Monday, October 20, 2008

Υποβαθμίζει τις προοπτικές για την Ελλάδα η Fitch

Υποβαθμίζει τις προοπτικές για την Ελλάδα η Fitch

Στην υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ο διεθνής ελεγκτικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch, λόγω της διεθνούς κρίσης, αλλά και λόγω της εκτίμησης της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα αυξηθεί το έλλειμμα την περίοδο 2008-2009. Συγκεκριμένα, αναθεωρεί από θετική σε ουδέτερη τη σύστασή της για την ελληνική οικονομία. Η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητη στο Α.
«Η αλλαγή στο outlook αντικατοπτρίζει κυρίως την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι αναμένει έλλειμμα υψηλότερο για το 2008 και το 2009 και την ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής της για το 2007 στο 3,4%, αρκετά πιο ψηλά δηλαδή από την τελευταία της εκτίμηση και από τα κριτήρια του Μάαστριχτ στο 3%», επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου Chris Pryce.

«Μας ανησυχεί ακόμη το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα βασίζονται σε προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη που θεωρούμε ότι είναι αισιόδοξες, ενώ το πρόγραμμα επενδύσεων αναμένεται να εμφανίσει έντονη αύξηση», υπογραμμίζει.

Οι προσπάθειες να εδραιωθεί η οικονομική θέση της χώρας έχουν παγώσει τα δύο τελευταία χρόνια, σημειώνει η Fitch. Το έλλειμμα αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό το 2007, αν και αυτό εξηγείται από "ειδικούς παράγοντες" ενώ η εικόνα για το 2008 και το 2009 επισκιάζεται από την οικονομική επιβράδυνση.

Αν και η Ελλάδα αναπτύσσεται ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη αυτή βασίζεται στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κλάδοι που κλονίζονται ήδη, ενώ ο τουρισμός αναμένεται επιπλέον να δεχτεί ισχυρό πλήγμα το 2009. Τέλος, ο οίκος δηλώνει «λιγότερο σίγουρος» ότι οι ισχυρές μειώσεις στο έλλειμμα που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, θα επιτευχθούν.

REPORTER.GR

No comments:

Share |