Thursday, October 2, 2008

ΗΠΑ: Το επόμενο χτύπημα από τις πιστωτικές κάρτες

ΗΠΑ: Το επόμενο χτύπημα από τις πιστωτικές κάρτες

Μαύρες και άραχνες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών όσον αφορά τις διαγραφές στις οποίες θα προχωρήσουν οι αμερικανικές τράπεζες και άλλοι οργανσιμοί παροχής καταναλωτικών πιστώσεων το 2009.
Οι αναλυτές της Innovest StrategicValue Advisors, προβλέπουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009, οι διαγραφές θα ξεκινήσουν με 18 δισ. δολάρια, για να φθάσουν κοντά στα 100 δισ. δολάρια ως τα τέλη του έτους. Για το 2008 οι προβλέψεις φθάνουν τα 50 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές φοβούνται πως θα υπάρξουν νέες αλυσιδωτές αντιδράσεις γιατί όπως επισημαίνουν ο ρυθμός ανόδου είναι πολύ ανησυχητικός. Το 2007 οι συνολικές διαγραφές ήταν 26 δισ. δολάρια, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια το ποσό θα έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. Ο Gregory Larkin, αναλυτής τραπεζικών θεμάτων της Innovest, παρατηρεί πως η κρίση των πιστωτικών καρατών τώρα αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια καιθεωρεί πως οι αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο θα είναι έντονες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FED, το μέγεθος των συγκεκριμένων υπηρεσιών αγγίζει τα 970 δις. δολάρια.Υπάρχουν ωστόσο αναλυτές που θεωρούν ότι λόγω του μικρού ορίου που έχουν οι πιστωτικές κάρτες, ο μέσος όρος του οποίου υπολογίζεται στα 2000 δολάρια, το πρόβλημα δεν θα είναι μεγάλο, αφού πρόκειται για ένα χαμηλό όριο που μπορεί να εξυπηρετηθεί. Επίσης όπως παρατηρούν , η διάρθρωση των τιτλοποιημένων καταναλωτικών είναι αρκετά πιο απλή απ΄ότι τα σύνθετα προϊόντα των στεγαστικών.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν οι αναλυτές που επισημαίνουν, ότι δεν είναι τόσο θέμα ορίου, και διάρθρωσης των τιτλοποιήσεων στην δευτερογενή διατραπεζική αγορά, αλλά του συνολικού προβλήματος που θα αντιμετωπίσει ο κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός, ιδιαίτερα οι μικρές τοπικές πολιτειακές τράπεζες που ήδη έχουν υποφέρει τα πάνδεινα με τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά χαρτοφυλάκια τους.

Στο θέμα των πιστωτικών καρτών, οι περισσότερες τράπεζες, ιδιαίτερα οι μικρές ήθελαν διακαώς να γράψουν όγκο στα βιβλία τους και να παρουσιάσουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, είς βάρος όμως των μηχανισμών εξασφάλισης. Και αυτό γιατί έδιναν κάρτες σε άτομα χαμηλών εισδημάτων και μετά έκαναν τα στραβά μάτια στους κακοπληρωτές αφού οι τόκοι υπερημερίας και τα πρόστιμα ήταν σημαντική πηγή εσόδων, έστω και με τη μορφή λογιστικών προβλέψεων. Τώρα όμως θα πρέπει να εισπράξουν αυτά τα χρήματα αλλά ενδεχομένως με πολύ μεγάλη δυσκολία λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Πάντως ο πλέον σίγουρος αρνητικός αντίκτυπος είναι πως θα πληγεί η κερδοφορία μικρών και μεγάλων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τη στιγμή της ανακοίνωσης των εκάστοτε αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την Laura Nishikawa της Innovest's το 97% των κερδών της Discover είναι από πιστωτικές κάρτες, Για την Capital One είναι 62% , για την American Express 24,5%, και για την J P Morgan 20%.

Οι μεγάλοι πάντως άρχισαν να προετοιμάζονται. Η American Express το δεύτερο τρίμηνο σχεδόν διπλασίασε τις προβλέψεις της όσον αφορά επισφάλειες στα 2,6 δισ. δολάρια από τα 1,4 δισ. του αντίστοιχουν περσινού τριμήνου. Ανάλογα έπραξε και η Bank One της οποίες οι σχετικές επισφάλειες έφθασαν το 1,1 δισ. δολάρια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |