Tuesday, March 31, 2009

Αλλο τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων μελετά η MIG

Αλλο τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων μελετά η MIG

Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η MIG θα ανακοινώσει το εναλλακτικό σχέδιο της όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του πλάνου εξαγορών στον χώρο των τραπεζών. Η αύξηση κεφαλαίου ουσιαστικά μετατίθεται σε εύθετο χρόνω καθώς η επιδείνωση του κλίματος στην πραγματική οικονομία υποχρεώνει την MIG να επαναξιολογήσει τα σχέδια για την αύξηση κεφαλαίου επιβεβαιώνοντας πλήρως το «R» το οποίο είχε αναφερθεί στην μετάθεση της αύξησης.

Ο επικεφαλής του ομίλου Α. Βγενόπουλος ανάφερε ότι εναλλακτικά εξετάζονται ορισμένες λύσεις όχι όμως η έκδοση ομολογιακού δανείου. Προσεχώς σε διάστημα 2 με 3 εβδομάδες θα ανακοινωθούν τα τελικά σχέδια και θα αφορούν τρόπους χρηματοδότησης των σχεδίων της MIG.

Η MIG στις 6 Μαίου σε παρουσίαση στο Λονδίνο θα παρουσιάσει τις εταιρίες του ομίλου , τα σχέδια και τους οικονομικούς στόχους.

REPORTER.GR

===============================================

MIG: Τί ειπώθηκε στο conference call


Εναλλακτικές προσεγγίσεις στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο του 2008 εξετάζει πλέον η διοίκηση της MIG, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ομίλου, Α. Βγενόπουλος, κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές με αντικείμενο τα αποτελέσματα 2008 της Marfin Investment Group.

Αναλυτικά, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση για την εναλλακτική προσέγγιση που θα υιοθετήσει η διοίκηση για την ΑΜΚ. Όπως εξήγησε δεν είναι πλέον “εφικτή” η έκδοση στα 5 ευρώ ανά μετοχή, καθώς λόγω της κρίσης η τιμή της μετοχής της MIG διαπραγματεύεται με discount 50% στην καθαρή αξία ενεργητικού. Επομένως, η διοίκηση αξιολογεί τη δομή της ΑΜΚ, ούτως ώστε να υλοποιηθεί μέσα στο 2009, αλλά με εναλλακτικούς τρόπους που δεν θα πλήττουν την αξία των μετόχων της εταιρείας.

Ερωτηθείς από αναλυτή για το τί εννοεί εναλλακτικές προσεγγίσεις, ανέφερε πως ένα σενάριο που εξετάσθηκε είναι η μορφή τρίτης εταιρείας, ενώ απέκλεισε την έκδοση σε τιμή κάτω των πέντε ευρώ ανά μετοχή, καθώς και την έκδοση ομολογιακού. Ωστόσο, διευκρίνισε πως στόχος μετά την ΑΜΚ παραμένουν οι ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως η MIG δέχθηκε κριτική για το τίμημα στο οποίο απέκτησε την Vivartia, αλλά όπως εξήγησε πως η εξαγορά τότε ήταν στο τέλος του προηγούμενου κύκλου. Συνέχισε λέγοντας πως αν και η αγορά αμφισβήτησε το πενταετές businessplan της Vivartia, η απάντηση της MIG ήρθε με την ανακοίνωση των μεγεθών της πρώτης. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση της διοίκησης πως παρά την περιορισμένη ορατότητα του α΄ τριμήνου χρήσης, η Vivartia θα πετύχει τους στόχους του business plan για το 2009.

Σχετικά με τη “διάσπαση” της Vivartia σε τέσσερις επιμέρους εταιρείες σημείωσε πως η MIG δεν επιθυμεί να διατηρεί εταιρεία συμμετοχών ενώ εκτιμά πως με τη διάσπαση θα υπάρξει δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των εταιρειών, στρατηγική ευελιξία και αξιολόγηση στην αξία κάθε εταιρείας. Τόνισε δε πως η MIG δεν θα πουλήσει την πλειοψηφική συμμετοχή σε καμία από τις εταιρείες.

Για το 2009, επισήμανε πως αν και η MIG δεν έχει ανοσία στις συνθήκες στην αγορά και τα μεγέθη αναμένεται να είναι ελαφρώς επηρεασμένα, ωστόσο θεωρεί πως η εταιρεία θα κερδίσει “πολύ έδαφος” σε επίπεδο ανταγωνισμού στους κλάδους που δραστηριοποιούμαστε. Η εξασθένηση του ανταγωνισμού θα αντισταθμίσει τις όποιες συνέπειες παρουσιασθούν λόγω της κρίσης. Επίσης, ανέφερε πως η επάρκεια των ρευστών διαθεσίμων της εταιρείας δρουν ως “δίχτυ ασφαλείας” της κρίσης στην κρίση, αλλά και για αξιοποίηση ευκαιριών στην αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της MIG ανέφερε πως η MIG είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Ελλάδος, ενώ αναφερόμενος στην επέκταση της πελατειακής της βάσης σημείωσε πως βάσει στοιχείων της εταιρείας, σε καθημερινό επίπεδο περίπου 20 εκατ. Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόν ή υπηρεσία του ομίλου, δηλαδή πρόκειται για το διπλάσιο πληθυσμό της χώρας. Σημείωσε πάντως πως το μέγεθος δεν είναι επίσημο.

Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε πως σε περίοδο "επιθετικών" παρουσιάσεων της MIG στην επενδυτική κοινότητα εισέρχεται η εταιρεία. Ο λόγος που η διοίκηση ήταν ανενεργή τον προηγούμενο καιρό είναι πως ο όμιλος δεν είχε ακόμα την τελική μορφή του. Αύριο πριν την έναρξη του ΧΑ, θα υπάρξει ανακοίνωση για το νέο επικεφαλής IR, τον κ.Τζίχοπαντ με έδρα το Λονδίνο.

Επίσης, την 6η Μαΐου, η εταιρεία θα διοργανώσει ημέρα MIG στο Λονδίνο όπου θα γίνει αναλυτική παρουσίαση κάθε μίας εταιρείας του ομίλου.

Για την Ο.Α. Σημείωσε πως ήταν καλή κίνηση και πως το χειρότερο σενάριο είναι ισοσκελισμένος ισολογισμός το 2009.

Τέλος, σημείωσε πως η MIG ξεκινά το 2009 με αισιοδοξία. Η διοίκηση είναι αισιόδοξη πως μετά την κρίση θα είναι σε θέση να προσφέρει ισχυρά κέρδη στους μετόχους της και να υλοποιήσει το πρόγραμμα επενδύσεων της. Ο κ. Βγενόπουλος πιστεύει πως έχουν διοικήσει αυτή την MIG με το σωστό τρόπο. Αν και έχουν κάνει λάθη, προσπαθούν να τα διορθώσουν.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |