Tuesday, October 21, 2008

Τροχοπέδη στην ανάκαμψη η μείωση της παραγωγής αργού

Τροχοπέδη στην ανάκαμψη η μείωση της παραγωγής αργού

Την ώρα που με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν- για πρώτη φορά την τελευταία διετία- σε μείωση της παραγωγής, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις προσπάθειες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.



«Μία μείωση στην παραγωγή του ΟΠΕΚ πιθανότατα θα σημάνει άνοδο στις τιμές με αρνητικές επιπτώσεις στις πρωτοβουλίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας, Νομπούο Τανάκα.

Νωρίτερα, ο Ιρανός εκπρόσωπος στον ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Αλί Χατίμπι, είχε δηλώσει στο πρακτορείο IRNA ότι το καρτέλ πιθανότατα θα προβεί σε σταδιακή περικοπή της παραγωγής, αρχίζοντας με μία μείωση της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη συνεδρίασή τους την Παρασκευή στη Βιέννη τα μέλη ενδέχεται να απευθύνουν πρόσκληση σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις, καθώς οι διεθνείς τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει περίπου 50% από το ρεκόρ του Ιουλίου. Η Ρωσία απάντησε ήδη ότι δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο.

Αντίστοιχη στάση με το Ιράν- δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον ΟΠΕΚ- τηρεί και η Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε χθες ότι θα ταχθεί υπέρ της μείωσης της Παρασκευής στη σύνοδο της Παρασκευής, με στόχο να μην υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι. Οι δηλώσεις αυτές χθες προσέφεραν στήριγμα στις τιμές του μαύρου χρυσού. Το ελαφρύ αργό παράδοσης Νοεμβρίου κυμαινόταν στα 73 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Άλλες πηγές του καρτέλ πάντως σπεύδουν να τονίσουν ότι η μείωση μάλλον δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο προβλέπουν οι αγορές. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ουσιαστική κάμψη της ζήτησης από μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, και επομένως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κριθεί αναγκαία μεγάλη μείωση της παραγωγής στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Βιέννη» δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ στην αραβόφωνη εφημερίδα Al Hayat.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |