Thursday, October 2, 2008

Α.Ηλιάδης: Σταθερό το τραπεζικό σύστημα - Με ισχυρή ρευστότητα η Κύπρου

Α.Ηλιάδης: Σταθερό το τραπεζικό σύστημα - Με ισχυρή ρευστότητα η Κύπρου

«Το ελληνοκυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία από τους επενδυτές» είναι το μήνυμα που στέλνει ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Κύπρου Α. Ηλιάδης. Σε δηλώσεις του στο «Reporter» αναφέρει ότι οι τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε προϊόντα υψηλού ρίσκου , διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα και ισορροπημένους ισολογισμούς.
Το τραπεζικό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στην Ελλάδα μπορεί να φαντάζει συντηρητικό αλλά σε αυτή την συγκυρία είναι αποτελεσματικό». Η τράπεζα Κύπρου σε αυτή την συγκυρία εμφανίζεται πιο ισχυροποιημένη διαθέτοντας ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

«Με συνολική ρευστότητα 6,5 δις ευρώ και με πλεονάζουσα ρευστότητα 1 δις ευρώ που αντιπροσωπεύει το 30% , με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,3% από τους υψηλότερους μεταξύ των τραπεζών και με την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ευρώπη στο 88% η τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε προνομιακή θέση» αναφέρει ο κ Ηλιάδης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρου εφάρμοσε συστήματα διαχείρισης κινδύνων που δεν περιορίζονταν μόνο στο credit αλλά και στις αγορές αλλά καιστους λειτουργικούς κινδύνους.

Η χρηματοοικονομική εικόνα της Κύπρου ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι καταθέσεις στο γ΄ τρίμηνο αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο έναντι του β΄ τριμήνου στοιχείο που αυξάνει την ρευστότητα. Με βάση ενδείξεις ο στόχος για κέρδη 540 εκατ ευρώ το 2008 είναι υλοποιήσιμος. Δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι οίκοι όπως η Morgan Stanley αλλά και διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι αναφέρουν ότι το ισχυρό χαρτί της Κύπρου είναι η καλή ρευστότητα της. Σημείο αναφοράς στην στρατηγική εξωστρέφειας που ακολουθεί η Κύπρου είναι και η εξαγορά της Ρωσικής τράπεζας.

Η ρωσική οικονομία σε σχέση με το παρελθόν έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 1,1 τρις δολάρια. Την 10ετία του 90 η Ρωσία χρωστούσε 40 -50 δις δολάρια ενώ τα αποθεματικά της ήταν μόλις 90 δις δολάρια. Την τρέχουσα περίοδο δεν χρωστάει ενώ τα αποθεματικά της ανέρχονται στα 600 δις δολάρια.

Επίσης διαθέτει 2000 τράπεζες ενώ η σχέση δανείων προς ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλή. Η τράπεζα που εξαγόρασε στην Ρωσία η Κύπρου έχει μια ισορροπημένη σχέση δανείων προς καταθέσειςενώ θα ενισχυθεί με δύο αυξήσεις κεφαλαίου περίπου 100 εκατ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |