Monday, October 20, 2008

Ποιες τράπεζες εξετάζουν αυξήσεις κεφαλαίου έως 4 δισ. ευρώ

Ποιες τράπεζες εξετάζουν αυξήσεις κεφαλαίου έως 4 δισ. ευρώ

Σε κεφαλαιακές ενισχύσεις περί τα 3 με 4 δις ευρώ και σε ενέσεις ρευστότητας τουλάχιστον 10 με 12 δις ευρώθα οδηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες στο προσεχές διάστημα με στόχο να ισχυροποιήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και ρευστότητας.
Μετάτις προτροπές της ΤτΕ και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες τράπεζες θα επιδώξουν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και την ρευστότητα τους. Ίσως να μην επιλέξουν κατ΄ ανάγκη την λύση των μέτρων της κυβέρνησης αλλά εξετάζουν σοβαρά τους τρόπους ενίσχυσης κεφαλαίων και ρευστότητας.

Τα μέτρα αφορούσαν

1)Παροχή εγγυήσεων για την ρευστότητα των τραπεζών έως 15 δις ευρώ. Οι τράπεζες θα εκδίδουν μεσοπρόθεσμα δάνεια τα οποία θα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο και θα λαμβάνει προμήθεια 1% έως 1,5%.

2)Το ελληνικό δημόσιο θα εκδίδει ειδικά ομόλογα έως 8 δις ευρώ υπό την μορφή της κατάθεσης στις τράπεζες με στόχο να ενισχύσει την ρευστότητα τους.

3)Το ελληνικό δημόσιο θα ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες με αγορά προνομιούχων μετοχών για ποσά έως 5 δις ευρώ συνολικά για το σύστημα με στόχο απόδοση κεφαλαίων έως 10%. Το δημόσιο θα έχει δικαιώματα ψήφου ενώ θα τοποθετεί και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο και θα μπορεί να θέτει βέτο για τις αμοιβές των στελεχών.

Με βάση πληροφορίες και πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών τις παροχές ρευστότητας με εγγύηση του δημοσίου θα τις χρησιμοποιήσουν πολύ συγκεκριμένες τράπεζες και ειδικά αυτές που είτε έχουν προβλήματα ρευστότητας είτε πρέπει να καλύψουν υποχρεώσεις τους π.χ. να λήγουν πολλές εκδόσεις ομολογιακών δανείων ή υβριδικών τίτλων όπως στις περιπτώσεις της Alpha και της Eurobank για το 2009. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν και η Alpha ή Eurobank καταφύγουν στα μέτρα της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις είναι πολύ πιθανό η ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να κάνουν χρήση του μέτρου αφού ο βασικός τους μέτοχος είναι το κράτος. Τόσο η ΑΤΕ όσο και το ΤΤ πριν εύλογο χρονικό διάστημαείχαν ζητήσει να προβούν σε αύξηση κεφαλαίου αλλά το δημόσιο δεν είχε συναινέσει λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Όμως λόγω της κρίσης μεταβλήθηκαν οι προτεραιότητες του δημοσίου και τα μέτρα πλέον ευνοούν τόσο την ΑΤΕ όσο και το ΤΤ.

Στην ΑΤΕ το ύψος της αύξησης θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 500 εκατ ευρώ ενώ μεταξύ 300 και 400 εκατ ευρώ εκτιμάται το ύψος της αύξησης κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Όμως με βάση πληροφορίες από τραπεζικές πηγές και την ΤτΕ οι αυξήσεις κεφαλαίου θα βρεθούν στο προσκήνιο πολύ σύντομα.

Η Εθνική είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών 600 εκατ δολαρίων περίπου και μέσα στους προσεχείς 6 μήνες είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει και δεύτερη αύξηση με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της κατά 500 εκατ ευρώ αν καθυστερήσει η πώληση της Ασφαλιστικής από την οποία θα αποκομίσει περί τα 800 εκατ ευρώ. Αν η πώληση της ασφαλιστικής προχωρήσεις όπως διαφαίνεταιδεν θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έκδοση εμφάνιζε επιτόκιο περίπου 9% καιτην τρέχουσα περίοδο έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες οπότε σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της έκδοσης προνομιούχων τίτλων θα αξιολογηθούν τα δεδομένα στην αγορά. Με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια η Alpha δεν χρειάζεται άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης ωστόσο από τα μέσα του2009 αλλά ίσως και νωρίτερα να κληθεί να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με στόχο να ενδυναμώσει τον ισολογισμό της. Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha θα είναι της τάξης των 700 με 800 εκατ ευρώ.

Το 2009 λήγουν και πολλές εκδόσεις όπως και στην Eurobank ομολογιακών δανείων ή υβριδικών τίτλων οι οποίες πρέπει να ανανεωθούν οπότε θα χρειαστούν εκείνη την περίοδο και πολλές ενισχύσεις στην ρευστότητα τους. Η Πειραιώς και η Eurobank πρόσφατα ολοκλήρωσαν αύξηση κεφαλαίου ωστόσο η κεφαλαιακή τους διάρθρωση ναι μεν είναι ισχυρή αλλά η κρίση μπορεί να μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της διοίκησης όσον αφορά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις. Η Marfin Popular μέσα στο 2009 θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση τουλάχιστον 600 εκατ ευρώ με 1 δις ευρώ.

Αύξηση κεφαλαίου μελετά παρά τις διαψεύσεις και η Credit Agricole για την Emporiki bank ύψους περίπου 400 με 500 εκατ ευρώ τουλάχιστον. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η κεφαλαιακή ενδυνάμωση της Emporiki. Αύξηση κεφαλαίου θα απαιτηθεί και στην Geniki περίπου 150 εκατ ευρώ ενώ μεταξύ 100 και 130 εκατ ευρώ θα είναι το ύψος της αύξησης της Probank.

REPORTER.GR

No comments:

Share |