Thursday, October 2, 2008

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια


Αμετάβλητο στα υψηλά επταετίας του 4,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αναλυτές της Deutsche Bank της Goldman Sachs της JPMorgan και της Citigroup εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων της πριν από τα τέλη του έτους, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωσή τους και αυτόν το μήνα.

Αμετάβλητο στα υψηλά επταετίας του 4,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Την απόφαση αυτή είχαν προεξοφλήσει οι αγορές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών να προβλέπει διατήρηση των επιτοκίων σταθερών, παρά την κλιμάκωση της πιστωτικής κρίσης και τις εκκλήσεις πολιτικών και επιχειρηματικών φορέων για μείωση των επιτοκίων.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ επέλεξε τελικά να διατηρήσει την «ισορροπημένη πολιτική» του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρώπη, αφετέρου τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες παραμένουν ισχυρές.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αναλυτές της Deutsche Bank της Goldman Sachs της JPMorgan και της Citigroup εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων της πριν από τα τέλη του έτους, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωσή τους και αυτόν το μήνα.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, οι οποίες φέρουν την οικονομία της Ευρωζώνης στα πρόθυρα της ύφεσης, έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη θέση του κ. Τρισέ και τον στόχο του για συγκράτηση του πληθωρισμού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο διοικητής της ΕΚΤ στις 15.30’ ώρα Ελλάδος, στην οποία αναμένεται να παράσχει περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας και να αποκαλύψει αν η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις προοπτικές των επιτοκίων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |