Tuesday, March 31, 2009

Με ευφορία και κέρδη έκλεισε ο Μάρτιος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές

Με ευφορία και κέρδη έκλεισε ο Μάρτιος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές

Μεγάλη ευφορία επικράτησε σήμερα στη Wall. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1% στις 7.600 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.528 μονάδες με κέρδη 1,8% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,2% στις 797 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 4,34% στις 3.926,14 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 2,39% στις 4.084,76 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,39% στις 2.807,34 μονάδες. Ανοδος στη Wall

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, διευρύνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2002. Η άνοδος στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων έδωσε σημαντική ώθηση στον κλάδο των εμπορευμάτων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος οδήγησε την «κούρσα» αφού οι επενδυτική κοινότητα θεώρησε ότι η ανάκαμψη δεν θα αργήσει αν ενισχυθεί ο δανεισμός με απόφαση της Συνόδου Κορυφής των G20. Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη των δεικτών το Μάρτιο, αφού ο δείκτης Dow ενισχύθηκε κατά 7,7%, ο S&P 500 κέρδισε κατά 8,5% και ο δείκτης Nasdaq έκλεισε τον μήνα με κέρδη που έφτασαν το 10,9%. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με τα καλύτερα μηνιαία κέρδη των τελευταίων έξι ετών. αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι τρεις δείκτες εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση. Ο Dow υποχώρησε κατά 13,3%, ο S&P 500 έχασε κατά 11,7% και ο δείκτης Nasdaq έκλεισε το τρίμηνο με απώλειες 3,1%.

Κέρδη 12% αποκόμισε η μετοχή της Alcoa καθώς η Southern Cross Equites ανακοίνωσε ότι η BHP Billiton θα υποβάλει προσφορά εξαγοράς της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρίας παραγωγής αλουμινίου. Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι εταιρίες του κλάδου των εμπορευμάτων, καθώς η τιμή του χαλκού καταγράφει κέρδη άνω του 3% και το πετρέλαιο ανακάμπτει από τη χθεσινή βουτιά ύψους 7,5%. Κέρδη 1% σημείωσε η Exxon Mobil, ενώ στο +1,5% βρέθηκε η ConocoPhillips.

Στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ισχυρά κέρδη άνω του 10% αποκόμισε η Citigroup, ενώ στο +13% κινήθηκε η μετοχή της Bank of America. Χθες οι μετοχές των εταιριών σημείωσαν απώλειες 12% και 18% αντίστοιχα.

Αλμα 9% και για τις μετοχές της American International Group, η οποία ύστερα από τα τέσσερα πακέτα στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει δάνειο 800 εκατ. δολαρίων από τη μονάδα καταναλωτικών δανείων.

Στον αντίποδα της ανόδου βρέθηκε η General Motors, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη Dow, ήτοι 17%, αφού η συμπεριφορά των επενδυτών έχει επηρεαστεί από τις χθεσινές εξελίξεις και την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Βαγκόνερ.

Εν τω μεταξύ, πτώση ρεκόρ 19% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ σε 20 κορυφαίες αμερικανικές πολιτείες, εξαιτίας της κάμψης στη ζήτηση και της αύξησης των κατασχέσεων. Η μείωση του δείκτη S&P/Case-Shiller ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και έρχεται να προστεθεί στην πτώση του Δεκεμβρίου της τάξεως του 18,6%. Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2007 ο δείκτης υποχωρεί κάθε μήνα.

H περεταίρω πτώση των τιμών των κατοικιών επηρέασε και των κατασκευαστικό κλάδο στη Wall, όπου η Lennar κατέγραψε πτώση 13%.

Μικρή άνοδο κατέγραψε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάρτιο στις ΗΠΑ, διαμορφωμένη όμως χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ωθώντας τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να σημειώσει τα πρώτα του μηνιαία κέρδη από τον περασμένο Αύγουστο. Θετικά συνέβαλλε η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων και οι καλύτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις της Marks &Spencer.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 3,4% στις 176,26 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη το Μάιο της τάξεως του 1,9%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης έχει ενισχυθεί 9,6% από τις 9/3 όταν ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση. Νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,3 % διευρύνοντας στο 4% την πτώση του από χθες.

Σε υψηλό πέντε μηνών με κέρδη 12% κινήθηκε η μετοχή της βρετανική αλυσίδας ρούχων Marks & Spencer, μετά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο. Οι πωλήσεις της εταιρείας ενισχύθηκαν 4,2% στο τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο +9,1% κινήθηκε η Deutsche Boerse, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανοδο στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ανοδικά κατά 9,7% κινήθηκε η Anglo American μετά και την ενίσχυση των τιμών του χαλκού κατά 3,4% στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου. Επίσης, στο +6,8% έκλεισε και η BHP Billiton.

Αλμα 12% σημείωσαν οι μετοχές της ICAP, ύστερα από την ανακοίνωση ότι τα έσοδά της στη χρήση 2008 ξεπέρασαν το 1,5 δις. στερλίνες για πρώτη φορά.

Κέρδη 10% αποκόμισε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, η οποία κατέληξε χθες σε συμφωνία παγκόσμιας συμμαχίας με τις Chrysler και Cerberus Capital με την με τη συνδρομή του αμερικανικού υπουργείου οικονομίας. Η συμμαχία με τη Fiat θα βοηθήσει την Chrysler όχι μόνο να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και να διατηρήσει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Απώλειες 4,6% κατέγραψε η μετοχή της Porsche. Τα καθαρά της κέρδη τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθαν σε 5,55 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ. Η Porsche αποδίδει την άνοδο της κερδοφορίας στις συναλλαγές που έκανε επί παραγώγων της Volkswagen. Οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά 12,8% στα 3,04 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Οι παραδόσεις οχημάτων υποχώρησαν κατά 27% στα 34.266.

Στο -2,5% κινήθηκε η Fortis, μετά και τις ζημιές ύψους 28 δισ. ευρώ που εμφάνισε στο σύνολο του 2008. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε παρουσιάσει κέρδη 3,99 δισ. ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |