Monday, October 20, 2008

Ράλι ανόδου σε Wall και Ευρώπη

Ράλι ανόδου σε Wall και Ευρώπη

Ημέρα αγορών η σημερινή, αφού ο Dow ενισχύθηκε 4,65%, στις 9.263,68 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.770,03 μονάδες, με κέρδη 3,43% και ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 4,77%, στις 985,39 μονάδες. Ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 5,41% στις 4.282,67 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά κατά 3,56% στις 3.448,51 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με κέρδη 1,12% στις 4.835,01 μονάδες.
«Από μηχανής θεός» για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ο Bernanke, αφού με τις δηλώσεις του αναφορικά με την ανάγκη προώθησης δεύτερης δέσμης μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ, έδωσε νέα ώθηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, οι οποίοι αντέδρασαν με μαζικές εντολές αγοράς. Στο κλίμα ευφορίας συνέβαλαν αφενός και η ανακοίνωση για καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Halliburton, που τόνωσαν την αισιοδοξία για την κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών, και αφετέρου η νέα μείωση του κόστους δανεισμού ώθησε υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας στήριγμα στα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Ericsson, στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών που έδωσαν ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στα μέτρα που εξήγγειλε η Ολλανδία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν οι αποφάσεις της Ολλανδίας και της Νοτίου Κορέας να συμμετάσχουν στην παγκόσμια προσπάθεια στήριξης του τραπεζικού συστήματος.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το ξεκίνημα της εβδομάδας είναι σταθερό, αλλά η ψυχολογία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Σημαντικά κέρδη στη Wall

Επίσης, ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Ben Bernanke, δήλωσε ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μη διαιωνιστεί η ύφεση.Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, για τους οποίους πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα την κατάλληλη, όμως, στιγμή.Τα νέα μέτρα, θα πρέπει να είναι έγκαιρα, προσωρινά και στοχοποιημένα, ώστε να βελτιωθεί η «πρόσβαση» των καταναλωτών, των αγοραστών ακινήτων και των επιχειρήσεων στη ρευστότητα, υποστήριξε ο πρόεδρος της FED.

Η Halliburton, ενισχύθηκε 18%, ενώ και η Exxon Mobil κέρδισε 4,3%, καθώς το αργό ξεπέρασε τα 74 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη και σημειώθηκαν και στον τραπεζικό κλάδο, με τις Bank of America και Goldman Sachs Group να ξεχωρίζουν καθώς το διατραπεζικό κόστος δανεισμού συνεχίζει να αποκλιμακώνεται.

Στο 6,2% ανήλθαν και τα κέρδη της American International Group, μετά τη διασπορά τη φημολογίας ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Prudential για την πώληση επενδυτικού βραχίονα στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή ύψους 15 δις δολαρίων, γεγονός που «διασκέδασε» τις εκτιμήσεις για βελτίωση της ρευστότητας.

«Διορθώνουν» euribor και Libor

Ήδη το euribor 3 μηνών διαπραγματεύεται στο 5% όταν πριν 10 ημέρες βρισκόταν στο 5,39% δηλαδή έχει αποκλιμακωθεί κατά 0,39%. Ταυτόχρονα οι αποκλιμακώσεις αυτές αυτομάτως περνούν στα τραπεζικά δάνεια που συνδέονται με το euribor.Το euribor 3 μηνών αποτελεί επιτόκιο αναφοράς για πολλά τραπεζικά προϊόντα καλύπτοντας περίπου το 50% με 60% της αγοράς δανείων.

Επιπλέον, σε χαμηλό εννέα μηνών υποχώρησε το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου, Libor, το οποίο χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για τα τρίμηνα δάνεια σε δολάρια, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 36 μονάδες βάσης στο 4,06%, στη μεγαλύτερη πτώση μετά τις 23 Ιανουαρίου.Ακόμη, το overnight libor μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάση καταλήγοντας στο 1,51%, το χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Αύγουστο του 2004.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Αλμα ανόδου της τάξεως του 27% κατέγραψε η μετοχή της ING Groep, στον απόηχο της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης να της παράσχει 10 δισ. ευρώ μετά και τις πιστωτικές απώλειες των πιστωτικών απωλειών που οδήγησαν τις μετοχές σε χαμηλά 13 μηνών.

Η κυβέρνηση θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου και θα διορίσει δύο εκπροσώπους της στο διοικητικό συμβούλιο της ING, η οποία δεν θα καταβάλλει φέτος τελικό μέρισμα, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.

Στο +17% βρέθηκε και η Ericsson, μετά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 28%, λιγότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στις πωλήσεις της στη Βόρειο Αμερική και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,84 δισ. κορώνες (384 εκατ. δολάρια) ή 0,89 κορώνες ανά μετοχή από 3,97 δισ. κορώνες ή 1,24 κορώνες ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σημαντικά τα κέρδη και για τις πετρελαϊκές Royal Dutch Shell και η BHP Billiton μετά και την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του χαλκού, με το συμβόλαιο του αργού να ξεπερνά τα 74 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω εκτιμήσεων ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής.

Κέρδη της τάξεως του 1%% κατέγραψε και η μετοχή της Prudential στον απόηχο δημοσιεύματος της Sunday Times που αναφέρει ότι η ασφαλιστική βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτικά funds της Κίνας και της Μέσης Ανατολής για την πώληση μεριδίου 20%.

Tα κεφάλαια που θα αποκτήσει η εταιρεία θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του ασιατικού σκέλους της American International Group, για το οποίο και έχει καταθέσει προσφορά ύψους 15 δισ. δολαρίων. Η Prudential έχει διορίσει σύμβουλο την Credit Suisse.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέτρεψε για ακόμη μία φορά τις τράπεζες να ξαναρχίσουν να δανείζουν η μια την άλλη. Μετά και τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα και αφού πλημμύρισαν την αγορά με ρευστό, ο Τρισέ εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει και πάλι η ομαλή λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς.

REPORTER.GR

No comments:

Share |