Monday, October 20, 2008

Σενάριο αποπληθωρισμού ανησυχεί τη Φέντεραλ Ριζέρβ

Σενάριο αποπληθωρισμού ανησυχεί τη Φέντεραλ Ριζέρβ


Σχεδόν όλα στις ΗΠΑ δείχνουν στροφή προς τον αποπληθωρισμό.

Οι διαμορφωτές πολιτικής στις ΗΠΑ ίσως να κληθούν να αντιμετωπίσουν μία νέα ανησυχία στον ορίζοντα για το 2009: τον αποπληθωρισμό.

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού παραμένει ελάχιστος αυτή τη στιγμή, όμως η χρηματοοικονομική κρίση σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον.

Αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ θεωρούν το σενάριο αυτό πιθανό, καθώς η κάθετη πτώση των τιμών πετρελαίου και η εξασθενημένη ζήτηση για εργασία και αγαθά θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν τον πληθωρισμό και να τον οδηγήσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών.

Οι αξιωματούχοι της Fed ορίζουν τη σταθερότητα των τιμών με ένα ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ 1,5% και 2% και το επιθυμητό μέτρο τους για το δομικό πληθωρισμό, εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και ενέργειας, κυμαίνεται τώρα πάνω από το 2% όσο οι αυξήσεις των τιμών από τις αρχές του έτους εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο στην αλυσίδα των προϊόντων.

Η οικονομική επιβράδυνση και η πτώση στις τιμές εμπορευμάτων οδήγησαν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 5,6% τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με την ανεργία δε να αυξάνεται ταχύτατα και τις αγορές κεφαλαίου να τελούν υπό αναταραχή, «σχεδόν όλα δείχνουν στροφή προς τον αποπληθωρισμό», επισημαίνει ο Πολ Ασγορθ, οικονομολόγος της Capital Economics, ο οποίος ελπίζει μόνο στην άμεση παρέμβαση των διαμορφωτών πολιτικής για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.

Τα παραδείγματα άλλωστε της ιαπωνικής οικονομίας τη δεκαετία του 1990 και της αμερικανικής τη δεκαετία του 1930 καταδεικνύουν πόσο γρήγορα μπορεί ο αποπληθωρισμός να εισχωρήσει σε μία εξασθενημένη οικονομία και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Μία επιβραδυνόμενη οικονομία ασκεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές εξαιτίας της εξασθενημένης ζήτησης για εργασία και αγαθά, ενώ οι μειώσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση τους μισθούς, εμποδίζοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η πτώση των τιμών μπορεί επίσης να ενθαρρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές να αποταμιεύσουν παρά να δαπανήσουν, αφού τα χρήματά τους θα έχουν μεγαλύτερη αξία όταν θα σταματήσει η πτωτική πορεία, εξέλιξη που θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία.

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησε τη Fed να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της μόλις στο 1% στις αρχές της δεκαετίας, όταν ο επιθυμητός στόχος του πληθωρισμού κυμαινόταν γύρω στο 1%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |