Tuesday, March 31, 2009

Νέο χρονοδιάγραμμα για εγγύηση €100 χιλ.

Νέο χρονοδιάγραμμα για εγγύηση €100 χιλ.



Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται από σήμερα για νομοτεχνική επεξεργασία το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου της νομικής εγγύησης των καταθέσεων από €20 χιλ. σε €100 χιλ. Μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για την εξάμηνη καθυστέρηση στην προώθηση του θέματος, η κυβέρνηση αναμένει ότι σε δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη βουλή για έγκριση.

Υπό το βάρος των αντιπολιτευτικών πυρών, οι υπουργοί Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, και Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, είχαν σήμερα πολύωρη κοινή συνάντηση με το γενικό εισαγγελέα στον οποίο παρέδωσαν έξι σχετικά νομοσχέδια.

Μεταξύ αυτών είναι το νομοσχέδιο για την αύξηση της εγγύησης των καταθέσεων και η απαλλαγή της διπλής φορολογίας για υποθήκες από τη μια τράπεζα στην άλλη.

Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στη StockWatch ότι «το αργότερο σε δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο για αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων σε €100 χιλ. θα οδηγηθεί στη βουλή προς έγκριση».

Το νομοσχέδιο αφορά την τροποποίηση των κανονισμών του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου και την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών που διέπουν τα συνεργατικά ιδρύματα με στόχο την αύξηση του ορίου της εγγύησης των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη «το νομοσχέδιο θα είναι πανομοιότυπο με αυτό της Ελλάδας λόγω της αλληλένδετης σχέσης των πιστωτικών ιδρυμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Η εγγύηση θα καλύπτει όλα τα είδη καταθέσεων ανά τράπεζα και ανά καταθέτη».

Δηλαδή εάν κάποιος διαθέτει καταθέσεις σε τρεις διαφορετικές τράπεζες θα δικαιούται εγγύηση μέχρι €100 χιλ. από την κάθε τράπεζα για κάθε λογαριασμό. Εάν όμως έχει καταθέσεις σε 2-3 λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα τότε θα δικαιούται το ποσό των €100 χιλ. και για τους 2-3 λογαριασμούς της ίδιας τράπεζας.

Το νομοσχέδιο όπως σημείωσε ο κ. Σταυράκης θα καλύπτει επίσης και τις καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα.

Η αύξηση του ορίου της νομικής εγγύησης για καταθέσεις ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |