Thursday, October 2, 2008

Πιέσεις για να σταματήσει το short selling

Πιέσεις για να σταματήσει το short selling

Θρίλερ γύρω από την απαγόρευση ή μη του short selling παίζεται καθημερινά και όσο διαρκεί η πτώση των μετοχών ανάμεσα στις εποπτικές, χρηματιστηριακές αρχές και τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με απoλύτως έγκυρες πληροφορίες του ''R'' ανώτατα στελέχη των τραπεζών ασκούν πιέσεις στονπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξη Πιλάβιοκαι τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Σπύρο Καπράλο (βρίσκεται στο Λονδίνο για το 3ο Greek Road Show) για να συμφωνήσουν στην απαγόρευση του short selling στις τραπεζικές μετοχές.
Προς το παρόν δεν έχει καμφθεί η αντίσταση των αρχών, καθώς θεωρούν ως στρέβλωση της αγοράς τη ριζική απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων. Προτιμούν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου , όπως ήδη έκαναν σε ένα βαθμό. Σύμφωνα μάλιστα με άλλους παράγοντες της αγοράς το πρόβλημα δεν είναι ότι οι τιμές πέφτουν , αλλάότι μετά την τόσο μεγάλη πτώση δεν βγαίνουν αγοραστές. Αυτό δεν είναι πρόβλημα του short selling, αλλά της αδυναμίας επανάκτησης της εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές.

Το θέμα πάντως είναι ανοικτό και θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται πως ένα άλλο ζήτημα που διευθετήθηκε επίσης μετά από πιέσεις τραπεζιτών ήταν η αλλαγή του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών των μετοχώνστο κλείσιμο. Όμως δεν άλλαξε ο ρους της αγοράς (οι τραπεζίτες υποστήριζαν πως αρκετοί επενδυτές έριχναν συντονισμένα τις τιμές των μετοχών κατά την διαδικασία των δημοπρασιών με αποτέλεσμα τα τελικά κλεισίματα να είναι σημαντικά κατώτερα των τελευταίων τιμών στο τέλος της συνεχούς διαπραγμάτευσης). Όμως παρά την αλλαγή του τρόπου κλεισίματος η πτώση συνεχίστηκε.

REPORTER.GR

No comments:

Share |