Thursday, October 2, 2008

H SEC επεκτείνει τον κανονισμό για το short selling

H SEC επεκτείνει τον κανονισμό για το short selling

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) προχώρησε στη διεύρυνση ενός αμφιλεγόμενου μέτρου που αποσκοπεί στον καθησυχασμό της πανικοβλημένης χρηματιστηριακής αγοράς, δηλώνοντας ότι η ισχύς της επιλεκτικής απαγόρευσης επί της λήψης θέσεων πώλησης (short selling) θα επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες.

Η νέα λήξη της απαγόρευσης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου, στις 11:59 μ.μ. (ανατολική ώρα ΗΠΑ).

«Παραμένουμε ανήσυχοι σχετικά με το ενδεχόμενο απότομων και υπερβολικών διακυμάνσεων στις τιμές των χρεογράφων και διακοπής της λειτουργίας των αγορών χρεογράφων που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις δίκαιες και ελεγχόμενες αγορές», ανέφερε την Τετάρτη σε δήλωσή της η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Ως εκ τούτου, κρίναμε ότι η επιμήκυνση της διάρκειας της εντολής θα λειτουργήσει υπέρ του κοινού οφέλους και ότι είναι αναγκαία για τη διατήρηση της δίκαιης και ελεγχόμενης λειτουργίας των αγορών καθώς και για την προστασία των επενδυτών».

Τον περασμένο μήνα η ρυθμιστική αρχή επέβαλε την εν λόγω απαγόρευση για τη λήψη θέσεων πώλησης σε περίπου 1000 μετοχές που σχετίζονται με το χρηματοοικονομικό και άλλους κλάδους σε μια προσπάθεια αποτροπής μεγάλων πτώσεων τιμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του μέτρου αμφισβητήθηκε μετά από την ιστορική βουτιά 777 μονάδων του Dow Jones [.DJI] Industrial Average τη Δευτέρα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |