Thursday, October 2, 2008

Βγενόπουλος: Εκτός στόχου BOCY, TPEIR

Βγενόπουλος: Εκτός στόχου BOCY, TPEIR


Η Marfin Investment Group αποκλείει την επένδυση των κεφαλαίων ύψους €5 δισ. που επιχειρεί να αντλήσει στην Τρ. Κύπρου ή στην Τρ. Πειραιώς. Μιλώντας χθες σε conference call, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος ανέφερε ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα και στη Νοτιανατολική Ευρώπη που δημιουργήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν δύο περιπτώσεις που είναι απρόσιτες: Η μία είναι η Τρ. Κύπρου, όπου οι εποπτικές αρχές της χώρας δεν μας αφήνουν να συμμετέχουμε», είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Βγενόπουλος. «Η άλλη είναι η Τράπεζα Πειραιώς, όπου υπάρχει εκεχειρία μεταξύ μας μέχρι το 2010. Αυτό είναι εμπόδιο για συζητήσεις», σημείωσε.

Tον Ιανουάριο του 2007 η Marfin είχε κάνει ταυτόχρονη πρόταση εξαγοράς στις Τρ. Κύπρου και Τρ. Πειραιώς, προσφέροντας €11,14 και €25,52 για τις δύο τράπεζες αντίστοιχα, σε μετοχές της Marfin. Τότε η μετοχή της Marfin βρισκόταν στα €8,90.

Χθες οι μετοχές των τριών τραπεζών έκλεισαν στα €5,60, €14,40 και €3,56, αντίστοιχα.

Το Μάρτιο του 2007, η Marfin Popular Bank απέκτησε τη συμμετοχή ύψους 8% που είχε η Πειραιώς στην Τρ. Κύπρου και επιχείρησε να συνεργαστεί με την κυπριακή τράπεζα. Οι ενέργειες της Marfin δεν έτυχαν στήριξης από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Τρ. Κύπρου. Σχετικό ψήφισμα που είχε υποβάλει η Marfin στην ετήσια συνέλευση της Τρ. Κύπρου, που τελικά αποσύρθηκε, καταψηφίστηκε από 19 χιλ. ή το 62% των μετόχων της.

H MIG θα ζητήσει στις 27 Οκτωβρίου την έγκριση των μετόχων της για έκδοση 834 εκ. νέων μετοχών στα €6 ανά μετοχή που θα παραχωρηθούν με ιδιωτική τοποθέτηση.

Η έκδοση κεφαλαίου ύψους €5 δισ., ακολουθεί την περσινή έκδοση ύψους €5,2 δισ. (προς €6,70 ανά μετοχή), που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι. Αν και οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην από τότε, ο κ. Βγενόπουλος παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι θα καλυφθεί η έκδοση.

«Έχουμε κάνει κάποιο pre-marketing, μόνο όμως σε αριθμό κατόχων μεγάλων κεφαλαίων. Πιστεύουμε ότι οι μεγάλοι επενδυτές θα καλύψουν €3-4 δισ. και αναμένουμε πλούσιους ιδιώτες επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία να καλύψουν €1-2 δισ.», είπε.

Η μετοχή της MIG έκλεισε χθες στα €4,92 με πτώση 1.6%.

Η Marfin Popular Bank λαμβάνει ετήσια αμοιβή ίση με το 1% του καθαρού ενεργητικού της MIG. Η προχθεσινή ανακοίνωση της MIG δεν διευκρινίζει αν, σε περίπτωση άντλησης των €5 δισ., η τράπεζα θα συνεχίζει να λαμβάνει την ίδια αμοιβή.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |