Monday, October 20, 2008

Κίνα: Ο χαμηλότερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε πέντε χρόνια

Κίνα: Ο χαμηλότερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε πέντε χρόνια

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πέντε ετών αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας, της χώρας που συμμετέχει τα μέγιστα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση μείωσε τη ζήτηση για εξαγωγές.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 9% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Κατά μέσον όρο 12 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η κινεζική οικονομία θα είχε ρυθμό ανάπτυξης 10,1%.

Το πέμπτο τρίμηνο συρρίκνωσης της οικονομικής ανάπτυξης ενδέχεται να επιδεινώσει φέτος τη μείωση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού και πετρελαίου και να περιορίσει τη ζήτηση για εξαγωγές στην Ασία, όπου οι οικονομίες ήδη συρρικνώνονται. Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μειώσεις φόρων για τους εξαγωγείς και αύξησε τις επενδύσεις στις υποδομές, ενώ η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος.

Ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 4,6% τον Σεπτέμβριο, τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2007, μετά την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης CSI 300 σημείωνε απώλειες 0,3% στις 11:30 π.μ. (τοπική ώρα) στη Σαγκάη. Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8296 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:44 π.μ. από 6,8296 πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ. Φέτος ο CSI 300 Index έχει σημειώσει απώλειες 66%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |