Thursday, October 2, 2008

Μικρά ποσά 10 ταμείων σε «Lehman»

Μικρά ποσά 10 ταμείων σε «Lehman»


Συνολικά 10 ταμεία από τα 150 ταμεία προνοίας και 100 των συντάξεων έχουν επενδύσει στη Lehman Brothers που χρεοκόπησε και στους άλλους ξένους οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Όπως δήλωσε στη StockWatch o διευθυντής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος, «στην παρούσα στιγμή δε θεωρείται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των υπολοίπων 9 οργανισμών, πέραν της ΑΤΗΚ, που έχουν επενδύσει στους συγκεκριμένους οργανισμούς».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν εμπνέει οποιαδήποτε ανησυχία στο στάδιο αυτό το ποσό που έχει επενδυθεί σε ξένους οργανισμούς, υποδεικνύοντας ότι σημαντικό ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων είναι επενδυμένο σε καταθέσεις σε κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όσον αφορά το ποσό που έχει επενδυθεί, διευκρίνισε ότι «η Αρχή Τηλεπικοινωνιών έχει επενδύσει το ποσό των €4.035.650 από το οποίο το €1.700.000 αφορά επένδυση σε δομημένο προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου της Lehman Brothers και ανάλογο προϊόν ύψους €2.335.650 της Goldman Sachs».

Τα άλλα εννέα ταμεία, σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, έχουν επενδύσει τo συνολικό ποσό των €1.905.603 σε ανάλογα προϊόντα. Οι επενδύσεις αυτές κυμαίνονται από €19.000 μέχρι €500.000 για κάθε Ταμείο.

Η αρμόδια αρχή, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Τρύφωνος, για να διαπιστώσει κατά πόσο τα πιο πάνω Ταμεία έχουν επενδύσει με βάση τους κανόνες συνετής διαχείρισης «έχει ζητήσει αμέσως να της υποβληθούν κατεπειγόντως πρόσθετα πιο λεπτομερή στοιχεία». Μεταξύ άλλων, η Αρχή ζητά περισσότερες λεπτομέρειες για το ίδιο το προϊόν, το σύνολο του αποθεματικού του κάθε Ταμείου κατά την ημερομηνία κτήσης του εν λόγω επενδυτικού προϊόντος, τη διασπορά του αποθεματικού του Ταμείου κατά την πιο πάνω περίοδο, καθώς και κατά πόσο έτυχαν ενημέρωσης τα μέλη των Ταμείων αυτών.

Καταλήγοντας, κάλεσε τις διαχειριστικές επιτροπές την περίοδο αυτή να είναι ακόμη πιο προσεκτικές στις επενδύσεις τους και να προβαίνουν στη σωστή αξιολόγηση των διαφόρων επενδυτικών επιλογών οι οποίες να διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα των μελών των Ταμείων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |