Monday, October 20, 2008

Υψηλά μερίσματα οι υγιείς εταιρείες

Υψηλά μερίσματα οι υγιείς εταιρείες

Η ραγδαία πτώση στις μετοχικές τιμές τους τελευταίους μήνες έχει πλήξει το χαρτοφυλάκιο των επενδυτών. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Υπάρχουν όμως και καλά: οι απώλειες των μετοχών έχουν δώσει την ευκαιρία σε μία σειρά εταιρειών με «υγιή» οικονομικά να καταβάλλουν μεγάλα μερίσματα, χωρίς υψηλό κόστος.

Έχουν δηλαδή ενισχύσει σημαντικά τη μερισματική τους απόδοση, το ετήσιο μέρισμα δηλαδή ως ποσοστό της μετοχικής τιμής. Οι μετοχές αυτές είναι που λαμβάνουν και τις καλύτερες συστάσεις από τους ειδικούς.

Μετοχές όπως η Coca Cola, η Altria και η Merck παρουσιάζουν μερισματική απόδοση από 3,4% έως 6,6% και θεωρούνται έτσι σχετικά ασφαλείς επιλογές, ακόμη και σε περίπτωση μίας επώδυνης παγκόσμιας ύφεσης.

Αυτό πάντως, σπεύδουν να επισημάνουν οι αναλυτές, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι επενδυτές να δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνης στις μετοχές υψηλού μερίσματος.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να εξετάζουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ορισμένοι από τους τίτλους με υψηλή μερισματική απόδοση θεωρούνται ριψοκίνδυνη επένδυση, καθώς η περικοπή μερισμάτων βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των επιλογών των εταιρειών, όταν θέλουν να προστατεύσουν την κεφαλαιακή τους βάση σε χαλεπούς καιρούς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Bank of America Τους τελευταίους μήνες είχε προσελκύσει εκατοντάδες επενδυτές με μερισματική απόδοση 7%. Στις αρχές του μήνα, ωστόσο, η πιστωτική κρίση την ανάγκασε να περικόψει δραστικά το μέρισμά της, γεγονός που έθεσε σε κλοιό πιέσεων τις μετοχές της.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |