Monday, October 20, 2008

Real estate war: Ο κατασκευαστής αντεπιτίθεται

Real estate war: Ο κατασκευαστής αντεπιτίθεται

Το πέμπτο επεισόδιο της επικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Wars, είχε τίτλο «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται». Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο τίτλος προσαρμόστηκε στα δεδομένα της κτηματαγοράς. Εν μέσω κρίσης, ο κατασκευαστής είναι αυτός που εξαπολύει την αντεπίθεσή του για να αναζωπυρώσει το παγωμένο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων. Τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει οριστικοποιούνται αυτές τις ημέρες: προσφορές και...άτοκες δόσεις.
Όχι το αφεντικό δεν τρελάθηκε. Απλώς ακολουθεί την ίδια τακτική του εμπόρου: όταν το ενδιαφέρον για αγορά ενδυμάτων πέφτει, καταφεύγουμε στις προσφορές: στο ένα σακάκι άλλο ένα δώρο υπαγορεύει η μια μέθοδος. Όσο για την δεύτερη; Το γνωστόν από τα ηλεκτρικά είδη, «ελάτε να αγοράσετε και πληρώστε σε 100 άτοκες δόσεις».

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στα ακίνητα;

Απο ότι φαίνεται ναι. Οι κατασκευαστές θέλουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν το στοκ με τα απούλητα ακίνητα και να ξαναρχίσουν το χτίσιμο. Η αδράνεια δεν ωφελεί κανέναν ενώ το «στοκάρισμα» των ακινήτων μόνο ζημιά προκαλεί στον κατασκευαστή ειδικά αν αποπληρώνει ένα στεγαστικό δάνειο. Μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσαν τη διαδικασία των προσφορών. «Αγοράστε ένα διαμέρισμα και σας δίνουμε μια κλειστή θέση στάθμευσης δωρεάν. Μπορείτε να επιλέξετε και μια κλειστή αποθήκη στο υπόγειο». Φαίνεται όμως ότι αυτή η πρακτική αυτή εξαντλεί σιγά-σιγά τη δυναμική της καθώς στην πράξη, ισοδυναμεί με μια μικρή έκπτωση του 5-6%. Τώρα, οι κατασκευαστές –δια τις ομοσπονδίας τους- θέλουν να εφαρμόσουν ποιο αποτελεσματικά μέτρα. Τις άτοκες δόσεις.

Το μοντέλο, μπορεί να λειτουργήσει ως εξης: ο αγοραστής δέχεται να καταβάλει ένα μέρος της αξίας του ακινήτου ως προκαταβολή (π.χ την αντικειμενική του αξία) και το υπόλοιπο συμφωνεί να το πληρώνει σε δόσεις. O κατασκευαστής, για να είναι εξασφαλισμένος, καλεί τον αγοραστή να υπογράψει συναλλαγματικές προκειμένου να τον κρατάει δεμένο. Ο αριθμός των δόσεων, είναι συνάρτηση της αξίας του ακινήτου. Όσο μεγαλύτερη, τόσο περισσότερες και οι δόσεις.

Με αυτή την λύση -η οποία μένει να φανεί πως και αν θα δοκιμαστεί στην πράξη- οι κατασκευαστές θέλουν να επιλύσουν δύο προβλήματα:

-Να δώσουν νέα ώθηση στην αγορά ακινήτων και να περιορίσουν τον αριθμό των διαμερισμάτων που βρίσκονται σε στοκ

-Να ξεπεράσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους υποψήφιους αγοραστές από την σκληρή στάση που δείχνουν αυτό τον καιρό οι τράπεζες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λόγω κρίσης, δεν δέχονται πλέον να χορηγούν δάνεια που αντιστοιχούν σε έως και το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου ενώ ακόμη και τα μικρότερα ποσοστά που δίνουν, τα βαρύνουν με υψηλότερο επιτόκιο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |