Monday, October 20, 2008

Εκκληση Τρισέ προς τράπεζες να «ξεπαγώσουν» τον δανεισμό

Έκκληση προς τις τράπεζες να ξεκινήσουν να δανείζουν και πάλι απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά την πρόσφατη απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να τις στηρίξουν μέσω «ενέσεων» ρευστότητας.

«Περιμένω από τις τράπεζες να επαναφέρουν τις σχέσεις τους στα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή να ξεκινήσουν να δανείζουν η μία στην άλλη και στους πελάτες τους», δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξη που έδωσε αργά χθες στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Το τραπεζικό σύστημα «βρίσκεται στο δρόμο της ομαλοποίησης», τόνισε.

Το κόστος δανεισμού σε δολάρια στο Λονδίνο υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα στα τραπεζικά ιδρύματα. Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν επιταχύνει τις τελευταίες εβδομάδες τις προσπάθειες να τερματίσουν την κρίση, η οποία απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σημαντική διόρθωση, η οποία διαρκεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ ερωτηθείς για το αν η πιστωτική κρίση έχει περάσει αρνήθηκε να απαντήσει. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή συστημική κρίση ρευστότητας», πρόσθεσε.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |