Tuesday, March 31, 2009

Barclays: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση της iShares

Barclays: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση της iShares

Σε αποκλειστικές συνομιλίες με τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners βρίσκεται η Barclays για πώληση των δραστηριοτήτων της iShares, της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης ETFs, μια συμφωνία που αναμένεται να ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια.

Η Barclays προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή μία ημέρα μετά την άρνηση της τράπεζας να ενταχθεί στο πρόγραμμα εξασφαλίσεων της κυβέρνησης με στόχο την απομόνωση των τοξικών στοιχείων ενεργητικού από τους ισολογισμούς των βρετανικών τραπεζών.

Η συμφωνία, εφόσον οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί κατά 60-70% με δανειακά κεφάλαια της Barclays, η οποία θα λάβει ως εξασφάλιση δικαιώματα μελλοντικής αγοράς για το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατά την εξαγορά, αποκτώντας έτσι δικαιώματα επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας τα οποία θα μπορέσει να ασκήσει σε περίπτωση αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας.

Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται ο δανειστικός βραχίονας της iShares, ο οποίος δανείζει χρεόγραφα –όπως μερίδια hedge funds– και παρέχει πρόσβαση σε ανοιχτές πωλήσεις. Οι αγοραστές ιδιωτικών κεφαλαίων διατήρησαν επιφυλακτική στάση για το νέο εγχείρημα, καθώς ανησυχούν για τυχόν επιβολή πρόσθετων ρυθμιστικών περιορισμών.

Το τίμημα των 3 δισ. λιρών που έχει ανακοινωθεί ανέρχεται στο δεκαπλάσιο περίπου των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της iShares. Η πώληση αναμένεται να ενισχύσει το κεφάλαιο πρώτου βαθμού (tier one capital) της Barclays κατά 50 μονάδες βάσης περίπου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |