Thursday, October 2, 2008

Ελλάδα:Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

Νομοσχέδιο με σειρά μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, το το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Αλογοσκούφης διεβεβαίωσε επίσης ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο. Και δηλώνω επιπλέον ότι οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες».

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με το εν λόγω νομοσχέδιο:

- Αυξάνεται από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ το ποσό κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη.

- Η υφιστάμενη απαγόρευση κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών – ανεξαρτήτως ύψους – από τις τράπεζες επεκτείνεται και στην περίπτωση κατά την οποία η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

- Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων για τα οποία ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή και εκτός σχεδίου, εφόσον έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές

- Καθιερώνεται υποχρεωτική διεξαγωγή πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία με γραπτές σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη του πλειστηριασμού.

- Αυξάνεται από το 1/3 στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.

- Ειδική μέριμνα για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Αυξάνεται από τα 600 στα 1.000 ευρώ το όριο της απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για χρέη προς το Δημόσιο.

«Απολύτως ασφαλές και φερέγγυο το τραπεζικό σύστημα»

Νέες διαβεβαιώσεις για τη φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες φήμες» των τελευταίων ημερών, που προκάλεσαν «νευρικότητα» σε ορισμένους πολίτες.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο και οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |