Thursday, October 2, 2008

«Πρότυπο» το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας

«Πρότυπο» το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας


Τη στιγμή που οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχουν εξαπλωθεί από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και η λίστα των «θυμάτων» έχει αρχίσει να μεγαλώνει και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί «φωτεινό παράδειγμα» και πρότυπο για τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Banco Santander, κάνει «χρυσές» δουλειές, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επίσης, οι ισπανικοί τραπεζικοί όμιλοι δείχνουν να είναι καλά οχυρωμένοι, χάρη στην αποτελεσματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Όπως εκτιμούν ειδικοί, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει υψηλές αντοχές, κυρίως, χάρη στην Banco de Espana.

Αυτά, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει ανεξαιρέτως όλες τις χώρες, σ’ όλες τις γωνιές του κόσμου. Ακόμη και στην Ισπανία, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν στάσιμοι τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους, ενώ το 2009 δε θα ξεπεράσουν το 1%.

Όπως σημειώνει η «ΝΒ», η εβδομάδα που πέρασε ανήκε στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς τα ονόματα Dexia, Bradford & Bingley, Fortis και Hypo Real Estate, «προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες στο λεξιλόγιό μας». Πρόκειται για τις τράπεζες που βρέθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και που σώθηκαν - την τελευταία στιγμή - χάρη σε κρατικές, κυρίως, παρεμβάσεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |