Thursday, October 2, 2008

Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ


Σταθερό στο 4,25% εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τον διοικητή της Ζαν – Κλοντ Τρισέ να εμφανίζεται ωστόσο "εγκλωβισμένος" μεταξύ των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και της σημαντικής επιβράδυνσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Τόσο σε δημοσκόπηση του Bloomberg όσο και σε αυτή του Reuters, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο τα επιτόκιό της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι αναλυτές της Deutsche Bank της Goldman Sachs της JPMorgan και της Citigroup εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων της πριν από τα τέλη του έτους, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωσή τους και αυτόν το μήνα.

Η απόφαση της τράπεζας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14.45’ ώρα Ελλάδος, ενώ στις 15.30’ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ζαν – Κλοντ Τρισέ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο χαιρέτισε χθες από τις Βρυξέλλες την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τονώσει τη ρευστότητα στην Ευρώπη, τόνισε όμως ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν το Σάββατο στο Παρίσι στη συνάντηση κορυφής των τεσσάρων ισχυροτέρων οικονομικώς χωρών που έχει συγκαλέσει ο Νικολά Σαρκοζί. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί καλύτερο και αυξημένο συντονισμό των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής ο οποίος σημείωσε ακόμη την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αύξησης της διαφάνειας στους λογιστικούς κανόνες των ευρωπαϊκών τραπεζών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |