Thursday, October 2, 2008

Σημαντική πτώση σημείωσε το αργό-Υποβάθμιση από Merrill Lynch

Σημαντική πτώση σημείωσε το αργό-Υποβάθμιση από Merrill Lynch

Υποχώρησε κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, λόγω της ανησυχίας ότι το περίφημο σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει τη μειωμένη ζήτηση για «μαύρο χρυσό». Η τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά και υπό το βάρος της ενίσχυσης του δολαρίου σε υψηλά ενός έτους έναντι του ευρώ, λόγω των εκτιμήσεων ότι οι ΗΠΑ θα «διευθετήσουν» τα προβλήματα της οικονομίας πιο γρήγορα από την Ευρώπη.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου κινήθηκε πτωτικά κατά 4,6% στα 93,97 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το μπρεντ υποχώρησε στο Λονδίνο κατά 5,2% στα 89,92 δολάρια το βαρέλι.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 1,3% στο 1,3833 δολάρια/ευρώ, από 1,4009 δολάρια/ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή της εβδομάδας στο 5,6%.

Παράλληλα, η Merrill Lynch προχώρησε σήμερα σε «γενναία» μείωση των προβλέψεών της για τις τιμές του πετρελαίου το 2009, σε 90 δολάρια από 107 δολάρια το προηγουμένως.

Ακόμη στην έκθεσή της, προειδοποιεί ότι μία «συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση» θα μπορούσε να «στείλει» το πετρέλαιο στα 50 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνει ότι η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της, η ζήτηση στην Ευρώπη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση ενώ στην ίδια τροχιά κινούνται και ορισμένες αναδυόμενες αγορές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |