Monday, October 20, 2008

Διογκώνεται το έλλειμμα των ΗΠΑ

Διογκώνεται το έλλειμμα των ΗΠΑ


Το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, και συγκεκριμένα το τελευταίο μεγάλο κονδύλι, θα επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ με 250 δισ. δολάρια τις επόμενες εβδομάδες, ενώ προτάθηκε νέα πακέτο κινήτρων για εκταμίευση επιπλέον 150 δισ. δολαρίων από την Ουάσιγκτον πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, δεδομένης της απώλειας φορολογικών εσόδων λόγω εξασθένησης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα χρειαστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να επαναφέρει την ισορροπία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το αυξανόμενο κόστος των στρατιωτικών συμπλοκών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, σε μια πτωτική οικονομία επίσης, αναμένεται αύξηση των κονδυλίων για παροχές στους ανέργους, κουπόνια σίτισης και άλλες μορφές βοήθειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι αυξημένες δαπάνες, που υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσαν μελανό σημείο, αναγνωρίζονται και από τις δύο πολιτικές παρατάξεις ως αναγκαίες για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και την αποτροπή μιας νέας Μεγάλης Ύφεσης.

«Ήρθε η στιγμή να εξισορροπήσουμε τον προϋπολογισμό», αναφέρει η Μάγια Μακγκίνας, πρόεδρος της Επιτροπής Υπεύθυνου Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού, ένας διακομματικός φορέας που συνήθως μάχεται για το αντίθετο.

«Ο επόμενος πρόεδρος θα κληρονομήσει ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό και οικονομικό χάος και θα χρειαστεί χρόνια για να το τακτοποιήσει», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Βόρειας Ντακότα και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, Κεντ Κόνραντ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |