Thursday, October 2, 2008

ΗΠΑ: Επιταχύνεται ο ρυθμός των απολύσεων

ΗΠΑ: Επιταχύνεται ο ρυθμός των απολύσεων

Ο εφιάλτης της ανεργίας επιστρέφει στις ΗΠΑ,καθώς αρχίζουν να φαίνονται έντονες πλέον οι συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης και της επιβράδυνσης της οικονομίας. Η περικοπή θέσεων εργασίας επεκτείνεται ραγδαία, είτε σε τομείς που πλήτονται ήδη, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, είτε σε τομείς όπου παρατηρείται συγκέντρωση δυνάμεων όπως η πληροφορική.
Από την πλευρά τους οι ειδικοί επισημαίνουν πως η εικόνα θα χειροτερέψει,καθώς η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη αφομοιώσει τις πρόσφατες καταρρεύσεις του χρηματοοικομικού κλάδου. Όπως τονίζουν ειδικοί, εξ’ αιτίας του κατεπείγοντως για λόγους επιβίωσης των εξαγορών και συγχωνεύσεων, θα περάσουν βδομάδες μέχρι να εξακριβωθεί και αποφασιστεί πόσοι θα φύγουν.

Είναι χαραχτηριστικό ότι ενώ από την αρχή του έτουςστον χρηματοοικονομικό κλάδο, έχουν χαθεί περίπου 110.000 θέσεις, τον Σεπτέμβριο, παρά τις δραματικές εξελίξεις, ανακοινώθηκαν επισήμως μόνο 8.200 απολύσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι δημοσιοποιημένες απολύσεις το μήνα Σεπτέμβριο έφθασαν τις 95.000, αυξημένες κατά 33% σε σχέση με τον περσινό Σεπτέβριο, ενώ οι συνολικές απολύσεις του τρίτου τριμήνου έφθασαν τις 287.142, αυξημένες κατά 48%.

Τον Σεπτέμβριο, ο κλάδος με τις υψηλότερες απολύσεις ήταν αυτός της πληροφορικής, λόγω της περικοπής 24.000 θέσεων εργασίας στην Hewlett-Packard, ενώ δεύτερος κλάδος είναι αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας με 14.595. Στον συγκεκριμένο κλάδο από την αρχή του έτους έχουν χαθεί περίπου 95.000 θέσεις.

REPORTER.GR

No comments:

Share |