Tuesday, March 31, 2009

OOΣΑ: Υφεση 4,3% στις οικονομίες των 30 φέτος, στασιμότητα το 2010

OOΣΑ: Υφεση 4,3% στις οικονομίες των 30 φέτος, στασιμότητα το 2010


Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 4,3% στις 30 οικονομίες των χωρών μελών του φέτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα. Η ανεργία στις οικονομίες των 30 αναμένεται να αυξηθεί στο 10% έως το 2010.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurria, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας τον επόμενο χρόνο. Η ύφεση είναι συγχρονισμένη με «όλες τις οικονομικές ατμομηχανές στο συνεργείο.»

Ο Gurria επεσήμανε την ανάγκη να ακολουθηθεί επιθετική νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες, τα παρεμβατικά τους επιτόκια να μειωθούν στο μηδέν και να υπάρξει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Μεταξύ των 30 χωρών που χρηματοδοτούν τον ΟΟΣΑ είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Ευρώπης.

Ο ΟΟΣΑ προτρέπει τους ηγέτες του G20 που θα συναντηθούν στο Λονδίνο αυτή την Πέμπτη να παρέμβουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κοινωνική έκρηξη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας που τονίζει σε έκθεσή του για τη σύνοδο του G8 στη Ρώμη την Τρίτη ότι η ανεργία στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης. Υπολογίζει ότι 50 εκατ. άνθρωποι θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων.

Μόλις τον Νοέμβριο ο ΟΟΣΑ προέβλεπε συρρίκνωση 0,4% της οικονομικής δραστηριότητας και ισχνή ανάκαμψη το 2010. Αυτή τη φορά η κρίση αναμένεται να αυξήσει την ανεργία στις οικονομίες του ΟΟΣΑ το 2008-10 περισσότερο από ότι τη δεκαετία του 1980, περίοδο που συνέπεσε με δύο πετρελαικά σοκ.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |