype καθώς και πολύ χαμηλότερες χρεώσεις για τις κλήσεις προς σταθερά και κινητά τηλέφωνα.

Από σήμερα, οι χρήστες του iPhone θα μπορούν να πραγματοποιούν εύκολα κλήσεις μέσω του Skype, το Μάιο η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και για τους χρήστες των συσκευών BlackBerry, ενώ σύντομα θα παρέχεται και στα τηλέφωνα της Nokia

«Η ενσωμάτωση του λογισμικού Skype στο iPhone ήταν η Νο 1 απαίτηση των χρηστών μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Skype, Σκοτ Ντάρτσλανγκ.

Σύμφωνα με τον Τζεφ Μπλέιμπερ, αναλυτή της CCS Insight, «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την Skype, η οποία θέλει διεύρυνση της γκάμας του hardware που παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκάμα των συσκευών που προσφέρουν πρόσβαση στο Skype, τόσο πιο ελκυστική γίνεται η υπηρεσία».

Ο κ. Μπλέιμπερ τόνισε, επίσης, ότι οι κλήσεις μέσω του Skype από συσκευές iPhone και iPod μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω διαδικτύου, γεγονός που σημαίνει ότι η χρήση της υπηρεσίας ενδεχομένως να περιοριστεί στα σπίτια ή στους δημόσιους χώρους όπου παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

NAFTEMPORIKI

Γιούνκερ: Δεν θα πτωχεύσει κανένα κράτος της Ευρωζώνης

Γιούνκερ: Δεν θα πτωχεύσει κανένα κράτος της Ευρωζώνης

«Κανένα κράτος της ζώνης δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν δυσκολίες για να βρει χρηματοδοτήσεις στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Καθησυχαστικός σχετικά με την πιθανότητα πτώχευσης κάποιου κράτους-μέλους ή διάλυσης της Ευρωζώνης εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρός του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Εκτιμάμε ότι ο κίνδυνος να δούμε μια χώρα να εγκαταλείπει το χώρο του ευρώ και να εισάγει το δικό της εθνικό νόμισμα (...) είναι ένας κίνδυνος που δεν τίθεται», δήλωσε ο Γιούνκερ, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται ούτε ο κίνδυνος για αδυναμία πληρωμών ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης.

«Κανένα κράτος της ζώνης δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν δυσκολίες για να βρει χρηματοδοτήσεις στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, αν και, όπως είπε, «ορισμένα κράτη δεν καταφέρνουν να χρηματοδοτηθούν παρά μέσω αυξημένων spread».

NAFTEMPORIKI

Μπαράζ επιθέσεων τη νύχτα στην Αττική

Μπαράζ επιθέσεων τη νύχτα στην Αττική

Δειτε ακομα:
Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Μπαράζ επιθέσεων με γκαζάκια σε γραφεία πολιτικών


Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 03.25 τα ξημερώματα και στο Παγκράτι, κοντά σε ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από πολυκατοικία στην οδό Στέντορος 4.

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια σημειώθηκε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα σε εννέα περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής, με στόχους κυρίως οχήματα και καταστήματα τραπεζών.

Μέσα σε περίπου 15 λεπτά άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Χολαργό, την Ηλιούπολη, το Γαλάτσι, το Παλαιό Φάληρο, τη Μεταμόρφωση, το Μεταξουργείο, το Νέο Ηράκλειο, το Κορωπί και τα Σπάτα.

Εν τω μεταξύ ταυτόχρονες εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χθες το απόγευμα και στη συμπρωτεύουσα με στόχους γραφεία πολιτικών από τις οποίες προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 03.25 τα ξημερώματα και στο Παγκράτι, κοντά σε ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από πολυκατοικία στην οδό Στέντορος 4. Από την έκρηξη καταστράφηκε το αυτοκίνητο, ενώ έσπασαν τζάμια της πολυκατοικίας και γύρω κτιρίων. Τα κίνητρα της επίθεσης ερευνούνται από την Ασφάλεια.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττιής, από τη 1 π.μ. έως τη 1:15 π.μ., εμπρηστικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν σε κατάστημα της Eurobank [EFGr.AT] επί της Λεωφόρου Μεσογείων 252-254 στον Χολαργό, στην Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] επί της Μ. Αντύπα 35 στο Ηράκλειο, στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] επί της Βασ. Παύλου 34 στα Σπάτα, σε τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα αντιπροσωπείας επί της Τατοΐου και Αναγεννήσεως στη Μεταμόρφωση, σε γραφείο των ΕΛΤΑ επί της Θερμοπυλών 42 στην Ομόνοια, σε τρία οχήματα της ΔΕΗ [DEHr.AT] επί της Αγ. Τριάδας και Αμφιθέας στο Παλαιό Φάληρο, σε ένα Ι.Χ. φορτηγό της εταιρείας Brinks Security επί της Αλτέως 2 στο Γαλάτσι, σε κατάστημα της Eurobank επί της Βασ. Κωνσταντίνου 228 στο Κορωπί, σε διπλωματικό αυτοκίνητο επί της οδού Τσαμαδού και Σπύρου Μήλιου στην Ηλιούπολη, σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα στη συμβολή των οδών Γραβιάς και Θράκης στη Γλυφάδα.

Από τις επιθέσεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Ενεργείται προανάκριση.

NAFTEMPORIKI

Στα €791 ο κατώτατος μισθός

Στα €791 ο κατώτατος μισθός


Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% εισηγήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, το υπουργείο Εργασίας. Με την προτεινόμενη εισήγηση, ο κατώτατος μισθός πρόσληψης αυξάνεται στα €791 από €743 που είναι σήμερα και στα €840 από €789 μετά από εξάμηνη υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη. Με την εισήγηση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και διεύρυνσή του ώστε να καλύπτει και το επάγγελμα του καθαριστή (κτιριακών εγκαταστάσεων, όχι σπιτιών), διαφωνούν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Η προτεινόμενη αύξηση διατηρεί τον κατώτατο μισθό στο 50% της εθνικής διαμέσου μισθών. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με υπουργικό διάταγμα αφού προωθηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Το διάταγμα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου 2009.

Το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό καλύπτει τους γραφείς, πωλητές, νοσηλευτικούς βοηθούς, βοηθούς παιδοκόμους, βοηθούς βρεφοκόμους, σχολικούς βοηθούς, φρουρούς και φροντιστές.

STOCKWATCH.COM.CY

Δρακόντεια μέτρα στο Λονδίνο ενόψει G20

Δρακόντεια μέτρα στο Λονδίνο ενόψει G20


Σε κλοιό ασφαλείας το Λονδίνο, ενόψει της Συνόδου της G20 την Πέμπτη. Ήδη στη νοτιοδυτική Αγγλία συνελήφθησαν πέντε νεαροί έως 25 ετών, μετά την ανακάλυψη όπλων, σε έφοδο σε κατοικία. Οι συλληφθέντες πιστεύεται ότι σκόπευαν να συμμετάσχουν στο κύμα διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για τη Σύνοδο Κορυφής της G20. Οι διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και θα κορυφωθούν την Πέμπτη. Υπάρχουν φόβοι ότι τράπεζες και άλλοι οικονομικοί θεσμοί μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο, γι΄ αυτό και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες του Σίτι έχουν κληθεί να πηγαίνουν στην εργασία τους με απλό ένδυμα για να μην... τραβούν τα βλέμματα.

Το Λονδίνο θα είναι ο πρώτος σταθμός του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που ξεκινάει την Τρίτη το διατλαντικό του ταξίδι προς τη Γηραιά Ήπειρο, σε μια περιοδεία βαρόμετρο των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, για μια σειρά ζητημάτων, με βασικότερα την οικονομία και το Αφγανιστάν. Μετά από το Λονδίνο, ο Ομπάμα θα μεταβεί στο Στρασβούργο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Πράγα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τελευταίοι του σταθμοί, στις 6 και 7 Απριλίου, η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

CAPITAL.GR

Ελλάδα: Επιστρέφουν τα “video games”, "φρένο" στα internet café

Επιστρέφουν τα “video games”, "φρένο" στα internet café


Μόνο η λογική του παραλόγου μπορεί να εξηγήσει αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση στην υπόθεση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα video games όπως λέγονται σήμερα ή τα γνωστά “ufo” για τους παλιότερους.

Το τελικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί για διαβούλευση τους αρμόδιους φορείς φωτογραφίζει την εξής εικόνα: Τα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια ή οποιοδήποτε παιχνίδι έχει σχέση με στοίχημα ή έχει οικονομικό όφελος για τον παίκτη απαγορεύεται ρητά και δια νόμου. Άρα επιστρέφουν μόνο τα ψυχαγωγικά παιχνίδια και όπως ορίζει ο νόμος θα πρέπει: Τα παιχνίδια αυτά θα έχουν τη μορφή ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα πρέπει να μην έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το internet ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή δικτύου. Η λογική εδώ είναι να μην μπορούν να μετατρέπονται σε τυχερά.

Τα μαγαζιά που θα έχουν τα ειδικά διαμορφωμένα και πιστοποιημένα μηχανήματα θα πρέπει να λειτουργούν ειδικά για αυτό το σκοπό και δεν μπορούν να έχουν άλλη εμπορική λειτουργία, όπως καφέ, εστιατόρια, σινεμά εμπορικό κέντρα κ.ο.κ.

Τι δείχνει η εικόνα αυτή; Ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει σε στενό κλοιό παρακολούθησης τα internet café και επί της ουσίας να δημιουργήσει αντικίνητρα στο χώρο καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει φόρο 1.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα που εγκαθίσταται και αμοιβή έως 4.000 για τον έλεγχο του μηχανήματος (ένα είναι δηλαδή ψυχαγωγικό ή τυχερό).

Εμπόδιο μπαίνει και στην είσοδο στα καταστήματα αυτά καθώς τίθεται κατώτατο ηλιακό όρια τα 18 χρόνια.

Η επίμαχη ρύθμιση

Η νέα νομοθετική ρύθμιση δεν παρεκκλίνει ουσιαστικά από την αντίστοιχη που υποβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ε.Ε. και απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί και η πρώτη καταδικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα στο νέο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι:

«επιτρέπεται η διενέργεια μόνο των ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και μόνο σε αμιγή καταστήματα διεξαγωγής τεχνικών παιγνίων». Ορίζεται, επίσης, ότι «τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια μέσω ηλεκτρονικών μέσων και υπολογιστών διενεργούνται με εγκεκριμένα ειδικά διαμορφωμένα ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν έχουν καμία δυνατότητα ενσύρματης ή ασύρματης επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον τους με οποιονδήποτε τρόπο».


Στοιχίζει 4.000 ευρώ ο υποχρεωτικό έλεγχος

Θα καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου τέλος, με την ονομασία «Τέλος εξέτασης και χαρακτηρισμού παιγνίων» για την εξέταση και τον χαρακτηρισμό ως ψυχαγωγικών τεχνικών ή μη παιγνίων. Το τέλος ορίζεται σε 4.000 ευρώ για την εξέταση κάθε νέου παιγνίου από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή και σε 2.000 ευρώ για κάθε επανεξέταση. Για την έκδοση καθώς και για τη διατήρηση της άδειας σε ισχύ καταβάλλεται κατ΄ έτος, από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο χορηγείται αυτή, αδιαίρετο τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Τέλος Διενέργειας Ψυχαγωγικών Τεχνικών Παιγνίων», το οποίο επιμερίζεται σε ποσοστό 90% υπέρ του Δημοσίου και σε ποσοστό 10% υπέρ του δήμου ή της κοινότητας στην περιοχή των οποίων εγκαθίστανται και λειτουργούν τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια.

Η λειτουργία των μηχανημάτων θα επιτρέπεται από 9 π.μ. έως 1 μετά τα μεσάνυχτα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ, ενώ απαγορεύεται ρητά η είσοδος σε άτομα που δε έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος.

Φόρος 800 ευρώ για κάθε μηχάνημα

Ο φόρος για την κατοχή του μηχανήματος θα ορίζεται ως εξής:

* Σε 100 ευρώ για κάθε μηχάνημα σε πόλεις με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.

* Σε 400 ευρώ για κάθε μηχάνημα στις πόλεις με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικές ή αρχαιολογικές ή με ιαματικά λουτρά.

* Σε 600 ευρώ για κάθε μηχάνημα στις πόλεις με πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους.

* Σε 800 ευρώ για κάθε μηχάνημα στις πόλεις με πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους.

* Σε 1.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο το ετήσιο τέλος θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Για πλοία - πλωτά ναυπηγήματα το ετήσιο τέλος καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Για τους παραβάτες προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 20.000 ευρώ. Ορίζεται, επίσης, ότι απαγορεύεται η μετατροπή της ποινής, ενώ η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της. Προβλέπεται ότι για όλες τις παραβάσεις, πέραν των προβλεπομένων ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται από την αρχή που διαπιστώνει την παράβαση πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα ή ηλεκτρονικό υπολογιστή που λειτουργεί κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου, ενώ η αρχή που είναι αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας επιβάλλει προσωρινή ανάκληση της άδειας και σφράγιση του καταστήματος.

CAPITAL.GR

OOΣΑ: Υφεση 4,3% στις οικονομίες των 30 φέτος, στασιμότητα το 2010

OOΣΑ: Υφεση 4,3% στις οικονομίες των 30 φέτος, στασιμότητα το 2010


Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 4,3% στις 30 οικονομίες των χωρών μελών του φέτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα. Η ανεργία στις οικονομίες των 30 αναμένεται να αυξηθεί στο 10% έως το 2010.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurria, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας τον επόμενο χρόνο. Η ύφεση είναι συγχρονισμένη με «όλες τις οικονομικές ατμομηχανές στο συνεργείο.»

Ο Gurria επεσήμανε την ανάγκη να ακολουθηθεί επιθετική νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες, τα παρεμβατικά τους επιτόκια να μειωθούν στο μηδέν και να υπάρξει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Μεταξύ των 30 χωρών που χρηματοδοτούν τον ΟΟΣΑ είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Ευρώπης.

Ο ΟΟΣΑ προτρέπει τους ηγέτες του G20 που θα συναντηθούν στο Λονδίνο αυτή την Πέμπτη να παρέμβουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κοινωνική έκρηξη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας που τονίζει σε έκθεσή του για τη σύνοδο του G8 στη Ρώμη την Τρίτη ότι η ανεργία στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης. Υπολογίζει ότι 50 εκατ. άνθρωποι θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων.

Μόλις τον Νοέμβριο ο ΟΟΣΑ προέβλεπε συρρίκνωση 0,4% της οικονομικής δραστηριότητας και ισχνή ανάκαμψη το 2010. Αυτή τη φορά η κρίση αναμένεται να αυξήσει την ανεργία στις οικονομίες του ΟΟΣΑ το 2008-10 περισσότερο από ότι τη δεκαετία του 1980, περίοδο που συνέπεσε με δύο πετρελαικά σοκ.

CAPITAL.GR

Macquarie to Reduce Cash Bonuses After Stock Slump

Macquarie to Reduce Cash Bonuses After Stock Slump

March 31 (Bloomberg) -- Macquarie Group Ltd., Australia’s biggest investment bank, will cut cash bonuses for about 300 senior managers as it seeks to preserve capital and placate investors after the stock slumped.

Chief Executive Officer Nicholas Moore, who earned A$20.6 million ($14 million) last fiscal year, will see the cash component of his profit share fall to 45 percent from 70 percent, the Sydney-based company said in a statement today. Macquarie also said it will increase the proportion of performance-based pay made in stock, requiring it to issue up to A$500 million in new equity or buy back shares in the market.

Australia’s government is seeking to restrict executive salaries and severance payments after reports of companies giving managers raises while firing workers stoked public anger. Macquarie, dubbed the “Millionaire’s Factory” during a 16-year run of rising profits, has cut about 1,000 jobs since Sept. 30, and the stock slumped 62 percent in 2008.

“Relative to the returns they were extracting, which this crisis has revealed weren’t sustainable, they were taking more than their fair share,” said Tim Morris, an analyst at Wise- Owl.com in Sydney. “Now that things have turned sour, people are angry because the executives aren’t going to pay for that, it’s the shareholders that suffer.”

In a report this month measuring executive pay relative to performance among Australia’s 50 biggest publicly traded companies, Wise-Owl said Macquarie “trumps the list.”

Pitt St Performance

Stuart Wilson, chief executive officer of the Australian Shareholders Association, said his organization had viewed Macquarie’s payments as “excessive and poorly aligned with shareholder interests.”

“It was Wall Street pay for Pitt Street performance,” he said, referring to one of Sydney’s main business strips that’s adjacent to Macquarie’s head quarters.

Wilson said he would prefer any share payments Macquarie makes to executives be purchased on the market rather than arising from new equity issues to avoid dilution to existing stockholders. He said he regretted Macquarie’s decision to shorten the withholding period for executive share payments to three to seven years, from the current five to 10 years.

“Shareholders are investing for the long term, so they want to see executives motivated to perform over the same period, so reducing that period would be a negative,” Wilson said.

Earnings Slump

Macquarie last month said full-year profit will plunge 50 percent, ending 16 years of rising earnings, as the value of investments slumps and trading losses mount. The shares have lost 74 percent since peaking in May 2007.

Moore, who became CEO on May 24 last year, had his pay cut 37 percent in the fiscal year to March 31, 2008. His predecessor Allan Moss was paid A$20.8 million in the period, down 38 percent from a year earlier.

Macquarie’s board said the changes are consistent with global remuneration and regulatory trends. The proposed changes will be subject to approval by shareholders at the annual general meeting in July. If approved, they will apply to compensation for the 12 months ended today, as well as to pay in coming years, the company said.

Australia’s government has proposed legislation that would require shareholder approval of termination payments that exceed a year’s salary, rather than the current seven-year threshold. Curbs on severance pay could be linked to job losses.

‘Golden Handshakes’

“The reforms are aimed at curbing excessive golden handshakes,” Treasurer Wayne Swan told reporters on March 18 in Canberra. “The community has been rightly offended by excessive golden handshakes in firms where directors and executives are rewarded for poor company performance.”

The government’s Productivity Commission will also hold a nine-month inquiry into executive pay and bonuses.

Australia’s curbs come after reports that underwear maker Pacific Brands Ltd., which last month cut 1,850 jobs, paid former CEO Paul Moore A$5.8 million in the year that ended June 30, 2008. Hundreds of fired workers protested and Swan called the payout “frankly sickening.”

The limits exceed those the U.S. Treasury is implementing on salaries for executives receiving government funds. Treasury chief Timothy Geithner was criticized in Congress after insurer American International Group Inc., which has taken $182.5 billion in public aid, said it was paying $165 million in bonuses and retention pay to managers.

While Macquarie hasn’t received any state aid, it has sold about A$13 billion in government guaranteed debt, where Macquarie pays the government a fee to borrow its AAA rating.

BLOOMBERG

Νέο χρονοδιάγραμμα για εγγύηση €100 χιλ.

Νέο χρονοδιάγραμμα για εγγύηση €100 χιλ.



Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται από σήμερα για νομοτεχνική επεξεργασία το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου της νομικής εγγύησης των καταθέσεων από €20 χιλ. σε €100 χιλ. Μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για την εξάμηνη καθυστέρηση στην προώθηση του θέματος, η κυβέρνηση αναμένει ότι σε δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη βουλή για έγκριση.

Υπό το βάρος των αντιπολιτευτικών πυρών, οι υπουργοί Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, και Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, είχαν σήμερα πολύωρη κοινή συνάντηση με το γενικό εισαγγελέα στον οποίο παρέδωσαν έξι σχετικά νομοσχέδια.

Μεταξύ αυτών είναι το νομοσχέδιο για την αύξηση της εγγύησης των καταθέσεων και η απαλλαγή της διπλής φορολογίας για υποθήκες από τη μια τράπεζα στην άλλη.

Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στη StockWatch ότι «το αργότερο σε δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο για αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων σε €100 χιλ. θα οδηγηθεί στη βουλή προς έγκριση».

Το νομοσχέδιο αφορά την τροποποίηση των κανονισμών του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου και την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών που διέπουν τα συνεργατικά ιδρύματα με στόχο την αύξηση του ορίου της εγγύησης των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη «το νομοσχέδιο θα είναι πανομοιότυπο με αυτό της Ελλάδας λόγω της αλληλένδετης σχέσης των πιστωτικών ιδρυμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Η εγγύηση θα καλύπτει όλα τα είδη καταθέσεων ανά τράπεζα και ανά καταθέτη».

Δηλαδή εάν κάποιος διαθέτει καταθέσεις σε τρεις διαφορετικές τράπεζες θα δικαιούται εγγύηση μέχρι €100 χιλ. από την κάθε τράπεζα για κάθε λογαριασμό. Εάν όμως έχει καταθέσεις σε 2-3 λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα τότε θα δικαιούται το ποσό των €100 χιλ. και για τους 2-3 λογαριασμούς της ίδιας τράπεζας.

Το νομοσχέδιο όπως σημείωσε ο κ. Σταυράκης θα καλύπτει επίσης και τις καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα.

Η αύξηση του ορίου της νομικής εγγύησης για καταθέσεις ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Γαλλία: Κατάσχεση €98 εκατ. από ξέπλυμα χρήματος

Γαλλία: Κατάσχεση €98 εκατ. από ξέπλυμα χρήματος

Ποσόν 98 εκατ. ευρώ, που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος και άλλες οικονομικές απάτες, κατέσχεσαν το 2008 τα γαλλικά τελωνεία, αποκαλύπτει σήμερα σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France.

Η εφημερίδα, που έχει πρόσβαση στον ετήσιο απολογισμό των τελωνείων, διευκρινίζει πως κατασχέθηκαν επίσης 65,7 τόνοι ναρκωτικών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ηρωίνη.

Επίσης, οι τελωνειακοί εντόπισαν και κατάσχεσαν 250 τόνους παράνομων τσιγάρων και καπνού και 6,5 εκατομμύρια είδη - ρούχα, υποδήματα και άλλα αντικείμενα - συνολικής αξίας 467 εκατ., που τα περισσότερα (ποσοστό 70%) προέρχονταν από την Κίνα.


ΝΑFTEMPORIKI

Ελλάδα: Κίνητρα για αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων

Κίνητρα για αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για μείωση 50% στα τέλη ταξινόμησης στα Ι.Χ.

Παρεμβάσεις στην αγορά των Ι.Χ. αυτοκινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την τόνωσή της ύστερα από την καθίζηση που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει υποστεί στο πρώτο δίμηνο του έτους, οπότε και οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 30%, ενώ το Μάρτιο η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς το εν λόγω ποσοστό προσεγγίζει το 40%.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των τελών ταξινόμησης έως και 50%, για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αναφερόμενοι στο θέμα της μείωσης του ειδικού τέλους ταξινόμησης των Ι.Χ., τόνισαν ότι «το θέμα έχει ήδη τεθεί στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά στη μονομερή μείωση της εν λόγω επιβάρυνσης από τη χώρα μας, όσο και στο περιορισμένο διάστημα της μείωσης και αναμένεται μια κατ' αρχήν γνωμοδότηση» προκειμένου να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η Ε.Ε. έχει ήδη απορρίψει προηγούμενο αίτημα του οικονομικού επιτελείου για μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% στα αυτοκίνητα που διέθεταν σε stock οι αντιπροσωπείες, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε διακριτική μεταχείριση σε βάρος όσων θα έκαναν νέες εισαγωγές.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και το οικονομικό επιτελείο προτείνει τώρα η μείωση κατά 50% των τελών, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει, να ισχύσει και για τα καινούργια αλλά και για τα μεταχειρισμένα Ι.Χ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη ταξινόμησης προκύπτουν με βάση τα κυβικά κάθε αυτοκινήτου, την αντιρρυπαντική τεχνολογία και την εργοστασιακή του αξία, ενώ οι συντελεστές τους κυμαίνονται από 5% έως και 50% επί της φορολογητέας αξίας των νέων Ι.Χ. Βέβαια οι συγκεκριμένοι συντελεστές αυξάνονται όσο πιο παλιά είναι τα Ι.Χ. και φτάνουν έως και το 364% για συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών.

Επισημαίνεται ότι τυχόν θετική απάντηση της Ε.Ε. θα δώσει νέα «πνοή» στην αγορά του αυτοκινήτου, ενώ η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα σχετική τροπολογία στη Βουλή σε ειδικό φορολογικό νομοσχέδιο που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις και για άλλους κλάδους της οικονομίας που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

NAFTEMPORIKI

Mε απώλειες 1,54% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Mε απώλειες 1,54% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 126,55 μονάδων, ποσοστό 1,54%, έκλεισε πριν από λίγο στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.109,53 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Monday, March 30, 2009

«Βουτιά» 7,5% στην τιμή του αργού

«Βουτιά» 7,5% στην τιμή του αργού

«Βουτιά» 7,50% κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη σκιά της αποδυνάμωσης των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, που δίνουν το στίγμα για δυσμενή εξέλιξη της κρίσης. Σημαντική πίεση στο πετρέλαιο άσκησαν και οι δηλώσει του Υπουργού Ενέργειας του Κατάρ, Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, ο οποίος ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η τιμή του βαρελιού αποκλείεται να φτάσει τα 60 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αργού παράδοσης τον Μάιο υποχώρησε κατά 3,97 δολάρια, ή 7,6% στα 48,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι απώλειες του έφτασαν ενδοσυνεδριακά και μέχρι το -8%. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 7,15% στα 47,15 δολάρια το βαρέλι.

Την πτωτική πορεία του αργού ακολούθησαν η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Απριλίου για τη βενζίνη υποχώρησε κατά 6,5% ή 9,68 σεντς στα 1,3911 δολάρια το γαλόνι, ενώ κατά -4,9% στα 1,3629 δολάρια το γαλόνι διαμορφώθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ανοδος του αργού την περασμένη εβδομάδα ήταν μια λανθασμένη αντίδραση εξαιτίας της ευφορίας που επικρατούσε στις κεφαλαιαγορές. Θεωρείται επομένως απόλυτα λογική η διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων αφού πολλοί επενδυτές θέλουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Η πτώση του αργού αποδίδεται και στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι του αργού, εξέλιξη που καθιστά ακριβότερο το «μαύρο χρυσό» για τους επενδυτές που δεν χρησιμοποιούν ως κύριο νόμισμα τους το αμερικανικό.

REPORTER.GR

S&P: Υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ιρλανδίας

S&P: Υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ιρλανδίας

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε AA+ από AAA προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, διατηρώντας παράλληλα αρνητικό το outlook. Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση αξιολόγησης χώρας της ευρωζώνης από τον οίκο. «Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας αντανακλά την άποψη μας ότι η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια επί σειρά ετών για την ανάκαμψη, απ΄ ό,τι εκτιμάται στα κυβερνητικά σχέδια», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου Trevor Cullinan and Frank Gill.

Μάλιστα ο οίκος προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέας υποβάθμιση «αν τα δημόσια οικονομικά αποδυναμωθούν περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδα». Η S&P έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας τον Ιανουάριο.

REPORTER.GR

Ομπάμα: ''Δεν θα αδειάσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες''

Ομπάμα: ''Δεν θα αδειάσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες''

Τελευταία ευκαιρία για να παραδώσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνουν οι δύο εταιρείες, Chrysler και General Motors, «βάρος» στον Αμερικανό φορολογούμενο. Ωστόσο, ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των δύο εταιρειών, ζητώντας παράλληλα από τους μετόχους, τους πιστωτές και τους εργαζόμενους περισσότερες θυσίες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες διάσωσης των δύο εταιρειών.«Δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες μας να χαθούν» δήλωσε ο πρόεδρος Μ. Ομπάμα στο διάγγελμα που εξήγγειλε πριν από λίγο, επισημαίνοντας όμως ότι δεν θα δεχτούν άλλο σχέδιο που δεν θα είναι αξιόπιστο. Εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποτύχουν για ακόμη μια φορά να διαχειριστούν τα προβλήματα τους, τότε θα τους αφήσει η κυβέρνηση να χρεοκοπήσουν.

Η GM έλαβε προθεσμία 60 ημερών από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών, ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές. Ανάλογη προθεσμία 30 ημερών πήρε και η αμερικανική Chrysler για την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική Fiat ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής ομοσπονδιακής βοήθειας.

Οι δύο εταιρείες λειτουργούν βάσει κυβερνητικών δανείων ύψους 17,4 δισ. δολαρίων και ζητούν επιπλέον 16,6 δισ. δολάρια η General Motors και 5 δισ. η Chrysler, την ώρα που η ζήτηση στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama δήλωσε χθες στο CBS ότι η GM και η Chrysler δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ώστε να πείσουν την αμερικάνικη κυβέρνηση ότι πρέπει να λάβουν και νέα κρατικά δάνεια. Ωστόσο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη αυτοκινητοβιομηχανία, αν και θα πρέπει να σχεδιαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει την κρίση και να «βγει» από αυτή πιο ανταγωνιστική.

Αναγκαστική αποχώρηση

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν σήμερα εκτενείς αναφορές στην αποχώρηση του Wagoner από το «τιμόνι» της GM επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος άσκησε πιέσεις στον CEO της GM να εγκαταλείψει τη θέση του. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της General Motors εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση Obama.

«Ο κ. Wagoner παραιτείται, ακριβώς τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του για τη διάσωση της GM και μιας αμερικανικής βιομηχανίας που αντιμετωπίζει δυσκολίες», γράφουν οι New York Times.

«Οι προεδρικές υπηρεσίες ζήτησαν από τον Wagoner να εγκαταλείψει τη θέση του κι εκείνος δέχθηκε», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Τα καθήκοντά του θα αναλάβει η Frederick Henderson, επιχειρησιακός διευθυντής του ομίλου.

REPORTER.GR

Στα 183,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη της MIG το 2008- Στα 0,20 ευρώ το μέρισμα

Στα 183,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη της MIG το 2008- Στα 0,20 ευρώ το μέρισμα

Στα 183,8 εκατ. ευρώ διαμορφωθήκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της MIG στη χρήση του 2008. Το μέρισμα που θα καταβάλλει η τράπεζα στους μετόχους της ανέρχεται στα 0,20 ευρώ.

REPORTER.GR

Βγενόπουλος: Κερδοφόρος η Ολυμπιακή από το 2011!

Για ισοσκελισμένο ισολογισμό της Ολυμπιακής από το 2010 κάνει λόγο η MIG, με στόχο να καταστεί κερδοφόρα το 2011. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Α. Βγενόπουλος σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία

REPORTER.GR

ΧΑΚ: Δεν θα διεξαχθούν συναντήσεις στις 10 & 13/4 λόγω Πάσχα Καθολικών

ΧΑΚ: Δεν θα διεξαχθούν συναντήσεις στις 10 & 13/4 λόγω Πάσχα Καθολικών


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ακολουθώντας τις αργίες που έχει καθορίσει το Δι-Ευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων σε Συνεχή Χρόνο (Target 2¬¬-Trans-European, Automated, Real-time Gross Settlement Express Transfer System) τόσο στις 10 Απριλίου 2009 όσο και στις 13 Απριλίου 2009, ημέρες κατά τις οποίες εορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών, δεν θα διεξαχθεί Χρηματιστηριακή Συνάντηση ούτε Διακανονισμός & Εκκαθάριση των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών.

STOCKWATCH.COM.CY

ΕΚ: Δεν επηρεάζει η απάτη Stanford

ΕΚ: Δεν επηρεάζει η απάτη Stanford



Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην κυπριακή κεφαλαιαγορά από την επενδυτική απάτη στο χρηματοπιστωτικό όμιλο «Stanford International Bank» η οποία βρίσκεται υπό έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (US SEC), σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή είχε στείλει εγκύκλιο στις ΚΕΠΕΥ προκειμένου να την ενημερώσουν κατά πόσο και σε ποιο βαθμό έχουν επενδύσει σε προϊόντα ή εταιρείες του χρηματοπιστωτικού Ομίλου «Stanford International Bank» ή του Allen Stanford και να την ενημερώσουν επίσης για τις επιπτώσεις και το βαθμό των επιπτώσεων που ενδεχομένως να υποστούν οι ίδιες και οι πελάτες τους που έχουν επενδύσει, μέσω αυτών, σε προϊόντα ή σε εταιρείες του κ. Allen Stanford.

Από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η ΕΚ, δε φαίνεται να επηρεάζονται από την απάτη οι κυπριακές ΚΕΠΕΥ.

STOCKWATCH.COM.CY

Ψαλίδι KBW σε κέρδη τραπεζών

Ψαλίδι KBW σε κέρδη τραπεζών


Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, προχώρησε η KBW σε έκθεσή της ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2009. Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα οικονομικά θεμελιώδη έχουν αδυνατίσει τον τελευταίο χρόνο και έγινε η αλλαγή των εκτιμήσεων για να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες. Η KBW προχώρησε σε περικοπή κατά 84% και 41% αντίστοιχα των εκτιμήσεων της για τα κέρδη του κλάδου το 2009 και 2010.

Παράλληλα, η KBW προχώρησε και σε αλλαγή των εκτιμήσεων της για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών και τις τιμές στόχους τους.

Από τις κυπριακές τράπεζες, η τιμή στόχος για τη Marfin μειώνεται στα €2 από €2,2 ενώ της Τράπεζας Κύπρου αυξάνεται στα €2,7 από €2,5. Για την Πειραιώς, η νέα τιμή είναι €6,2 από €6,3, για τη Eurobank €5 από €5,4, για την Alpha Bank €6,6 από €8

Όπως σημειώνεται, στο διαμορφούμενο περιβάλλον προτιμούνται τράπεζες με ψηλή προ-κερδών κερδοφορία και αποδεκτά επίπεδα κεφαλαίου που μπορούν να απορροφήσουν αυξημένες πιστωτικές ζημιές. Η Τράπεζα Κύπρου περιλαμβάνεται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες με υψηλό μηχανισμό προστασίας πριν οι ζημιές διαβρώσουν το κεφάλαιο.

STOCKWATCH.COM.CY

Κάνουν πίσω οι δανειζόμενοι

Κάνουν πίσω οι δανειζόμενοι
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30/03/2009 15:06:38


Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι τράπεζες στην επίτευξη των στόχων τους για παραχώρηση νέων δανείων και για άντληση νέων καταθέσεων δείχνουν τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού αλλά και η έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει στο οικονομικό περιβάλλον μειώνει τη ζήτηση για δάνεια ιδίως μεταξύ των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η απότομη πτώση των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες φαίνεται να περιορίζει τη ροή νέων καταθέσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006. Περιορίστηκαν στα €55,41 δισ. έναντι €55,56 δισ. τον Ιανουάριο του 2009.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στην συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παρά την προσφορά νέων δανειστικών προϊόντων, οι κυπριακές επιχειρήσεις προχώρησαν το Φεβρουάριο σε εξοφλήσεις δανείων. Το σύνολο των δανείων τους περιορίστηκε στα €27,75 δισ. το Φεβρουάριο έναντι €27,52 δισ. τον Ιανουάριο του 2009.

Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά παρουσίασαν οριακή αύξηση.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφθασε το 30%, λόγω της χαμηλής περσινής βάσης.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι τράπεζες όχι μόνο στην παραχώρηση νέων δανείων αλλά και στην άντληση νέων καταθέσεων. Μετά την απότομη αύξηση των καταθέσεων τον Ιανουάριο, που οφείλεται κυρίως στην κατάθεση ποσού €1,4 δισ. από την κυβέρνηση στις τράπεζες, το Φεβρουάριο η ροή νέων καταθέσεων προς τις τράπεζες παρουσίασε έντονη επιβράδυνση.

Τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έφθασαν το Φεβρουάριο τα €58,43 δισ. έναντι €58,39 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2009.

Η μικρή αύξηση οφείλεται κυρίως σε καταθέσεις ξένων. Οι καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν οριακά.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης έφθασε το 13%.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
301.63 ( -5.83%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
874.25 ( -6.04%)

Όγκος: € 6,275,471

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1629.68 ( -2.52%)

FTSE®/Χ.Α. 20
813.45 ( -3.05%)

ΥΠΑΝ: Πρόστιμο ενός εκατ. € στη Citibank

ΥΠΑΝ: Πρόστιμο ενός εκατ. € στη Citibank

Πρόστιμο ύψους 1.000.000 € στην τράπεζα Citibank για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο επέβαλαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών, που υποβλήθηκαν στις 29.10.2008 σχετικά με συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας LEHMAN BROTHERS από την τράπεζα Citibank, επέβαλε στην τελευταία, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α παράγραφος 2 του ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000.000 € για παράβαση των άρθρων: 9γ «Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών», 9δ «Παραπλανητικές πράξεις» και 9ε «Παραπλανητικές παραλήψεις» του ν. 2251/1994.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ογδόντα πέντε (85) υποκαταστήματα της Citibank, προέβησαν στην διάθεση, στην Ελληνική αγορά, σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή, «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα Αιτήσεων Αγοράς Τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και των θυγατρικών της εταιρειών.

Τα ως άνω προϊόντα, διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004 - 2008, μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking), που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματο-οικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές.

Σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές, ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, (Financial Services Authority - FSA), η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Δήλωση Γ. Βλάχου

Σχετικά με την έκδοση της απόφασης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιβάλλουμε σήμερα χρηματικό πρόστιμο 1.000.000 € στην Τράπεζα Citibank, για την προώθηση στην αγορά προϊόντων της Lehman Brothers (Λήμαν Μπράδερς). Μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας, τα στοιχεία των οποίων επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υπό το συντονισμό του Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου προέκυψε ευθύνη για την Citibank διότι δεν ενημέρωσε, σωστά, ως όφειλε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και να επιβάλουμε κανόνες στην λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό καλούμε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία που όλοι υπηρετούμε».

NAFTEMPORIKI

JP Morgan: Το «pause» στο ράλι είναι ευκαιρία για αγορές μετοχών

JP Morgan: Το «pause» στο ράλι είναι ευκαιρία για αγορές μετοχών

Το ριμπάουντ των μετοχών εξαντλήθηκε; Oχι, απαντά η JP Morgan σε σημερινό report της με τίτλο «Is the bounce exhausted? Bumpy, but buy on dips», σημειώνοντας πως ενώ θα υπάρξει μία μικρή διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορά στο επόμενο διάστημα, αυτό θα αποτελέσει το επόμενο σήμα εισόδου στις μετοχές. Μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, ο διεθνής οίκος εξετάζει τους πιθανούς καταλύτες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση της αγοράς.

Kαταλύτης πρώτος: Αποτελέσματα α' τριμήνου - Με την φάση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α ‘τριμήνου να αναμένεται προσεχώς και την πιθανότητα να αποδειχθεί χειρότερη από αυτήν των αποτελεσμάτων του δ΄τριμήνου του 2008, πολύ ίσως πιστεύουν πως θα δούμε σημαντική διόρθωση στις μετοχές. Ο διεθνής οίκος όμως εκτιμά πως η απάντηση της αγοράς αυτήν την φορά θα είναι πιο θετική.

Καταλύτης δεύτερος: Εκδόσεις δικαιωμάτων - Πολλές εταιρείες θα εκμεταλλευτούν την πρόσφατη σταθεροποίηση και πολλοί φοβούνται πως οι εκδόσεις δικαιωμάτων θα πνίξουν την αγορά. Ωστόσο σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό το στέγνωμα της ρευστότητας θα εξαλειφθεί από την σημαντική αύξηση των ροών των funds προς τις μετοχές, κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει μετά από έντονες ανοδικές κινήσεις των αγορών.

Kαταλύτης τρίτος : Μακροοικονομικά στοιχεία -Η αδυναμία της αγoράς εργασίας αναμένεται από πολλούς να κάνει τους καταναλωτές να προκαλέσουν μία ακόμη καθοδική φάση στην αγορά. Ολα τα προηγούμενα ριμπάουντ της αγοράς απέτυχαν γιατί τα μάκρο μπήκαν στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η ζήτηση δεν θα επιστρέψει στην πρόσφατη αδυναμία της. Δείκτης κλειδί είναι ο ISM που ανακοινώνεται την 1η Απριλίου.

Καταλύτης τέταρτος: Το sell-off στην αγορά ομολόγων – αυτό δεν έχει να κάνει ( όπως συνήθως ) με την πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, αλλά με την υπερβολική έκδοση ομολόγων από διάφορες κυβερνήσεις οι οποίες όμως έχουν χάσει πιστοληπτική τους αξιοπιστία κι έτσι έχει χαθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη σε αυτές. Πάντως σύμφωνα με τον διεθνή οίκο δεν αναμένεται αυτό να «χτυπήσει» τις μετοχές.

Καταλύτης πέμπτος : Ανησυχίες για αποπληθωρισμό και πληθωρισμό. Η JP Morgan εκτιμά πως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια γρήγορη αλλαγή του κλίματος και να μπούμε σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού ή υπερ-πληθωρισμού, σύντομα. Η περίοδος μετάβασης θα είναι αργή και θα καταλήξουμε σε μία χαμηλή και σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού, που θα είναι και το καταλληλότερο περιβάλλον για την ανοδική πορεία των μετοχών.

Τέλος, η τεχνική ανάλυση δεν στηρίζει το ενδεχόμενο σημαντικής διόρθωσης στις μετοχές καθώς οι τεχνικοί δείκτες έχουν μπει πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Οι έξι αυτοί καταλαύτες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα «πάγωμα» του πρόσφατου ράλι όμως ο διεθνής οίκος τονίζει πως δεν αναμένονται νέα χαμηλά για τις μετοχές και πως οποιαδήποτε οπισθοχώρηση της αγοράς θα πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για είσοδο στις μετοχές.Οπως τονίζει μπαίνουμε στην φάση των «αγορών στις βουτιές της αγοράς». Εξάλλου, υπάρχουν πάρα πολλά υποστηρικτικά για τις μετοχές σημάδια όπως τα σημάδια «ζώής» της αμερικάνικης αγοράς κατοικίας, τα σημάδια σταθεροποίησης στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι ενδείξεις πως το αμερικάνικο σχέδιο διάσωσης έχει αρχίσει και λειτουγεί θετικά για τις αγορές και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ακόμη πάρα πολύ ελκυστικές.

REPORTER.GR

UBS: Νέες διαγραφές και 8.000 απολύσεις ενόψει

UBS: Νέες διαγραφές και 8.000 απολύσεις ενόψει

Πτώση 7,5% καταγράφει η μετοχή της ελβετικής τράπεζας UBS στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι ο όμιλος θα ανακοινώσει 8.000 απολύσεις και περαιτέρω διαγραφές.Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει σύντομα τις περικοπές των θέσεων εργασίας και τις διαγραφές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

REPORTER.GR

Geithner: Κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν ''μεγάλη'' βοήθεια

Geithner: Κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν ''μεγάλη'' βοήθεια

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια από το Δημόσιο.«Μερικές τράπεζες θα χρειαστούν μεγάλα ποσά βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Geithner. Πρόσθεσε ότι οι όροι του προγράμματος των 500 δισ. δολαρίων για παροχή βοήθειας στις τράπεζες «δεν μπορούν να αλλάξουν» καθώς θα υπάρξει κίνδυνος διασάλευσης της αξιοπιστίας του.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες να δείξουν περισσότερη «προθυμία» και αναλάβουν ρίσκα για να αποκατασταθεί ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. «Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, πρέπει οι τράπεζες να ρισκάρουν ξανά», σημείωσε.

REPORTER.GR

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάρτιο

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάρτιο

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην περιοχή της Ευρωζώνης, στον απόηχο της σημαντικής συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών και της συνεχιζόμενης αύξησης των περικοπών θέσεων εργασίας. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το ακόλουθο διάστημα, γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει περαιτέρω το ύψος του βασικού της επιτοκίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 64,6 μονάδες το Μάρτιο από 65,3 μονάδες (πτωτικά αναθεωρημένο μέγεθος). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής του δείκτη το 1985. Σε επίπεδο κάθε χώρας ξεχωριστά, ο δείκτης διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό για τις Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Στα επιμέρους, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των -38 μονάδων από -36 μονάδες το Φεβρουάριο. Παράλληλα, η ενισχυμένη απαισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας καθώς και οι αυξημένοι φόβοι για ανεργία οδήγησαν τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο ιστορικό χαμηλό των -34 μονάδων, έναντι -33 μονάδων.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Σε τέλμα ο χρηματοοικονομικός κλάδος

Βρετανία: Σε τέλμα ο χρηματοοικονομικός κλάδος

Η επιδείνωση του χρηματοοικονομικού κλάδου στη Βρετανία συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία να υποχωρούν και τις απολύσεις να αυξάνονται με τον υψηλότερο βαθμό των τελευταίων 16 ετών, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των εταιρειών Confederation of British Industry και PricewaterhouseCoopers

«Η κατάσταση στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι εξαιρετικά δυσχερής και επιδεινώνεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη πτώση των χρηματιστηρίων, μετά την τελευταία μελέτη μας το Δεκέμβριο», υποστήριξε ο Ίαν ΜακΚάφτι, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της CBI.

«Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των κερδών επιτείνει την κρίση στον κλάδο. Οι εταιρείες προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στο προσωπικό και τα επενδυτικά τους σχέδια για εξοικονόμηση χρημάτων εξαιτίας της εξασθενημένης ζήτησης», συμπλήρωσε.

Η μελέτη CBI που δόθηκε σήμερα στο φως της δημοσιότητας παρέχει μια λεπτομερή εικόνα του πλήγματος που έχει δεχθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος στη Βρετανία. Το 55% των εταιρειών που μελετήθηκαν έχουν ανακοινώσει πτώση των κερδών από τόκους, επενδύσεις και κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, το 53% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι τα έσοδα από προμήθειες, αμοιβές και πριμ έχουν μειωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν την πτώση της κερδοφορίας, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες προχώρησαν σε απολύσεις με τον υψηλότερο ρυθμό μετά το 1993 και προβλέπουν συνέχιση των απολύσεων όσο διαρκεί η πίεση στον κλάδο.

Σε τέλμα φαίνεται να βρίσκεται και η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό κλάδο, η οποία έχει κατέλθει σε ιστορικά χαμηλά, ενώ οι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν στην πλειοψηφία τους ανάκαμψη εντός των επόμενων έξι μηνών.

NAFTEMPORIKI

Παγκόσμια Τράπεζα: Δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία

Συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 4,5%, ή και περισσότερο προβλέπει για φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα προτρέποντας τη Μόσχα να βοηθήσει περαιτέρω τον πληθυσμό της χώρας.

Όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ρωσική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την παγκόσμια οικονομική κρίση, βρίσκεται προ μιας «διπλής πρόκλησης»: να ελέγξει, αφενός, τον κοινωνικό αντίκτυπο και αφετέρου να διαχειριστεί νέο κύμα πιέσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

«Η ταχύτητα απορύθμισης της αγοράς εργασίας, η οποία είναι εν πολλοίς ευέλικτη στη Ρωσία, ήταν εντυπωσιακή», διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή μεταφράστηκε σε εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στο 8,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τον Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, έναντι 8,1% τον Ιανουάριο του 2009 και 5,4% το Μάιο του 2008.

Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των αριθμού των φτωχών πιθανώς κατά 2,75 εκατ. φέτος, «εκμηδενίζοντας τους καρπούς της προσπάθειας των τελευταίων ετών για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Ο διεθνής οργανισμός συνιστά, κυρίως, «μέτρια και προσωρινή» αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων ανεργίας και των πλέον χαμηλών συντάξεων, καθώς και παροχή βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2008, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2009. Η εκτίμηση της κυβέρνησης Πούτιν κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,2% του ρωσικού ΑΕΠ φέτος.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Προθεσμίες για τη σωτηρία GM και Chrysler

ΗΠΑ: Προθεσμίες για τη σωτηρία GM και Chrysler

Προθεσμία 60 ημερών έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση η General Motors προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών, ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάλογη προθεσμία 30 ημερών πήρε και η αμερικανική Chrysler για την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική Fiat ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής ομοσπονδιακής βοήθειας.

NAFTEMPORIKI

Microsoft: Προς επένδυση $9 δισ. για έρευνα και ανάπτυξη το 2009

Microsoft: Προς επένδυση $9 δισ. για έρευνα και ανάπτυξη το 2009


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones)-- Σε επένδυση ύψους 9 δισ. δολαρίων πάνω σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D)σκοπεύει να προβεί μέσα στο 2009 ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού Microsoft Corp. (MSFT). Το αντίστοιχο ποσό που είχε επενδυθεί σε R&D το 2008 ανήλθε σε 8,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας Kevin Turner στη γαλλική επιχειρηματική εφημερίδα La Tribune.

Οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης θα επικεντρωθούν σε λογισμικό για πελάτες, π.χ. Windows και Office, καθώς επίσης και σε servers, εταιρικό λογισμικό, smartphones, προϊόντα διασκέδασης και on-line υπηρεσίες.

Ο Turner προσέθεσε ότι οι δυνατότητες της Microsoft όσον αφορά στα data centers και στα τμήματα υποδομής δικτύου είναι χαμηλότερες της ζήτησης.


CAPITAL.GR

G. Sachs: Yποβαθμίζει συστάσεις για τέσσερις ελληνικές τράπεζες

G. Sachs: Yποβαθμίζει συστάσεις για τέσσερις ελληνικές τράπεζες


Στην υποβάθμιση των συστάσεων επί των μετοχών της Eθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΤΕbank, της Τρ. Πειραιώς και της Marfin Popular Bank προχώρησε η Goldman Sachs.

Όπως προκύπτει από έκθεση του οίκου, η Goldman Sachs αναθεώρησε καθοδικά τη σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής σε "neutral" από "buy", της ΑΤΕbank σε "sell" από "neutral", της Τρ. Πειραιώς σε “sell” από "neutral" εντάσσοντάς τη παράλληλα στη σχετική conviction list και, για τη μετοχή της Marfin Popular Bank σε "neutral" από "buy".

Για την Εθνική Τράπεζα η έκθεση αναφέρει ότι έχουν διατηρηθεί σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης και ανθεκτική κερδοφορία κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης. Η τράπεζα, σύμφωνα με τον οίκο, παραμένει καλά τοποθετημένη από άποψη κινδύνου, διαθέτει χαμηλή μόχλευση και ικανοποιητική κεφαλαιακή θέση. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η πρόσφατη συρρίκνωση της κεφαλαιακής της βάσης λόγω -μεταξύ άλλων- προσαρμογών των αποθεματικών της σε συνάλλαγμα δείχνει ότι η τράπεζα δεν έχει «ανοσία» απέναντι στην κρίση.

Για την ATEBank, η Goldman Sachs επισημαίνει τη μεγάλη έκθεση της τράπεζας στον κλάδο τη λιανικής και τους περιορισμούς στην πολιτική ανατιμολόγησης, ενώ εντοπίζει ως βασικές πηγές ανησυχίας την αναμενόμενη «μεγάλη πίεση» στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2009 και την έκθεση απέναντι στη μείωση της αξίας των παγίων στην Ελλάδα, την οποία συνδέει με την «επιθετική» επέκταση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά καταναλωτικών δανείων και επιχειρηματικών δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Για την Τρ. Πειραιώς η Goldman Sachs υπογραμμίζει την έκθεσή της στα Βαλκάνια καθώς και στους τομείς των κατασκευών και της ναυτιλίας, ενώ το "προφίλ κινδύνου" της τράπεζας δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως, σύμφωνα με τον οίκο, στην τιμή της μετοχής της.

Σε ό,τι αφορά τη Marfin Popular Bank η έκθεση του οίκου κάνει λόγο για "χαμηλή ορατότητα" στην προ προβλέψεων κερδοφορία και για "σημαντική" έκθεση σε "επικίνδυνους" κλάδους χορηγήσεων, τοποθετεί ωστόσο το συνολικό "προφίλ κινδύνου" της τράπεζας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

CAPITAL.GR

Απώλειες 15% για την GM στην Φρανκφούρτη

Απώλειες 15% για την GM στην Φρανκφούρτη


Πτώση 15% εμφανίζουν στην Φρανκφούρτη οι μετοχές της General Motors, μετά την είδηση πως η "ομάδα κρούσης" του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Rick Wagoner, την παραίτηση του, αίτημα που ο Wagoner ικανοποίησε.

Παράλληλα, ξένα δημοσιεύματα, θέλουν τον Obama -που θα ανακοινώσει σήμερα τα επόμενα βήματα στα σχέδια αναδιάρθρωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών- να δίνει παράταση 60 ημερών στην GM για την ολοκλήρωση του σχεδίου.

CAPITAL.GR

Με απώλειες 4,53% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 390,89 μονάδων, ποσοστό 4,53%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.236,08 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Περί τα 15 δις εταιρικά ομόλογα δεξαμενή για τις τράπεζες για ρευστότητα

Περί τα 15 δις εταιρικά ομόλογα δεξαμενή για τις τράπεζες για ρευστότητα

Ακόμη και τα εταιρικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ώστε να αντλούν ρευστότητα. Ακόμη δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις αλλά αν ισχύσει το μέτρο αυτό είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος από το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων που κυμαίνεται μεταξύ 14 με 15 δις ευρώ. Η Εθνική εμφανίζει χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων 4 δις ευρώ η Eurobank 5 δις ευρώ η Alpha 3 δις η Πειραιώς πάνω από 1 δις ευρώ. Η ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο έχει καταστήσει πιο αυστηρά τα κριτήρια με βάση τα οποία δέχεται ως εγγύηση assets του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρώπης. Μόνο υψηλής ποιότητας δάνεια , καλυμμένες ομολογίες ή τιτλοποιήσεις επίσης ποιοτικών δανείων.

Οι τράπεζες σταδιακά εξαντλούσαν τα αποθέματα τους σε καλή ποιότητας δάνεια και ως εκ τούτου η ΕΚΤ αναζητούσε τρόπους ώστε να εξασφαλίσει μέσω νέων εγγυήσεων ότι θα παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Τα εταιρικά ομόλογα λοιπόν βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο των τραπεζών όσο κυρίως των εταιρών. Πάντως το γεγονός ότι η ΕΚΤ υπάρχει πιθανότητα προσεχώς να δεχθεί ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας εταιρικά ομόλογα αποδεικνύει ότι οι επιτελείς στην Κεντρική Τράπεζα διαβλέπουν ότι το εταιρικό ρίσκο αρχίζει να σταθεροποιείται.

REPORTER.GR

Αύξηση 8% ή 20 δις νέα δάνεια από τις τράπεζες το 2009 - Νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Αύξηση 8% ή 20 δις νέα δάνεια από τις τράπεζες το 2009 - Νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% από το 1,5% στο 1% στις 2 Απριλίου προβλέπουν η πλειοψηφία των αναλυτών από την ΕΚΤ. Τράπεζες όπως η HSBC, Commertzbank, RBS, BNP εκτιμούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν από το 1,5% στο 1%. Ωστόσο υπάρχει μικρή μερίδα ξένων επενδυτικών οίκων που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής.Η J P Morgan αναμένει να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ. Το γεγονός είναι ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ ήδη βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το euribor 3 μηνών έχει υποχωρήσει στο 1,5% με προοπτική περαιτέρω πτώσης.

Το γεγονός ότι το euribor 3 μηνών έχει μειωθεί αισθητά αποδεικνύει ότι οι στρεβλώσεις όσον αφορά την ρευστότητα αρχίζουν να αποκαθίστανται. Βέβαια ακόμη η διατραπεζική αγορά χρήματος δεν βρίσκεται στα επίπεδα του παρελθόντος.

Ακόμη επικρατεί επιφυλακτικότητα μεταξύ των τραπεζών ωστόσο το βέβαιο είναι ότι σταδιακά οι παρελθούσες στρεβλώσεις μετριάζονται. Μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια κυρίως στις καταθέσεις αλλά και στις χορηγήσεις.

Η μείωση των επιτοκίων έχει ως βασικό στόχο να τονώσει την κατανάλωση σε μια περίοδο μάλιστα που ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος. Για το 2009 στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να χορηγήσουν περίπου 20 δις ευρώ νέα δάνεια που αντιστοιχεί σε μια αύξηση περίπου 8%. Δηλαδή τα συνολικά υπόλοιπα στο τέλος του 2009 θα διαμορφωθούν στα δάνεια στα 270 δις ευρώ από 250 δις ευρώ στο τέλος του 2008.

Κάποιοι τραπεζίτες ποιοι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί μ ρυθμό 6% με 7% ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι θα αυξηθεί με ρυθμό 10%. Το πιθανότερο σενάριο είναι τελικά τα δάνεια να αυξηθούν με ρυθμό 8% δηλαδή να χορηγηθούν 20 δις ευρώ νέα δάνεια.

REPORTER.GR

Κωστόπουλος και ξένο Fund αγοράζουν Alpha- Κινήσεις Βαρδινογιάννη στην Πειραιώς

Κωστόπουλος και ξένο Fund αγοράζουν Alpha- Κινήσεις Βαρδινογιάννη στην Πειραιώς


O Γιάννης Κωστόπουλος και ένα ξένο fund αγοράζουν επιθετικά το τελευταίο διάστημα μετοχές της Alpha bank και φέρονται να έχουν συγκεντρώσει επιπλέον 3% με 4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η κίνηση αυτή πυροδοτεί σενάρια και φήμες ωστόσο διαφαίνεται ότι βασικός στόχος είναι η στήριξη της μετοχής. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «R» ο βασικός μέτοχος της Alpha bank ο Γ Κωστόπουλος ο οποίος επίσημα φέρεται να κατέχει το 11% της τράπεζας έχει αυξήσει το ποσοστό του στο 14% με 15% ίσως και υψηλότερα , με προφανή στόχο να στηρίξει την μετοχή και παράλληλα να δημιουργήσει ένα θετικότερο κλίμα στην αγορά. Ταυτόχρονα και ένας ξένος επενδυτής ,όχι όμως το ABP ή το Paramount αγοράζει συστηματικά καιφέρεται να κατέχει ποσοστό της τάξης του 3% με 3,5%. Με βάση ενδείξεις η κίνηση του Γ Κωστόπουλου να αγοράζει μετοχές Alpha δεν είναι ανεξάρτητη με την κίνηση του ξένου χαρτοφυλακίου το οποίο μεθοδικά αυξάνει την επενδυτική του θέση. Ουσιαστικά φαίνεται ότι από κοινού Κωστόπουλος και ξένος επενδυτής ενισχύουν τις θέσεις τους με βασικό στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά τους και ταυτόχρονα να καλύψουν την προσφορά μετοχών. Ταυτόχρονα και το ολλανδικό fund ΑΒP με ποσοστό πέριξ του 5% το οποίο έχει αποκτήσει κοντά στα 21 με 22 ευρώ συνεχίζει ναπαραμένει μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Alpha.

Ανάλογη τακτική ακολουθεί και το fund Paramountαπό το Qatar το οποίοέχει αποκτήσει το 4% της Alpha στα 18 ευρώ ανά μετοχή. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως και σε όλες τις τράπεζες έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις εσχάτως. Στην Alpha bank οι ξένοι ελέγχουν ποσοστό πέριξ του 39% με 40% μετά τις τελευταίες αγορές από 46% το Φθινόπωρο του 2008 και 40% αρχές του 2009.

Στην Εθνική ο ξένοι κατέχουν ποσοστό κάτω από το 40% όταν τον Σεπτέμβριο του 2008 ήλεγχαν το 54% και στις αρχές του 2009 το 42,6%. Στην Eurobank οι ξένοι ελέγχουν κοντά στο 20% πλέον από 22% αρχές του 2009 και 27% από το Φθινόπωρο του 2008. Στην Πειραιώς η συμμετοχή των ξένων έχει υποχωρήσει στο 30% από 36% λίγους μήνες νωρίτερα. Στην Κύπρου το ποσοστό των ξένων έχει υποχωρήσει στο 23% περίπου από 25% αρχές του 2009 και 35% το καλοκαίρι του 2008. Στην ΑΤΕ οι ξένοι ελέγχουν ποσοστό κάτω από 5% περίπου 4% από 10% 8 μήνες νωρίτερα.

Οι κινήσεις Βαρδινογιάννη

Οι συνεχείς πωλήσεις μετοχών της Πειραιώς από τον Ιωάννη Βαρδινογιάννη οι οποίες κορυφώθηκαν με την πώληση 1 εκατ μετοχών προκάλεσανερωτηματικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει διακινηθεί το 0,5% της τράπεζας μόνο από τον Ι Βαρδινογιάννη οποίος είναι αντιπρόεδρος στον όμιλο. Όμως σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες οι κινήσεις αυτές ενός εκ των βασικών μετόχων της Πειραιώς δεν κρύβουν παρασκήνιο. Η πραγματικότητα είναι ότι πωλητής είναι ο Βαρδινογιάννης και αγοραστής είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ουσιαστικά πραγματοποιούνταικινήσεις αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου μετοχών του Γ Βαρδινογιάννη σε ενδοικογενειακό επίπεδο. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς και ειδικά η οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία κατέχει ποσοστό της τάξης του 5% με 6% περίπου πέραν των αναδιαρθρώσεων δεν έχουν πωλήσει αλλά αντιθέτως στηρίζουν την Πειραιώς.

Σταθερά και ο Λάτσης

Με ποσοστό που αγγίζει το 45% εμφανίζεται να ελέγχει στην Eurobank άμεσα και έμμεσα η οικογένεια Λάτση μέσω του EFG Group. Σε αυτή την περίοδο της κρίσης αύξησε το ποσοστό της εξέλιξη που αποδεικνύει ότι υποστηρίζειέμπρακτα την επένδυση του στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου των 1,25 δις ευρώ με κοινές μετοχές.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Κι ένα και δύο και τρία αυτοκίνητα…

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε δανειστεί από τις τράπεζες για να αγοράσουμε αυτοκίνητα. Όσα χρήματα, δηλαδή, μάζεψε ο κ. Βγενόπουλος στη MIG και έγινε είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι πύλες της Κόλασης είναι ανοικτές για να εξοφλήσουν τη ματαιοδοξία μας...

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου ζει δύσκολες μέρες. Η τεράστια πτώση στις πωλήσεις, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις των εμπόρων δημιουργούν ένα εφιαλτικό περιβάλλον. Ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι ο πρώτος που καλείται να πληρώσει, στη χώρα μας, τις συνέπειες της κρίσης.

Κι όμως! Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην αγορά αυτοκινήτου δεν έχει τα αίτια του στην οικονομική κρίση. Η κρίση ήταν η αφορμή. Η αιτία, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να αναζητηθεί στην καταναλωτική μανία των τελευταίων ετών. Η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου ήταν (και εξακολουθεί να είναι) για τον Έλληνα απόδειξη οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης.

Χιλιάδες νέα μοντέλα πλημμύρισαν τους δρόμους, ενώ η κάθε ελληνική οικογένεια έχει περισσότερα από ένα αυτοκίνητα. Οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων σημείωναν χρόνο με τον χρόνο όλο και νέα ρεκόρ, κάνοντας, ίσως, όσους ξένους δεν ξέρουν να έχουν την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι μία αρκετά πλούσια χώρα.

Αυτοκίνητα με 30.000 -50.000 χιλιόμετρα έφτασαν να θεωρούνται «άχρηστα» και να αλλάζονται άρον – άρον, όταν είναι γνωστό στους επαΐοντες ότι οι θεωρίες αυτές εξυπηρετούν μόνο και μόνο την ίδια την βιομηχανία του κλάδου.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού ακολούθησαν μία πολιτική «υποχρεωτικών πωλήσεων» για τις ελληνικές αντιπροσωπείες. Για να διατηρήσει κάποιος το προνόμιο του «επίσημου αντιπροσώπου» θα έπρεπε να αγοράζει από την βιομηχανία έναν ελάχιστο αριθμό αυτοκινήτων. Κι όσο αυτά τα αυτοκίνητα πουλιόντουσαν, όλα ήταν ωραία και καλά. Όταν, όμως, άρχισε η πτώση στις πωλήσεις, τα απούλητα καινούργια αυτοκίνητα και τα μεταχειρισμένα που προερχόντουσαν από τις ανταλλαγές, άρχισαν να πνίγουν τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Το τραπεζικό σύστημα έχει κι αυτό τις δικές του ευθύνες. Άνοιξε τους κρουνούς της χρηματοδότησης για κάθε έναν, όταν στο παρελθόν βρισκόμασταν στο ακριβώς αντίθετο άκρο. Ό,τι έγινε στην Αμερική με τα στεγαστικά δάνεια, έγινε εδώ με τα δάνεια των αυτοκινήτων.

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα μεγάλο ποσό, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να βουλιάξει την Οικονομία. Βουλιάζει, πάντως, έναν ολόκληρο κλάδο. Κι απ’ ό,τι φαίνεται είμαστε ακόμη στην αρχή…

Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν στο τέλος να επιλέξουν μία από τις δύο οδούς: Ή να εξαγοράσουν τις εμπορικές επιχειρήσεις για να μη χάσουν τα λεφτά τους ή να εγγράψουν μία μεγάλη επισφάλεια στους ισολογισμούς τους. Μάλλον θα προτιμήσουν το πρώτο σενάριο, τουλάχιστον για κάποιες μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Ήδη, οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δύο τράπεζες βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στη σύναψη... «στρατηγικής συμμαχίας» με αντίστοιχους εμπόρους. Από εκεί και πέρα, δεν μας μένει άλλο από το να προσφέρουν οι τράπεζες μαζί με ένα στεγαστικό δάνειο και ένα αυτοκίνητο δώρο...

Κάποιοι προβάλλουν ως λύση ένα νέο κρατικό πρόγραμμα απόσυρσης. Πρόκειται για την απόλυτη τρέλα! Το να ζητήσουμε, δηλαδή, από το κράτος, από τον φορολογούμενο, να χρηματοδοτήσει την σωτηρία ενός εμπορικού κλάδου. Κι έστω ότι το κάνει. Πόσα ακόμη αυτοκίνητα μπορούν να αγοραστούν σε αυτή τη χώρα για να μπορούν οι εισαγωγικές εμπορικές εταιρείες να είναι κερδοφόρες;

Αλήθεια, στο εξωτερικό, στη Γερμανία για παράδειγμα, πόσα καταστήματα πώλησης καινούργιων ή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αντιστοιχούν στους κατοίκους; Εδώ, στη μικρή Ελλάδα, όπου κι αν γυρίσεις το πρόσωπό σου θα πέσεις πάνω σε μία «αντιπροσωπεία» ή σε μία μάντρα. Μαντρώσαμε τα όνειρα μας σε ένα ακόμη τραπεζικό δάνειο και πιστέψαμε ότι τέσσερεις τροχοί θα έφταναν για να ταξιδεύσουν μακριά τις αγωνίες μας. Πιστέψαμε σε μία πλάνη και ήταν λάθος μας. Ακόμη, όμως, μεγαλύτερο ήταν το λάθος όσων εξέθρεψαν την πλάνη μας. Σήμερα, απλά, έφτασε η ώρα του λογαριασμού…


CAPITAL.GR
Share |