Monday, October 20, 2008

Ρωσία: Με το ένα πόδι στην ύφεση

Ρωσία: Με το ένα πόδι στην ύφεση
Προ των πυλών βρίσκεται η πιστωτική κρίση και για την οικονομία της Ρωσίας καθώς τον επόμενο χρόνο αναμένεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 5,5%


Σύμφωνα με προβλέψεις, αναμένεται ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία θα επιβραδυνθεί κατά περίπου 5,5% τον επόμενο χρόνο, καθώς η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση πιέζει τις τιμές των καυσίμων προς τα κάτω, καθιστώντας τον εξωτερικό δανεισμό ασύμφορο και μειώνοντας τις εξαγωγές της χώρας προς Ευρώπη και Κίνα. Όπως υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, αναμένεται πτωτική πορεία στην οικονομική ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πτώση της τάξης του 5,5%, όμως ο υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι μια πιο καθαρή εικόνα θα σχηματιστεί στους επόμενους δύο μήνες. Ο Κούντριν επεσήμανε ότι η οικονομία της χώρας είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των καυσίμων, προσθέτοντας ότι η διεθνής πιστωτική κρίση θα κτυπήσει τις αναδυόμενες αγορές και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για δανεισμό.

Η εκροή ξένων κεφαλαίων στη Ρωσία ανερχόταν στα 33 δισ. δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες σε σύγκριση με 22 δισ. δολάριο που κυμαινόταν το 1998 όταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας είχε καταρρεύσει και η Ρωσία είχε να αντιμετωπίσει χρέη ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δύο μήνες το ξένο συνάλλαγμα και τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν 40 δισ. δολάρια, εξαιτίας της μείωση των τιμών των καυσίμων και της εκροής κεφαλαίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου Bloomberg, με γνώμονα την ιστορία, η πτώση ρεκόρ της τάξης του 39% που έχει σημειωθεί στις τιμές των εμπορευμάτων από τις 3 Ιουλίου δεν βρίσκεται στο τέλος της. Ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB Index, ο οποίος καταγράφει την πορεία 19 εμπορευμάτων, θα χρειαστεί να μειωθεί ακόμα 37% για να φτάσει στα χαμηλά επίπεδα που είχε αγγίξει κατά τη διάρκεια της ύφεσης το 2001 και 35% για φτάσει στα χαμηλά επίπεδα του 1998, όταν το αργό πετρέλαιο κατρακύλησε στα 10,35 δολάρια το βαρέλι. Ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα 28% πιο υψηλά από το χαμηλότερο σημείο που είχε βρεθεί το Νοέμβριο του 1982, ενώ σημειώνεται ότι ο χαλκός, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα σημείωσε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 2 δεκαετιών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα τριπλάσια του 2001.

IMERISIA

No comments:

Share |